Всичко за Хънтър Фийлд Таргет

didarai

Редовен Потребител
Под снимката пише,че е правилно :
когато коляното и стъпалото са в една линия.Нямате право да извивате встрани или да сядате на стъпалото.Може да се ползва възглавничка за подкрепа на коляното,пищяла или стъпалото.
 

DANNY

Редовен Потребител
Описание има тук:
http://www.airguns.bg/files/akraba/technical_skills.pdf

Показано е със снимки на позицията.
Graphic1.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Понеже днес се заговорихме с някои колеги за позволените пози при ХФТ, тези снимки от нета ме карат да мисля че у нас правилата са малко по-лабави.
Ето някои забрани: :rolleyes:
1966607.jpg

7048458.jpg
 

bleu81

Редовен Потребител
Привет,

Темата е замряла далеч в миналото. Да разбирам ли, че няма интерес към ХФТ ?
 

lynx

Редовен Потребител
В България вече няма много голям интерес. Не можа да се наложи както ФТ.
Преди години имаше по едно състезание в годината по ХФТ и това беше, обикновено в Русе се провеждаха състезанията.
Другите спортни дисциплини като бенчрест, стрелба с пистолет и варминт също са в застой...засега.
 
Последна промяна:

batnan

Редовен Потребител
В България вече няма много голям интерес. Не можа да се наложи както ФТ.
Преди години имаше по едно състезание в годината по ХФТ и това беше, обикновено в Русе се провеждаха състезанията.
Другите спортни дисциплини като бенчрест, стрелба с пистолет и варминт също са в застой...засега.
Хах като ти гледам поста над bleu81 и ми става ясно защо не се практикува тоя спорт.Имам чувството че правилата се пишат за определен ИГРАЧ ,на него да му е удобно а всички други да се съобразяват с него.Все си мисля че е по важно да уцелиш мишената а не каква стойка си заел.И евентуално ако се стреляте двамата един друг, дето казват Българите ,,ТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЖЕШ,,как да стрелям
 
Последна промяна:

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
нищо не ти е ясно колега. вземи прочети малко преди да се изхвърляш като ........ това е многогодишен спорт с определени правила, който се спазват от всички участници за да има равнопоставеност между участниците. пос;едно време фийлд таргета го измества поради по интересния си формат, но и там правилата с апочти идентични. ако всеки стреля както си иска няма да е спорт а махленска стрелба. имайте малко уважение към спорт аи към хората, които са отделили време исредства, за да го практикуват по правилата му.
 

lynx

Редовен Потребител
Хах като ти гледам поста над bleu81 и ми става ясно защо не се практикува тоя спорт.Имам чувството че правилата се пишат за определен ИГРАЧ ,на него да му е удобно а всички други да се съобразяват с него.Все си мисля че е по важно да уцелиш мишената а не каква стойка си заел.И евентуално ако се стреляте двамата един друг, дето казват Българите ,,ТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЖЕШ,,
Колега, може ли да поясниш по-подробно?
Няколко пъти изчетох това което си написал и не мога да разбера какво се опитваш да ми кажеш или намекнеш?
 

batnan

Редовен Потребител
Просто те цитирах, нищо не намеквам . На снимките които гледах момата на едната снимка държи по един начин пушката а на другата по друг начин ,и какво и дава предимство?Или всичко е в китката??? А и сега се загледах , разликата може да я види някой супер стриктен/педантичен/ тип. Какво значение има как си държиш пушката? Тия правила от Англия ли идват???ААААА сега видях и на Акраба поста дето трябва петата на обувката да ти влиза в .......
Описание има тук:
http://www.airguns.bg/files/akraba/technical_skills.pdf

Показано е със снимки на позицията.
Graphic1.jpg
 

Ludjev77

Редовен Потребител
ФТКС
И аз не разбрах нищо.Имаш нещо против, срещу дисциплината ли или срещу правилата?Правила има на всякъде. Лично аз съжалявам че е ХФТ е замряла. С кеф бих го пробвал:cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
За мен ХФТ е по-атрактивната и по-близо до реалната стрелба дисциплина .
Дори и по-лесно достъпната , заради мижавата оптика с която може да се стреля , та дори и на механичен .
Тук се наложи ФТ-о . Тва е положението.
 

batnan

Редовен Потребител
за да има равнопоставеност между участниците

Айде бе равнопоставеност ,като вземат всички да стрелят с еднакви пушки и с еднакви сачми тогава ще е равнопоставеност.Всичко друго е ДРЪН ДРЪН.А и ОПТИКИ.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Явно не си наясно със спорта колега. Поинтересувай се. Може и да ти хареса. Всеки използва пушка и оптика, което му допада и му е удобна. Все едно всички футболисти да играят с еднакви бутонки и чорапи. Не мислиш ли чее смешно. Както и да е. Отклонихме се от темата. Това е спирт с неговите си правила и те са писани за всички. На който не му отърва практикува друг спорт
 

bleu81

Редовен Потребител
За мен ХФТ е по-атрактивната и по-близо до реалната стрелба дисциплина .

Това е и моето мнение. Все пак стрелбата по мишени в ФТ и ХФТ симулира стрелба по диви животни. Ако не беше така мишените нямаше да са птици и гризачи а телетъбиси или други джендър герои. Този "уикенд" за пръв път ходих на ФТ в Орешак и признавам, че ми беше много интересно. Разнообразието от позиции дистанции и осветеност беше огромно с голяма доза реализъм. Няколко неща обаче не са ми по вкуса а именно половин метровите оптики, възглавнички, наколенки, столчета и това триминутно мерене, което прилича на лов на варда по заспали костенурки. Хубав спорт но му липсва малко динамика. Къде по интересно щеше да бъде с мерене на око и ако трябваше да се мине цялото трасе за време.. но както казаха по-горе има правила. Може да разсъждавам примитивно но за мен една пушка с механични мерници, пиип(батю) или оптика 4х е достатъчна за тоя размер мишени до 50м поне ако става въпрос за реализъм и паралели с лова. Все пак простата мушка и мерник векове наред са слагали месото на масата а и колко ловци сте видели с оптика 10-50х и колко с такива в диапазона 1 до 12? И ако да правим паралели с лова е неприемливо то пак да питам защо стреляхме по фигури на животни а не по мишени тип биатлон например. Вероятно евро-съюза ще излезе с директива, че стрелбата по наподобяващи животно мишени подбужда към кръвожадност и насилие ама докато това стане нека се позабавляваме с повечко реализъм :) Е.. признавам, че няма да тръгна да лазя в калта за да издебна метална катерица.. Все пак при лова адреналина е съвсем друг.

Лично аз съжалявам че е ХФТ е замряла. С кеф бих го пробвал:cheers:
Аз също. От друга страна нищо не ни пречи да стреляме в ХФТ стил на ФТ мероприятие нали ?
:)

Поздрави
 

Dominus

Редовен Потребител
За пореден път се тръгва в посока, кое е по,по,най.
Защо просто не си стреляте това което ви харесва, а не да се опитвате да ме вкарвате в "правия път"?Стрелял съм хфт повече от много от пишещите и си оставам фен на фт. Харесвам си оптиката да ми е туч и това е. Наколенките и възглавниците не са задължителни или просго не съм достатъчно красив с тях и трябва да съм гол като пушка?
 
Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Ми... нещата са по-прости...всичко е възможно,всякакви дисциплини,но просто трябва да се клонират хора,като г-н Павлов,Оги,Румен,Владо,Део,Ицо,бат Симо Калата...(извинявам се на останалите,които пропускам),които отделят от личното си време и средства ЗА ТАЗИ дисциплина....Да ХФТ изглежда по-достъпна, инстинктивна и интересна,но това явно е и въпрос на стереотип на мисленето.Човек прелитащ на бързо през хобито с Хасан и Таско 4Х20 едва ли би се отдал на методична и целеустремена работа по организирането и утвърждаването на каквото и да е(за да няма сръдни си признавам,че аз се класифицирам точно в тази група,с Хасана ) Така че :)….любители на ВО от всички краища на отечеството организирайте се в клубове ,нямате нищо за губене може само да спечелите...
П.С.
Горното са само размисли,нямам за цел да се конфронтирам,съдя,обиждам,рекламирам или каквото и да е било...
 

luft9waffe

Редовен Потребител
нищо не ни пречи да стреляме в ХФТ стил на ФТ мероприятие нали ?
В "ХФТ стил" може да стреляш на ФТ-трасе,но няма да е по" правилата на ХФТ".Най-малкото,защото максималната дистанция на мишените при ХФТ е 40м(ако не бъркам),ФТ-50м.А последните години на ФТ-трасетата поне 20% от мишените са на 40+метра.Класическото ХФТтрасе е по правило от 30 мишени,в ФТ са 50.Има много и съществени разлики в правилата на двете дисциплини и трябва внимателно да се прочетат,осмислят и най-вече човек да организира и участва в поне по едно състезание ФТ и ХФТ формат,за да разбере за какво иде реч.
 

bleu81

Редовен Потребител
"Доминус" при цялото ми уважение към теб темата в която пишем е за ФХТ и просто споделяме личните си предпочитания. Тези на запалените по ФТ са ясни и няма нужда да се обясняваш защо харесваш големи оптики и тн.

Аз допреди 3 месеца не бях хващал въздушна пушка от юнуша близо 15 години. Сега просто се ориентирам в ситуацията за да разбера какво се практикува и какви са възможностите. Смятам, че имам право да изразя личното си мнение какво ми харесва и какво не при различните дисциплини. Иначе можете да прекръстете целия форум ФТ и ни обявете за еретици ... От написаното в горните постове си правя изводи и не мисля да задълбочавам в размислите.

Сега виждам какво е написал "Кифа" и трябва да кажа мнението му е точно в десетката - адмирации за което. Извода, който си правя е, че едва ли повече хора в БГ харесват ФТ, просто хората които Петър изброи са се спрели на него, а те са двигател на всичко.

Аз признавам си нямам нужното време да се нагърбя с такава организация. Може би след време като се махна от софия.. Дотогава ще се съобразявам с правилата на играта доколкото мога и искам.

Поздрави на всички, Желая ви хубав и усмихнат ден! няма нужда да започваме с нерви и деня си. Все пак това е хоби и трябва да служи за освобождаване на напрежението и стреса а не да го създава.
 

KILLER

Редовен Потребител
ФТКС
Тук се наложи ФТ-о . Тва е положението.
Не знам как се е наложило ФТ-о след като сме около 40 човека които го среляме, а форума не знам колко има регистрирани и активни и никой не проявява инициатива да се направи нещо различно от ФТ състезание. Аз с най голямо удовостви бих стрелял на каквото и да е състезание различно от ФТ и бих помогнал с каквото мога.
 

didarai

Редовен Потребител
Ми наложи се(сред организираните масово мероприятия ...говорим ) по-простата причина , че хората организиращи състезания , се оборудваха и насочиха към ФТ .
Хората които организирваха ХФТ (Русе-национална среща ) , спряха да го правят .
Никой не го е налагал със закон и на сила ;)
Както и никой на никого не е длъжен да му организирва състезания според кефа .
Каквото има ... тва е положението .
Участвал съм на 2 ХФТ-та и на една ХФТ тренивровка и за мен позициите за стрелба , бяха много по-реални и разноообразни . Правилото за оптиките пък не позволява голямо преимущество по този показател .
В реална обстановка много по-вероятно е да притичаш до близкото дърво за упора , от колкото да опънеш възглавничка , да нагласиш половин метър хамстер и да се нагъзиш да мериш разстояния , па и ако не уцелиш целта в главата , тя да не се гътне .
Предпочитания .... :)
 
Последна промяна:
Нагоре