ФТ Движение "Мускетари"

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Мило ми става като чета постовете ви, приятели и се надявам скоро да се видим с много от вас. Оттеглих се за година и половина в почивка, ама тотална. Ни пушка съм вадил, ни във форума съм влизал. Че и паролата си не знаех /щото като се смени матрицата на форума автоматично ми се генерира някаква нова парола/. Два дни рових из тефтерите и току да звъня на Светльо да помага, ама я намерих най-накрая записана пущината. Реших да си дам тази почивка поради натрупване на противоречия между развитието на любимата ми дисциплина ФТ през последните години и личните ми виждания. За 5-те години откакто се събрахме в мускетарското движение ФТ затвърди тенденцията си за развитие в международен мащаб като много специфичен стрелкови спорт с ясен приоритет на високотехнологично оборудване. Оптиките станаха по-дълги /и по-скъпи/ от пушките и практически от средство за прицел, се развиват като все по-прецизни оптични далекомери. Който има по-мощната оптика - той има по-големия шанс за успеваемост. Куртките излязоха от залите за спортна стрелба и станаха част от екипировката на ФТ състезателите по гори и поляни. Няма лошо в никоя от тези тенденции, но на мен лично този академизъм в оборудването и либералност в регламентите към основните и помощните средства за стрелба ми звучи противоречиво спрямо идеята за състезателно-развлекателна стрелба сред природата. Да, всеки ще каже че зе тези, които ги който ги терзаят подобни противоречия си има ХФТ. Стрелял съм ХФТ и ми харесва. Но в тази дисциплина у нас се се получи ритмичност на мероприятията и най-вече - тази дисциплина също изисква тренировки, а там доста се стреля от коляно. А аз не мога да си го позволя поради проблеми с краката. Затова си останах в ФТ и се борих до последно с вътрешните си противоречия, като се състезавах "в опозиция" с пружинна пушка с 40-годишна конструкция и непретенциозна оптика. До момента, обаче, в който сихронизирахме регламентите с международното правило за 25% макс. брой умалени УЗ. 75% далечни мишени /щото няма кой да ми курдиса 40мм УЗ на средна дистанция/ вече идва прекалено трудно за файнера. До 35м той си целеше наравно с PCP-тата. Ама над 40м - при такъв процент мишени направо си е мазохистично участието. Затова трябваше да избера: или ново оборудване, или - край. Тръгна ли към ново оборудване - там няма спирка. Ще купя 40х, после ще искам 50х, после 60х ..., после куртка да се мъча и аз в жегите ... Затова избрах - край.
За седем години в хобито реално проследих целия процес от зараждането на ФТ дисциплините у нас до днес. Когато човек се занимава плътно и ентусиазирано с едно нещо той трудно може да го погледне безпристрастно отстрани. Година и половина пауза, обаче е достатъчно време за такъв реален поглед. Поразгледах из форума тези дни и впечатленията ми са:
ФТ трайно се е утвърдил у нас като организирано проктикувана състезателна дисциплина с годишен шампионат и рейтингово класиране.
Броят мероприятия през годината леко е намалял.
Броят участници в шампионата не се е променил - 20-тина стрелци с поне по 3 участия за годината. Има малки рокади в активността на участниците и много малко нови попълнения.
Това е от мен засега. Ще се радвам да ви видя. Пушка все още имам, чашки - бол, а въздух - там никой от вас не може да ми излезе насреща :lol: !
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Здравейте приятели :cheers: !
Тази тема направо се е ... архивирала отвсякъде, година и половина от последния ми пост... :( ! Май прав беше братушка, като ме нарече веднъж "главния мускетар" /използвам тези редове да го поздравя и поканя лично на събитието, за което ще стане дума в този пост:cheers:!/
Миналата неделя по Канал 1 даваха "Желязната маска" 1999 - прекрасна /за мен/ екранизация с цяло съзвездие от актьори, която с удоволствие изгледах пак. Та с умиление си спомних за славните години на нашия мускетарски ентусиазъм :). Към днешна дата ... източната банда тотално се разпадна, а западната в умален състав направо се върна в епохата на "феодализма" - Огито и Павката опъват двамцата самосиндикално каиша година след година в тежки 50-мишенни трасета....
Едно от най-вълнуващите послания на този филм беше, че ... мускетар-пенсионер няма ! И аз винаги съм бил убеден, че пушките ни могат да ръждясат, но нашето приятелство - не ! Та реших да ви хвърля своята раздърпана ръкавица с едно мускетарско предизвикателство:
Помните ли това:
VT_2010_LUMIX.jpg STR_03.jpg
В.Търново, февруари 2010 :) На това състезание за пръв път беше проведено отделно класиране в международния клас 16J. Ето ги първите лауреати:
LAUREATI_16J.jpg
Ето ги и всички лауреати в тази голяма зимна напревара:
LAUREATI_ALL.jpg
На трапезата в Орешак тази година Вальо ми пусна една муха, която оттогава много яко ми бръмчи в главата... Това досадно насекомо се нарича: "Втора зимна среща - ФТ състезание: В.Търново 2018 - Осем години по-късно"
Мероприятието /живот и здраве, както задължитилно се казва/ ще открие рейтинговия шампионат за 2018г. и ще бъде ретроспективен празник на ФТ спорта у нас :). Днес, осма година след тази първа надпревара между шепата ентусиасти в международния клас ние вече имаме традиционен годишен рейтингов шампионат с над 30 редовни участници, както и ежегодни международни участия на наши стрелци с впечатляващи резултати :) !
Признавам си, че в първата минута малко скептично реагирах на Вальовата мушица - както по финансови, така и по чисто състезателни съображения. Имах съмнения дали при днешното състезателно ниво на колегията ще мога достатъчно да затрудня участниците, предвид обстановката в това все пак затворено и равно стрелбище. Вальо, обаче, бързо ме успокои, като ми припомни какво се случва там като забръсне беляковския ветрец, а пушките са скрити в залата зад стъклената витрина ... Няма да е лесно, ама ... хич :p ! И аз вече почнах да го "редя" това трасе: този път няма да има никакви помощни ветропоказателни конци, закачени по гредите и колоните на стрелбището. Предвкусвам вече как закарвам и "посаждам" по терена един бус с драки и дръвчета, окичени от "бай" Марин с "листа" от военни маскировъчни мрежи :D. Толкоз ! Колкото хванат състезателите по листата - това ще е за вятъра ! И дънери с катерички и зайчета ще има, че като нищо да спретна и малко езерце с тръстики, измежду които да показва средния си пръст култовата жаба на колегите от ФТКС :p :)

Формат на състезанието: Двудневно, 2х50, с частично преаранжиране на мишените за втория състезателен ден.
Рейтингово в клас 16J и допустимо участие извън класирането - до 45J.
Стрелбището има 20 коридора:
STR_01.jpg STR_02.jpg
16 коридора по 3 мишени + 17-ти коридор с 2 мишени = 50 мишени. Коридори 18, 19 и 20 - за свободна стрелба - за приятелите ни от всички региони, които не са ФТ състезатели, но пожелаят да дойдат за да се видим и позабавляване заедно :) :rambo: !
Максимален брой участници: 17 двойки = 34. Състезателна тройка няма да има - аз ще балансирам това със своето участие, или неучастие.
Проверих обстоятелствата относно ангажиране на комплекса и те са следните:
- Достъпът до комплекса се урежда както беше преди години: списък с имена и ЕГН на участниците и регистрационен номер на автомобила.
- За такъв мащаб мероприятие комплексът се наема от легитимна организация с официална регистрация и печат. Нашата банда от блуждаещи проектили е далеч от тези административни аксеоари. Поради което отправих запитване към г-н Председателя на ФТКС - дали евентуално ще можем да кандитатстваме за ангажиране на комплекса от името на Клуба. Получих утвърдителен отговор от г-н Георгиев, като пропуснахме само да уточним геометричната форма нашата благодарност за този жест - дали да бъде цилиндрична търкаляща се, четиристенно паралелепипедна нетъркаляща се, или пък тристенно призматична - съвсем нетъркаляща се :p :cheers: ?!
- Цената за ползване на стрелбището е 6 лв. на час на човек. Трасе с 50 мишени плюс времето за прострелка прави 3 часа. Това са 18 лв. на ден по цени на комплекса. Смятам да преговарям за 10 лв. на ден, при прогнозен брой 25 участника. Това прави 500 лв. за двата дни приход за стрелбищния комплекс /посред зима/ и по 20 лв. такса участие на човек за състезателите. Купи и други глезотии ... няма да има. Ще минем и без купи този път. Освен, ако не намерим спонсор дотогава за това наистина тържествено-ретроспективно ФТ мероприятие.
Това беше моята ръкавица към вас, приятели :). Както виждате - не е за сам човек работата... Ние с Вальо имаме общо 16 състезателни мишени. За всичко останало - знаете: от предишния ден ще съм декорирал трасето и поставил всички колчета при мишените. Сутринта преди старта ще трябва да поставте още 34 мишени, предварително зададени към вас като номера и размер УЗ. Вие сте на ход: който смята да подкрепи тази идея - да пише тук два реда:rambo:.
Да видим - можем ли пак да се съберем както в славните мускетарски години и да зарадваме нашите приятели с този зимен празник на ФТ спорта /както сме го правили неведнъж досега/ :) :cheers:?!
 

didarai

Редовен Потребител
2 години пропускам по най-различни причини срещи , но тази (да се надяваме) няма как .
Пиши + един брой .
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
От троянци мисля, че ще имаш пълна подкрепа във всяко направление. Мисля, че може вече да се отвори нова тема във форума "Годишен рейтигов шампионат 2018". А сме едва 22.07.17 г. , това може само да ни радва.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Браво Пацо!
Завръщане с пневматичен гръм и трясък!
Изцяло в твой завладяващ стил. Как човек да не участва!
Трябва да помислим и къде да се съберем вечерта.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Вчерашният ми пост беше адресиран основно към троянската банда от мускетарското ядро /която също като търновската е в редуциран състав.../ В буквален прочит, обаче, предложението ми означаваше: "Павка и Оги, понеже малко са ви 100-те мишени, които ежегодно редите по троянските трасета - докат си почивате ще дойдете ли да ми донесете и ковнете още по 17 парчета в Търново ;) ? "...:( ?! Да, такива са обстоятелствата с развитието на нашето Движение... Обстоятелствата, обаче, са за да бъдат променяни и в това именно е предизвикателството на всичко, което правим в живота си :). Затова аз ей сега ще опитам да променя тази хамалска действителност и да приложа принципа "Един за всички - всички за един !" наистина на национално ниво - така, както беше замислена преди години мускетарската идея.

Обявявам:
Ако това мероприятие се състои, то ще се проведе на мускетарски принцип:rambo:. Правилата са прости и доказано работещи:
1. Подготвяте си 3 бр. надеждно работещи състезателни мишени. Залепяте на гърба на мишените стикер с написана тяхната принадлежност - име, ник, или клуб.
2. Получавате от мен на Л.С. указания за убойните зони, с които да бъдат настроени, или подбрани мишените.
3. Идвате на мероприятието 30 минути по-рано. Всички колчета при мишените ще бъдат забити по трасето. Получавате листче с написани №коридор и №мишени с указана УЗ за всяка от тях. Хващате този коридор и си поставяте мишените на 15см вляво от обозначителното колче.
4. След края на състезанието си прибирате същите тези 3 мишени.
Дата: през втората половина на февруари 2018.

Към Павката и Оги: имам 30 бр. обозначителни колчета за мишените и задни табелки при позициите, но ще ги увелича до 50. Ще разчитам, обаче, на вашите клипбордове /че са компактни и удобни/ и на хронометрите ви.

Това е. При 12 поста за такова мускетарско включване /това са 36 мишени, доставени и заковани на трасето/ - започвам преговори за комплекса :) .
До момента приемам за потвърждения постовете на:
1. Влади /Русе/
2. Румбата /ФТКС/
3. Симо /ФТКС/
4. Павката /ФТДМ/
5. Оги /ФТДМ/
Давайте братлета ! Да видя тази идея в действие в национален мащаб за мен ще бъде най-големият празник на Фийлд Таргета :cheers: :) !
P.S: Купи може и да няма, ама като знам как рано се стъмва през февруари - вече предвкусвам как драсвам фитила на една мно-оооого зарядна батерия фойерверки :rambo:, след като се чукнем с първите чаши вечерта на трапезата :crazy: !!!

P.P.S: За малко да пропусна едно важно уточнение: вчера ставаше въпрос за участие, днес - за участие и С инвентар. Затова нека, ако колегите най-вече от ФТКС /просто защото техните мишенки наистина са по-компактни и нежни/ имат резерви относно допустимата енергия 45J - моля да пишат тук. Ама без изобщо да се притесняват, ясно и открито. Ако има такива съображения - просто ще сваля енергията до практикуваните на софийските състезания 35J. Лично ви гарантирам, че няма да допусна такова откровено споделяне да доведе до какъвто и да било спор тук ! Половинчат вариант /мишените мускетарски, или русенски, пък помощта от другаде/ - няма. Като ще го правим - да го правим :).
 
Последна промяна:

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Пиши ме и мен. Пловдив ще помогнем с 29м. Понасящи добре 45J.
:cheers:
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Що само 29, да не си ми загубил дебелия плъх? Живи, здрави, ще гледам да го доведа и него на разходка.
 

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Що само 29, да не си ми загубил дебелия плъх? Живи, здрави, ще гледам да го доведа и него на разходка.
Дебелия плъх се е заселил трайно в багажника на субито и му е добре там;)
Иначе и аз ще дойда да наглеждам 29 мишени да не избяга някоя....
 

Ludjev77

Редовен Потребител
ФТКС
Банда и аз искам да присъствам,ако може разбира се.Ще купя още 2 мишени за случая.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Браво приятели, трогнахте ме направо с тази подкрепа :bravo:- шест нови мускетарски шпаги само за вчерашния неделен ден:cheers:!
Чакам още 4 поста /че да имам и три резерви за това все пак далечно във времето събитие/ и почвам да действам в конкретика :) .
Очаквам и включване от колегите от ФТКС по въпроса: Ще можем ли да разчитаме на тяхно участие със софийски мишени при стрелба до 45J ? Въпросът е принципен и държа на този отговор. Утре може да ми кефне да разпънем чадърите за "Купа Бритос-2", например... И искам да знам мога ли да разчитам на такова участие на мускетарски принцип от приятелите ни от ФТКС. Предполагам, че по-голямата част от инвентара на ФТКС е клубна собственост, поради което ще бъде редно председателят на клуба да даде това становище /след съответното съгласуване/. Мога да изчакам този отговор до 15-ти август, за да използвате събирането в Асеновград и да коментирате въпроса /освен ако това не се случи по-рано чрез форума, или по друг повод/.
И в тази връзка внасям едно уточнение: Ако отговорът от ФТКС е "Не, не може." - аз Няма да сваля енергията от 45J на 35J за това, или друго бъдещо мероприятие /каквото намерение имах в първия си пост/. Член съм на ФТДМ и имаме гласувани формати на нашите състезания: 16J състезателно участие + до 45J извън рейтинговото класиране, или само 16J чисто. Изборът е на инициатора. Съображенията ни за този приет лимит бяха преобладаващите настройки на пушките в мощния клас - 40-43 J. И аз искам това мероприятие да бъде в разширения формат. Без този клас на Балкантрейд-2017 нямаше да се видя с Пеко, Цочо и други наши приятели стрелци, които не участват в международния клас, но редовно отделят време и средства за да ни гостуват и да се позабавляваме заедно:cheers:. Докато логиката на приетите от ФТКС 35J в 5.5мм е съвсем друга - сходство на параболата с 16J в 4.5мм. и оттам - състезателна равнопоставеност. Поради което е напълно възможно и инвентарът на клуба да е максимално олекотен и да не издържа по-високи енергии. Затова - питам :).
 
Последна промяна:

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Пламка, нали знаеш, че троянци имаме 50 бр. мишени които се ползват до 45 джаула.
Винаги може да разчиташ на тях.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Знам, Павка. Но само ние си знаем в колко състезания я шлайфахме тази организационна схема, години наред... И как стигнахме до желязното правило, че: Всеки сам си стопанисва животинките, подготвя ги в къщи с указаните УЗ преди състезанието, казваме си само по едно "Добро утро !" в деня на мероприятието, всеки си взима листчето и тръгва да кове по трасето. Стигали сме и до 8 мишени на гостуващ мускетар и пак сме успявали да ги наредим навреме. Минутите преди старта просто се топят, особено за водещия мероприятието. Затова не ми се ще с лека ръка да се откланям от това основно и доказано работещо правило - всеки си носи мишените , с които участва. Но ако се наложи - ще направя това: знам, че с Оги няма да ми откажете да подготвите по една торбичка с три мишени, настроени по сценария на състезанието и надписана със стикер за колега, който е потвърдил включване в тази организационна схема. Това ми е резервният вариант :) . Дали ще го приложа - зависи от отговора на ФТКС.
 
Нагоре