ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

DeadShot

Редовен Потребител
Някой пробвал ли е jsb 2.2 mk1 i mk2 в 6.35?Каква е разликата помежду им,че не намирам много информация?Имат ли съществена разлика в точността?И какъв им е БК?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Разликата е само във височината, МК2 са с по-къси поли, за да се събират в по-тънки барабани.
Но това рефлектира и върху центъра на тежестта, съответно може и да летят различно при различните цеви. По-дългите си летят доста добре(естествено е да имат и по-голям БК), докато от МК2 когато бях взел не бяха май доволни повечето.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте,
Може ли да ми предложите основан на собствен опит чашки - марка и модел с грамаж между 0.95 и 1 грам включително даващ максимално поразяващ ефект на твърда мишена (примерно метална кутия) за моя хатсан 125 тх вортекс 5,5 ?

Имам предвид, че има такива чашки с глава от друг метал и/или специфичната форма.

Предварително благодаря!
 

lynx

Редовен Потребител
Вероятно ни питаш как е името на чашките Gamo Rocket ? :)
(доста скъпи са и с твоята пушка ще летят като мухи)
Много са леки и доста неточни, за близки дистанции и ниски скорости вършат работа. Горе/долу... :p
https://www.neonsales.co.za/bullets/715-gamo-55mm-rocket-pellets-100pcs.html
 

Sen

Редовен Потребител
Здравейте,
Може ли да ми предложите основан на собствен опит чашки - марка и модел с грамаж между 0.95 и 1 грам включително даващ максимално поразяващ ефект на твърда мишена (примерно метална кутия) за моя хатсан 125 тх вортекс 5,5 ?

Имам предвид, че има такива чашки с глава от друг метал и/или специфичната форма.

Предварително благодаря!

Здравей. Върни се две страници назад в тази тема, сравнително скоро го обсъждахме. Можеш да видиш предложения за разни модели чашки и да си избереш кои да пробваш.
Колегат lynx е прав, gamo rocket са с много лоша точност. Моят опит сочи, че нямат и пробивна мощ при твърда мишена, ако това търсиш. Че са и по-скъпи. Стрелял съм по стара броня на кола и баракудите на H&N я пробиват, gamo rocket се забиваха в нея.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ми то максимален поразяващ ефект дават не твърдите чашки, а меките и не острите, а тъпите или с кух връх....
Която пробие и замине, означава че не е отдала цялата си енергията при удара. Дупченето не е = на макс. поразяващ ефект......
Не винаги този показател съвпада и с точността. Трудно е да постигнеш форма с добра обтекаемост, да разпределиш теглото и да постигнеш висок БК, за да лети добре проектила при ниски скорости.
За разстояния до 100-на метра, JSB благодарение на все още меките сплави които използват, отдават може би най-висока част от енергията си.
Но ако ги засилиш прекалено и те дупчат.
Та отговора на тази система от уравнения не е един. Скорост, разстояние, твърдост на проектила, съпротивление на мишената, най-малкото от тези показатели трябва да постигнеш желаното съчетание.
След като първите два за конкретната пушка са неизвестни, няма как да се прецени, защото опита на всеки е свързан с конкретни стойности.
Повишавайки енергията(не казвам скоростта, нарочно) която носи проектила, може да достигнем прага, който е нужен да пробие мишената, ако това е целта на заданието. Но това пак е свързано с други променливи и в повечето случаи при пружинките се отразява и зле на точността.
Търсейки лек проектил за да вдигнеш скоростта, не означава непременно, че ще постигнеш ефекта, който търсиш. 125-ци(които съм прострелвал) с газови пружини(около 35-38-40Дж) стрелят добре и с 1,175 грамови Екзакти до 50-на метра и "ефекта" е по-добър от 1,03 грамовите.
За "ефекта" на Полимага няма да коментирам(въпреки че и той е само 1 грам), това трябва да се види на живо.
 
Последна промяна:

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте,
Аз по стара моя традиция "хвърлям въпросите си с лопатата" и се чудя после на отговорите...

Аз имам Gamo Magnum Energy 250 бр. 1g и Gamo Rocket Destructor 100 бр. 0,94g, както вече бях писал. Първите съм ги използвал повече, а вторите само няколко изстрела за проба. Но всичките ми изстрели са "сватбарски", не както трябва...

Ясно е, че факторите оказващи влияние е пушката, околната среда, мишената, материал и изработка на чашката, производителя и, случайни такива и т.н. Но това, което си мислех беше относно формата на чашката при равни (или почти) други условия, понеже нямам опит (, че и знания както си личи от всичките ми постове).

Примерно следните форми:
1. https://arms-bg.com/component/virtuemart/чашки-jsb-diabolo-exact-jumbo-heavy-5-5-мм-500-бр-pellet-jsbarms.html?Itemid=0
2. http://www.pushka.eu/product/Сачми-въздушно-оръжие_H@N-Sport-5.5-мм
3. http://www.pushka.eu/product/Сачми-въздушно-оръжие_Predator-Polymag-5.5
4. http://pushka.eu/product/Сачми-въздушно-оръжие_H@N-Baracuda-Hunter-Extreme-5.5-мм-200-бр.
5. http://www.pushka.eu/product/Сачми-въздушно-оръжие_H@N-excite-Coppa--Spitzkugel-5.5-мм-200-бр.
6. http://www.pushka.eu/product/Сачми-въздушно-оръжие_H@N-Crow-Magnum-Diabolo-5.5-мм-200-бр.N-36
7. http://www.pushka.eu/product/Сачми-въздушно-оръжие_H@N-Rabbit-Magnum-II-5.5-мм-200-бр.

Акцента е на формата основно, за моята пушка, примерно 50 метра не повече и евентуална описана от мен мишена (не хартиена)?

Благодаря предварително!
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Прескочи Събота или Неделя до състезанието което ще е над Белиш(Долна Маргатина) и ще можеш да тестваш 5-6-7 модела и тегла на JSB.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Благодаря, но съм на работа :(

ПП. Пиша в същия пост, че да не разводнявам темата - втора съм от 14:00 до 22:30...
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
E, то тестовете и веселото са вечерта, след състезанието.......
Има няма 45-50 км ще сме от Г-во.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Мисля, че може би от тези посочени от мен - 4, 6 или 7 са подходящи, но по - скоро разчитам на вас за съвет.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
4 са с разрязани глави отпред, не очаквай чудеса с пробивност.
6 са "плоско-глави", не стават за далечни дистанции.
7 са много тежки(куршумчета) и едва ли ще ги засилиш подобаващо за да уцелваш мишената често.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Ти май не искаш да разбереш, че чашките за твоята пушка са JSB 1.03 гр., JSB 1.175 гр. и HN FTT 0.93 гр. Почти всички други, които изброи не стават, а Гамото са лайна до безобразие. Не четеш ли темите? И отговорите не гледаш ли на колегите? Ако ще и 20 страници да стане тая тема и всички от форума да ти отговорят - това е. Има 3 вида чашки за тази пушка. С тях стреля най-добре, постигат се най-добри резултати и са най-достъпни за теб. Съотношението цена-качество също е добро. Избери си един от тези 3 вида и дупчи каквото ще дупчиш. За твоите цели най-добре FTT на HN. Няма смисъл едно и също да се върти постоянно. Относно оптиката за пушката ти - Leapers 3-9x40 също ще издържи на отката, но ако си утежниш приклада.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Разбирам и чета, но интерес ми преставляваше форма на чашката какво отношение има спрямо поражението.

Без да съм агресивен и /или да обидя някой, но мисля че съм уточнил правилно за какво питам и няма нужда от допълнителни коментари.
Поздрави.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Колега, май дупченето ти е приоритет. Ако не се лъжа в заключението си то има далеч по-ефективни и евтини методи. Хубава пробивна техника има и на батерии дори. Една Макита ще ти струва колкото Хасан с оптика. Бургии всякакви и за всякакви материали има.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Това за, което си уточнил и с пушката, с която разполагаш може да бъде постигнато най-добре с тези 3 вида чашки. От тях най-подходяща за дупчене на тенекиени кутии, както си уточнил е FTT 0.93 гр, понеже е по-твърда и има по-голяма пробивност. Наистина няма никаква агресия в отговора ми и се надявам и аз да не съм те обидил.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Не съм се обидил, а не съм разбран!
В поста където изброявам модели чашки посочих моята пушка и метри понеже в поста на Пако той е написал, че да има коментари трябва да има повече информация за променливите скорост, оръжие, метри и т.н и трябваше да напиша нещо за "база".

По отношение на посочените от мен чашки - изрично написах, че акцентът е на формата. Никъде не съм написал, че ще купувам някои от тях. Калибъра е съвпадение! Все пак трябваше да посоча форма и това е по-добрия начин от колкото да ги нарисувам на ръка и да ги кача.

Относно оптика и тунинг съм го обсъдил вече с Иводок! Колегата ми обясни точно и ясно, като на човек за което отново му благодаря!

Това което написах в темата за оптика е това което видях вчера и никъде не пиша, че ще купувам. Беше просто дъра-бъра коментар.

Колкото до колегата с бургиите и има още един дето коментира по подобен начин само и последно ще кажа да прочете последното изречение в "информация" на профила на Иводок!

Поздрави.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Много си учтив и благодаря за съвета!
Ще ти отговоря с една много хубава поговорка " Не буди спящия. Той още не се е наспал!". Успех в търсенето на правилните чашки за твоите цели!

Тук се опитваме да уцелваме целите. За другото си има по-подходящи инструменти.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте,
Имам един малко странно звучащ въпрос, но... На колко разстояние грубо сте намирали изстреляна чашка?

Интересно ми е грубо разбира се колко далеко достигат, като не говоря за точно попадения в цел.

Новите jsb монстър редизайн излязоха ли на "пазара"?

Поздрави.
 
Нагоре