Оптики ползвани за Фийлд таргет FT (Модели, цени, характеристики и др.)

7

7842

Гост
Малката 3-12 обаче е доста добра за ПЦП и като за парите си, независимо с кой кръст позволява да си виждаш попаденията на 146 м.
Имам я.Купена от Peko,страхотно гледа и скалата и е супер за стрелба по дотове,има 8 дота с половинки .Отначало ми беше неудобна защото очното разстояние е много малко 1-2 см,при другите оптики е 7-8-9 см.Свикнах с нея и е много добра.Моята е с AMD скала.
 

bleu81

Редовен Потребител
Честита нова година на всички

Та.. Да си кажа мъката. Нова година донесе на жена ми пушка. Все пак не върви да сме все с една пушка а и пушката си я хареса. Като зачеса една метална гарга и така 10 изстрела със само един пропуск. Така вместо да си купя аз нова пружинка с подарък се обзаведе жената.

Сега обаче идва на дневен ред фт оптика. Аз ще си се мъча за сега с хоука но на жената трябва да сложа нещо по-така.
Затова и подпитвах вчера за МТЦ-то ама и то не е в списъка на "ставащите"

Тъй като пушката стреля добре оптиката не трябва да е хубава. Колебая се между гамо и нещо китайско. Трябва да мери грешно, да не държи прострелка и да и се мести "кръста" при зуумиране. За останалото ще се погрижа като и дам сачми от битака в кутийка на жсб и за всеки сличай изпусна кутията два три пъти от високо...

Сега сериозно, вече съм обсъждал тая тема с някой от вас и отговора е винаги двусмислен - биг нико или сайтрон а като краен вариант фалкон т50. В бюджета ни за оптики обаче покрай всичките пушки които купих през изминалата година няма място за горните две и искаме да се обзаведем с оптика в по ограничен бюджет.

Вече се регистрирах в шдб и след още няколко поста ще мога да им следя обявите, но честно казано предпочитам да взема оптика от бг ако ще да е втора ръка за да може да се пробва.

В бюджета ми за нова от ставащите влиза T35 и преко сили Т50 на цени от юк но ако има по бюджетен вариант бих се възползвал пък догодина добрия старец ако не накупя още 5 пушки може да развърже кесията.

Имам и един резервен вариант Зос-а на Стан, който преди това е бил на Джетро.
Стои у мен от месец но още не съм гледал през него поради липсата на свободен монтаж 30мм. Ако той се справя с меренето по добре от хоука мога да го сложа на пушката на жената докато излезе някой добра оферта.

Честно казано след толкова сайтрони които се накупиха във форума последния месец се надявам някой да предложи някой истинска ФТ оптика на неустоима цена. Жена ми наистина стреля добре и една мереща оптика ще и помогне да си разкрие потенциала пък ако почне много да ме побеждава онова с чашките е лесно...

Поздрави и лека вечер
 
Последна промяна:

zograffa

Редовен Потребител
Дискавъритата не си ли ги гледал.Хем здраво хем евтино,добре гледа.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ако няма нещо тук да се продава, спокойно можеш да скочиш на един Фалкон. Излизат и употребявани в Англия, с голямо колело и сенник за добри пари.
 

bleu81

Редовен Потребител
Има обява за Нико във форума на добра цена на колегата Хайри (Hawks)
Обявата за никото я знам от първите 5 минути в които бе публикувана, но надхвърля бюджета ми за момента особенно след плейстейшъна за децата за коледа, пушката на жената и рожденния ден на дъщеря ми днес.

Дискавъритата не си ли ги гледал.Хем здраво хем евтино,добре гледа.
Дискавъри до колкото знам още нямат оптика за ФТ. Имаше слухове за такъв проект в шуършот.юк но вчера си говорих с човека и каза, че няма да е готов скоро.

Предложението на Пеко май е най добро за момента. Някой да има излишна Ф50 на английска цена?

В ШДБ се коментира доста и Фалйон Т35.
Някой да има впечетления от него?
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Марине тоя Фалкон Т35 си го избии от главата, нямаш и и идея колко неудобно е да имаш фиксирано увеличение, виж колко хора стрелят с фиксирано ? Събери някой лев и взимай Никото, когато можеш. Фалконите Т50 е добре, ама няма за момента тука.
 

sts1969

Редовен Потребител
Да е честит "Зеленият стършел" на жена ти! Не сме много собствениците на ЧЗ, и ако искаш да си спестиш моите главоболия, бих ти дал съвет за надежден монтаж. Моноблок с 4 болтово пристягане на към шината, разрязан на 2 части, получават се 2 изнесени монтажа. За моята проба купих 2 моноблока, (да имам резервен) защото не бях сигурен в добрият краен резултат...но се получи много добре от раз.
DSC_0334.JPG
 

bleu81

Редовен Потребител
Някой нещо за тази:

NIKKO STIRLING Hornet ED 10-50x60

Цената е почти като на онова нико за което всички вече знаем но е с много по добра скала (поне по моя вкус)
1/20 MIL Click и тн.

На мен лично нато и милдот скалата на другото нико не ми харесват а тая си е по мой вкус от всякъде.

http://www.nikkostirling.com/content/Products/horneted/NSNC105060HMDIR.html
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
жалко че няма как да я видим на живо дали снапва добре.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Нов модел, едва ли още някой го е пробвал, даже и навън.
Марине, изясни си кое ти е водещо при избора. Изясни си за себе си дали искаш чисто състезателна оптика, или да става и за всичко. Изясни си, ако ще е състезателна, дали ще стреляш с корекции(кликове) по вертикала.
Ако да, тогава се замисли колко ще са тези кликове....
Ако не, тогава една такава скала би била по-удобна. Ама сал едната скала не прави оптиката...
 

bleu81

Редовен Потребител
Пеко, аз съм си го изяснил за себе си и затова и не мога да оправдая покупката на оптика за толкова пари със скала която не ми харесва и моа кликове иначе досега да го бях купил това голямо нико.
Тоя хорнет има всичко което искам от една оптика без ПФР, но ако мери добре ще се примиря с 2ФР в името на масовите мероприятия. Иначе да търся си универсална оптика по мой вкус която да е добра и за ФТ и вероятно вече съм ви досадил доста с въпросите си но какво да се прави...ако имаше къде да видя и пробвам оптиките за които питам вероятно нямаше да питам а щях да пробвам.
 

bleu81

Редовен Потребител
Малко да раздвижа темата за новото голямо нико.

Говорих си с един инженер от нико китай и той ми каза следното:

Dear Marin,

Thank you for your selection of our scope model!

First, the Diamond Sportsman 10-50x60 is made in Japan with just normal 4 point HMD or NATO reticle, impossible to get new reticles; and the reticle on Hornet ED 10-50x60 is specially designed for these very power, it should be easy for using.

Second, the resolution of Diamond Sportsman 10-50x60 is a little better than Hornet ED 10-50x60, especially in big power, not big difference but if you always use scope in 50x, 60x, maybe Diamond Sportsman 10-50x60 is a little better.

Third, both of these 2 models are good parallax in 40-50m range.

so these 2 models are both high level, professional scope, of course there are some little difference because of marketing, please choose depend on your requirements.

Thank you very much!

Zhao Wang

Optics Engineer
Nikko Stirling Limited

После си говорих с Рашад от ЮАР и той пък ми каза следното:

It will most probably be the replacement of the older big nikko. It has the new ED glass technology. You need to follow the British shooting show which is happening now. Nikko stirling is going to unvail and review it. Its basically same features as the old, just brighter glass, better reticle. Most of the users of the big nikko here, sold theirs and replaced it with the hornet

Regards Rashaad

------ Original message------

From: Marin Atanassov

Date: Sat, 9 Feb 2019 20:04

To: Rashaadpbf;

Subject:Nikko hornet

Dear Rashaadk,

I just saw you're posting about the new Nikko Hornet. I really like that scope but don't find any feedback or review about. Since its price is almost equal to the Japanese Nikko diamond sportsman I'm really confused whether I should spend money on Chinese scope instead of the proven diamond sportsman.

If you have tested the scope and compared it to the big Nikko can you share your opinion with me?

Best regards

Marin

Извода, който аз си правя е, че нико планира да спре скъпото за производство биг нико и да го замени с по-универсален китайски "еквивалент" с който покрива нуждите не само на "спортистите" но и на огнестрелните стрелци на далечни разстояния. Цената на китайската оптика си остава същата като на японската, а очите на клиента се замазват с бонус, капачки, сенник и колело и както Кифа каза, "скоро хората ще забравят за качеството и всичко ще е наред"

Дали съм прав ще се види във времето, но практиката показва, че това са тенденциите.
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Малко ми звучи като да питаш на сергията на пазара " хубави ли са краставиците" и да очакваш отговор различен от НЕ .
Според мен и не само, предполагам един продукт се оценява най-високо от това колко е търсен и използван в една сфера.
Когато видя че някой топ състезател на световно ниво избере хорнет и постига резултати ще се съглася с теб .
Лично за мен разликата е цената между хорнет и сайтрон или diamond не си заслужава риска за проба.
Ще си позволя да ти отговоря типично по български.
" Не знам брат ти си знаеш"

Поздрави :)
 

bleu81

Редовен Потребител
Аз никой не убеждавам никой да си купи Хорнет, само споделям до какви изводи съм стигнал.
На пушката на жена ми вече има биг нико мк3, така че не съм толкова тъп че да не слушам какво ми казвате.
Хорнета обаче си ми харесва по чисто субективни причини и ако се окаже, че е разликата между двете не е "очевадна" ще си го купя просто защото ме "кефи" повече. Все пак ходим да стреляме за единия "кеф" и ако черните капачки ме "кефят" повече от зелените няма кой да ме спре ...

Поздрави "брат" ;-)
 

gary m

Редовен Потребител
Marin, the Nikko Chinese agent told you what you wanted to hear, the indian, South African agent also massaged your needs and ego. Spend your money where you choose. Whatever the language or money.
Remember mate, the Bulgarian FT shooters know the craft, skills and have a lot of experience. Listen to reason.
You have the CZ200 and big Nikko by asking my advice and opinion.
лицемерие ?
 

bleu81

Редовен Потребител
Имам чувството че никой не разбра причината да пусна дългия пост с цитати по-горе а тя е да споделя какво според мен се канят да направят от Нико. Чувството с което останах е ,че вероятно ще спрат старата изпитана японска оптика и ще я заменят с нов китайски модел с много по ниска себестойност но на почти същата цена в името на по високата си печалба. Вече имаме едно бик нико в семейството и оптиката много ми харесва макар и някой неща в нея да не ме "грабват". Знам, че ще подобри успеваемостта на жена ми и изобщо не съжалявам, че я взех. Чак сега като погледнах през никото и фокусирах на клонка пред прозореца, а после да друга на 50м си давам и ясна сметка за преимуществото което дава класната оптика в ФТ и съм ви благодарен, че не ме подведохте в избора.

Не знам обаче защо се засягате от факта че продължавам да се интересувам от хорнета. То и аз се чудя, как някой ще предпочете едрия фъстък пред дребния, но днес пред мен един човек си купи... Всички ме разубеждаваха когато реших да си взема рояла и да знаете, не го взех за да ви дразня или да съм в опозиция, а защото ми харесва. Сега с новия приклад пушката ми харесва още повече, пък нека е гладкоцевна.. ако реша ще сменя цевта някой ден, когато реша, че съм почнал да стрелям по-точно от възможностите на пушката. Питам и се съобразявам с мнението ви за да взимам винаги "информиран" избор и да съм наясно с "недостатъците". Аз за разлика от някой нямам драма с това да си купя нещо с ясното съзнание, че има вроден недостатък или слабост ако въпреки това ми "харесва".

Представете си сега една друга картинка.. гласува се нов правилник на ФТ за България.. Допускат се само пушки с марка Шаер и Анщуц,
Оптики Биг Нико или Сайтрон
чашките трябва да са ЖСБ, Якетата сиви, Участниците да са между 180 и 183см, 80кг с прическа номер "2". Ако направите под 40 точки губите право за участие "ЗАВИНАГИ" Всеки, който не се съобразява с правилата да си търси друг спорт …

Вижте сега снимката от закриването на миналия сезон, хора различни, високи, ниски, слаби, едри.. различни пушки, оптики различни, дрехи различни, аксесоари различни но най- вече усмихнати, защото са правили нещо което им доставя удоволствие. През соца оплювахте еднообразието, сега плюете по правото на избор и правото да си различен. Все пак това е спорт за удоволствие, не печелим квоти за олимпиадата и единственото мерило за успеха по време на всяко "участие" е удоволствието от "играта", което сме изпитали. Да не говорим, че нито пушката, нито оптиката стрелят сами и печелят точки.

Апелирам за повече толерантност :) мир вам !

Гари Чз-то стреля чудесно и с жсб хеви групира великолепно. С биг нико он топ ще повали много зайци и катерици. Имам го благодарение на теб енд ай рили ъпришиейт дат. Тейк ит изи май френд. Йор ъпиниън ис импортант фор ми бът айм а литл крейзи. Нот май фолт, блейм май хюмън нейча.
 
Нагоре