Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

didarai

Редовен Потребител
Ми пипа ти салатата с ръце . Ок , карай . Може да са мити. Тя така и се пипа(макар да може само да се нареже) , ама после шишовете , кърпата , хляба, пак шишовете , пак салата (рязана и стояла на немит дървен плот ) . Би трябвало да приключи със салата , върху мита преди това дъска (и с предполагаме мити ръце) , салатата отива в купа и от нея в дюнера (.. да кажем с голяма лъжица), а дъската отива за миене защото дървото най-добре се натиква с бактерии . После да си върти адана кебапа колкото иска . Той е горещ и с ръка не го пипа.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Аз пък с удоволствие бих изял два - три без да се притеснявам, като ги притиквам със студена бира ... за дезинфекция ;).
Само не си и помисляйте, че красивата чиния, която ви поднасят в ресторанта с украсеното ястие на космическа цена, достига до вас приготвено в стерилна среда.
Който не е работил в кухня, може и да вярва.
Само не си мислете, че ако пържолата по някакъв начин се озове на земята от скарата, че ще отиде в кофата с боклука.
Предпочитам да го виждам какво прави и това, че пипа с ръце, изобщо не ме притеснява, пред това да ми донесат пържола от вчерашната сватба, претоплена и освежена в тенджерата с гъбения сос, с който е полята.

(Евгени, не визирам теб. Знам, че знаеш и че си се нагледал.)

този прекалено много пипа с ръце
При уличните готвачи, това е част от шоуто за клиента. Това с дъската и рязането на салатката е също част от шоуто.
Ако спазването на
антибактериалните критерии
беше приоритет, салатата спокойно можеше да чака, предварително нарязана и объркана в един хубав съд и да се поставя със щипка върху хляба.
В начинът на приготвяне и поднасяне е чара на храната приготвена на улицата, а и това едва ли е някъде в префърцунения еврогейски съюз.
 

didarai

Редовен Потребител
Не съм допускал никакви извращения край мен , от никой , дори и от управителите . На практика , на работа работех далеч по-чисто, отколкото вкъщи . Пример : Вкъщи опитвам с една и съща лъжица (но само от неща които още врат на котлона), а в ресторанта имах мои лъжици до котлоните . Опитвах и бръм в мивката . На миячката , работата и е да мие . За ръцете .... нямам бройка на ден колко пъти съм мил . ПРЕДИ всяко пипане на студена (нарязана храна) задъжително (това и с ръкавици няма как да стане) . Лично аз , почти не ям от ръка , но ....сервитьорки/барманки с удоволствие ми облизваха пръстите (ся ... що така ... не знам :pardon: :D:D:D ) . Като качество не издавах нищо , което на мен не би ми харесало на 70% поне и моята смяна правеше с 100% по-голям оборот от другата . Почти всяка вечер , ме канеха на масите си хората , влизаха лично да ми благодарят в кухнята или пристигаха вътре бутилки вина и т.н.
Да , знам , че са много редки тези изпълнения . Който е ходил и в казарма , няма как да е гнуслив . Не съм претенциозен и почти не отказвам храна (трябва да ми се повдигне от нея) , но .... имам око за това , откъде идва опастността от заразите (Хран . отравяне е най-малкият проблем , ... хепатит и разни готини паразити ти прецакват живота вовеки . Затова и любимата на доста кухня със сурови меса не е за мен . Не ям и готвя нищо , което да е с кръв и да не е седяло поне 24 часа в сол ) . Всеки сам си избира готвача(и храната) , но (да не го описвам ) тоя горе не е "моят човек" , нито храната му е "моята" . Сигурно е вкусна , но този тип "улични готвачи" , ги пропускам . Веднъж , след "леко обяснение" с една циганка на морето , се наложи да вляза зад количката и да си направя катмите сам . (Тя сама ми предложи , а не би трябвало да ме допуска , без здравна книжка ... не , че е гаранция някаква де. )

ПП
Даже сега забелязвам , как ми подава лопатката . Хванала я е с пръсти там , където после отива катмата (добре , че е гореща) . Течаща вода на сергията разбира се няма , та ...един вид , малко като облизване пръстите на циганката става работата . Да , и в престижен ресторант може да ти се случи , но поне не виждаш чии пръсти облизваш . ;)
 

Attachments

  • 1467278_261828960636925_1074639211_n.jpg
    1467278_261828960636925_1074639211_n.jpg
    98.7 KB · Прегледи: 70
  • 1456489_261829010636920_1198121417_n.jpg
    1456489_261829010636920_1198121417_n.jpg
    87.4 KB · Прегледи: 70
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Вечер, всички като заспят и ме подгони среднощния глад, винаги ми изникват в главата разни бързи и калорични рецепти, да се налапам набързо :)
Напоследък се присетих за мек хляб, посолени и нарязани на колелца домати и домашна ултра гъССССта майонеза с горчица :rolleyes::D става за 30 секунди!
Не е истина, нямам спирачки :D
IMG_4966.JPG
 

staz

Редовен Потребител
Последно пробвах да правя домашна майонеза с едно яйце, тинтири- минтири, въртях въртях, но стана много рядка...
Ти как я правиш?
 

anibis

Редовен Потребител

За Аданъ кебапа и неговото приготвяне, наистина имаше доста пипане с ръце.Но бих го хапнал без да се замислям много,като знам какво вкусотия е. На скоро бях в Истанбул и там ядох така нареченото джуич кюфте,от тия където се разкарват с едни колички по капълото. Ако знаех че е толкова парливо/люто/въобще нямаше да си го купя.
Та мисълта ми е друга,тоя дето прави Аданъ кебепа,наистина пипал много с ръце самата салатата.Ами аз какво да кажа, че тая смес кайма от говеждо и агнешко,и куп парливи подправки се мачка около 10-12ч само с ръце. И така ми бяха обяснили че от самите подправки,и размесването с ръце,
каймата вече е третирана готова /сготвена/ за дюнер. Иначе мога да кажа че е доста лют,пикантен,но страшно вкусен.
Комшорлъците знаят как да готвят!
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Последно пробвах да правя домашна майонеза с едно яйце, тинтири- минтири, въртях въртях, но стана много рядка...
Ти как я правиш?
Прецакал си се братле, както повечето хора които четат неизпробвани рецепти от нета.
В повечето рецепти изрично посочват, всички продукти да са със стайна температура. Груба грешка!
Ако искаш наистина гъста майонеза, като с нож да я режеш, използуваш само максимално изстудени продукти.
Ето ти една примерна рецепта, с която няма риск майонезата да стане като вода:
http://vkusen-svyat.blogspot.bg/2014/10/blog-post_26.html
 

оги-пз

Редовен Потребител
Сомче на скара, освен пържен по друг начин наго бях ял и този път реших да е на скара.
Наложих котлетите с черен пипер, соев сос, сол, лимон, бира и бяло вино.
Получи се, ядеш и плачеш, че свършва.
 

Attachments

  • 20170903_150204.jpg
    20170903_150204.jpg
    602.3 KB · Прегледи: 80
  • 20170903_150158.jpg
    20170903_150158.jpg
    501.2 KB · Прегледи: 73

andi

Редовен Потребител
Тази вечер си направих нещо семпло и с уникален вкус !
Леко сварен мозък от диво прасе с много малко сол и черен пипер за да не се загуби дивия естествен нюанс . 20171004_203310[1].jpg
 

Attachments

  • 20171003_083629[1].jpg
    20171003_083629[1].jpg
    610.5 KB · Прегледи: 35

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Донесли на бабата телешко(домашно, наистина от теле, не говеждо).
Кило и половина шол, махнах му всички ципи, нарязох го на едри парченца, запечатах го с малко масло и го бухнах в гювеча. Добавих 3 едро нарязани моркова, половин кило цели дребни гъбки, 15-на цели глави лук, но също дребен като гъбите.
Каршък подправки по мой тертип и с литър вода и половинка червено вино повряха на бавен огън 2,5 часа. После добавих 12 сушени сини сливи без костилките, нарязан на кубчета 350 грамов батат и шепа сурови белени бадеми.
Още един час покъкри и беше оставен да отлежи във фурната докато поизстине.
Успях да снимам каквото остана след вечеря.
Естествено беше консумирано и с остатъка от мерлото, но вече в чаша.
 

Attachments

  • IMG_20171029_194035.jpg
    IMG_20171029_194035.jpg
    250 KB · Прегледи: 74
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Трябва ми изпитана и подробна рецепта за приготвяне на пипала от гигантски калмар.
Пресни са. В метро са на промоция. Около 11 лв. за килограм.
Чичко Гугъл съм го питал - и на гръцки и английски, но това, което ми казва не ме удовлетворява.
Някой, който е правил или рецепти от морските кръчми.
 

staif

Редовен Потребител
панирани с паста патафри(преди това попарени) или на скара увити във фолио - с подправки чесън на прах, чер пипер зелнчукова пикантина и зехтин..-за мен това е истината.. ;) п.п. може да се замени пикантината с морковчета и пипер
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ако не са "бити", жената ги вари 20-на минути с десетина коркови тапи вътре. След това малко почистване, нарязване на шайбички и в тиганя. С малко орехово или сусамено олио, няколко скилидки чесън на ситно се сотират за 2-3 минути. После половината само ги фламбира с малко коняк и поръсва с малко прясна мащерка. В другата половина слага 250 мл сметана, малко къри и след минутка като започне да се сгъстява соса се свалят от огъня.
По същите рецепти прави и пипала от калмари.
Сина харесва по-натюр варианта, аз предпочитам този с жълтия сос.
 
Последна промяна:

staz

Редовен Потребител
Трябва ми изпитана и подробна рецепта за приготвяне на пипала от гигантски калмар.
Пресни са. В метро са на промоция. Около 11 лв. за килограм.
Чичко Гугъл съм го питал - и на гръцки и английски, но това, което ми казва не ме удовлетворява.
Някой, който е правил или рецепти от морските кръчми.

До тях за същите пари има замразени бланширани пипала. Размразяваш, в тигана или на скара запечатка и после в марината...(зехтин, малко оцет, чесън на ситно, лимонов сок, някви зеленилки или каквото ти е вкусно).
За рецептата:
В голяма тенджера - вода да ги покрие(до 4 пръста под ръба), една шепа чесън, няколко листа дафинов, черен пипер зърна, сол(аз слагам хималайска), зехтин 50-100 мл., узо на око - пак около 100-те. Вариш на умерена сила. След 30-тата минута с вилица проверявай дали влиза мазно в пипалото - това е показател, че са сварени. * по рецепта пише след 40-та минута, а при мен са готови между 36-38 мин., по натам не съм правил експерименти с времето. След варенето - запечатка, марината и НАЗДРАВЕ!
 
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип

Attachments

  • IMG_20171217_213739.jpg
    IMG_20171217_213739.jpg
    568.8 KB · Прегледи: 23
  • IMG_20171217_213748.jpg
    IMG_20171217_213748.jpg
    544.9 KB · Прегледи: 22
  • IMG_20171217_213759.jpg
    IMG_20171217_213759.jpg
    288.5 KB · Прегледи: 21
  • IMG_20171217_213827.jpg
    IMG_20171217_213827.jpg
    527.5 KB · Прегледи: 22
  • IMG_20171217_214001.jpg
    IMG_20171217_214001.jpg
    411.1 KB · Прегледи: 23
  • IMG_20171217_214026.jpg
    IMG_20171217_214026.jpg
    509.1 KB · Прегледи: 23
Нагоре