Мнение за Browning X-Blade Hunter 5.5 / UMAREX/

lynx

Редовен Потребител
Моите уважения колега, знам че имаш повече опит от мен, но на 18м с ПП хубава група се събира в 10мм.
Става, но с оптика, нормален спусък и по-малко откат.
Пробвай някоя по-посредствена пушка на механични с дървен спусък и ще видиш каква заря става в мишената ;)
Огледай отново мишената, всички изстрели с изключение на отрива отдолу са опряни един в друг.
Това за мен е от съществено значение и е правено на механични.
 

xpresident

Редовен Потребител
Ок, съгласявам се. На механични и с този спусък...
Ще пусна като ми остане време някоя група с Хайнела и с диоптрик на същата дистанция, да имаме база за ставнение :)

xpresident, аз не съм добър стрелец, просто показах мишената от днес. Надявам се като и посвикна да смаля групата, въпреки, че за мен стрелбата е по-скоро за забавление.
Благодаря ти за съвета. ГОЙ мисля ще е добре, такава оръжейна имам.
В този ред на мисли я кажете, гледах един материал, който слагат зад мишените подобен на микропореста гума. Какво е въщност и от къде може да се вземе?
ГОИ е за предпазване от корозия, купи си молибденова грес за спусъка.
За мишените най-добре си купи или си направи чашкоуловител за формат А4, хем е удобно, хем ще можеш да си събираш оловото и да си лееш тежести за риба.
 
Последна промяна от модератор:

ATO

Редовен Потребител
xpresident, Благодаря!
За мишените чашкоуловителя вече го поръчах, защото нямам възможност да го направя. Има си заварки, огъване, нямам такива инструменти.
А колкото до сравнението няма лошо, но не са еднаква база. Двете пушки за различни и като калибър, и като мерници, и като клас оръжия. Хайнела си е чисто спортна.
 

t.marev

Редовен Потребител
Ок, съгласявам се. На механични и с този спусък...
Ще пусна като ми остане време някоя група с Хайнела и с диоптрик на същата дистанция, да имаме база за ставнение :)
...."този спусък"......Какво му е на този спусък, който никой не е виждал, камо ли пипал!? В това ревю пише това, в онова - друго, на един му бил дървен, на друг му приличал на щипка за пране....Как го определихте като "този"!?:(
И понеже ти попита колко грама е усилието за задействане на спусъка, има ли някакви стойности, които да определят спусъка като мек или твърд? Щото за някое крехко девойче твърд ще е едно, а за 120 килограмов бабанко, ще е друго. Ако имаш такива данни - сподели, пък аз ще премеря усилието и ще сравним.
Има и друго. При оръжията с различно предназначение, изискванията към усилието за спускане са различни....Нещо повече - при едно и също оръжие, производителите са предвидили възможност за регулиране на хода и усилието, именно защо един предпочита по-такъв, а друг по-онакъв спусък. Иначе щяха да ги направят супер леки, муха да кацне и да стреля. Да, ама не! От една граница нататък, това е ненужно, опасно и нефункционално.
За да не звучи мнението ми голословно, ще си позволя да цитирам участник във форума, когото никой не може да упрекне в непознаване на материята: ......В резултат на горните действия се получи МНОГО ПО-МЕК СПУСЪК.Хода му не е по-дълъг или поне аз не усещам промяна. Загуби се разликата между “мекия” спусък и спусъка при изстрел. Спусъка си е все “мек” – изстрела стана неочакван за мен – може би трябва да свикна...... Оцветеното в червено е от мене.
А за сравнението - чудесна идея! Само че за да бъде коректно сравнението между две пушки, трябва да стреля един и същи стрелец. Освен това, сравнението ще покаже нещо, което е предварително известно - Хайнела е по-подходящ за спортна стрелба, а Браунинга за ловна. Всяка пушка, в своята територия, ще покаже предимства.:cheers:

П.П. Приатно съм изненадан от съвета ти за молибденовата грес....Поздравления!:bravo:
 

xpresident

Редовен Потребител
В нашия край хубав спусък за ПП смятаме ако не е много над 500 грама, с относително къс и отчетлив ход. Това за "ловните" пружинки, 16 и повече джаула.
Нещо повече - при едно и също оръжие, производителите са предвидили възможност за регулиране на хода и усилието, именно защо един предпочита по-такъв, а друг по-онакъв спусък.
Ако не е качествено изработен, няма да стане с регулиране.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Т.Марев, спусъка може да си го измериш с ръчно кантарче, като този долу на снимката.
Прекарваш куката да мине пред спусъка и дърпаш халката, като гледаш при колко килограма ще произведе изстрела. ;)
13645_2.jpg
 

t.marev

Редовен Потребител
Т.Марев, спусъка може да си го измериш с ръчно кантарче, като този долу на снимката.
Прекарваш куката да мине пред спусъка и дърпаш халката, като гледаш при колко килограма ще произведе изстрела. ;)
Ще го измеря разбира се, но не с кантарче за домати....Сега остана да обясниш и какво значи "дървен"....Дали не е нещо като "дървен философ"?!
 
  • Харесвам
Reactions: ATO

Gadnqra

Редовен Потребител
Тоше, не си съвсем прав. Лекият спусък е голямо предимство. Под лек, разбирай под 350 гр. Дървен наричаме твърд спусък, при който, когато спускаш дърпаш цялата пушка, а това се отразява на точността. Половината от точната стрелба идва от спусъка. Другата половина от цевта. Това го казваме, ако всичко останало е на нужното ниво - стрелец, оптика, проектил, вятър и т.н. Или с други думи - спусъкът ако не е лек, може да осере и най-добрата пушка. Затова тук сме свикнали, търсейки максимума на една пушка, да олекотяваме спусъка на максимум с идеята да гоним максимална точност. По нашите, а и не само разбирания, дървен е всеки спусък, затрудняващ изстрела и точността. Относно настройките, за повечето от нас добрият спусък трябва да има 2 задължителни - за празния ход и за твърдост на спусъка.
 

t.marev

Редовен Потребител
Тоше, не си съвсем прав. Лекият спусък е голямо предимство. ......... По нашите, а и не само разбирания, дървен е всеки спусък, затрудняващ изстрела и точността. Относно настройките, за повечето от нас добрият спусък трябва да има 2 задължителни - за празния ход и за твърдост на спусъка.
С това, че лекият спусък е предимство, съм напълно съгласен и ако той затруднява изстрела, трябва да се коригира. Но ако местиш цялата пушка заради едни 300-400 грама усилие, май причината е във стрелеца. Мисълта ми беше, заради липсата на някои умения да не обвиняваме инструмента - в случая пушката. Примерно - ако аз не свиря добре на пиано, не мога да се оправдавам че вместо Steinway са ми пробутали някой Беларусь. Разбира се че на някои пушки спусъкът е по-твърд отколкото на други, това може да е конструктивно обусловено или въпрос на качествена изработка, това го знаеш много по-добре от мене. На този Браунинг, който е 24 Дж, спусъкът може би е по-твърд от на пушка 7 Дж и това звучи логично. При мен тази твърдост не ми пречи, тоест при спускане не ми се мести пушката....напротив - разликата между мекия и твърдия спусък ми позволява да избера момента на изстрела. Разбира се, точността която съм постигнал не е голяма, но това едва ли се дължи на спусъка, по-скоро причината е в ЗПУ.
Да, този спусък не се регулира отвън, но при сваляне на приклада има регулиращо винтче, което вероятно регулира хода на мекия спусък. За мен не се налагат корекции, заводската настройка, напълно ме удовлетворява.
Все пак да не забравяме, че говорим за пушка от около 200 долара, с предназначение съвсем различно от спортната стрелба.
И за да не обсъждаме повече, дали крокодила е повече зелен, отколкото дълъг, ще взема да премеря усилието за задействане на спусъка, пък тогава вие ще кажете дали е дървен или пластмасов този спусък.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Абе ти един път да постреляш с прецизна пушка с лек спусък и да видиш, как ги вкарва в една дупка 10 мм, в центъра, от 50 метра, пък да те видя тогава, дали ще говориш така. Или да целиш капачки от безалкохолно на тази дистанция - 10 от 10, или кибритени клечки на 25 м. Тогава ще търсиш сам, кой крокодил е по-зелен.:)
 

t.marev

Редовен Потребител
Абе ти един път да постреляш с прецизна пушка с лек спусък и да видиш, как ги вкарва в една дупка 10 мм, в центъра, от 50 метра, пък да те видя тогава, дали ще говориш така. Или да целиш капачки от безалкохолно на тази дистанция - 10 от 10, или кибритени клечки на 25 м. Тогава ще търсиш сам, кой крокодил е по-зелен.:)
Ники, ако това ще те успокои, веднага казвам - Твоите пушки са по-добри от моята! По-класни, по-прецизни, по-точни, с по-лек спусък, изобщо каквото и да се каже за тях, все е малко! Доволен ли си?

А за останалите, които четат тази тема за да научат какво представлява тази пушка, ще кажа: Според нЕкои наши изтъкнати познавачи /които даже не са и виждали въпросната пушка/ това е един боклук, който не става за нищо! Според други хора обаче, които имат други приоритети в живота си, освен дупченето на хартийки и не сънуват групи от една стотинка, които даже са стреляли с този Браунинг, пушката си е окей!

Ники, ако ти уцелиш капачки от безалкохолно 10 от 10 на 50 метра, без оптика - имаш 500 лева от мен.
 

Nikola

Потребител
Колега, аз ти казах с каква конструкция е спусъка, по снимките оито са качен по-горе. Този спусък става мног приятен след като се пипне, но не може да се сравнява със спусъка на Хаенел, например. Мога да ти кажа, че точно спусъка играе много голяма роля в точноста.
 

lynx

Редовен Потребител
Т.Марев, от 50 метра трудно ще виждаш центъра на капачката, без помоща на оптика ;)
Прекалено много задълбаваш и приемаш всичко като лична обида.
Не сме ти оплювали пушката, аз дори похвалих колегата АТО, че е направил добра мишена на механични.
Навсякъде в нета пише, че спусъка не се регулира-приеми го, че е така и спри да се нервираш за подобни неща.
На теб ти харесва, ползувай си пушката такава каквато е и не се опитвай на всяка цена да убеждаваш този или онзи в неща, за които си имат тяхно си изградено мнение.
Успокой топката и успех ти желая ;):cheers:
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Тоше, изобщо не съм казал, че пушката ти е боклук или, че не става. Никой не го е казал. За моите пушки изобщо не говоря, защото също бяха с много дървени спусъци, преди да ги преработя. Пушките ми не могат да се сравняват с твоята, защото са в различни категории, а не защото са по-класни или по-хубави. Добри са сега, защото съм ги преработил, иначе са полуфабрикати, всяка идваща от завода с 10 кусура за дооправяне. Не мога да уцеля капачка, без оптика на 50 метра и мисля, че разговорът беше за спусък, а не на кого, какви са пушките. Просто, с колегите се опитвахме да ти обясним някои основни неща, едно от които е за спусъците, за да имаш по-дълбока представа, кое как трябва да бъде. А ти, как ще постъпваш с твоята пушка си е твоя работа. Визирах много по-класни от моите и наистина точни пушки, с идеята да подобриш спусъка, а не да ти обяснявам моите пушки какви са.
 

t.marev

Редовен Потребител
......Прекалено много задълбаваш и приемаш всичко като лична обида.
Не сме ти оплювали пушката, аз дори похвалих колегата АТО, че е направил добра мишена на механични.
Навсякъде в нета пише, че спусъка не се регулира-приеми го, че е така и спри да се нервираш за подобни неща.
На теб ти харесва, ползувай си пушката такава каквато е и не се опитвай на всяка цена да убеждаваш този или онзи в неща, за които си имат тяхно си изградено мнение.
Успокой топката и успех ти желая ;):cheers:
Благодаря, наистина не се обиждам, нито се опитвам да убедя някого в нещо. Споделям това което съм видял и си вглеждам в детайлите.
Видях, че похвали мишената на АТО и много ми хареса, как мотивира оценката си. Забелязал си неща, които например на мен ми убягват....
А ние с Гадняра така си говорим и се ритаме дружески по кокалчетата....:)Човека е много печен в ръчкането на железата, даже се опитах да го привлека в екипа за многоцелевата пушка, но на него май не му е интересно. Исках само да му припомня, че с Пежо Партнер не можеш да спечелиш рали, но това не прави Партнер-а лоша кола.
Чакаме следващото попълнение в отбора на Браунинг!
 

andi

Редовен Потребител
Марев, ти не беше ли от Пловдив?
Тези дни чакам 2 Комети, поръчани за колеги. И на двете ще слагам оптики, тоест ще трябва да стрелям с тях. Дай ми телефон, ако искаш да дойдеш . Ще постреляш с Комета, аз ще пробвам Браунинг пружинка.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Бе какви ралита,какви Пежа...ставаше дума за пушка в ценови клас 300-500лв!?Там са въпросната пушка още два продукта на Умарекс някои модели на Норика,Хасан,Комета и Вайраух!Ми ако мощността не е водеща к'во по-добро от един Вайх 50...па и 30?Но както ти се изрази Рубикон е преминат...(следва началото на гражданската война и края на Римската ре(с)публика):).Мен са ме учили да се радвам ,когато човек се радва и да плача с него когато тъжи!Вие сте доволни от избора си и ние също:cheers:!Само един принципен проблем,със самото си име тази пушка е като рекламите за бялото пране дето става по-бяло,пастата за зъби за ,която дори не ти трябват зъби,заемите дето не ги връщаш...Какво общо има тази пушка с Браунинг....мислена е от гениалният конструктор или пък от съвременен екип на марката или пък е произведена в някои от заводите им(и на групата от,която са част).Единствената идея е да ти пробутат нещо,което не е това нещо разчитайки на наивността,не информираността и консерватизма на потребителите...лично мнение,разбира се!Я ти сподели какво става с твоя проект и на екипа ти за многоцелева пушка?
 

xpresident

Редовен Потребител
Марев, ти не беше ли от Пловдив?
Ми ако мощността не е водеща к'во по-добро от един Вайх 50...па и 30?
Събота и неделя съм в Пловдив, ще отида до Халето.
Колега t.marev, ако не си ме намразил вече окончателно заради това че не харесвам марката UMAREX, дай да го пипна тоя спусък и да направя една група на механични.
От моя страна ти давам възможност да пробваш спусъка на HW97k, прочутия rekord trigger (който е и на 50-ката), тогава вече ще обсъждаме на база на опит, а не на предположения.
Да оставим настрана Хайнела, който наистина е спортна пушка, Вайраух 97к си е не по-малко ловна от Браунинга (22j в 5.5).
 
Последна промяна:
Нагоре