Бензин в кръвта или всичко за хората на мотори.

staif

Редовен Потребител

venciru

Редовен Потребител
Крайно време е Българина да разбере, че мотористите са най-слабо защитените участници в движението и задължение на всеки водач е да ги пази ! Всичко опира до култура на движението и манталитет, каквито за съжаление в нашата мила родна татковина , просто липсват !
Аз лично винаги давам път на мотоциклетистите , без значение дали нарушават правилата или не, отговорността си е тяхна за това .
Най-слабо защитените са децата, старците и други такива пешеходци и да не забравяме велосипедистите. Тях пък наистина не ги броят за нищо..... Никой от тях не може да причини смъртта на моторизиран участник в движението (с редки изключения).
Също така категорично НЕ мога да се съглася, че "задължение на всеки водач е да ги пази"!
Аз също се дърпам в дясно без да "благославям", когато видя моторист по осевата . Но това не значи "винаги давам път на мотоциклетистите , без значение дали нарушават правилата или не". По същата логика ако видя мангал в двора си да "му дам предимство" (да го оставя да прави каквото иска), защото е по слабо защитен от мен - примерно 160/65 срещу 199/120. Защото и той, и всички ние, когато нарушаваме закон или правилник за движение сме нарушители. И трябва да сме готови да си понесем последствията. Когато аз нарушавам правилника, а това честно казано се случва често (главно скоростта - никога отнемане на предимство!) се старая да пазя другите участници, както и да се пазя сам, а не изисквам това от другите. Камо ли да им го вменявам в "задължение".
И когато "Всичко опира до култура на движението и манталитет", те трябва да се търсят не само във водачите на четириколесни ПС, а и в мотористите...
А по случая се моля да не задържат много голфаджията в психото, за да си намери заслуженото навън - много и от сърце....................
Лек ден и безопастност на пътя на всички участници в движението - мотоциклетисти,пешеходци, велосипедисти и т.н.!
 

old shatterhand

Потребител
Не знам, откога пешеходците са участници в движението на пътя...Отиди покарай в някоя бяла държава и ще разбереш , какво съм искал да кажа. Трябва да има толерантност на пътя, а до момента не съм бил застрашаван от двуколесни по никакъв начин, предполагам и всеки от вас, за да се проявява подобно отношение.
А наличието на ЗАКОН за Движение по Пътищата , само по себе си дефинира права и задължения и наличието книжка потвърждава и декларира ,че всеки един шофьор е запознат с него и правилата за прилагането му, както и че е придобил съответния минимум от умения за да управлява МПС.
П.С.: Логиката за мангалите изобщо не е същата, защото пътя е на всички...
Не се правете на съдници, да се опитвате да давате уроци , за тези които нарушават правилата, за това си има компетентни органи.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Кой кого съди ние вас или вие всички като настоявате, че трябва да ви пазят дай да се уточним, и пешеходците са участници в движението, защото в правилниците има законови разпоредби къде трябва да пресичат и къде имат предимство пред другите и не случайно се споменават в изпитите за взимане на книжка!
От всичко споменато от вас като пренебрегване не знам има ли шофьор в този форум на който не му се е случвало същото независимо, че кара кола - за изключително краткия ми стаж зад волана са ме засичали, взимали предимството, опитвали да ме треснат челно едва ли не разни малоумници при неправилно изпреварване, и при сечене на завои, да не говорим за ускоряване при опит да изпреварвам някой, даже един тъпанар ми кривна към мен когато го изпреварвах та влезнах и в банкета, разминавали сме се на косъм с безброй идиоти и в града и извън града и още много неща за които сега не мога да се сетя, а и не искам да си представя какво са видели хората с много по голям стаж зад волана.
Относно толерантните моторджии, които трябва да ги пазим съм виждал да ритат спрели коли на светофар много пъти в Пловдив след което бяга разбира се, блъскане на пешеходци и взимане на предимство, и почти всички грехове, които съм виждал от четири колесни, да не говорим колко е опасно да ми карат на задна гума когато има и други движещи се на пътя средства и да ги подминават така и то в града - това съм го виждал почти на всякъде из Пловдив, че и другаде. Още не съм видял някой да влезне в мола да се прави на голяма работа с колата си, или да минава през подлези. Пък някой да е виждал каквито и да е коли да се провират между колоните чакащи на светофар? А пък изпреварване на междуградски пътища при разминава с коли в насрещното да го коментираме ли въобще ?
а за по-дребни нарушения на автомобилиститет като каране с 150 в града , губене на контрол при завой или спиране в средна лента на аварийни и да отскочи до магазина ,вече не ги тълкувам като нарушения а го приемам като нормално . доколкото мотористите рядко дигат големи скорости в града ,напук на общото схващане обикновено ускоряват живописна но рядко държат висока скорост , още по рядко губят контрол в завоите и никога не спират на средата на улиците . Със здраве и безаварийно на всички.
Колега точно в Пловдив съм виждал да карат с над 150 даже и 200 на Лаута, даже и на бул. Източен. И точно поради не съобразена скорост някои не спират на време и се претрепват в ГРАДА, пък и си падат и по завоите - причините колко щеш като дупки, разлято масло, пясък и какви ли не мръсотии по пътищата ни поради които и четири колесните могат да изгубят контрол.
Сега да кажа, че моторите с ми любими машини от дете, и от съвсем малък обичах да ги рисувам събирах плакати, картинки и гледах всякакви моторни спортове и до ден днешен им се кефя адски много като машини, кефя се и на рокерските събори на триковете когато се правят в определена среда, и на нормално каращите мотори ! Винаги съм се съобразявал с мотористите даже и с безразсъдните такива като се дърпам в страни, че не знам колко му е акъла на тоя дето иска да ме изпревари, а кото вдигат задна гума пред мен вече съм на спирачките и намалям. Но да караш мотор си е опасно при нашите пътища, а си е безумие с висока скорост при условие, че по лесно може да загубите контрол и да се претрепеш. Преди години даже обмислях дали да не събера пари да си взема ама жената категорично отказа, а случващото се с повечето моторджии хептем ме разубеди!
Омразата към мотористите е от психически нестабилни и болни хора преди всичко и не натрапвайте, че всички ви мразят и не се съобразяват с вас, защото е обидно ( да не кажа досадно) за хората, които го правят ! :cheers:
 

staif

Редовен Потребител
щом досега не си си взел и се чудиш-значи по добре не си взимай..това не е за всеки..за да караш мотор трябват "топки" душа" и сърце"..
днес гоуемите шофьори затриха още едно момче (от люлин) а спътника му бере душа в болницата..досега не съм чувал моторист или велосипедист да засече шофьор и да го убие.... ай холам бе аман от простотия
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
щом досега не си си взел и се чудиш-значи по добре не си взимай..това не е за всеки..за да караш мотор трябват "топки" душа" и сърце"..
днес гоуемите шофьори затриха още едно момче (от люлин) а спътника му бере душа в болницата..досега не съм чувал моторист или велосипедист да засече шофьор и да го убие.... ай холам бе аман от простотия
Наистина отива на простотия !
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
На два пъти тръгвам да пиша но изтривам написаното защото ще има сърдити.
Само ще пусна пусна първото клипче което отворих:
 

staif

Редовен Потребител
не става само с ядене Милко,трябва и акъл опасно е като си повярва човек че може .. а тез хайвери ги остъй ти..става дума за друга работа ..и аз мога да кача компилации дето колите ги мажат като на филии.. ама чуйте човека кво казва и за едните и за другите ;)

http://kanal3.bg/news/bulgaria/4882-Моторист-се-размаза-в-столичния-квартал-Люлин-(СНИМКИ-18+)?fb_action_ids=10203911427773488&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=[935187123166322]&action_type_map=["og.likes"]&action_ref_map=[]
 
Последна промяна:

anibis

Редовен Потребител
Олееее доста брутални катастрофи има,ама има доста смешни,ако мога да ги нарека така.
От начало,кифлата където се учеше да кара, как падна точно в локвата,на края 7:40мин го връщах 3-те докато разбера какво му скочи на каската,на тоя мАторист.:D
 

dinkata

Редовен Потребител
Станиславе, Миро, хора които са се качвали на мотор само да се снимат и никога не са имали усещането да покарат голям мотор в градски условия, как аджеба очаквате да ви разберат !?
Това е същото нещо като хора, които не са се събличали в час по физическо да дават изказвания, че Роналдо бил педал, Ибрахимович имал конска опашка и т.н... тези хора НЯМА да ви разберат, ако ще от 9 дерета вода да им докарате.
Моля никой да не се засяга, аз също като Милко писах и трих 100 пъти.... не съм искал да засегна лично никого !
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
:cheers: Със здраве и умната,че може и да не съм карал мотор но съм виждал такива работи които са ме отказали от МПС-та на две колета.Нямам нищо против здраво мислещите хора които си карат нормално не ме разбираите и вие погрешно.
 

anibis

Редовен Потребител
Динко,аз защо не пиша,то и няма смисъл де,каквото да кажа все тая.
 

staif

Редовен Потребител
много си прав dinkata ..аз с никого не съм целял да влизам в спорове а само да подчертая че трябва да се внимава на пътя..било то от водачи или мотоциклетисти :cheers: бог да пази всички ни!
 

old shatterhand

Потребител
Кой кого съди ние вас или вие всички като настоявате, че трябва да ви пазят дай да се уточним, и пешеходците са участници в движениет
Поздравления за дългия пост, но ако се замислиш реално, теб никой не те е карал да учиш ЗзДпП, за да пресечеш пешеходна пътека като пешеходец...Съответно имаш права според закона, но никой не ти вменява задължения за движението по пътищата заради това, не те заплашват с отнемане на права и т.н. юридически казуси, които важат реално за всички останали управляващи МПС...За това да си пишем на общо основание и на фона на общи впечатления е напълно безпредметно...
Моралния аспект в цялата ситуация е толкова субективен, че просто не представлява в същността си причина да изказваме мнение дори по въпроса. Има ли ясно написани закони, според които мотористите и велосипедистите са втора класа ? Ако не спазват правилата от тяхна страна , те носят съответната отговорност пред закона.
 

рангел

Потребител
Темата е безкрайна! Лично мен не може да ме откаже нищо от мотора, гледам да се пазя сам и не очаквам някой да се съобразява с мен по кръстовища със задръствания. Желая ви на всички, не само на тези с две колела, да не попадате на такива дрогирани, пияни или малоумни.
 

venciru

Редовен Потребител
Не знам, откога пешеходците са участници в движението на пътя...

Отиди покарай в някоя бяла държава и ще разбереш , какво съм искал да кажа. Трябва да има толерантност на пътя, а до момента не съм бил застрашаван от двуколесни по никакъв начин, предполагам и всеки от вас, за да се проявява подобно отношение.

А наличието на ЗАКОН за Движение по Пътищата , само по себе си дефинира права и задължения и наличието книжка потвърждава и декларира ,че всеки един шофьор е запознат с него и правилата за прилагането му, както и че е придобил съответния минимум от умения за да управлява МПС.

П.С.: Логиката за мангалите изобщо не е същата, защото пътя е на всички...

Не се правете на съдници, да се опитвате да давате уроци , за тези които нарушават правилата, за това си има компетентни органи.
За 1-вото - какво да кажа:wall:
За 2-рото - Да изброявам ли в колко "бели", "черни и "жълти" държави съм бил? Верно е, че не са много - около 25 (в над 15 шофирайки автомобил), ама ми стига за някаква бегла представа...
За 3-тото - именно защото " наличието книжка потвърждава и декларира ,че всеки един шофьор е запознат с него и правилата за прилагането му", а не му дава права да ги нарушава и да вменява на другите задължението га се съобразяват с него и да го пазят..
за 4-тото Прав си за мангалите (това беше явно неразбрана метафора). Но точно защото пътя е на всички, а не само на мотористите, следва какво.........
За 5 тото Къде съм съдил и давал уроци??? И за органите си прав - и мотоциклетистите трябва да си пазят органите, а не да изискват от другите да се съобразяват с тях.
Не мога да си спомня къде го четох това, но ми хареса - "Не карай по-бързо, отколкото твоят ангел-хранител може да лети!"

+1 за Рангел:bravo:А някои искат да се съобразяват с тях, че и сме били длъжни....
 

old shatterhand

Потребител
За 1-вото - какво да кажа:wall:
А някои искат да се съобразяват с тях, че и сме били длъжни....
Е ,не ми се спори с теб, защото пишеш на общо основание, без да се опитваш да вникнеш в смисъла на това ,което бях написал още в самото начало и в крайна сметка се получава едно надприказване, с което само пълним темата с излишни постове.
Без значение, дали са пешеходци, колоездачи, мотористи, трактористи и т.н. аз пазя останалите и внимавам за тях. Колкото са по-уязвими и незащитени, толкова повече, защото дори най-незначителния сблъсък може да доведе до фатален изход...
Смятам го за своя отговорност и задължение, както би трябвало да бъде при всички. Мда, никой не ви принуждава насила, но нещата опират до морал и толерантност . Синдромът на танкиста (т.е. аз съм с по-здравите ламарини) на който не му пука за останалите се прокрадва зад много от писалите, но се надявам все някой ден нашенеца да разбере, че пътищата не са само на автомобилите и колкото по-голяма кола/джип караш, толкова повече трябва да ти правят път...
 
Последна промяна:
Нагоре