Правилно зумиране, на колко и защо?!?

petkof

Редовен Потребител
Колегите дали напътствията са прави, но недоразумението идва от недообяснението, че само при увеличението посочено от производителя, мерките са едно към едно, а при промяна на увеличението, трябва да се отчете съответната промяна и върху скалата на оптиката.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Не, недоразумение винаги има, когато се "хвърлят" извадки и цитати, без да са наясно четящите ги, адже ба, за какво е ставало изобщо на въпрос.
ПП. Днес, някой беше харесал един мой мноого стар пост, точно относно недомислени и бързи реакции на Митко Беров, в който аз го упреквах, че не чете вмнимателно, а веднага реагира .......
"Мите, ти никога не четеш два пъти нещо, само реагираш веднага първосигнално - преди да седнеш да пишеш, спри, огледай текста, прочети го 2-3 пъти, осмисли го! Колегата може да не се е изказал добре(нормално за начинаещи, не вникнали в терминологията) и ще видиш че няма смисъл да пишеш. *
Абе Мите, откъде такава интуиция у теб, че сме забравили тази твоя слабост, че се опитваш отново да я изкараш наяве?;):cheers:
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Eто една примерна скала на оптика Hawke с увеличение до х18.
Изрично е посочено, че скалата с дотовете е на х10, за да отговарят пропорцийте.
(Естествено, всеки може да си стреля на удобното за него увеличение)
10x-Half-Mil-Dot-Red-info.svg
 

Licho

Редовен Потребител
Виждам,че някои неща споделени от мен на лични с Пеко и М.Беров предизвикват ожесточени спорове,което не ми е приятно.Най-напред искам да изкажа моята огромна благодарност както на Петко,така и на Ачев,Йонко и Пеко,които ми помогнаха много със съвети. М.Беров също ми е помагал,затова понякога се обръщам и към него.Когато му споделих какво съм научил от колегите на халето , той ,меко казано ,не се съгласи и реагира по този начин-емоционално,бурно.Държа обаче да кажа:В писмото си до него не съм си позволил да обидя никого-нито пряко, нито задочно. Дори не съм споменавал личности.Споделих му само какво ми е било обяснено.Обадих се и на Петко,с когото често стреляме заедно и споделих и с него съветите на общите приятели от вчерашната стрелба.Даже му се похвалих за някои успехи.Това е всичко.Пак ще кажа:Никого не съм обидил,никого не съм споменал дори.Благодаря на всички.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
То спор няма.
Имаше пак чел, недочел, чул, недочул, разбрал, недоразбрал, видял, недовидял, обяснил, недообяснил.
Просто Митето не може да избяга от сянката си, а Илийката не може да осмисли още изцяло новите за него неща.
ПП. Не съм се вързал на ничии нападки, не съм искал и никого да обвиня или обидя. Просто назовавам нещата, така, като са.
 

dberov

Редовен Потребител
Илийка, няма кавга колега, не се впрягай.
Не съм искал да те вадя на светло, но се получи.
чел, недочел, чул, недочул, разбрал, недоразбрал, видял, недовидял, обяснил, недообяснил.
Това отива на първа страница, който чел-чел.



 

Licho

Редовен Потребител
Няма проблем,никога не съм се крил "на тъмно",съвестта ми е чиста...
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
То няма и кой друг, ама аз да проверя. :D
Ще преместя тогава в него другата тема за оптиките.
 

xpresident

Редовен Потребител
А оптиките с увеличение 3-9 на колко им е верен мил-дота?
На моята е при 10, въпреки че не стига до такова увеличение, което за мен е странно.
 

Lubomir Rashev

Новодошъл
Значи при 3-9х оптика с референтен милдот 1 милирадиан при 10х@100 ярда, при 9х зуум (на 100 ярда) 1 деление е 1.111 милирадиана?
Ако се реши уравнението за всички увеличения, 1 деление е:
1.111 мил при 9х
1.25 мил при 8х
1.42 мил при 7х
1.66 мил при 6х
2 мил при 5х
2.5 мил при 4х
3.33 мил при 3х
(5 мил при 2х и 10 мил при 1х)
 
Последна промяна:

Sen

Редовен Потребител
А оптиките с увеличение 3-9 на колко им е верен мил-дота?
На моята е при 10, въпреки че не стига до такова увеличение, което за мен е странно.
Този въпрос преди много време го зададох в един друг чужд форум, тъй като Hawke имат сума модели във втора фокална равнина с максимално увеличение до х9, които по предписание от производителя имат true mildot на увеличение х10.
На нашенски казано, могат да се използват за измерване на разстояние на увеличение х10, тоест на това увеличение разстоянието от център до център на милдот от скалата на оптиката отговаря на един милирадиан (ако оптиката е изработена читаво, както съвсем на място посочи Беров).
Бих искал да подчертая, и дано се съгласите с мен, че това значи, че на това увеличение най-лесно ще се измери разстояние до целта. Такова може да се измери и при различно увеличение, но или с доста изчисления на място, или чрез употребата на балистичен калкулатор, който ще покаже с промяната на увеличението на колко милирадиана ще отговаря разстоянието от център до център на милдот от скалата на оптиката.
Обратно на въпроса на xpresident: беше ми отговорено точно каквото и очаквах да чуя - разликата между увеличение х9 и х10 е пренебрежима, дори на различни разстояния - нещо, което проверих с моя балистичен калкулатор и наистина е така. Предполагам, че Hawke поставят такива скали и на зуум х9 с цел да не утежняват и оскъпяват производствения процес, съответно да не увеличават крайната цена на продукта. Също и защото тези оптики не се предлагат със състезателна цел, а по-скоро ловна, плинкинг, кой каквото желае, различно от FT и другите спортни дисциплини.
Съвсем накратко - с такава оптика трябва да се стреля на увеличение х9, когато се използва за измерване.
 

Sen

Редовен Потребител
И всички грижи и сметки ти изчезват, само като минеш на първа фокална......
Напълно съм съгласен, затова и двата ми прицела са първа фокална и нямам намерение да се връщам към втора, съвсем искрено си го признавам ;) Даже ще съм още по-искрен и ще си призная, че единият от тях е закупен по твой съвет :cheers:
 
Нагоре