ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

Dominus

Редовен Потребител
Това упражнение не е добре да го правиж с въздух. Ползвай някакъв флуид - вода, малсо, нафта.
 

anibis

Редовен Потребител
Нямам такъв стенд като на рашката, но ще си направя в най скоро време,знам че не трябва с въздух да го правя че ако стане някоя бела бая ще думне,иначе с маслото само въщи
гледал съм клипове как нарочно пръскат цилиндри,които им е изтекъл срока на годност.
 

anibis

Редовен Потребител
Днеска реших да видя каква пластична деформация има самоделния ми цилиндър.
Не съм го надувал с въздух повече от 200бара,и повече няма да го направя.
Когато си взема стенд ще го видим и на 300бара какво ще покаже.
Ударил съм му един вятър,и след това с шкурка да лъсне малко.
Тука при тия измервания съм го правил с шублера,винаги може да има +/- една две стотни разлика.
Другия път ще го направя с микрометъра,и ще имам оператор който ще снима всичко.
Сам да снимам/клип/ и да меря нямаше как да се случи.
Но ето какво се получи,мисля че е добре,но нека по-компетентните да си кажат мнението.
 

Attachments

  • CIMG7619.JPG
    CIMG7619.JPG
    378.3 KB · Прегледи: 90

Dominus

Редовен Потребител
Важно е като пуснеш налягането размерите да са първоначалните.
 

anibis

Редовен Потребител
Важно е като пуснеш налягането размерите да са първоначалните.
Същите са когато съм ги измерил от начало, сега както казах всичко меря с шублер,и там на 100% не може да се каже дали е точно.
Но видимо няма нищо, +/- една две стонтни,може да е от шублера или от мен. Но всичко си е както трябва.
Имай на предвид че тая тръба два пъти съм е надувал на над 250бара. И нищо не мърда,първия път си мислех че имам 300бара в бутилката,втория път
клипчето когато снимах бях на 100% че имам 300бара в бутилката,но явно Цикония не пълнят на 300бара. Може и пък от манометъра да не показва не знам,
така или иначе повече аз няма да го дъня докрай с въздух,когато дойде стенда ще му направя още един опит и то на 300бара и това ще му е.
 

Dominus

Редовен Потребител
Ти ако я залележиш видимо да не е наред става страшно. Точно затова се ползва хидротест. Водата е несвиваем флуид и практически цялата натрупана енергия се крие в тези няколко стотни разпъната тръба. Ако се спука тръбата, най-много да ти умие очите. Няма какво да се разширява. Колкото по-малка е плътноста на това което нагнетяваш, толкова повече енергия съхранява. Дето се вика можеш да натикаш някой друг кубик въздух в тази тръба. За това метана дава повече изстрели, а хелият още повече.
Та умната. Най-добре е да си забраниш повече тестове с газове, щото няма друг който да мисли за теб.


Дръпнах еедна бърза сметка, колко евентуално вода е нужна за да създадеш налягане в резервоар с вътрешен диаметър 26мм и дължина 50см.
Излиза 1.25 куб. Ако сложим малко запас се оказва че помпа н 2 кубика обем ще свърши работата. Можеш да си направиш една помпа с малко бутало и да си я натиска и със зъби ако щеш.

Ако вземеш и си направиш бутало с диаметър примерно ф8мм ще ти е нужен ход 40мм. В едно тяло от дурал с о-пръстен в ролята на цилиндър можеш да си направиш помпата за норматив. Отдолу един манометър за течности и една резба 1/8 за маркуча. При 400бара ще го натискащ с 200кг сила. Значи и с най-тъпия крик става, та даже и с една резбова скоба. Още по-елегантно. Леко си връткаш и си качваш.
Чак ти се чудя как ще дадеш 150лв за един крик.
 
Последна промяна от модератор:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
При водната проба най-важния елемент, който трябва да се контолира е така наречената остатъчна деформация. Тоест дали бутилката в следствие на подлагането и на налягане обикновено 1,5 пъти по-високо от работното ще възвърне първоначалната си геометрия. Това става обикновено с визуален контрол на воден стълб. Бележи се нивото на водата преди да бъде напомпена в бутилката, след като се напомпи до тестовото налягане и се изпусне водата трябва да се върне до същото ниво, което значи, че няма остатъчни деформации или раздуване.

Ако вземеш и си направиш бутало с диаметър
Така се разделя маслото от водата.
2942366.jpg
 
Последна промяна:

anibis

Редовен Потребител
Питам, някой ще се наеме ли да ми го направи тоя стенд? Не ми се занимава,защото знам че ще объркам нещо,и ще трябва да го правя два пъти.
Ако някой от майсторите в тоя форум,се съгласи да ми го изработи ще бъда много благодарен!
Ако има нещо на ЛС
Благодаря!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Това става обикновено с визуален контрол на воден стълб. Бележи се нивото на водата преди да бъде напомпена в бутилката, след като се напомпи до тестовото налягане и се изпусне водата трябва да се върне до същото ниво
Понеже вложеното допълнително количество вода е пренебрежимо малко, спокойно в ролята на градуиран съд, с който да става измерването, може да влезе резервоара на една обикновена медицинска спринцовка. Ако се подбере с много близък до необходимото количество размер, измерването ще бъде достатъчно прецизно.
 
7

7842

Гост
Здравейте.От къде мога да си купя бърза връзка,мъжко с вътрешна резба,но да не е като тези белите стандартните,а по малкият диаметър на Фостър?На Дейстейта обикновеният е широк.Трябва ми да навия на него накрайникът за Хатсан и да мога да го щраквам на маркуча,който е с накрайник за Дейстейт.
 

Sen

Редовен Потребител
Ето един силно еротичен начин за установяване на теч от манометъра :D Разбира се, оребрен, за допълнително удоволствие :D :D
 

Attachments

  • 1531080425851-1436969915.jpg
    1531080425851-1436969915.jpg
    93.3 KB · Прегледи: 112

m42_orion

Потребител
Здравейте, може ли някой да сподели малко опит, откъде в България могат да се закупят бутилки за зареждане на РСР и кои са по-надеждни и здрави? Също така споделете и къде ги зареждате с въздух?
 

lynx

Редовен Потребител
Само в някои градове има свободен достъп до компресори за високо налягане.
Тоест, ако живееш в малък град, няма да има къде да си зареждаш бутилката, или ще се наложи да пътуваш до близък град за зареждане.
Напиши поне от кой град си и ще получиш по-подробна информация за зареждането.
Някои от колегите с ПЦП, които живеят в населени места без възможност за зареждане с въздух стрелят на метан, това също е някакъв вариант...
 

m42_orion

Потребител
По принцип живея във Варна, но прекарвам доста време на село, а най-близкият град до селото е Ямбол. Предполагам такива компресори за високо налягане има по бензиностанциите или в някои автосервизи?
 

anibis

Редовен Потребител
Щом си от Варна виж във фирма Цикония,намира се в цветния квартал ул Подвис.
Ако те нямат ще те упътят,преди седмица имах бутилка за направата на ЗС човека ми спомена от къде е купил,ама не се сещам.
Ако исаш ще ти дам телефона му за да се разберете.
 
Нагоре