Фотоапарати и мобилни телефони

nelsky

Редовен Потребител
20-21 мм го измерих външния диаметър на обектива. Нямам подходящ инструмент за мерене, та за това не съм 100% убеден. Под 20 не е със сигурност.
Ето малко снимки от менютата:
Обаче, сега ъпдейтнах софтуера и менютата са различни вече :) Car Mode стана Dash Cam, Cyclic Record стана Loop Recording. Моята е с 1,5 инча екран, разбрах, че има по-нов модел SJ 4000 с екран 2 инча.
Исках да кача и два клипа, да се види качеството, но са много големи.
 

Attachments

  • DSC_0738.JPG
    DSC_0738.JPG
    87.7 KB · Прегледи: 18
  • DSC_0739.JPG
    DSC_0739.JPG
    71.8 KB · Прегледи: 18
  • DSC_0740.JPG
    DSC_0740.JPG
    74.5 KB · Прегледи: 18

nelsky

Редовен Потребител
DANNY, виждам че се интересуваш от камери и видео заснемане и си позволявам да споделя един клип сниман от мой колега и качен в неговия профил в Ютуб.


Сниман е с DJI Phantom 4. Оригинала е 4К и има по-дълъг вариант, гледахме го на едни огромни телевизори, когато колегата го сглоби и беше страшно впечатляващо.
 

nelsky

Редовен Потребител
Нова проба с клиповете. Единия е от колата, другия е сниман с водоустойчивия калъф, който си беше в комплекта с аксесоари към камерата.



Имам чувсвото, че качеството е по-ниско, отколкото са ми оригиналните клипове.
 

DANNY

Редовен Потребител
Сега замерих и моя външен диаметър. И на двете камери SJ 5000+ Elite и SJ 7 Star диаметъра е 23мм. Помня, че имаше някаква разлика но явно е с предходния модел който колегата показва. При него е 21мм ...Моите и двете са външно еднакви, но като за загледаш в самите оптики се вижда, че структурата отвътре е различна ...броя лещи.
@nelsky клипът е страхотен, но това са си възможностите на DJI Phantom :) Тази перфектна картина заснета от ръка не може да получиш! Голямото разстояние и стабилизиращият гимбал дават страхотна картината. ....Затова и аз получих като подарък за Р.Д. гимбала на Rollei който показах преди няколко поста . Следващата по-голяма покупка ще е дрон :)
 

DANNY

Редовен Потребител
Въпроса с картите е свързан с модела камера, който си избрал, резолюцията в която смяташ да снимаш, както и броя кадри за секунда. Аз съм на принципа, никога не купувай карти от източници, които не са проверени и не можеш да рекламираш /картите обикновено са или с много голяма гаранция или са са с доживотна/ И другият принцип е на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече :) Казано по-просто търсиш карта с висока скорост на запис. Обикновено върху опаковките се пише скоростта на четене, защото тя е по-бързата, а някъде с по-малки букви пише скоростта на запис на данните. Винаги купувам най-доброто към момента на пазара. А и трябва да съобразиш още нещо, каква по големина карта поддържа самата камера, която си избрал.

едит:

Кой модел избра и от къде го купуваш? Защото ако го взимаш от официалният представител на SJCAM за България, който посочих в предните постове, момчето предлага карти при това замерват картите какви са техните реални скорости, а не какво пишат производителите на лъскавите опаковки. При дефект подменя веднага с нова. Аз лично вече съм сменял при него такава, която забиваше в един момент на снимане. Само му показах какво прави и веднага бе подменена. Затова и пазарувам винаги само от проверени места, като него. ....той си го е написал на страницата, че при рекламация замяната е на момента ;)
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
Значи поръчах SJ 4000 през приятел който има магазин за компютри и той ще ми я достави от представителя за БГ.
Също той ме посъветва да купя картата а тя е Samsung Evo 48MB/s Class10 с 5 години гаранция също от представител в БГ.
Аз няма да снимам в 4К и ми гарантира че ще ми върши работа, пък ако нещо ми забива или сече съм се спрял на SanDisk Extreme 90MB/s Class10.
 

nelsky

Редовен Потребител
Мисля, че ще останеш доволен от избора. Аз, когато търсех видео регистратор, взех SJ 4000 по препоръка на колега от ситроенския форум, който качва доста клипове с нарушения на пътя. В моя комплект нямах стойка за автомобил, предполагам все още е така и ще трябва да си поръчаш отделно. Картата ми е 32 гб ADATA Class10, но не мисля, че е с някакви умопомрачителни скорости на запис, съвсем обикновенна е и съм нямал проблеми. Пак прегледах клиповете-оригиналните на компютъра ми и качените във VBox, и има голяма разлика в качеството. Не знам дали се е получило при качването, но просто да имаш предвид, че качеството на картината е много по-добро.
 

dberov

Редовен Потребител
Колега nelsky, щом като я използваш като dash cam би ли споделил оставял ли си я на слънце и ако в автомобила стане жега не прави ли проблем. Задавам този въпрос понеже днес взех от един приятел неговата камера и направих един 10 минутен обход по улиците и камерата доста загря.
 

nelsky

Редовен Потребител
Честно казано, не съм обръщал внимание дали загрява. Оставял съм я на стойката без да я свалям, но не ми е правило впечатление да прави проблеми после, не съм я и проверявал дали е загряла. По принцип я ползвам основно при пътувания извън града. В града почти не я слагам, защото не искам да ми строшат стъклото за една камера (имаше такива случки в района), въпреки че "ситуациите" се случват основно при градско шофиране.
 

DANNY

Редовен Потребител
Понеже вече се повдигна темата за даш камерите т.н. видео регистратори за коли. SJCAM пускат първият си специализиран модел с матрица на SONY
Това са първите ревюта на прототипа.


и....
 

DANNY

Редовен Потребител
Картината наистина е много добра. Обаче не съм сигурен дали ъгъла от 140 градуса е най-подходящия. Според мен 110 би бил по добър за картината. Няма да отдалечава толкова много обектите. Някой има ли представа с какъв ъгъл снимат другите по-масово разпространени видео регистратори?
 

dberov

Редовен Потребител
Някой има ли представа с какъв ъгъл снимат другите по-масово разпространени видео регистратори?
Само тази година смених поне 6-7 модела видео регистратоти.
От тия които минаха през мен ъгъла на снимане бе от 120 до 170 градуса.
Наистина големия градус не е за предпочитане. Колкото по голям е той, толкова повече се усилва ефекта рибешко око и освен че отдалечава снимания обект също хваща извивките в долните ъгли на прозореца и прави много гадни отблясъци. Със CPL Filter (Circular Polarizer Filter) може да се филтрират донякъде, но пък с него се понижава чувствителността и при по висока скорост не може да заснеме ясно номерата на автомобилите.
 

DANNY

Редовен Потребител
ОК, значи съм мислил в правилната посока. :)
Моделите които съм ползвал на SJCAM - sj5000+ elite и sj7star имат опция сам да подбираш ъгъла на снимане. Не помня обаче дали тази опция я имаше и в по-старите модели.
Много е вероятно и тук да я има в тази даш камера.
Предполагам, че от есента ще ги има и на нашият пазар и ще разберем.
 

DANNY

Редовен Потребител
Преди известно време бях направил едно кратко клипче, което показва различните ъгли на заснемане с камерата SJ 7 Star.
Интересното бе, че опцията с промяна ъгъла на снимане я нямаше в предишната версия на софтуера. След като го Ъпнах се появи опцията. Като е разделена три различни ъгли "широк", "среден" и "малък"
Все повече си мисля, че тази екстра е доста полезно нещо. Имаш избор дали да снимаш голяма част от панорамата макар с известно изкривяване и отдалечаване на обектите или да снимаш в по-близък план с по-малка панорама. Супер е.
Клипа съм го снимал от прозореца на колата, като съм се опитвал да подравнявам левият край на картината. Тоест да започва от почти едно и също място при различните ъгли. А изрязването при малките ъгли се е получило в десният край. Вижда се и как обектите се приближават или отдалечават.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Здравейте ! Гледам че доста четете и тествате новите модели камери. Я кажете нещо за 360 градусовите камери. Не са ли добър избор за регистратор?

https://www.aliexpress.com/item/Hig...el&btsid=78047f7f-b208-4014-86ab-4c92e09510a0



Случайно открих че на някой системи и браузъри, 360 видеата не излизат както трябва....
За да гледате 360-градусови видеоклипове на компютъра си, трябва да разполагате с най-новата версия на Chrome, Opera, Firefox или Internet Explorer. На мобилни устройства използвайте най-новата версия на приложението YouTube.
 

dberov

Редовен Потребител
Я кажете нещо за 360 градусовите камери. Не са ли добър избор за регистратор?
Абсолютно не - изпробвано!
Случайно открих че на някой системи и браузъри, 360 видеата не излизат както трябва....
За да гледате 360-градусови видеоклипове на компютъра си, трябва да разполагате с най-новата версия на Chrome, Opera, Firefox или Internet Explorer. На мобилни устройства използвайте най-новата версия на приложението YouTube.
Не е вярно. Аз съм с 43 версия на Firefox и си гледам без проблем, само че има една хитринка.
Намери видео което е качено с висока резолюция но ти показва че може да се гледа само на 360P, след което зад линка в браузъра постави следните символи веднъж &fmt=22 и ще можеш да го гледаш на 720P а ако сложиш символите последователно два пъти => ( &fmt=22&fmt=22) ще имаш всички опции за гледане. За пример давам мое видео, което след качането можеше да се гледа само на 360P.

2017-07-15_101141.jpg

Нямам много свободно време, затова нарязах набързо няколко клипчета но понеже едни са снимани с 30fps а другите с 60fps крайния продукт малко се омаза, но целта ми бе не е да покажа колко качествено снима моята камера, а как използването на CPL filter отстранява отраженията на таблото и отблясъците на слънцето по предното стъкло. Във видеото казвам че тва е истински CPL filter понеже преди него бях купил няколко, които излязоха ментета и не само че не вършиха работа, но и влошаваха значително заснетия материал/

 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Тоя филтър наистина прави чудеса.
Иде ми да си купя 2 филтъра и да си направя с тях очила.
Много обичам на някоя автомивка да ми омажат таблото с някоя лъщяща мазня, после всичко да се отразява в предния джам, дразнещо е!
 

dberov

Редовен Потребител
Ха ха...
Рачо, има такива очила, нама защо да ги измисляш отново.
Преди десетина години бях луднал по риболова, още имам един гараж пълен с обурудване.
Та по онова време при едно ходене до Турция, на витрина за очила видях реклама, как един рибар с очила Carrera вижда рибите под водата. Директно влязох и броих 300 гущера за тях и наистина при плитки води, когато ходех на река и слагах очилата с поляризираните лещи и виждах къде е рибата. Забравих ги на една селска чешма след като си мих лицето, още ме е яд.
Ето така се вижда гледано през поляризирани лещи.

1353078417000_IMG_290170.jpg pdp-feat-modal-polarized.jpg 2rcskub.jpg

И да не спамя темата, пускам още едно видео преди да сложа CPL филтър на камерата.
Таман да се похваля с новия си радар детектор (стар модел Whistler XTR-145, доказан като един от най добрите на марката) , който купих веднага щом ме снимаха и дето лови камери и радари от километър и кусур ;) :p.....парен каша духа :D

 

DANNY

Редовен Потребител
Преди време лиценза за поляризиращите лещи се държеше само от фирма Polaroid и цените бяха убийствени. Но от 2-3 години лиценза падна и вече всеки може да ги произвежда без да необходимо да плаща на Полароид.
В момента в складовете на Илиянци могат да се намерят поляризирани очила в стотици дизайни на цена по 10 лева за единична продажба, а за продажба на едро стигат и по 5 лева. Последната година съм купил поне 5 чифта
 
Нагоре