ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте колеги,
Имам нужда от съвет относно помпа за ПЦП. Спрял съм се на:
1. FX FOUR STAGE TURBO PUMP
http://www.fxairguns.com/2011/09/four-stage-turbo-pump/

или

2. HILL PUMP MK4 (+ HILL DRY PACK )
http://www.airriflepump.com/acatalog/4128-555.html#SID=10

Решението ми се затруднява от факта, че ФХ4 има "филтър" вграден, докато на ХИЛ МК4 е външен и може да се обслужва ( най - малко ) по - лесно.
Предполагам, че ФХ4 също ще може да се обслужва (?), но също така мисля, че при ХИЛ МК4 обработката на въздуха ще е далеч по - ефективна?

Разбира се, че всичко е пари и ХИЛ МК4 най - малко заради допълнителния филтърен пакет, да го нарека се оскъпява, но мисля, че в случая това трябва да остане на втори план. Така или иначе и двете са ми много скъпи, но ще е една от двете!

Съвет?
Благодаря предварително!
 

Sen

Редовен Потребител
Свилка, ако ще избираш между двете помпи, аз ти давам съвет да избереш FX. С 4те си степени ще ти улесни помпането. Освен това са много корави. Имам 3-степенна и толкова бой изяде, а още действа и ми стои като резервен вариант. А и я взех втора употреба. Има още един аспект - обслужване. Лесно ще можеш да си вземеш о-рингове или от huntsandguns, или от самия производител. Съдейки по постовете в темата за FX, в някои случаи за дребни артикули дори не се заяждат за пари.
Най-добре, разбира се, е да узрееш за идеята за бутилка и да не се занимаваш с „еъргънърски фитнес” :D Не знам каква пушка си избра да пълниш с помпата, но ако е някоя с по-голям резервоар, ще ти излезе джигера, да знаеш ;) Освен това много бързо ще разбереш след яко помпане като погледнеш в окуляра как здраво подскача скалата в ритъм с ускорения ти пулс ;)
 

staz

Редовен Потребител
4 - степенна помпа FX помпи Royal 200 от 140 до под 210 бара на манометър с 50-60 удара на 4 степен. Това е по спомен и ако бъркам нека ме поправи някой!
 

sts1969

Редовен Потребител
Ако резервоара ти наистина е 250сс, съветът ми е да забравиш за варианта с помпа, колкото и маркова да е тя! През по-голямата част от "стрелбата за забавление" ти ще си с изплезен език и пулс 130/мин. :D:cheers:
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Не е толкова важно големината на цилиндъра а колко изстрела прави с едно зареждане и разбира се колко ще стреля след първоначалната еуфория! С Крикета,който имах от 200атм. правеше мисля 48 бройки(на метан), съчетано с хирургическата точност...пълнех резервоара през седмица две!А доколкото знам колегата се е насочил към един от лидерите в бранша!
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Не е толкова важно големината на цилиндъра а колко изстрела прави с едно зареждане и разбира се колко ще стреля след първоначалната еуфория! С Крикета,който имах от 200атм. правеше мисля 48 бройки, съчетано с хирургическата точност...пълнех резервоара през седмица две!А доколкото знам колегата се е насочил към един от лидерите в бранша!
:D Как да не е важна големината на резервоара...и тези 48 изстрела за 2 седмици с Крикет o_O , аз на един излет правя поне 100-150 изстрела. Ако съм с Крикет и го помпя с ръчна помпа...дали изобщо ще ми остане време за стрелба ако ще го помпя 3 пъти до 200 бара?!? :wall: Знаеш ги нашите ЧЗ-ти с малките резервоарчета, напомпвам го до 170 бара с ~40 - 50 помпи, и правя 70-80 редукторни изстрела до 70 бара. Тоест напомпвам я 2 пъти максимум, като при това, помпата се затопля много леко и о-пръстените се запазват с години. Моята помпа Хатсан я купих 2 ръка преди 4-5 години, още си е с оригиналният пръстен на 3 степен...и помпи като нова (след редовно почистване и смазване разбира се :p).
 
Последна промяна:

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Не мога да разбера к`ъв ви е проблема с помпите!
Я прочетете последните две мнения от предната страница и първото от тази!
С помпата може и да се донапомпва, правиш някакъв брой изстрели и си припомваш, не е сложно.
Аз като млатя Cometa Lynx V10 с помпа малоумен ли съм или к`во? Всеки си е преценил, иска помпа и пита за помпа, като не знаете не коментирате!
Писна ми да чета : - Каква помпа де си взема?
Отговор : - Бутилка с работно налягане 300 бара!
Е кото нЕма къде да я пълни тая бутилка....
Или да я праща по куриер? Ако резервоара му е 400мл, 7 литрова бутилка стига за 6-8 пълнения, къде ще му излезе края?

Към колегите питащи за компресор около Габрово - вижте в Пожарната/Гражданска Защита, може и да имат.
 

sts1969

Редовен Потребител
Аз като млатя Cometa Lynx V10 с помпа малоумен ли съм или к`во? Всеки си е преценил, иска помпа и пита за помпа, като не знаете не коментирате!
Ядосано ми звучиш, предполагам че току що си си напомпил Кометата...:no: Ако е с 400сс няма да си взема 7 литрова манерка, а 24 литрова бутилка и ще мине на Метан...и ще си я пълни веднъж на 3-4 месеца. :cheers:
 

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Там със сигурност имат,но няма да им заредят.
Не бъди сигурен преди да си опитал! Тука при нас зареждат и е евтино - шише домашна от време на време!

Ядосано ми звучиш, предполагам че току що си си напомпил Кометата...:no:
Да, ядосано звуча, и така трябваше да звуча. И не, не съм помпал Кометата скоро!
Да, бутилката е по-удобно, по-бързо, не е трудоемко, можеш да стреляш веднага след пълнене и т.н., но не при всички е възможно - ето това неразбиране ме дразни!

Ако е с 400сс няма да си взема 7 литрова манерка, а 24 литрова бутилка и ще мине на Метан...и ще си я пълни веднъж на 3-4 месеца.
И ако Няма Кола ще трябва някой да го кара до метанстанцията, после до тях, да свалят 24 литрова бутилка.... и как да я носи със себе си? Малка 3 литрова на гърба, може би?
 

sts1969

Редовен Потребител
но не при всички е възможно - ето това неразбиране ме дразни!
Разбитам те прекрасно защото и при мен не е удобно, най-близкият Метан или компресор са ми на 60+60км. Аз помпя с ръчна помпа от 5 години. Имал съм РСР с голям резервоар, и много добре знам предимствата и недостатъците на този метод. За това мислех да му спестя мъките на колегата, цял ден помпиш и лееш пот за 100 изстрела, докато хората около теб си свиркат и стрелят. :wall:
 

Sen

Редовен Потребител
Според мен и двамата сте прави.
Също така, идеалният вариант е човек да има и двете - за всеки случай и за непланирани излети в съчетание с празна бутилка и празнични дни, например.

P.S.: Пропуснах да кажа и за допълване на резервоара/ите, при спаднало налягане в бутилката. А също и че за жалост много хора трябва да се съобразяват с финансовата възможност и не могат да си позволят и двете.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Благодаря колеги!
ФХ4 ще е. А пушката ще е FX Streamline .25. Имам приятел в пожарната, но така ми каза, че да разбера че няма да стане. Т.е за сега няма къде да пълня бутилка. Така или иначе за пушката ще събирам пари поне до есента, така че има време и ако се променят нещата тогава ще видя... :cheers:
 
Нагоре