ИМАМЕ ХАЛЕ

оги-пз

Редовен Потребител
Когато се стреля и искаш да постигнеш хубави резултати и желаеш да постигнеш нещо на хартия, трябва да се стреля във всякакви условия.
Когато се търси да се постигне нещо и вятъра пречи има дисциплини на закрито.
 

pitbula74

Потребител
Точно в това е тръпката,ако няма вятър всеки ще цели от раз,без значение от мишената и калибъра на пушката/пистолета.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
На халетата не е рядкост във ветровито време да се правят групи на 50м колкото 2ст и то от фт поза в 16 дж. Стрелбата в променлив вятър, като сила и посока само може да те осъвършенства като стрелец. Колегите редовно си целят по тенис топка на 140 м с 40дж. :cheers::stop:
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
"Как се справяте с този проблем?"
На 1, 20, 30 и 50 м, ако има лентички, всяка е в различна посока.
Това е търсен "ефект" и "екстра" на мястото....
Пу-Пу-Пу... Да не му е уроки!
 

astra

Редовен Потребител
На 1, 20, 30 и 50 м, ако има лентички, всяка е в различна посока.
Това е търсен "ефект" и "екстра" на мястото....
Пу-Пу-Пу... Да не му е уроки!
Действително, стрелбата в безветрие има тенденция да става скучна. Просто трябва да се извърви съответния път и натрупа съответният опит, за да може стрелецът (в случая моя милост) да "узрее" за стрелба във вятър.
Е, разбирам я вече или поне я предчувствам тази тръпка, но ще ми обясните ли колеги, как се успява в условията на променлив по сила и по посока вятър? Какво целим най-вече в условия с вятър: да улучваме десятки или да правим групи? Защото, тъкмо попаденията ми заприличат на група и вятърът се е сменил. Или тъкмо взема корекцията и мушна десятка, следващият изстрел е вече твърде out-of-date...
МД по колко изстрела следва да има една група?
 

astra

Редовен Потребител
Явно майсторите си пазят майсторлъка за себе си и отговор на простите си въпроси два поста нагоре, няма да дочакам. Някак си много лесно исках да придобия знания, пък то така не давали...
 

andi

Редовен Потребител
Ако 2та въпроса са ти :
1- как се стреля при променлив вятър - няма готова рецепта . Всеки според опита си , оръжието си , интуицията си , дарбата си . И според целите които си е поставил .
2 - по колко изстрела следва да има една група - Група за какво ? Щото група се прави за бенч , за прострелка , за намиране на проектил , за намиране на скорост , за намиране на хват , за намитане СТП и т.н. По подразбиране група за бенч е от 5 изстрела .
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Колега ела да постреляме да се вдим и тамше полупиш отговори от всички колеги. Никой не крие нищо. Добре си дошъл. Тази неделя даже и почерпка ще има. Стрелбата във вятър се учи със стрелба и наблюдаване на нещата около нас за да хванем посоката на вятъра. Аз се мъпа от 2г да го хвана и още на моменти се чудя аджаба ко стана че там отиде ;)
 

astra

Редовен Потребител
Колега ела да постреляме да се вдим и тамше полупиш отговори от всички колеги. ;)
Благодаря за любезната покана! Със сигурност ще се присъединя към вас, но като гледам календара, заради празничните дни, ще е най-рано след две седмици-пък и тази неделя гости ще посрещам. Не знаех, дали в този зимен студ изобщо се събирате да стреляте, особено във вятър и ми се искаше да науча поне минимума теория задочно, докато се постопли малко.
Може ли да подскажете приблизително в кои дни и часове мога да се присъединя към вас?
 

astra

Редовен Потребител
МД, позволете да споделя причината поради която досега се въздържах да посещавам халетата за да пострелям с вас. Преди известно време, един изявен съфорумец ми каза в прав текст, че колегите на халетата щели да ме гледат на криво и да се сърдят, ако ходя там да стрелям, защото те били давали пари за препарати за премахване на тревата и кърлежите, които пък той самият се трудел да разпръсква и обработи поляната. Това ми прозвуча като съвсем директно предупреждение от този човек да не ходя на халетата и признавам си - силно се огорчих. Затова и досега не ходя там.
Моля колеги, кажете ми, съществува ли тази причина заради която е нежелателно да се ходи на халетата извън един кръг хора или просто колегата е бил ... леко превъзбуден, пък аз му се вързах.
 

йонко

Потребител
Заповядай в неделя след 13;00 има хора ти сам ще прецениш дали ще идваш отново.Относно стрелбата във вятър всеки сам си преценя каква корекция да дава ако искаш само 10 дупчи ги с един пирон предварително :winner::winner::winner: поне аз така бих направил. Всяка пушка и дадена тежина съчма на различните разстояния дава различни отклонения. Повече стреляне по добра корекция във вятъра - медалите не се раздават те се извоюват. Аз не съм стрелец само мятам оловото:rambo:.
 

оги-пз

Редовен Потребител
Незнам кой ти го е казал това, по-скоро си го разбрал грешно. Ние от Пазарджик по някога идваме и никой не ни е казал такива работи.
 

xpresident

Редовен Потребител
И аз съм ходил 2-3 пъти, смятам че колегите от Пловдив са много точни, дажеи от Варна приемат гости :)
 

astra

Редовен Потребител
Незнам кой ти го е казал това, по-скоро си го разбрал грешно.
Много добре го разбрах даже и съвсем точно го цитирах по-горе. Такава ми е работата вече 22 години - внимавам и запомням какво ми говорят, иначе горя ;) ... Името му не ща да казвам, за да няма интриги, но той сам ще се познае и се надявам да си направи правилните изводи. Още ми горчи от тези думи, заради които заобикалям халетата и за това рекох да ги споделя с вас, белким ми олекне. Благодаря ви за доброто отношение и поканите да се присъединя! На Рождество едва ли ще си оставя гостите вкъщи, но след празниците със сигурност ще се отзова :) Още веднъж - благодаря за приятелското отношение!
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Последния път на Белиш в 16 джаула си трябваха едни 15-на сантиметра корекция за да иде проектила където трябва. Всичко се придобива. Не се учи. Много кутии с чашки и различни условия. Ходене по състезания и тренировки сам. В Асеновград на състезанието имаше коридори в които всяка от двете мишени беше с различна по посока корекция. Докато гръмнеш едната и вятъра сменил и посоката и силата.. Това е част от чара на Фийлд Таргета. Слоро четох някъде в нета и много ми хареса обяснението на въпроса "Защо 16 джаула"

The unique combination of 12fpe (16 Joule) rifles and the rules for target distances and killzone sizes mean that a challenging FT course can be set out under any conditions anywhere in the world.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
...но ще ми обясните ли колеги, как се успява в условията на променлив по сила и по посока вятър?...
Ами малко поразмишлявай върху математическия модел на упражнението.
Когато имаш променлива величина в едно уравнение, нормално е да имаш много и различни отговори.
Свеждаш решението до такова с една константна стойност и хооп = един отговор.
С думи прости, чрез наблюдение (може и с помощни средства, може и по природните дадености) намираш при коя сила и посока на вятъра в определен коридор попадението има повторяемост. То може да е изместено доста от това при безветрие, но това не е притеснително. И след това изчакваш изстрела, докато усетиш същите условия.
Може да се окаже, че когато вятъра е най-силен в определен момент, той не мени посоката си и макар и отклонението на листа да е драстично, попаденията или групата да са приятни за окото.
 

astra

Редовен Потребител
С думи прости, чрез наблюдение (може и с помощни средства, може и по природните дадености) намираш при коя сила и посока на вятъра в определен коридор попадението има повторяемост.
Съгласен съм с логиката/методиката ти, с подобни размисли се мъчех сам да разреша задачата. Понеже сме инженери и имаме подобен подход при решаването на проблема и описанието на модела :) Опря ми се обаче частта с наблюдението и ориентацията относно характеристиките на вятъра - тук инженерството с нищо не ми помага, явно и природата ме е ощетила откъм наблюдателност... На халетата между масите и мястото на мишените има само проскубана ниска тревица, а дръвчета с клонки и листа има най-рано на 75-тия метър и доста вляво от главното направление на стрелбата. Веднъж си занесох 4 шиша арматурно желязо, забодох ги през 10м. по продължението на въображаемия коридор на стрелбата и им завързах дълги панделки от 1 инч магнетофонна лента. Нищо особено не постигнах обаче, освен да забележа, че на всеки 10м. и през 20 сек. вятърът мени и сила и посока... Чат-пат ставаха групи, но с различни центрове и това ме обезсърчи. След няколко дена и железата ги нямаше на поляната, та до тук бях с помощните ориентири.
Та да попитам: ти какви ориентири вземаш на това конкретно място и как се справяш с тази честа промяна на скорост и посока на вятъра? Аз като отбележа напр. 2-3 групи и започвам да уцелвам все някоя от тях, но не ме кефи неопределеността... Или много искам, а малко мога? ;)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Не сме провеждали досега бенч състезание на халетата, но за догодина, Живот и Здраве, може да се помисли.
То това му е чара на местото. На лесно всеки го може.
И целта на упражнението е да трупаш опит, да пробваш различни варианти и да откриеш най-задоволяващия те.
Аз се съсредоточавам само в един ориентир и пробвам как отколонява при различни стойности. Като намериш приблизително повтарящ се модел(точен никога няма да бъде) започваш да влизаш в ритъм.
 
Нагоре