Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

lynx

Редовен Потребител
3,5 часа на фурна , с вода , под фолио на 170-180 градуса .
15-20 мин. шоково запичане на вентилатор и максимална температура и го имаш . Не е голяма филосовия . ;)
пп
Ако е телешко де .
Евгени, нашето телешко е от съвсем различни породи крави.
Нямат нищо общо мръвките, които гледаме по кулинарните телевизии.
Има 2-3 магазина в София, които продават истинско телешко "за ядене" :p
Някой път ако имам път към такъв магазин, ще ти снимам суровите меса да кажеш дали си виждал подобни меса у нас.
Лошото е, че цените тръгват от 90 лв./килото и вървят нагоре :wall:
 

didarai

Редовен Потребител
Знам за месата . Кобе-мобе и т.н . Говоря за технологията , та като се окаже в чинията накрая , да може да му извадиш така ребрата .
............
Жената ми поиска св. пържоли на фурна . Майка и ги прави чудесни . Маааалко по-твърди от чамова дъска .
За да и покажа как може да станат , малко се попрестарах , та се оказа , че с вилица не мога да ги прехвърля от тавата . Бяха станали мозък , та за тва се наложи със шпатула . Вярно има меса които нямат сготвяне (имал съм такива случаи ) , но и при подходяща обработка почти всяко може да стане вкусно :)
Баба ми беше забравила едни ребра в херметическата едно време . Като хванеш кокала и ... ти се размазваше като пастет между пръстите , без телето да е хранено с росна трева на лунна светлина в Аржентина или под звуците на Моцарт . :D:D:D
Естествено не може да се сравнява наше теле от село , с такова с нашарено от мазнини месо , когато се готви за кратко на висока температура .
 
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
С фигурки за сладки ли ги прави ? Разбиваш ли белтъка и жълтъка ?
 

lynx

Редовен Потребител
Не, с формички за яйца с които се получават отделни пръчки с различни форми на жълтъка отвътре.
И после се нарязват колелца от тези така наречени "пръчки". :)
IMG_5207.JPG
 

staz

Редовен Потребител
Не, с формички за яйца с които се получават отделни пръчки с различни форми на жълтъка отвътре.
И после се нарязват колелца от тези така наречени "пръчки". :)
View attachment 71864

Ас ни расбраф! Молиа даи обиасненийе!
:D
 

lynx

Редовен Потребител
Ще ти пратя на Л.С. подробности, за да не разводняваме темата и да не го обръщаме на чат.
 

lynx

Редовен Потребител
Ок, това е "технологията", като в клипа по-долу.(Моите формички са 6 вида и са малко по-различни).
В действителност не е лесно като на клипа. Трябват проби, за да нацелиш точните времена за белтъка и жълтъка.
 
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип

Attachments

  • 7.jpg
    7.jpg
    392.9 KB · Прегледи: 15
  • 8.jpg
    8.jpg
    307.7 KB · Прегледи: 16
  • 9.jpg
    9.jpg
    341.5 KB · Прегледи: 14
  • 11.jpg
    11.jpg
    187.9 KB · Прегледи: 15
  • 12.jpg
    12.jpg
    212.8 KB · Прегледи: 14
  • 13.jpg
    13.jpg
    204.4 KB · Прегледи: 14
  • 14.jpg
    14.jpg
    182.7 KB · Прегледи: 15
  • 15.jpg
    15.jpg
    141.3 KB · Прегледи: 14
  • 16.jpg
    16.jpg
    208.2 KB · Прегледи: 14
  • 17.jpg
    17.jpg
    326.8 KB · Прегледи: 14
  • 18.jpg
    18.jpg
    184 KB · Прегледи: 14
  • 19.jpg
    19.jpg
    230.9 KB · Прегледи: 14
  • 20.jpg
    20.jpg
    205.5 KB · Прегледи: 14
  • 21.jpg
    21.jpg
    298.2 KB · Прегледи: 14
  • 22.jpg
    22.jpg
    273.2 KB · Прегледи: 15

didarai

Редовен Потребител
Плодовете може да се потопят в разтвор на разтопен желатин със захар . Запазват се по-дълго и са по-ярки .
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Плодовете може да се потопят в разтвор на разтопен желатин със захар . Запазват се по-дълго и са по-ярки .
Знам Евгени, но тези плодове не се окисляват. Ако е праскова, круша, ябълка, дюля, да. Дори се потапят преди това в лимонов сок с вода. ама тук колко дълго да се запазват?
От Италия се вижда, че тая торта не става:D
Допуснал си правописна грешка Божо ;) . Пропуснал си едно "о" ... тая торта не "О"става.
Няма как да се случи при наличие на 5 гърла в семейството.
Снощи в 8 я сглобих. В 10 беше почти преполовена. За утре я има, я няма 2-3 парчета.
Във вторник ще правя руска торта Империал. Пак с блатове от меренге, но с маслен крем от краве масло и бадеми. https://www.bonapeti.bg/recepti/torta-imperial/
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Знам Евгени, но тези плодове не се окисляват. Ако е праскова, круша, ябълка, дюля, да. Дори се потапят преди това в лимонов сок с вода. ама тук колко дълго да се запазват?

Допуснал си правописна грешка Божо ;) . Пропуснал си едно "о" ... тая торта не "О"става.
Няма как да се случи при наличие на 5 гърла в семейството.
Снощи в 8 я сглобих. В 10 беше почти преполовена. За утре я има, я няма 2-3 парчета.
Във вторник ще правя руска торта Империал. Пак с блатове от меренге, но с маслен крем от краве масло и бадеми. https://www.bonapeti.bg/recepti/torta-imperial/

Ванка, не разбра шегата ми.;)
Постоянно дразниш аудиторията с "неставащи" творения предизвикващи слюнкоотделяне.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Пандишпанов сметанов чукан

IMG_20180728_185639.jpg
 

Attachments

  • IMG_20180728_185647.jpg
    IMG_20180728_185647.jpg
    401 KB · Прегледи: 27
  • IMG_20180728_185630.jpg
    IMG_20180728_185630.jpg
    390.6 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20180728_181440.jpg
    IMG_20180728_181440.jpg
    262.1 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20180728_182450.jpg
    IMG_20180728_182450.jpg
    177.2 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20180728_182511.jpg
    IMG_20180728_182511.jpg
    206.2 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20180728_182516.jpg
    IMG_20180728_182516.jpg
    229 KB · Прегледи: 27
  • IMG_20180728_183927.jpg
    IMG_20180728_183927.jpg
    160 KB · Прегледи: 27
  • IMG_20180728_184151.jpg
    IMG_20180728_184151.jpg
    194.6 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20180728_184206.jpg
    IMG_20180728_184206.jpg
    195 KB · Прегледи: 26

st_beer

Редовен Потребител
Преди няколко дни направихме една разходка до Турция да си напазарим малко. На пазара видях една печка тяхно производство,която отдавна исках да си купя. Цената беше много добра и я купих само за 36 лв български лева. Печката прилича на даул и е създадена за пекане на баници,ядки,пици и др. ястия. Днес реших да и направя сефтето и да спретна в нея две джоланчета. Купих 2 джолана и ги подготвих за пекане.

Рецептата ако някой му се приiска да си направи:

2 джолана

150 гр олио

червен пипер 1 ч/л

черен пипер 1/л

соев сос на око

сол на вкус

1-2 моркова

1-2 глави лук

няколко скилидки чесан

Всички подправки се смесват с олиото и се намазват хубаво джоланите. Останалата смес се налива в тавата ,която ще се пече и трябва да е дълбока. Наливате вода в тавата 2-3 см и завивате всичко с фолио. Пускате фурната на 200 градуса и печете 3,5 часа. След 2 часа отваряте добавяте вода ако е нужно ,морковите нарязани на кръгчета,лука нарязан на едро и скидките чесън. Обръщате и джоланите. Печете още 1 час под фолио. Последните 30 мин. махате фолиото да се запече.
:cheers::cheers::cheers: и да Ви е сладко.
Ето го и резултата:

 
Нагоре