Проект за устав.

A

Anonymous

Гост
А може би въпросът за седалището на организацията трябва да се постави на гласуване? Отблизо можем да контактуваме със съдебната система и в София, а това, че сте най-много привърженици на идеята е твърдение, което ще се изясни при гласуването.

Много добре знам, че братушка го има в списъка, коментарът ми беше за mad max.
 

poacher

Потребител
Не разбирам какъв е този зор да е регистрирано в софийския съд? Може да е регистрирана и в Каспичан, а седалището да е другаде.
И какво разбирате под "седалище"? Няма да има офис и вътре да умува ръководството. Така или иначе сме пръснати из цялата страна.

shooter вече КАЗА къде ще се регистрира, а не ПИТА дали сме съгласни, така че за какви анкети и гласуване си говорим ;)
Недоволни винаги ще има... но ако чакаме 100% консенсус и отлагаме... сори, ама ми се струва несериозно.
Нагърбил се е човека и нека си действа!!!
 

st_beer

Редовен Потребител
@shooter
За мен пневматиката е само хоби. Не мисля че мога поемам ангажименти и задължения. Не се интересувам от участия в състезания от какъвто и да било ранг. Подкрепям идеята за създаване на такава асоциация понеже има доста хора от форума на които пневматиката е повече от хоби. За тях хобито се е превърнало в спорт и както всички знаем в спорта има нужда от спонсори и други изисквания. Тази асоциация е нужна именно заради това. За мен е важно да намирам време да мога да дойда на някоя среща да се видя с хората от форума да обменим някоя приказка и идея.За тази цел не е нужна асоциация нито мисля ще се намерят спонсори да я подкрепят. Сбирките си ги правим на наши разноски. Единственото което е необходимо е човек да е свободен да има средства (финансови) и желание да дойде на срещата. До сега никога не бях писал в тази тема и не съм взимал отношение. На принципа съм когато не мога да помогна да не преча. Желая ви успех от сърце в начинанието. Дано никога не започнем да се делим на хора от асоциацията и хората любители.Важно е да не забравяме че това е нашето хоби и да си останат хубавите сбирки с хапване и пийване.
 

bor1968

Потребител
st_beer написа:
За мен пневматиката е само хоби.
st_beer написа:
Не се интересувам от участия в състезания от какъвто и да било ранг.
st_beer написа:
За мен е важно да намирам време да мога да дойда на някоя среща да се видя с хората от форума да обменим някоя приказка и идея.
Това все едно аз съм го писал. Занимавам се с хобито и ходя по сбирките само защото ми е приятно и е невероятен релакс. Състезателни амбиции нямам. По време на срещите участвам в състезанията единствено за удоволствие.

st_beer написа:
Подкрепям идеята за създаване на такава асоциация понеже има доста хора от форума на които пневматиката е повече от хоби. За тях хобито се е превърнало в спорт и както всички знаем в спорта има нужда от спонсори и други изисквания. Тази асоциация е нужна именно заради това.
Може и да си прав, но според мен за едно не си. В по-горния си пост съм го написал, но ще повторя. Според мен е важно да не сме анонимни въздухари, а да имаме лице. Другото е че при срещите се организират турнири. За тях са необходими, колчета, метални и хартиени мишени /и то доста/. Много е важна и безопасноста. За нея са необходими ленти, табелки и т.н. За тях досега се нагърбваше някой доброволец :bravo: за собствена сметка. С две думи, ако има по стройна организация срещите ще протичат по организирано, безопастно и приятно.
st_beer написа:
На принципа съм когато не мога да помогна да не преча.
Всеки би могъл да помогне с нещо, като понякога дори и присъствие е достатъчно.
st_beer написа:
Дано никога не започнем да се делим на хора от асоциацията и хората любители.Важно е да не забравяме че това е нашето хоби и да си останат хубавите сбирки с хапване и пийване.
Ние всички се надяваме това да не се получи.
 
A

Anonymous

Гост
@poacher
Със същото основание мога да те попитам и аз: какъв е този зор да бъде регистрирана асоциацията в Русенския окръжен съд?
Юридическите лица с нестопанска цел се регистрират от окръжния съд по седалището му (чл.6, ал.1 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел), затова, първо не можеш да го регистрираш в Каспичан, понеже там няма окръжен съд :), и второ, дори да имаше, не би могъл да регистрираш юридическото лице със седалище в Русе в друг окръжен съд, освен в русенския. Така че не пиши за неща, за които нямаш ясно понятие. Въпросът, който повдигам е не за съда за регистрация, а за седалището на асоциацията. И понеже идеята е да е национална, според мен е нормално седалището да е в столицата.
Пишеш, че shooter е КАЗАЛ къде ще бъде регистрирана асоциацията. А кой го е овластил да казва каквото и да било по този въпрос?
Ако така ще се процедира в бъдещата асоциация (без да се взема предвид мнението на членовете й), ръководена от вашата група (понеже наистина сте най-многобройни), то аз отсега ти казвам, че в това нещо няма да участвам, и вероятно доста хора ще постъпят като мен.
Не разбирам защо се страхувате от едно гласуване по въпроса, след като сте убедени, че сте прави, и мнозинството е на ваша страна?
Аз направих предложение за седалище, и се аргументирах. От вас не съм чул никакви аргументи, освен "shooter КАЗА".
При едно такова развитие е много вероятно Софийската група да впише собствена асоциация. Някои колеги, явно предвиждайки това развитие, вече споделиха с мен такива идеи. Това няма да е в интерес на никой, така че не ни принуждавайта да го правим.
 

братушка

Редовен Потребител
Ееее, как да ви го кажа, че да няма обидени...???

Еми... ще го кажа както го казвах и преди: Демокрацията е ЗЛО.

Нищо няма да се случи, докато не се намери 1-2 магарета, които пренебрегвайки собственото спокойствие не започнат да влачат реална работа в полза на всички. И тука се появяваме ние и започваме да викаме "А защо ти така? Защо не еди как си?" оправдавайки се с демокрация. В резултата не оставяме човека да свърши неговата работа, ама и друга такава работа никой накрая не я свършва. Орташка работа.
Започна Shooter да върши нещо реално - нека да не му пречим, а да помагаме. Каква е разликата къде ще е седалището/регистрация? Важното е да я има и какви хора ще стоят зад нея.
Къде спаха другите и не направиха регистрация досега, та се възмущават от това, че конкретен човек се е нагърбил с конкретна работа в конкретни срокове?

Затова напълно приемам думите "Shooter каза", козирувам, подчинявам се и ще се постарая да съм му полезен за общото благо.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
понеже спорът за "седалище"придоби анатомично-седалищен характер,нека видим къде са мейн-офисите или хедкуотърите на AAFTA или BFTA.дали са в вашингтон или лондон.не намерих изобщо седалища на тези асоциации.нито такива на италианската,испанската и португалската.за глупости се спори,двайсет човека на кръст сме с някаква идея,а вече се сипят заплахи за цепене и люспене.за пример:при създаването на BFTA(англия,шотландия,уелс),по-старата EFTA(само англия)практически се закрива и предава фондовете си на новосъздадената структура.
 
A

Anonymous

Гост
Типично българска работа.Щом в едно нещо са намесени повече от един човек и започват разногласия и цепеници.Хора,ние не сме политици,дайте да не следваме техния пример.
 

poacher

Потребител
@milen.m
Това, че имаш юридическо образование не ти дава право да гледаш на останалите от високо и да ми говориш с този тон.
Като си такъв пич напиши устава и регистрирай асоциацията, вместо само да ми мелиш сол на главата.
Братушка ти обясни какво съм имал предвид с "shooter КАЗА". Човека върши работа, а това е важното.
Мен не ми дреме къде ще е регистрирано, къде ще е седалището и т.н. Стефан се е хванал на хорото и ако той ще върши черната работа, то той ще реши както му е удобно къде, кога и какво ще регистрира.
Ако не си съгласен - хвани напиши устав, дай да го одобрим и после регистрирай асоциацията в София!
Ама да ми пишеш тука заплахи без да си си мръднал пръста да свършиш нещо... без такива!
Искаш демократично решение и консенсус, а същевременно считаш единствено собственото си мнение за миродавно и заплашваш с бойкот ако не стане както ти смяташ ???
Не искам да се караме за глупости ;) Реално мисля, че в момента спорим, за да стигнем до някакво съгласие.
Нека не се вземаме толкова на сериозно :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Не мисля, че едноседмична анкета би навредила фатално на учредяването на асоциацията, след като минаха месеци без да се направи нищо. Считам, че въпросите, които повдигнах са важни, и не е все едно как ще се решат. Надявам се не всички да мислят като братушка, че демокрацията е зло, на нея се крепи съвременната цивилизация в крайна сметка.
Наистина не разбирам за къде изведнъж се разбързахме толкова, че няколко дена ще са фатални.
Не съм направил нищо по регистрацията досега, защото има човек, който се беше наел с въпроса (ако аз движех нещата, асоциацията отдавна щеше да е факт). В момента, в който фактът, че някой се ангажирал с регистрицията започва да се използва, за да се налагат еднолично решения, които са изгодни на този човек, или група хора, аз казвам, че не съм съгласен с това!
Пак казвам, ако се приеме моето предложение, ще се ангажирам с цялата дейност по вписването, така че не бягам от отговорност, и не давам акъл отстрани.

@poacher
Юридическото образование ми дава право, когато напишеш нещо, което от юридическа гледна точка не е точно, да ти го кажа.
 

bor1968

Потребител
Аз също мислех, че регистрацията ще се осъществи в София. Какво по-национално от това едно национално сдружене да бъде регистрирано в столицата на съответната държава ??? Уважавам много Милен и групата от София, но мисля, че това желание трябваше да го заявят на Узана.
Затова.... ???......съм напълно съгласен с Миша. Зашото............: На Узана, присъстваха ядрото на софийската група, но единствено русенлии и най вече Shooter изявиха желание да се нагърбят с тази задача. Мисля, че след като веднъж сме им гласували доверие трябва да ги оставим да го направят. В противен случай излиза, че не сме постоянни в решенията. Другото е че оттеглянето на даденото доверие ще доведе най малко до обида. Нека бъдем единни и да оставим нещата да се случат така, както веднъж вече сме решили.

П.П. Лелеееееееееееее, докато публикувам поста си се появиха още няколко. Призовавам участниците в спора да не преминават добрия тон. Ако искаме да постигнем нещо, това е задължително.Разбирам раздразнението на русенци, но моля да се сдържат. Моля ВИ с обиди и ултиматоми няма да го докараме до никаде.

Искам да не бъда разбран погрешно и ще го напиша още веднъж: Мисля, че е по-логично регистрацията да стане в София /още повече, че има подходящ човек, който има желание да свърши това/, но понеже държа да съм човек който държи на думата си не бих одтеглил доверието дадено вече веднъж на Стефан-shooter.
 

братушка

Редовен Потребител
... да се налагат еднолично решения, които са изгодни на този човек, или група хора,...
По-добре еднолични решения, дори тоталитарни ако щете, отколкото липсата на каквито и да било решения в резултат на "демократични" дискусии...
С демокрация досега го карахме безрезултатно поне 3 години, отлагайки решения за "Следваща Национална"...
И така и не загрях каква изгода има Стефан, като се нагърби с цялата тази работа?
Радвам се също, че има цял екип зад гърба си там на място за да му помага.
И това, че не им е сгодно да правят регистрация другаде е напълно разбираемо и не го смятам за осъдително.
А обещания "Ще... Ако..." сме чували и на Първа Национална, и на Втора....

Дълбоко уважавам Shooter-а и НЕ смятам, че неговите решения ще бъдат във вреда на начинанието. А това, че редица дребни технически въпроси ще се решават на место еднолично е съвсем нормално. Ако и тях ще обсъждаме всеки път "демократично" ще провалим самата идея.

Смятам въпрос за място на регистрация за НЕпринципиален и чисто технически. Който извършва процеса по тази регистрация ще го реши ЕДНОЛИЧНО и аз ще го подкрепя напълно, и в Каспичан да е.
 
A

Anonymous

Гост
Предлагам на Вашето внимание изготвен от мен проект за устав на Българска асоциация по фийлд таргет. Постарах се да е максимално ясен и кратък, както и да съответства на действащата нормативна уредба. Готов е да бъде приложен към документите за вписване. Отне ми около три часа. До края на следващата седмица мога да подготвя и подам комплекта документи за вписване на асоциацията в съда.

УСТАВ НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ФИЙЛД ТАРГЕТ

ГЛАВА ПЪРВА
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1.(1) Българска асоциация по фийлд таргет е доброволно сдружение с нестопанска цел в частна полза, наричано за краткост в текста на устава БАФТ или „АСОЦИАЦИЯТА”.
(2) Наименованието на асоциацията може да се изписва и на аглийски език по следния начин: “BULGARIAN FIELD TARGET ASSOCIATION”.
(3) Седалището и адресът на управление на асоциацията са:......................
(4) Асоциацията има кръгъл печат, с надпис отстрани на наименованието му, а средата – на населеното място, където е седалището му, и емблема на асоциацията.
(5) Всяко писмено изявление от името на асоциацията трябва да съдържа нейното наименование, седалище, адрес, както и данни за неговата регистрация, включително и БУЛСТАТ номер.
(6) Дейността на БАФТ се финансира от приходи от встъпителни вноски, членски внос, издателска дейност, спонсорства и дарения, други.
(7) Асоциацията може да има клонове. Управителят на клона представлява асоциацията за дейността на клона.
(:cool: Асоциацията може да извършва допълнителна стопанска дейност, свързана с предмета на основната дейност, като приходите се използват за постигане на определените в устава цели.
(9) Асоциацията се учредява без срок.

ГЛАВА ВТОРА
ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ

Чл.2 Предметът на дейност на асоциацията е:
1. организиране на състезания по фийлд таргет (стрелба с пневматично оръжие по падащи мишени, която се провежда на открито), както и други видове състезания с пневматично оръжие;
2. организиране на национални и регионални срещи на членовете на БАФТ.

ГЛАВА ТРЕТА
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ

Чл.3. Целите и задачите на БАФТ са:
1. да защитава правата и интересите на своите членове;
2. да участва при обсъждането на нормативни актове, които регулират дейности, включени в нейния предмет;
3. да осъществява сътрудничество с други организации и институции със сходен на нейния предмет на дейност, в страната и в чужбина;
4. да развива спорта фийлд таргет в Република България;
5. да повишава нивото на състезателите по фийлд таргет в Република България;
6. да създава единни правила за състезанията по фийлд таргет, позволяващи на участниците да се състезават при равни условия с тези на чуждестранните състезатели по фийлд таргет;
7. да издава печатни и електронни издания, свързани с предмета на дейност.


ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ И НАЧИН НА ПРЕДСТАВЛЯВАНЕ

Чл. 4. (1) Върховен орган на асоциацията е общото събрание.
(2) Управителен орган на асоциацията е управителният съвет.

Общо събрание

Чл. 5. Общото събрание се състои от всички членове на асоциацията.

Права на общото събрание

Чл. 6. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва устава;
2. приема други вътрешни актове;
3. избира и освобождава членовете на управителния съвет;
4. приема и изключва членове;
5. взема решение за откриване и закриване на клонове;
6. взема решение за участие в други организации;
7. взема решение за преобразуване или прекратяване на асоциацията;
8. приема основните насоки и програма за дейността на асоциацията;
9. приема бюджета на асоциацията;
10. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски;
11. взема решение относно разпореждане с недвижимо имущество на асоциацията;
12. приема отчета за дейността на управителния съвет;
13. отменя решения на другите органи на асоциацията, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на асоциацията;
(2) Правата по ал. 1, т. 1, 3, 7, 9, 11, 12 и 13 не могат да се възлагат на други органи на асоциацията.
(3) Решенията на общото събрание са задължителни за другите органи на асоциацията.
(4) Решенията на общото събрание подлежат на съдебен контрол относно тяхната законосъобразност и съответствие с устава.
(5) Решенията на органите на асоциацията, които са взети в противоречие със закона, устава или предходно решение на общото събрание, могат да бъдат оспорвани пред общото събрание по искане на заинтересуваните членове на асоциацията или на негов орган, отправено в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.

Свикване на общото събрание

Чл. 7. (1) Общото събрание се свиква от управителния съвет по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на асоциацията. Ако в последния случай управителният съвет в двуседмичен срок не отправи писмено покана за свикване на общото събрание, то се свиква от съда по седалището на асоциацията по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.
(2) Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на общото събрание и по чия инициатива то се свиква.
(3) Покана се извършва чрез публикуване на съобщение в сайта на асоциацията, най-малко един месец преди насрочения ден, или по друг подходящ начин.

Кворум

Чл. 8. Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум събранието се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и членове да се явят.

Гласуване

Чл. 9. (1) Всеки член на общото събрание има право на един глас.
(2) Член на общото събрание няма право на глас при решаването на въпроси, отнасящи се до:
1. него, неговия съпруг(а) или роднини по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен, или по сватовство - до втора степен включително;
2. юридически лица, в които той е управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.
(3) Едно лице може да представлява не повече от трима членове на общото събрание въз основа на писмено пълномощно, освен ако друга норма на представителство или събрание на пълномощниците не са предвидени в устава. Преупълномощаване не се допуска.

Вземане на решения

Чл. 10. (1) Решенията на общото събрание се вземат с мнозинство от присъстващите.
(2) Решения по чл. 6, ал.1, т.1 и 7 се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите.
(3) По въпроси, които не са включени в обявения в поканата дневен ред, не може да се вземат решения.

Управителен съвет

Чл. 11. (1) Управителният съвет се състои от три лица - членове на асоциацията. Юридически лица, които са членове на асоциацията, могат да посочват за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на асоциацията. Членовете на управителния съвет се избират за срок от пет години. Първият управителен съвет се избира за срок от три години.
(2) Управиленият съвет се ръководи от председател, който се избира от общото събрание на асоциацията.

Правомощия на управителния съвет

Чл. 12. Управителният съвет:
1. представлява асоциацията, както и определя обема на представителната власт на отделни негови членове;
2. осигурява изпълнението на решенията на общото събрание;
3. разпорежда се с имуществото на асоциацията при спазване изискванията на устава;
4. подготвя и внася в общото събрание проект за бюджет;
5. подготвя и внася в общото събрание отчет за дейността на асоциацията;
6. определя реда и организира извършването на дейността на асоциацията, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това;
7. определя адреса на асоциацията;
8. взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган;
9. изпълнява задълженията, предвидени в устава.

Заседания на управителния съвет

Чл. 13. (1) Заседанията на управителния съвет се свикват и ръководят от председателя. Председателят е длъжен да свика заседание на управителния съвет при писмено искане на една трета от членовете му. Ако председателят не свика заседание на управителния съвет в седмичен срок, то може да се свика от всеки един от заинтересуваните членове на управителния съвет. При отсъствие на председателя заседанието се ръководи от определен от управителния съвет негов член.
(2) Управителният съвет може да взема решение, ако на заседанието му присъстват повече от половината от неговите членове.
(3) Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна или друга връзка, гарантираща установяването на самоличността му и позволяваща участието му в обсъждането и вземането на решения. Гласуването на този член се удостоверява в протокола от председателстващия заседанието.
(4) Решенията се вземат с мнозинство от присъстващите, а решенията по чл.18, ал.2 и чл.12, т.3 и 6 - с мнозинство от всички членове.
(5) Управителният съвет може да вземе решение и без да бъде провеждано заседание, ако протоколът за взетото решение бъде подписан без забележки и възражения за това от всички членове на управителния съвет.

ГЛАВА ПЕТА
ЧЛЕНСТВО

Чл. 14. (1) Членуването в асоциацията е доброволно.
(2) Всеки член има право да участва в управлението на асоциацията, да бъде информиран за неговата дейност, да се ползва от имуществото му и от резултатите от дейността му.
(3) Всеки член е длъжен да прави имуществени вноски
(4) За задълженията на асоциацията членът отговаря до размера на предвидените в устава имуществени вноски. Членът не отговаря лично за задълженията на асоциацията.
(5) Членските права и задължения, с изключение на имуществените, са непрехвърлими и не преминават върху други лица при смърт, съответно при прекратяване. Изпълнението на членските задължения и упражняването на членските права може да бъде предоставено другиму.
(6) Приемането на член на асоциацията става с писмено заявление в свободен текст, отправено до управителния съвет, съпроводено с декларация от кандидата, че приема целите и задачите на асоциацията, и се задължава да спазва устава й, и документ за внесена встъпителна вноска и членски внос за първата година. При кандидатстване за членство от страна на юридическо лице, към документите се прилагат и удостоверение за актуално състояне и решение на компетентния орган за кандидатстване.
(7) Общото събрание взема решение за приемане на нови членове на първото заседание след постъпването на заявлението.
(:cool: Председателят на управителния съвет уведомява писмено кандидатите за решението на общото събрание.

Чл.15. (1) Всички членове на асоциацията заплащат:
1. встъпителна вноска - еднократно при постъпването им асоциацията
2. годишен членски внос, който се заплаща изцяло и предварително до края на месец март на текущата година.
3. Намален членски внос заплащат редовно учащите се в средните и висши учебни заведения, членовете мъже над 65 години и жени над 60 години и инвалидите.

Прекратяване на членството

Чл. 16. (1) Членството се прекратява:
1. с едностранно волеизявление до асоциацията;
2. със смъртта или поставянето под пълно запрещение;
3. с изключването;
4. с прекратяването на асоциацията;
(2) Решението за изключване се взема от общото събрание при поведение, което прави по-нататъшното членство несъвместимо, като например невнасяне установените имуществени вноски за повече от една година или системно неучастие в дейността на асоциацията.

ГЛАВА ШЕСТА
ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ

Чл. 17. (1) Асоциацията се прекратява с решение на общото събрание на членовете й.

Ликвидация

Чл. 18. (1) При прекратяване на асоциацията се извършва ликвидация.
(2) Ликвидацията се извършва от управителния орган или от определено от него лице.

Имущество след ликвидация

Чл. 19. (1) Разпределянето на останалото след удовлетворяването на кредиторите имущество се извършва с решение на общото събрание, поравно между членовете. Ако решение не е било взето до прекратяването, то се взема от ликвидатора.
(2) Имуществото по предходните алинеи не може да се разпределя, продава или по какъвто и да било начин да се прехвърля на ликвидатор, назначен извън кръга на лицата по ал. 2 с изключение на дължимото им възнаграждение.
(3) Лицата, придобили имущество в резултат на извършената ликвидация по ал. 1 - 3, отговарят за задълженията на асоциацията до размера на придобитото.

Заличаване на асоциацията

Чл. 20. След разпределяне на имуществото ликвидаторът е длъжен да поиска заличаване вписването на асоциацията от окръжния съд по седалището на асоциацията.


Настоящият Устав е приет на Учредително Общо събрание на БАФТ, проведено на ..........................
 

shooter

Потребител
milen.m написа:
При едно такова развитие е много вероятно Софийската група да впише собствена асоциация. Някои колеги, явно предвиждайки това развитие, вече споделиха с мен такива идеи. Това няма да е в интерес на никой, така че не ни принуждавайта да го правим.

Май няма алтернатива
Щом не е в интерес на никого защо ще го правите ? ....................


Аз не виждам защо спорим
това че София е най големия град в страната / както във всяка бедна държава, миграцията към столицата е най вече икономическа / не прави пребиваващите в него по високи от другите с две педи
Лично аз помолих Милен още в началото на идеята с устава да помогне като юрист
той ми отговори и варианта в началото на темата е с неговите поправки
"От: milen.m
До: shooter
Пуснато на: Сря 17 Сеп, 2008 10:43 am
Заглавие: Re: Устава
Това е уставът с промените, които съм нанесъл, някъде може и да съм дописал нещо, което да са повтаря със съществуващ текст, за което се извинявам.
Две неща, върху които може да се помисли:
1.Общото събрание да се състои от всички членове, а не от избрани представители (така или иначе на националните срещи се събираме повечето, като се предвиди възможност при липса на кворум (50 %) да се изчаква един час, и след това събранието да се провежда с колкото хора има. Същото бих предложил и за ОС на клубовете, в случай че не могат да се съберат.
2. Заявленията за членство да се подават чрез регионалния клуб до председателя на асоциацията и той да издава удостоверенията.

Предполагам, че като започнем да го обсъждаме на Узана, ще има още множество промени. ...
следва варианта на устава с поправките на Милен "

Сега разбирам, че не бил написан както трябва ???


За съжаление на последната среща на Узана, когато раздадох варианта на устава бях посрещнат с възгласи да си стоя мирно и да не се занимавам с неща ненужни на някои от присъстващите / в това число и с "Ти луд ли си бе "/. Голямата част от несъгласните с идеята смятаха, че така сме си добре и няма нужда да привличаме върху себе си вниманието на властимащите.
Това което чух ме накара да размисля и да променя част от идеите си и да забавя нещата с цел да видя дали ще има промяна в общото настроение и да дам време идеята да се осмисли от максимален брой хора, които да са и членове на бъдещата асоциация. За съжаление в нашата страна натискането на парцалите е национална черта и за това сме на този хал.

Предложения от Милен вариант е по същество този типов проект, който даде Аиргън в другия форум
кратичък и стегнат е, но не съм съгласен, че в управителния съвет трябва да има само трима души !
Според мене там трябва да има представителство на всички региони, за да не е само асоциация на Софийската група, която за мене е доста хипотетично понятие за разлика от други реално съществуващи и желаещи сдружението.

Предлагам да се гласува предложението на Милен регистрацията да се направи в София или в Русе
Не мога да си позволя още в самото начало една добра идея да доведе до боричкания кой е най и кой по и да доведе до люспения като от лукова глава.

Предлагам също така да се гласува броя на членовете на управителния съвет, съгласно номинациите по горе в темата.
 
A

Anonymous

Гост
Предложеният от мен вариант по същество няма нищо общо с този на airgun, за който многократно писах, че въобще не е подходящ за нас. Този проект е направен изцяло от мен (не съм писал върху друг файл), въз основа на текстовете на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като някои тестове съм заел от проекта на шутър. За бройката на членовете - това съм го дал абсолютно примерно, и разбира се може да се промени. Има и други цифри, които подлежат на промяна, ако се прецени за необходимо - например мандата на членовете на УС. Ще се радвам, ако има предложения за промени, понеже съм сигурен, че за няколкото часа, докато го писах, съм пропуснал някои неща, други не съм преценил добре, така че давайте.

За варианта със регистрация от Софийската група - няма да е полезен за никой, понеже и без това сме една шепа хора, че да почнем да се делим. Но при положение, че ми се казва "ние ще си правим какво си искаме, и няма да слушаме какво искат другите" (не със същите думи, но същността е тази, какво друго ни остава? Не знам какви са настроенията в Софийската група по въпроса, не съм говорил колегите, но е факт, че преди време един колега ми предложи да регистрираме клуб от Софийската група. Тогава аз отговорих уклончиво, именно защото сме малко, и е по-добре да сме заедно.
Спирам да пиша в тази тема, защото считам, че от следващи дискусии по въпроса няма смисъл.
 

shooter

Потребител
milen.m написа:
Спирам да пиша в тази тема, защото считам, че от следващи дискусии по въпроса няма смисъл.

Чакай, не бързай - мен за 51 години от толкова панаира са ме върнали, че едва сега започва да се оформя разговора :)
Ако няма сблъсък на мнения ще се роди хилаво дете
Веднъж като мине регистрацията на устава промените в него ще са трудни - пак тичане по съдилищата

Първо
Чл. 1 (4) Асоциацията има кръгъл печат, с надпис отстрани на наименованието му, а средата – на населеното място, където е седалището му, и емблема на асоциацията.
- средата на печата ще да е доста просторна за емблемата и града, според мене града на седалището ще се впише отстрани на печата - по точно най отдолу, ако това е въобще необходимо, а по средата ще е емблемата / логото, което обсъждахме вече /
Второ
Чл. 3 т.6. да създава единни правила за състезанията по фийлд таргет, позволяващи на участниците да се състезават при равни условия с тези на чуждестранните състезатели по фийлд таргет;
-Тук нещата намирисват на доброволно ограничаване на мощността на пушките, което няма да се възприеме добре от много от колегите, по скоро трябва да говорим за въвеждане на всички класове в състезанията - от джуниър, за дами, както и различните енергиини класове, както е по света + инлимитед / тук ще сме уникални преди да се сетят украинците /
Никъде не е споменат пневматичния бенчрест, ФТ за пневматичен пистолет и др. такива
Трето
Чл. 14 (7) Общото събрание взема решение за приемане на нови членове на първото заседание след постъпването на заявлението.
- Ако смятаме да правим общи заседания два пъти годишно на традиционните срещи - пролет и есен на някой кандидат членове може да им се свърши търпилото. Тук според мене трябва да се върнем на варианта, който ти предложи - председателя на асоциацията да утвърждава новите членове в един приемлив времеви срок, а не да чакаме ОС, едва ли ще се наредят на опашка кандидатите
Какво правим със изискването за пълнолетие и чисто съдебно досие, което беше засегнато в разискванията от предния форум. Как приемаме непълнолетните.

Това е на първо четене
очаквам диалог и спор,
а не мълчание
 
A

Anonymous

Гост
Милене немога да разбера защо толкова държиш седалището да е в София,тя като е столица на републката не означава че и седалището на организацията трябва да е там! Все пак мисля,че първоистучника на идеята е Шутар и според мен ЧЕСТА е за него......!
Не смяташ ли че с това натягане за София град взе да става банално и заприлича на опит за пресвояване на Чест?????
Аз номинирам:
Шутър с 100%
Луфтвафе
Братушка
СД мен
 

st_beer

Редовен Потребител
София - Русе има ли значение голям проблем стана това седалище. Пускайте едно гласуване и да се решава тоя спор че зациклихте до там седалището та седалището .Аз също съм на мнение че който е първоизточника на идеята негова е честа да регистрира асоциацията където пожелае.
Както писа братушка :
Смятам въпрос за място на регистрация за НЕпринципиален и чисто технически. Който извършва процеса по тази регистрация ще го реши ЕДНОЛИЧНО и аз ще го подкрепя напълно, и в Каспичан да е.
 
A

Anonymous

Гост
Чета и коментирам, извинявам се ако повтарям някого.

(2) Наименованието на асоциацията може да се изписва и на аглийски език по следния начин: “BULGARIAN FIELD TARGET ASSOCIATION”.
Изрично да се добави съкращението на латиница - BGFTA.


(4) Асоциацията има кръгъл печат, с надпис отстрани на наименованието му, а средата – на населеното място, където е седалището му, и емблема на асоциацията.
Тук 100% ще има разногласия. Национална асоциация - на печата пише само един град...

(5) Всяко писмено изявление от името на асоциацията трябва да съдържа нейното наименование, седалище, адрес, както и данни за неговата регистрация, включително и БУЛСТАТ номер.
Не е ли малко множко?

Чл. 7. (1) Общото събрание се свиква от управителния съвет по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на асоциацията. Ако в последния случай управителният съвет в двуседмичен срок не отправи писмено покана за свикване на общото събрание, то се свиква от съда по седалището на асоциацията по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.
Прекалено често виждам думата "съд"...

(3) Едно лице може да представлява не повече от трима членове на общото събрание въз основа на писмено пълномощно, освен ако друга норма на представителство или събрание на пълномощниците не са предвидени в устава. Преупълномощаване не се допуска.
Нали това е устава?

(2) Решения по чл. 6, ал.1, т.1 и 7 се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите.
Това, заедно с чл. 7, ал. 1 и чл.8 допуска промяна или прекратяване на асоциацията при пълна липса на кворум, само с гласовете на нклк заинтересувани лица, предложили неприемлива за болшинството дата за общо събрание. Да се добави искане за кворум.

Чл. 11. (1) Управителният съвет се състои от три лица - членове на асоциацията. Юридически лица, които са членове на асоциацията, могат да посочват за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на асоциацията.
Това пък защо?

Чл. 13. (1) Заседанията на управителния съвет се свикват и ръководят от председателя. Председателят е длъжен да свика заседание на управителния съвет при писмено искане на една трета от членовете му.
Т.е. на един човек. А председателят един от тримата по чл. 11 ли е?

Извън формулировките на устава: нищо за безопасност, можеше поне като причина за изключване да фигурира.
 

Termina4

Потребител
А бяха времена се стреляше с пушки и пистолети сега стрелбата сте я прехвърлили във
форума и си стреляте независимо времето :) Мир братя хобито на мен каквото ми дава ще ми го дава и след регистрация и в Каспичан така че :) ...
 
Нагоре