Проект за устав.

братушка

Редовен Потребител
Няма за къде да бързаме. Предлагам на пролетната национална среща да...
Така го карахме досега. И ето че вече 3 години резултата е ....
Ако отлагаме всяка следваща стъпка с по половин година, до следваща национална....

Мисля, че достатъчно хартиени документи да се подпишат от 3-те основни групи: Варненска, Русенска и Софиска. А това не чак толкова много препращане. Другите ще се присъединяват полека.
А състава на управителните органи можем да обсъдим и да определим тука. И на базата на тази дискусия да се впишат в документа.
 
A

Anonymous

Гост
Да не забравяме и Пловдивската и Монтанската групи, те също са от основните групи.
 

братушка

Редовен Потребител
Е, аз изброих най-многочислени групи с оглед брой подписи.

А за Монтанската група то се знае, че е от най-основните и ще ни донесе цели 2 (два) подписа ;) :D Но само ние знаем колко тежат те :rambo:
 
A

Anonymous

Гост
Не се знае, може и да сме трима :pardon:, но пък се събираме редовно, нищо, че не сме съвсем редовни :lol: Той и Кирето си е от нашата група, нищо, че в момента е в Русе. Ние не си го даваме, а и той е готов да запише задочно, защото камъка си тежи на мястото ;).
 

luft9waffe

Редовен Потребител
мисля,че имаме списък с 15 или 16 имена и чл внос на тези хора за 2008г,което прави сума ,достатъчна да се задействат нещата.не виждам смисъл от протакане.варненската група е 100%извън проекта засега,просто не искат хората.но реално около 30-тина човека можем да стартираме.
 

shooter

Потребител
Аз също не смятам, че трябва да протакаме до пролетта
разполагаме с пари достатъчни за регистрацията
имам още малко да пиша по устава

а междувременно може да се обсъдят / номинират / кандидатури за
председател, зам председател и секретар на асоциацията
както и за още 4 колеги, които да са в управителния съвет
и да бъдат поставени на гласуване

моля за номинации


Същевременно искам да напомня, че списъка на основателите до момента се състои от 16 имена
/ съставен на Узана на последната среща /
колеги ако има желаещи да бъдат добавени в списъка да го заявят тук или на ЛС до мен
на Узана събрахме по 20 лв. от записаните с цел да се покрият разходите по регистрацията
или общо 320 лв до момента
 

poacher

Потребител
Няма какво да чакаме и да отлагаме.
Пари има, хора има...
Реално за съдебната регистрация са нужни само 3 подписа (не съм сигурен), така че не е проблем.
Ако обаче държите всички да сте сред "основателите" ще го разпратим по градовете.
На списъка са 16 души, но в действителност има повече мераклии и като стигне до съответния град ги призовете да сложат подписа си.
 

shooter

Потребител
ЗАКОН ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ
В сила от 01.01.2001 г.
Обн. ДВ. бр.81 от 6 Октмври 2000г., изм. ДВ. бр.41 от 24 Април 2001г., изм. ДВ. бр.98 от 16 Ноември 2001г., изм. ДВ. бр.25 от 8 Март 2002г., изм. ДВ. бр.120 от 29 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.42 от 17 Май 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.33 от 21 Април 2006г., изм. ДВ. бр.38 от 9 Май 2006г., изм. ДВ. бр.79 от 29 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г.


Чл. 19. (1) Сдружението се учредява от три или повече лица, които се обединяват за осъществяване на дейност с нестопанска цел.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
shooter,ако може публикувай списъка на инициаторите от узана и после в темите на рег групи да видим колко човека ще подкрепят идеята
 

shooter

Потребител
Братушка
Bor 1968
Milen m
Cdman
Fatalen
Dgek
Texo
Shield
shooter
djboby
ero
poacher
hobos
luft9waffe
Dejmos
Ms.Propar
има още двама които са декларирали желание
Ангел мр и Стероида

Това е списъка за сега
 

bor1968

Потребител
Няма да е зле списъка да се публикува някъде, и всеки, който изяви желание да се асоциира :)/егати термина/, ще се добавя. Не е зле по един от всеки град да разпита всички членове от съответната група, кой има желание и кой не ??? /все пак всичко е пожелание/. И понеже безплатен обяд няма, желаещите могат да дадат по 20 лв. /колкото сме дали и ние/, на нагърбилия се от съответния район или да ги пратят лично до Русе. При това положение Сефчо /shooter/ е добре да даде някаква сметка, на която да могат да се пращат.
Парите са необходими за регистрацията, а каквото остане сме се разбрали да се закупуват мишени и др. материали /консумативи/ необходими за нормалното провеждане на нормални регионални и национални състезания. Който е присъствал знае, че са необходими различни мишени, ленти, колчета и табели за безопасяване на раьона и т.н. Т.е. създаване на условия, които да гарантират приятно и безопасно преминаване на мероприятията. Не, че до сега не сме се справяли, но е било с нагърбването/финансово и физическо/ на определени хора :bravo: :cheers:.
За Монтана се наемам аз да разпитам за желаещи.
Относно избора за председател на Узана предложихме това да е shooter. Тъй или иначе се е ангажирал с изготвяне на устав, регистрация, та като си я регистрира - поне и да я ръководи :yes:. Не е проблем кандидатурата му /а може да има и други/ да се подложи на гласуване. Право на глас би трябвало да имат само тези, които имат намерение да станат членове на асоциацията. За избора на лого и печат за асоциацията участваха и такива, които заявиха, че няма да членуват. Докато за една картинка не е проблем да има повече мнения, управлението на едно сдружение би трябвало да се избере само от членовете му, а в случая и такива които имат намерение да се включат.
Поради тази причина предлагам вота да е явен. Да не е с анкета, а всеки лично да изразява мнение, като после мненията ще се броят. Като пиша това, не желая да деля хората на такива, които са за асоциацията и такива които са против и да се създават ограничения за някой :no:. Напротив, моето мнение /а предполагам и на всички останали/ е че за участието във форума и по срещите няма значение, дали някой е член или не на въпросното сдружение. Всички са добре дошли, всичко е пожелание и всеки има право на мнение, което другите би трябвало да уважават.
На Узана присъстващите изложиха своите аргументи ,,ЗА" и ,,ПРОТИВ". Моето мнение е че сдружението ще ни извади от анонимност и ако някой малоумник реши да ни създава някакви ограничения, ще бъдем НЯКОИ и ще имаме лице да преговаряме. При организиране на срещи с повече хора, на терен или стрелбище и ако някой реши, че му пречим в този момент, пред някои органи няма да сме единствено групичка от въздухари - и т.н. и т.н............. Това, че по този начин ще привлечем нежелано внимание /според мен вече сме го привлекли, още като анонимни участници в стария форум/ и че никой няма да се съобразява с нас е мнението на другата страна. Макар и да не съм съгласен с тях, аз уважавам тяхното мнение и моля и те да уважават нашето.
Все пак човек не трябва да се зарича и да отрича, защото всичко се променя. Утре може аз да променя мнението си или пък Вие. Така, че въпреки различията призовавам, да си останем прятели, да не се делим на каквото да било и срещите да протичат както досега. Като хора споделящи едно хоби, решили да прекарват приятно когато са заедно. Не се съмнявам, че ще е така и желая здраве и успех на всички :).
А сега е хубаво да се отвори нова тема с конкретни предложения за управа на сдружението и след това да се гласува, ако за даден пост има повече от една кандидатури. Е ние да вървим полека напред и се надявам, че посоката е вярна, а докъде ще стигнем ще видим :) :cheers:.

П.П. Ееееееееееее това словоизлияние аз ли го сътворих :crazy: ???. Пък и докато съм писал shooter-а е публикувал списъка :pardon:.
 
A

Anonymous

Гост
Предполагам, че доста хора ще скочат срещу това, което ще напиша, но все пак:
Струва ми се най-целесъобразно, ако асоциацията е регистрирана в София, и лицето, което я представлява по закон, също да е установено постоянно в София. Аргументите ми в тази насока са, че две от целите на асоциацията, които за мен са много съществени са:
1) да контактува при необходимост с централните органи на държавната власт (във връзка с приемане на нови нормативни актове, или промяна на съществуващи такива, касаещи нашата дейност), и
2) да стане член на световната федерация по фийлд таргет, и да поддържа връзки с нейните органи, относно участие в международни състезания и някой ден (защо не) организиране на такова в България. Постигането на тези цели ще е много по-лесно ако седалището на асоциацията е в София.
По отношение на избора на председател - според мен би било много полезно този човек да познава на нормативната уредба и умее да води преговори, както и да владее на много добро ниво английски език, предвид на международните контакти.
Така че нека да подходим към тези въпроси внимателно, като се абстрахираме от личните си амбиции, и да помислим какво би било най-добро за бъдещата организация, за да не стане така, че да създадем нещо, което от самото си начало ще е неспособно да изпълнава задачите, за които е предвидено.
Преди да почна да пиша, погледнах пак проекта за устав, и ми се струва, че е прекалено подробен и дълъг. Нека да се постараем да стигнем до нещо, което е максимално кратко и ясно, без сложни структури и множество изброявания. С тревога прочетох, че колегата shooter иска за го преправя по модела на airgun от предния форум. Това може да ни докара само неприятности, понеже онзи устав въобще не е подходящ за нашия случай. Ако ми гласувате доверие, мога да преработя сегашния проект, с максимално опростяване на структурата, и при запазване на основните постановки в него, така че в максимална степен да съответства на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, след което се ангажирам да направя вписването в Софийски градски съд.
 

shooter

Потребител
:)

Така колегите поставиха вече въпросите, които ми се въртяха в главата
а именно

- деленето на хората в този форум на членове и нечленове на несъществуващата за сега организация

-това което мисля и чувствам е написал и Бор, всички ние сме любители на пневматичното оръжие и деленето ни на такива и онакива, не ще ни донесе нищо освен ненужно напрежение в досега така добре протичащите ни контакти по срещи и състезания и смятам, че никой от нас не го желае. Не смятам да го допускам и за в бъдеще, доколкото ще зависи от мен. Гласуванията ще ги проведем в този форум и нищо няма да остане скрито или недемократично.

За сега смятам, че избързваме с предложенията за председател. Нека първо да предложим няколко души за ръководството / 5-7 на брой /, които да се приемат с консенсус. Нека да видим дали те ще са съгласни. След това всеки един от тях ще разкаже за себе си, защото се познаваме по лице и име и сме контактували, но не знаем подробности за всеки от нас. Тогава от самосебеси ще се види кой как може да помогне в организацията според силите и най вече възможностите си. Това което Милен е написал относно изискванията към председателя е доста вярно, но все пак той трябва да е най вече личност и някои отклонения от описаното са допустими за сметка на други още по необходими според мене като например - организационни способности, енергия, способност за работа в екип, опит и т.н., за комуникациите с външни организации / световни / може да е натоварено лице от ръководството

Не смятам, че регистрацията на организацията в София ще я направи по стойностна, достатъчно е член/ ове / на ръководството да пребивават там и да имат желание да работят за организацията. В днешните времена на интернет, комуникации и медии на всяка крачка, диалога с централните органи може да се води по много начини.

Това което ми харесва в модела за устав предложен от Аиргън от другия форум, който по същество е типов такъв, е неговата краткост и стегнатост, а не механичното му копиране. Аз приветствам желанието на Милен да приложи професионалните си знания и помогне за устава, стига да не е само при единственото условие той да е председател на организацията/това тепърва ще определяме/, която обсъждаме. Все пак адвокати има навсякъде в страната и аз също имам възможността да контактувам с такива, които са били до скоро във Висшия адвокатски съвет и даже да съм малко роднина с тях. С това не искам да го обиждам, защото той ми харесва и мисля, че такива хора в ръководството на бъдещата организация са необходими.

Въпреки мнението на някои колеги, аз седнах да пиша този устав не защото смятам да съм председател на организацията, а защото чувствам, че е необходимо да се направи по ред причини / както е в много страни в света/ и след като никой от колегите юристи не се хвана, го направих аз със ясното съзнание, че хвърлям камък в блатото, образно казано.

моля за номинации за ръководство
 

poacher

Потребител
По ред на номерата и аз да изкажа мнение по въпроса:

1. Членове или не на бъдещата асоциация за мен е все едно. Ще продължаваме да си дружим и да си стреляме с кеф заедно с всеки, който е запален по хобито :cheers:

2. НЕ споделям мнението, че София дава каквито и да е предимства като град за регистрация в съда. Града по съдебната регистрация не е от никакво значение. Същото важи и за управителя.

3. Колегата milen.m е безспорно един от кандидатите и всеки, който го познава знае, че има необходимите качества. Ако не за управител, то поне за член на ръководството. Нека обаче наистина личните амбиции останат на страна ;) Моя милост също има нужния ценз, няколко чужди езика и др., но не желая да съм управител.

4. Уставът няма да бъде като предложения от AIRGUN, а просто ще наподобава неговата стегнатост и яснота, т.е. сегашният проектоустав ще се опрости.
 
A

Anonymous

Гост
За да изчистя веднага съмненията, които виждам, че са възникнали, заявявам, че аз нямам никакво желание да ставам председател на бъдещата организация. Съжалявам, ако някой ме е разбрал по този начин.
 

братушка

Редовен Потребител
да контактува при необходимост с централните органи на държавната власт (във връзка с приемане на нови нормативни актове, или промяна на съществуващи такива, касаещи нашата дейност),
Дано никога да не се стигне до там.
Не смятам, че това е нашата цел.

И аз мисля, че не е задължително регистрация и/или седалище да е в София. Ако се стигне до преговори с чужденци ще упълномощим правилния човек. А защо и да не ги поканим за преговори във Варна или Русе?

Милене, не е нужно да чакаш някой да ти гласува специално доверие за проекта на устава, ако смяташ, че можеш да си полезен и не ти тежи - просто го направи. Просто ще сравним после и двата варианта и ще изберем по-добрия, пък може да се роди и третия като компилация на най-доброто от всичките варианти.

Моите номинации за Управителния Съвет:
shooter
milen.m
luft9waffe
s73r01d
mmst

Бих предложил и MAD MAX, но той още не се е записал, и това ме спира :pardon:
 

bor1968

Потребител
Мисля, че едно от предложенията ви за член на управителния съвет е неудачно. Човека е свестен и става, но проблема е че беше против създаване на каквото и да е сдружение. Става въпрос за mmst. Първата вечер на Узана приказвахме с него доста време по този въпрос и той категорично заяви, че не е съгласен да се създава асоциация и че няма да членува в нея.
Ако пък междувременно е променил решението си - нямам нищо против неговата номинация. Най-добре е той лично да ни осветли по-въпроса и ако наистина е решил да участва аз ще гласувам и с двете ръце за него.
 
A

Anonymous

Гост
Аз предложих София за седалище на организацията, и изказах аргументи в полза на предложението. Очаквам предложения за други градове, и аргументи в полза на тези предложения. Благодаря на колегите, които са ме номинирали. От своя страна номинирам:

братушка - до голяма степен заслугата за националните срещи е негова, има безспорен авторитет в нашите среди;

cdman - отскоро е при нас, но направи много в полза на каузата ни, чрез форума, който създаде, владее английски език, достатъчно запален;

mad max - както и братушка има авторитет сред нас, юрист. Номинацията важи, в случай че покрепя идеята по принцип, понеже не го виждам в списъка от Узана. Според мен ще е много полезен за асоциацията, ако я подкрепи.

angelmr - модератор и в двата форума, многократно е показал отговорност при изпълнението на тази си функция.

бор1968 - на последно място, но не и по значимост :), аргументи в негова полза няма смисъл да изтъквам, на всички са ясни :cheers:.

Постарал съм се номинациите да са на грамотни хора, което ми се струва важно.
 

shooter

Потребител
Макс за съжаление на този етап не подкрепя асоциацията,
както и цялата варненска група и Ив

моята номинация
Братушка
Бор 68
Милен м
Сдман
Стероида - тъкмо да обхване и Бургаския регион
Луфтвафе
Ангел мр
Поучър
st_beer - ако има желание да се присъедини

Както виждате има достатъчно - 3ма пребиваващи в София


Милене, Братушка е начело на списъка от Узана

Регистрацията ще я направим в Русе, тук имаме възможност да контактуваме по отблизо със съдебната система, също така тук е най голямата група от привърженици на идеята и т.н.
 
Нагоре