1. LOKY

  LOKY Новодошъл

  Публикации:
  3
  Здравейте, нов съм тук и нямам опит с въздушните пушки. Прочетох през последните няколко дни доста неща, писани тук за различни неща относно пружинните пушки ( такава искам да купя), цени, качество и т.н. Опарих се вече с един Hatsan 125 5.5 TH, спор няма много силна пушка, пробива доволно капак на тенджера на 50 метра, но се появиха дефекти, като изкривяване на мерник и цев, след около 60-70 изстрела. Наложи се да я ремонтирам и след още около 200 изстрела, тотално се изкриви надясно самата цев, не знам защо и поради каква причина.
  След подробно четене по форуми, наши и чужди, си харесах Gamo CFX 5.5 Royal, има я в 4,5 и 5,5. Цената е прилична с фиксирана цев е, точно което търся (след чупещата се цев на Hatsan ). Искам да попитам 4.5 или 5.5 е по-рентабилна. 4.5 е по-силна, но с по-леки проектили. 5.5 е по-слаба, но с повече пробивност на 30-40 метра. Търся точност и сила, 5.5. Виждам че, в сайта на Gamo, пушката Gamo CFX 5.5 Royal е с различни характеристики от тези които, се предлагат в БГ магазините.
  Тук в нашите магазини я пишат, 5.5 и е 220 м/с, а в сайта на Gamo е 246 м/с за 5.5.
  По-слаба е от Hatsan, като начална скорост, но за сметка на фиксиратана цев и по-точната стрелба, както в много сайтове пишат.
  Пушката ще я ползвам за стрелба, на не повече от 70 метра по мишени. С оптика UTG 4х32 която вече имам.
  Главното питането ми е, надеждна ли е пушката, има ли дефекти, кои са и слабите места и с какви боеприпаси да я ползвам?
   
  Последна промяна от модератор: 8 Септември 2017
 2. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,291
  Вземай я в 4,5 мм . Затова което искаш да я ползваш и до тези метри , става . Оптиката ти е малко слабичка за като към 70 метрова стрелба , a и за да уцелваш там , си иска умения .
  Трябва да и се пипне малко спусъка , за да бъде приличен , но не е сложно . Моята най-добре стреля с jsb exact 0,51 gr .
   
 3. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,223
  от:
  Варна
  +1 За Пружинна пушка по-добрия вариант е да си е вземеш в 4.5мм много по изправена траектория на изстрел ще имаш,отколкото в 5.5мм. А с такава скорост която
  има ЦФХ-са в 5.5мм траекторията на изстрел ще ти бъде доста гърбава. След време и една ГП като и монтираш всичко ще си дойде на мястото.
   
 4. LOKY

  LOKY Новодошъл

  Публикации:
  3
  Добре, а в 4,5мм няма ли да е по-малка пробивната сила, да речем на около 30-40 метра? А, и като четох тук измежду многото теми, от трите вида 5,5мм пишат другите хора е взел от 4,5 и 6,35 най-доброто.
  Вярно, с 5,5 пушката е доста по-слаба, но гледах клипчета и на 50 метра си пробива тенекии без проблем. И така де пак да попитам, надеждна ли е пушката, има ли дефекти, кои са и слабите места и с какви боеприпаси да я ползвам?
   
 5. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,291
  На 80 метра пробива почти двустранно консерва в 16 джаула 4,5 мм. Стига да я уцелиш . При големите метри пропадането е голямо и грешка от 2 метра е равна на пропускането на целта . С твоят оптика и приблизително не можеш да мериш дори .И над 40 метра ще ти е трудно уцелването .
  Пушката , като и всяка друга си има недостатъци . Няма страшно , лекуват се.
   
 6. LOKY

  LOKY Новодошъл

  Публикации:
  3
  Оптиката ми е подарък, не съм си я избирал. Мисля, че ще ми върши работа поне за сега.
   
 7. peko

  peko Редовен Потребител

  Вече писах на друг юнак, че дрелки и бургии продават на друг щанд.
  Нещо бъркаш нещата. Скоростта не е равна на мощност или на пробивност.
  Демек по-високата скорост при 4,5 не води до по-голяма енергия. Просто физика.
  При проектил(чашка) 0,510 грама и скорост 250 м/с имаш 16 Дж мощност, това в .177
  При проектил(чашка) 1,03 грама и скорост 250 м/с имаш 32 Дж, това в .22.
  При проектил(чашка) 2,06 грама и скорост 250 м/с имаш 64 Дж, това в .25.
  Сега "светва" ли ти нещо?
  Пробивността, ако изключим(приемем за константа) твърдостта на материала от която е направен проектила и неговата форма, зависи от налягането което упражнява върху обекта - демек силата върху единица площ.
  А сега изчисли площта на окръжности с диаметър 4,5; 5,5 и 6,35 мм. Виж каква е разликата между тях(ако си забравил как се смята, съотношението е същото както между диаметрите) и разликата -двойна и четворна съответно в енергията която носят "бургийките" със съответния диаметър.
  Затова не се сравняват скорости на пушките, а енергиите или мощността която могат да придадат на проектила. Щото може да сложиш вътре и алуминиева или пластмасова чашка, която да отлети незнайно къде със свръхзвукова скорост или да сложиш тежък проектил, който макар и с ниска скорост да достигне точното място.
   
  Последна промяна: 8 Септември 2017
  gary m, batnan, Hidden and 1 other person like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена