Палатки и къмпинг

barbaron

Редовен Потребител
Това ще е чудесен предпазител срещу градушки :D
Много зависи от градушката... В софия ме валя такава градушка, че на застрахователя ми му се преплака като видя автомобила... Единствено оцелели бяха праговете... Предния прозорец и единия ми стоп също бяха за смяна...2014 година... в района на ЦУМ... Че на всичко отгоре се наложи да изчакам "шоуто" в колата... блокиран от други потърпевши... и безсилен... Като капитана на "титаник" по време на потъването му...

Та дано Господ варди, защото това чудесно изобретение би било безсилно пред подобно бедствие!!!
 

vaskoo

Новодошъл
Препоръчайте ми някаква палатка за 4 човека, с комарник, основно за лятото ще се ползва, трябва да издържа на дъжд. Бюджетът ми е 150 лв. Разглеждах тук различни модели https://sportensklad.bg/turizam/palatki , но това, което ми върши работа струва към 200 лв. Дали мога да си намеря нещо подобно в рамките на бюджета или по-скоро да търся нещо втора ръка (не знам доколко запазена би била една вече ползвана палатка).
 

praetorian

Редовен Потребител
Мен ме е прал як съжд неколкократно в палатка.Решението е изключително просто: Найлон с размерите на палатката :D. Спиш си спокойно вътре,без да ти дреме колко силно вали.
 

andi

Редовен Потребител
Зависи къде ще се ползва палатката , кое време на годината и колко време ще бъде разпъната .
Аз разпъвам основно на брега на морето - нашето , Гърция и Гьолчеада . Там найлон и големи палатки (евтини) не оцеляват . И едно е да разпънеш палатка за една, две вечери , друго е да развиваш бивак за един месец .
И с големината - 4ма възрастни , или 2+2 ? Моя съвет е да се вземе малко по голяма двуслойна палатка - 5 местна , или поне 4+1 . Или още по удобно е две по-малки и евтини палатки ( 3 местна (или 2+1) за големите и двуместна (или 2+1) за децата . Пак двуслойни естествено .
Едната ми палатка се води 4 местна и ми е удобна като сме 2+1 (като пример го давам) .
ПП . погледни палатките в Декатлон - достатъчно качество за нормална цена .
 

rivan

Редовен Потребител
Препоръчайте ми някаква палатка за 4 човека, с комарник, основно за лятото ще се ползва, трябва да издържа на дъжд.
Според мен изборът зависи основно от това как ще транспортираш палатката - на гръб, с кола или по друг начин?След това - за колко човека ще е?После - за колко време?И чак тогава трябва да мислиш за бюджет за това, което си избрал.
Аз лично смених повече от 7-8 палатки и накрая си купих... каравана.Сега проблемът ми е , че не знам къде да си закача лодката...:wall:
 

st_beer

Редовен Потребител
Тая , която ти пуснах пише ,че е нова и не е никак лоша за такава цена. Бюджета иначе не е достатъчен дори и за втора ръка качествена и хубава палатка. Аз ходя редовно на къмпинг с палатка и ползвам палатка ,която е на повече от 40 години и е в безупречно състояние. Това е стара и наистина качествена палатка голяма и комфортна , която позволява да се остане по-дълго сред природата или къмпинги. Единствен недостатък , който мога да кажа за нея е ,че е два големи чувала ( палатка , рейки и колчета).
Не бих я заменил в никакъв случай за шушляково подобие на палатка поне докато е в състояние да се ползва.
 

Attachments

  • IMG-ba7deacfea63bbcac9019de19cfffb65-V.jpg
    IMG-ba7deacfea63bbcac9019de19cfffb65-V.jpg
    214.4 KB · Прегледи: 52

st_beer

Редовен Потребител
Искам да кажа само ,че всичко това на снимката + още много оборудването ( фризер, хладилник , BQ и др.) ги карам с онова комби от снимката. Тая година смених колата ,че комбито навърши 21 години,но взех още по широка за да ми покрива изискванията за риболова и къмпингуването.
 

rivan

Редовен Потребител
Изискванията се променят...За първото ми къмпингуване се бях оборудвал със спален чувал и надуваем дюшек.И небе.После малки палатки, големи, къмпинг такива и ремарке-палатка, каравана, втора.Сега вече търся покрив...че иначе денят ми минава в разгъване на кокалите.Но къмпингуването си е незаменима тръпка.Всяко лято гледам да съм поне по месец на яз. Батак.Вилата ми е на 5 км над язовира.Като ваправя бивака три дни свалям бягаж, като си затръгвам, три дни го прибирам.Завиждам ти, че събираш всичко в комбито.
 
Последна промяна:

st_beer

Редовен Потребител
Изискванията се променят...За първото ми къмпингуване се бях оборудвал със спален чувал и надуваем дюшек.И небе..................
Всеки къмпингар е минал по тоя път. Аз имам 3 палатки за различни излети. Ако ходя само за риба на язовир за 1 нощувка дори не си правя труда да опъвам палатка. Ако е за повече от 2-3 дни ползвам малка шушлякова ⛺. Вече когато отивам на къмпинг за 10- 15 дни товаря целия антураж (1 малък фризер,1 малък хладилник на газ/ток/12v, маса+ 4 стола, BQ, оградки, шатра,дюшеци, 2 велосипеда, каяка , въдиците, кабеляци,маркучи , посуда и др )
Това всичкото нещо го приготвям и товаря за 1 час и го разпъвам за 2 часа готово за ползване.
Има възможност да ходя на хотели,но нищо не може да замени почивката на къмпинг. Ако искам да спя на легло и между стени то мога да го правя и в къщи у дома.
Бях се навил да мина на каравана ,но се отказах поради причината ,че за 1 месец ползване я годината не си заслужава вложението на такива средства или казано целта не оправдава средствата .
 
Последна промяна:

barbaron

Редовен Потребител
...Бях се навил да мина на каравана ,но се отказах поради причината ,че за 1 месец ползване в годината не си заслужава вложението на такива средства или казано целта не оправдава средствата .
Тук не си прав. Просто не ти е дошъл момента...може би...Поразгледай по пловдивско какви караванки има на какви атрактивни цени. Ако нямаш категория - ще се оглеждаш за подходяща за БЕЗ категория... тя и преглед няма да минава всяка година и застраховка няма да плащаш. Ама пък на вкус и цвет - таварищ нет!
 

st_beer

Редовен Потребител
Не съм сигурен дали не ми е минал тоя момент. Вече ударих 50-ка и от тук нататък си мисля ,че хобитата ще почнат едно по едно да отпадат с напредване на възрастта. Дай Боже да се порадвам повечко годинки на къмпингуване и на риболова с каяк , но определено всяка изминала година си казва думата.
 

rivan

Редовен Потребител
Бях се навил да мина на каравана ,но се отказах поради причината ,че за 1 месец ползване я годината не си заслужава вложението на такива средства или казано целта не оправдава средствата .
Поради тази причина не си купувам РСР.Това, което ме устройва като цена, не ми харесва.А това, което ми харесва, не си оправдава вложените пари, предвид факта, че пускам по десетина чашки от дъжд на вятър.
Но какво да се прави - въпрос на приоритети. Човек не може да се почеше навсякъде, където го сърби.
А за караваната-купих я след една страхотна буря. Бях с палатка - 5000 мм воден стълб.Мислех си - нямам проблеми.Откъм дъжд - никакви.Ама той обикновено идва и с вятър, а тогава и с гръмотевици.И понеже жената умира като засвятка и загърми, се скрихме в колата да изчакаме бурята.А то не буря, а хала.Още първите по-силни пориви свиха палатката на топка.В язовира вълни по метър и половина.Между поривите нахвърлях всичко в багажника и на вилата.После прочетох инструкцията,а там дословно пишеше:при силен вятър да се събере!Същата буря направи палатката на сестра ми на парцали(полска къмпинг палатка, с две спални помещения и предверие, с гумирани под и покрив)Но тези неща се помнят!Важното е да прекарваме времето с хората, които обичаме, с приятелите, на местата които харесваме и най-вече да сме живи и здрави!
 

xpresident

Редовен Потребител
Питах в темата за автомобилите, ама тук е по-подходящото място. Търся такава палатка, с твърд или мек покрив:
111.jpg 222.jpg
Моля ако някой има опит с тези неща и знае от къде може да се поръча на добра цена да сподели. Не държа да е австралийска или друга с топ-качество, а нещо в рамките на 1000-2000лв.
 
Нагоре