SUMATRA by Eun Jin

Sen

Редовен Потребител
Колеги, не знам дали се е обсъждало до момента, пуснах търсене тук във форума и нищо не намерих - очевидно марките Sam Yang и Eun Jin наскоро са ребрандирали и са минали под общото име Seneca заедно с Air Venturi. Колегата SvilenP ми обърна внимание на това ново (за мен) име. В някои сайтове вече отразяват промяната в името и продават Seneca Sumatra, Seneca Recluse, etc.
Изпървом помислих, че е някакъв тунинг на янките това.
Може и да греша, поправете ме, но това намерих като инфо онлайн по въпроса.
 

PetioStoianov

Редовен Потребител
Така изглежда. Според чуждестранен сайт това е станало още миналата година по това време горе-долу.
1) https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=136204.0
Според други сайтове е просто ребранд, няма промени, всичко си е същото.
2) https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=135233.5;wap2
Резервните части стават и за двата бранда, съмнява ме да са правили промени.
3) https://www.pyramydair.com/a/Accessories/Parts/Eun_Jin_and_Sam_Yang/861

Единственото, което аз виждам е че на долния резервоар има издаден адаптер, докато на нашите Суматри се пълни отстрани. Другото е че голямата, 2500cc (не карабината) по принцип има регулируем подбузник, според снимката в PyramydAir тази опция отсъства. Надявам се да е така само на снимката, регулирането си е удобство.
4) https://www.pyramydair.com/s/m/Seneca_Sumatra_2500_500cc_Reservoir/1077

Канали, които са спонсорирани от тези компании да правят ревюта на въздушни пушки са ги накарали да преправят името на видеото от "Sumatra" на "Seneca". Ето един пример. Това видео съм го гледал няколко пъти преди да купя моята миналата година и тогава се казваше Sumatra (не бях чувал за Seneca все още). Видеото е на 3+ години, качено е доста преди смяната на името.
5)
 

hunter_78

Редовен Потребител
Да се похваля и аз,какво модераторче за чудо и приказ има моята красавица благодарение на колегата Gadnqra.Да е жив и здрав, че щях да стряскам всички бабички из комшийските дворове...и не само;)
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Свилене, съветвам те въобще да не заглеждаш офертите в Щатските сайтове.
Вярно е, че има неприлично изгодни предложения но вноса на ВО от там стана почти невъзможен.
Из Европата има почти всичко, пристига бързо и не те размотават по митници и други екстри.
 

Sen

Редовен Потребител
Свилене, съветвам те въобще да не заглеждаш офертите в Щатските сайтове.
Вярно е, че има неприлично изгодни предложения но вноса на ВО от там стана почти невъзможен.
Из Европата има почти всичко, пристига бързо и не те размотават по митници и други екстри.
Прав е бай Рачо, по дяволите... А така му потичат лигите на човек като гледа магазините на янките...
 

SvilenP

Редовен Потребител
Колега не се заглеждам, а попаднах на това като нов модел (мисля) и на някой може да му хареса.
 

Raiko

Новодошъл
https://www.krale-schietsport.nl/en/artemis-lr700w.html Същата от Холандия.Ще дойде за около 500лв.Само ,дето пишем в темата на Суматра.
Ето я същата от Испания
https://www.spairguns.com/armas/spa/lr-700-w-986.html
И другия модел
https://www.spairguns.com/armas/spa/pr-900-w-989.html
Тук в Испания (живея в Испания) много ги хвалят. Само дърво и метал. Качествени материали и отлична изработка. Само не знам дали ще пращат до България
 

Paparak

Новодошъл
Драги колеги, някой може ли да ме насочи от къде мога да си купя манометър за Суматрата от БГ, или да ми дадете насоки за заместител. Какви размери евентуално да търся? Благодаря.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Здравейте, колеги. И аз днес искам да се включа в тази тема, заради добре познат колега от форума. Казва се Янко, никът му е cilindura. Дълго време с въпросният колега се уважавахме, или аз така съм си мислил. Дълго време сме си звънели да си обменяме опит и да си говорим за тунинг на пушки. Много пъти, когато са ми звъняли колеги и съм нямал възможност да поема пушките им, аз съм ги изпращал при този "колега" да се заеме с тях. Когато са ме питали за работата му, съм казвал, че е на нужното ниво и ще направи всичко каквото трябва. Въпреки това, въпросният колега не е спирал да ме плюе пред всеки новодошъл, свързал се с него за поправка или тунинг на пушка. Всички от форума знаят, че аз и Янко тунинговаме Суматри. От там идва и проблемът, аз му преча да упражнява дейността си и да въргаля хората с ненужно високи суми, тъй като аз взимам за въпросния тунинг много по-малко пари и работя много по-бързо. За качеството на работата си аз няма да говоря - нека това да направят колегите - ако има недоволни, моля да пишат тук. Пиша всичко това тук, защото чашата преля и непрекъснато приятели и колеги ми казват какви неща говори този "майстор" зад гърба ми. Стигна се дори дотам, да кара човек, който си няма хабер от нищо, свързано с пневматиката да пише простотии в темата за Суматра. Пиша това, без никакви притеснения, защото предпочитам да го кажа в очите, а не зад гърба. Нито в спорта, нито в живота съм бил мишкар и не мога да го премълча, нито да обсъждам въпросния човек тихомълком. Правил съм грешки в работата си, което мисля, че е естествено и нормално и го признавам, но никога няма да направя грешката да съм курва или интригант. Затова предпочетох да ти отговоря тук, Янко. Пред целия форум. Написах ти го на лични, пиша ти го и тук - бъди мъж и пич. Не допускай повече такива работи. Хората не са агнета и кокошки - могат и сами да преценяват на кого работата колко струва. Един ден тия хора са неуки в пневматиката, а на следващия са вече знаещи и разбират кое как е. Пиша тези неща единствено и само за новите потребители, които не са наясно с материята и хората в този форум. Старите се знаем, Янко.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте, колеги! Втрещен съм от написаното от "колегата" Гадняра.
Въргалял съм хората с големи суми. Вероятно този "колега" се подразни от една доста отдавнашна публикация за негов "тунинг" на Суматра. Този така наречен тунинг от него се състоеше в следното: претриване с шкурка на клапанната камера от 8 мм на 9,12 мм и разпробиването на оригиналния трансферпорт от 5 мм на 5,7 мм. (всичко това съм го записал прилежно в тефтер). Целият този "тунинг" беше съпроводен с грозна заварка, прикриваща осраното клапанно тяло, разпробито в областта на първия крепежен болт. За цялата тази "огромна" манипулация , "колегата" Гадняра беше взел на момчето 250 лв. Този същият - Гадняра, дори не си беше направил труда ( може би поради незнание или невежество) да направи на момчето нов боен клапан.
В какво се състои моят тунинг : 1. Направа на нов заряден клапан, състоящ се от клапан, пружина и капачка. 2. Изработка на нов боен клапан. 3. Изработка на нов трансферпорт с определена конфигурация. 4. Промяна на сечението на клапанната камера.5. Изработка на нова дроселираща капачка на клапанното тяло от дуралуминий.6. Направа на нов буфер на регулиращата гайка. 7. Направа на нова дулна фаска. 8. Обработка на входа на цевта с цел приемане на проектила без неговата последваща деформация. 9. Зачистване на заосенъците на фрезовите отвори в областта на работния участък на ударника. И цялата тази "скромна" работа съм я оценил на 300 лв. срещу 250 лв. за разширен трансферпорт и прешкурена клапанна камера при Гадняра.
Така че всеки да си направи извод кой кого търкаля в цената.
Направил съм около 5000 снимки на тунинги , направени от мен, като подробно съм заснел детайлите, собственоръчно направени от мен. Така че съм готов да ги публикувам и сравним моята работа с тази на Гадняра.
Думата "плюене" въобще не ми харесва и тя не е в моя речник. Много хора са ме питали за тунинга на Гадняра. И естествено, казвам им това, което съм видял. Това не е плюене, а изнасяне на факти.
Тунинг не правя от около 2 години. Работя единствено за себе си и за двама-трима приятели. Така че не виждам каква конкуренция може да бъде за мен Гадняра. Готов съм да се "състезавам" с въпросния Гадняр на която и да е металорежеща машина при изработката на определен детайл. И на 100 % гарантирам, че след 40-годишния си стаж в тази област, ще го победя и с вързани очи.
Относно качеството на моята работа съм готов да се съревновавам с когото и да било, камо ли с Гадняра.
Тук Гадняра намесва колегата Пчеларя, като го изкарва абсолютно невеж в областта на пневматиката. Да, ама - не. Същият този Пчелар работи на три типа металорежещи машини. И това че много рядко участва във форума, не значи , че няма хабер от материята. Той е конструктор на един от първите редуктори за въздушна пушка в България. И има още десетки разработки на клапанни тела и конфигурации бойни клапани, за които Гадняра не е и сънувал. Жалко че занимаваме колегите с: една жена каза....
Аз "колегата" Гадняра не го познавам лично. Когато му е трябвало нещо, той ме е питал по телефона и съм му обяснявал. Очи в очи не сме се виждали никога. Така че, Гадняр, можеше преди да направиш тази просташка публикация - да ми звъннеш. И на твое място, защото съм културен човек, бих заменил думата "лайна" с "фекалии". Защото, който хвърля лайна, рано или късно - те падат на гърба му.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Нямам намерение да правя някаква дискусия с теб в тази тема, защото всичките ти простотии и измишльотини са изяснени по-назад в темата за въпросната пушка от Петьо Стоянов. Отговорено е в детайли за въпросния тунинг и всичките ти твърдения около него. Който има нерви да чете по-назад в темата. Моята цел е единствено да ти отговоря в очите и новите колеги да знаят с кого си имат работа, а не да споря с теб, Янко. Тази просташка публикация я правя след просташките ти изказвания пред много хора, които още не са ти сърбали попарата, Янко. Лайната ги хвърля ти, в продължение на много време и сега е ред да падат на твоя гръб. Защото когато мен са ме питали хора, как да оправят твои грешки, аз не съм те плюл Янко, а съм им помагал даже от разстояние и съм ги оставял сами да си вадят изводите. Дори и наскоро имаше пресен пример, но ако колегата иска, нека той да си реши дали да се включи. Въпросния тунинг, който описваш го правя и аз и съм го правил пред колеги, така че и аз като теб имам стотици снимки и съм ги качвал в темите и съм ги пращал на всеки, на когото съм правил пушка. Ти, ако имаше малко от това ниво, което искаш да кажеш, че държиш, нямаше да твърдиш, че съм стъргал даден детайл с шкурка от 8 мм до 9.12, защото се излагаш. Точно за въпросната пушка е направено всичко, което описваш в "твоя" тунинг и то пред свидетел - собственика на пушката. Той - Петьо Стоянов го описа в темата достатъчно ясно. Тогава нямаше доблестта да ме оплюеш открито, а използва друг човек-ортакът ти , с който заедно изработвате и продавате проектилите за Суматрите - Пчеларя. Единственото, за което се чувствам виновен е, че насочих Петьо Стоянов към теб, защото ти имах доверие и смятах, че ще му направиш хубав клапан, след като той изтърва 300 бара в пушката и премаза своя клапан. На теб не ти беше достатъчно да му вземеш пари за клапан, а реши да му обясниш как нищо не е направено по пушката и как ти ще оправиш нещата. Петьо ако желае също може да се включи. Приключвам разговора с теб, Янко и ти казвам и сега - бъди мъжкар и пич. Не на думи, а на дела.
 
Последна промяна:

cilindura

Редовен Потребител
Жалко за теб, Гадняр, и за твоите твърдения. Не съм предполагал, че ще се изложиш така във форума и че си паднал толкова ниско. Въпросният тунинг, който правих аз, няма да можеш да го направиш никога.
И пак казвам, че съм готов да се съревновавам с теб, но явно ти не можеш. Много скоро ще публикувам и последния си тунинг, който правя единствено и само за удоволствие, и съм сигурен, че ти не си в състояние да направиш и 1/10 от това, което съм направил аз. За разлика от теб и твоите твърдения, моят тунинг е реален , а не измишльотина като при теб.
Гадняр, няма как да има пресен случай, тъй като последните две тунинговани пушки са на мои приятели и са в добро здраве за разлика от това, което си направил ти. Готов съм да сравним моите снимки с твоите, но всеки сам определя цената си. Аз съм си определил навремето цена, която ме е устройвала и покривала моите критерии за качество. Всеки решава за себе си дали да кара "Мерцедес" или "Трабант".
Гадняр, и аз приключвам разговора с теб. Не се дръж като примат, бъди човек.
 

supervizor

Потребител
Сменил съм две Суматри, което за някои колеги е малко. Първата я продадох,понеже бях още на първа страница относно пневматичните пушки, и до ден днешен много съжалявам! Продадох я защото ми се струваше голяма. Двете ми пушки ходиха на гости в дома на Янко.След това абсолютно задължително! всяко мое ново желязо минава през него/до сега около 5-6 бр /,защото знам какво получавам след това! Ами какво да кажа- нямам думи! Човекът за мен е ФАКИР в тая област! Нищо лично към Гадняра,не съм му ползвал услугите в областта на тунинговането. Но каквото и да съм пращал на cilindura, всичко се е връщало превъзходно. Всичко качествено струва пари и труда трябва да се отплаща! Има доста колеги във форума,които са ми помагали и ще прозвучи като клише- "не искам да споменавам имена,защото може да забравя някой!" Но е така! Затова заставам зад Янко и качественият му труд!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Напълно съм съгласен и също мога да кажа, че Янко може и прави тунинга както трябва. Допускал е понякога дребни грешки, както и аз, което си е съвсем нормално и човешко. Но аз не коментирам работата му, а поведението му зад гърба ми. Затова му казах да се държи мъжки, защото не му отива да говори простотии зад гърба на хората. Това осира целия му майсторлък. А моята работа е редно да я коментират хората, на които съм пипал пушките, а не Янко или Пчеларя.
 
Последна промяна:
Нагоре