ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Нека като начало да въведем някой главни неща за оптиките за нашите цели.За по удобно и по прецизно е желателно оптиката ни да има мил-дот + корекция на параклиса.Ако оптиката ще се използва на пружинна пушка то за препоръчване е да не е по голяма от Х40.За пушките които всеки знае че чупят лесно оптиките (магнум пневматиката) се иска специален подбор....и дори и тогава не е сигурно че оптиката ще устои на рязкия откат на пушката,но все пак оптиката трябва да е от специален класс примерно TS ако ще е лийпърс това се води подсилена оптика което би следвало да и даде по голям шанс на пружинна пушка.Добре е да си избираме фиксирано варио примерно 4Х32;6Х32;6Х40.....!Другото нещо за което се сещам което е много хубаво за 1 оптика е да и се сложи dampa моноблок по назад в темата има писано за тези моноблокове цената и не е ниска (към 40 паунда без доставката) но си вършат работата според колегите който ги имат.Тайната на този моноблок е че между скобите и шейната на моноблока има връзка осъществяваща се чрез 2 винта гуменирани което позволява да обират вибрациите и да предпазват оптиката,според пушката вече може да си решим колко да ги отхлабим или колко да ги затегнем при голямо затягане моноблока става на практика обикновен....За притежателите на ПЦП вече нещата стоят много по добре те могат да се глезят далеч с по хубави оптики поради факта че ПЦП-то практически няма почти никакъв откат следователно оптиката не изпитва никакво натоварване...хората там вече си преценяват само размера дължината на оптиката да не пречи на зареждане в зависимост как се осъществява то и така :).

На какви параметри трябва да отговаря оптическият мерник?
Какво представляват означенията по него?
Какъв тип оптика е подходяща за различните видове лов?
Има ли универсален вариант?
И кои са производителите във “висшата лига”?
Това са въпросите, на чиито отговори искам да сведа вашето внимание, уважаеми читатели.
Често чуваме от по-запознатите да коментират своите оптики с цифри, които за мнозина от нас не означават нищо. “Шест на четиресет и две или от три до девет по петдесет, или две и половина до десет на петдесет и шест.”
В първия случай 6 х 42 означава, че този вид оптика е с шесткратно увеличение /приближаване/ на обекта. Или, ако погледнем един обект, който е на разстояние от сто метра, през този оптичен прицел с шесткратно увеличение, той ще ни изглежда приближен на 16,66 м. Цифрата, поставена след знака х /по/, обозначава диаметъра на предната леща в милиметри. В случая, предната леща е 42 мм.
Във втория случай цифрите от 3 до 9 означават, че оптиката има вариатор за настройка на увеличението, което може да се променя от три до девет пъти. Диаметърът на предната леща е 50 мм.
Някои ловци се заблуждават, че колкото по-голям е диаметърът на предната леща, толкова по-голямо зрително поле има тръбата. Истината е далеч по-прозаична – голямата предна леща допринася за проникването на повече светлина, която ни е особено необходима при здрач или тъмнина. Ъгълът /големината/ на зрителното поле е в обратно пропорционална зависимост от увеличението. Казано с други думи, колкото по-малко увеличава една оптична тръба, толкова по-голямо зрително поле /зрителна площ/ ни предлага тя.
Тези от вас, които притежават оптически мерници с вариатор, сами могат да се убедят в това. Сложете на най-малкото увеличение и запомнете каква площ покривате. След това преместете на най-голямото увеличение и ще видите, че обекти, които преди това са влизали в зрителното Ви поле, сега са извън него. За сметка на това пък обекта, който наблюдавате, е по-голям и е по-близо.
За повечето ловци закупуването на оръжието е основната инвестиция, а оптиката и монтажът й са един вид “придатък”, който не е нужно да е много скъп. За мен е точно обратното. Основната инвестиция би трябвало да е прицелът, който ни позволява:
- при намалена видимост да имаме предимство;
- при прострелка да запазва постройката си;
и

- при транспорт да държи здраво “нулата” на настройка.
И най-перфектното оръжие с компромисен или, още по-зле, с некачествен мерен прибор ще ни подведе. Ако обаче поставим надеждна оптика с оригинален монтаж върху оръжие “компромис”, то това, което ще получим, е далеч по- за предпочитане.
Фиксирана или варио-оптика?
Варио-оптиката ни дава някои предимства пред фиксираната /или “твърдата”/ оптична тръба. Обикновено вариото се държи на своя минимум, когато сме на гонка и ни е необходимо голямо зрително поле за повеждане на целта. Когато трябва да произведем изстрел на голямо разстояние, преминаваме към максимално увеличение. Недостатък от техническа гледна точка на варио-оптиката е това, че при повечето й варианти образът се измества спрямо центъра, когато преминаваме от едно увеличение на друго. Колкото по-качествена обаче е оптиката, толкова по-малко е това изместване. При някои фирми гаранцията за сходство е 99,9 процента.
За да се получи абсолютно съосие и за да няма никакво изместване при работа с вариото, единственото решение е скалата /кръстчето/ да се измести от първата фокална равнина, която се намира преди вариаторните лещи, и да се постави зад тях. Така лещите не могат да изкривяват образа и се гарантира 100 процента сходство, независимо от вариото. За съжаление, при поставяне на скалата извън първа фокална равнина, тя спира да се уголемява или намалява пропорционално с увеличението на обекта. Такъв тип оптики се използват при прецизни стрелби на големи дистанции – 600-1000 метра.
При фиксираните оптики не съществува подобен проблем. Цената им е доста по-ниска, но те са доста по-профилирани.
Оптика 4 х 32, например, е подходяща за стрелба по близки и подвижни цели на къси разстояния /до 100 м/.
6 х 42 е подходяща за стрелба на средни и дълги дистанции, но е неподходяща за къси такива /под 20 м/.
8 х 56 е идеалната оптика за стрелба при намалена видимост /тъмнина/, от упор /например на чакало/, но е абсолютно безполезна за гонки на къси дистанции.
Ако ловуваме основно на варда или от чакало е добре да имаме още една екстра - подсветка на скалата. Самият аз съм имал случаи, когато съм приемал или отказвал изстрел в зависимост от това дали имам подсветка на скалата.
Има ситуации, когато идеално фиксираме силуета на животното, но, полагайки “кръста” върху тъмната козина, въобще не виждаме скалата.
Всички оптични прицели имат паралакс. Повечето от тях са свободни от паралакс на 100 м. Това означава, че на 100 м, независимо дали виждаме добре скалата или тя “прави месечина” от някоя от страните, попаденията ни ще са там, където сочи нейният център. На всички останали дистанции окото ни трябва да е в идеално съосие с оптиката. Това е и една от причините ловните карабини да се прострелват точно на 100 м.
Някои модели и производители предлагат още една екстра - корекция на паралакса. С помощта на допълнителна настройка на обектива можем да прехвърляме свободната от паралакс дистанция. При повечето оптики това устройство е в предната част на обектива /при сенника/, а при други то е разположено странично като трети ключ за настройка.
Гореспоменатите видове са удобни по-скоро за стрелба на големи дистанции, където времето за подготовка на изстрела е без значение. Те не са удобни за бързи действия поради своята комплицираност.
В условията за лов у нас, според мен, най-пълно покриват изискванията варио-оптиките с увеличение от 1,5 до 6 пъти и от 2,5 до 10 пъти. Те позволяват да бъдат използвани както за гонка /с малко увеличение/, така и за лов от големи дистанции, където добрата опора дава възможност за прецизно насочване към целта /с голямо увеличение/.
Доста добър избор е ниско бюджетна твърда оптика с четирикратно увеличение, която освен за гонка, би ни вършила работа и за относително прецизен изстрел до стотина метра.
Най-подходящият тип за гонка е от 1,25 до 4-кратно увеличение. При 1,25 или 1,5-кратно увеличение на практика можем да поведем целта и с двете си очи, което улеснява прицелването.
Не ми се ще да рекламирам фирми производители, но най-качествените продукти в света по отношение на оптически мерници идват от Германия и Австрия, следвани от САЩ и Япония. Чехия категорично може да се нареди след Германия и Австрия, при това с доста приемливи цени.

Една от основните причини за неефективен изстрел е почти винаги неправилното (най-често окомерно) определяне на стрелковата дистанция, а следователно и неточната настройка на мерните прибори, които в повечето случаи са оптически. Причините за това неточно окомерно определяне на разстоянието до целта са следните:

1. Целта изглежда по-близко отколкото е в действителност, когато:

а) въздухът е чист и незапрашен;
б) слънцето е зад стрелеца;
в) целта се намира под стрелеца;
г) целта е едра;
д) фонът зад целта е светъл.

2. Целта изглежда по-далеч отколкото е в действителност, когато:

а) времето е мъгливо;
б) целта е тъмно оцветена;
в) слънцето е пред стрелеца;
г) целта се намира над стрелеца;
д) фонът зад целта е тъмен.
 

cdman

Администратор
MAD MAX написа:
Всичко на едно място - марки, модели, цени, плюсове, минуси, за какво са подходящи, линкове и т.н.
http://www.opticsplanet.net/riflescopes.html

Премествам това мнение от общия форум - незнам дали има нужда да се направи нов форум изцяло само за оптики ?

Също така публикувам и мнение на Set в което обяснява как се прострелва оптика

ПРОСТРЕЛКА НА ОПТИКА:

1. МОНТАЖ:

За да се монтира оптичният прицел на коя да е пушка (пистолет) се ползват крепежни елементи.

Те биват два вида:

А. Моноблок - много удобен, надежден и здрав. Чудесен е за въздушни пушки, защото издържа неприлично острия (а не силен) откат.

Б. Два елемента - ползват се за карабини с голям и висок отвор за изхвърляне на гилзите.

Преди да започнете монтажа е добре да се снабдите с необходимите инструменти и матеряли:

А. Шестограни в размера на винтовете
Б. Двустранно лепящо тиксо (от офис 1)

1.1. Подготовка:

Поставете оптиката във крепежа без да я притискате много.

След това монтирайте на пушката.

Това е само проверка.

Проверявате дали няма челото на оптиката (обектива (защото е най-голям)) да опре в блока на пушката.

А. Ако това се случи - търсете нов и по-висок крепежен елемент
Б. Ако имате около 3-5 мм отстояние - чудесно - това е вашия крепеж
В. Ако са повече от 12-20 мм - търсете по-нисък крепеж.

След тази операция сваляте оптиката.

Монтирате ДОЛНАТА част на крепежа към лястовичата опашка на пушката. За предпочитане е ако крепежа има и ограничител (стоманена осичка), който да влиза в дупчица в лястовичата опашка (стандартно е това при дианките). Пристягате МААААЛКО ПО-СИЛНО ОТ УМЕРЕНО.

Следва важна операция:

Отрязвате 4 бр. лепенки от двустранните (при избора на такава търсете възможно най-тънката) така, че да са с ширина толкова, колкото е ширината на крепежа и дължина - полумесеца на вътрешната му част.

ОБЛЕПВАТЕ вътрешните повърхности (там където ще се свърже оптиката и крепежа).

Взимате оптическия уред.

Поглеждате за да видите мерните нишки.

И от тук става маааалко трудно (зависи от ВАШАТА сръчност).

Поставяте оптиката в крепежа МНОГО ВНИМАТЕЛНО и МНОГО ТОЧНО за да не изкривите мерните линии. ВЕРТИКАЛНОСТ на ЛИНИИТЕ !!!. Проблема идва от това, че има двойно лепящо тиксо. Ако нещо сгрешите ще трябва да повтаряте операцията по облепването пък е трудно да се маха тая боза.

Сега някой ще ме попита защо ползвам такова чудо - защото много добре опазва оптиката от надиране в недобри крепежи и здраво я държи дори ако се отхлабят крепежните винтове при откати.

След това поставяте горните крепежни елементи отново внимателно и с МИСЪЛ, защото и от тях може да се получи разместване.

И идва втория ОПАСЕН ЕТАП:

ПРИСТЯГАНЕ НА ОПТИКАТА КЪМ КРЕПЕЖА:

Тука другари и другарки има много тънкости.

Много зависи и от крепежните елементи дали са с 1,2,4 винта, дали се завиват от едната или и от двете страни.

Ще ви кажа следното:

ПРИТЯГАЙТЕ УМЕРЕНО.

Не забравяйте, че оптиките се правят от дурал.

До тук с подготовката.

2. ПРОСТРЕЛВАНЕ:

След като сме спретнали пушчицата е добре да отидем на едно закрито стрелбище за да не влияе вятър и подобни...

Пушката се поставя на маса с две чувалчета пълни с пясък. Ако на стрелбището няма най-лесно се правят от крачолите на чифт стари дънки...


Взимат се НАЙ-ДОБРИТЕ възможни съчми. Това е МНОГО ВАЖНО, за да сведете минимум разсейките.


Такаааааа...

На 25 м. се поставя и мишената (вертикално разбира се). В случая един по-голям лист (да кажем облепени 4 листа А3). Метър на метър е идеално.

В ЦЕНТЪРА на мишената с флумастер рисувате една ОПОРНА ТОЧКА около 20 мм в диаметър..

Сядате на масата.

Вдишвате.

Зареждате.

Прицелвате се с новата оптика в центъра на току-що нарисуваната точка.

И БУУУУМ

От тук нататък идва интересното.

Първи изстрел.

Или всичко ще е ОК или нещата тръгват на зле.

ОК е, ако съчмата е някъде в мишената.

НЕ Е ДОБРЕ, ако въобще на тая дистанция не е влязла в мишена метър на метър. В този вариант е необходимо допълнително да думнете още няколко пъти, за да се убедите в ситуацията. Следва проверка на крепежа, съосие на мерни прибори и цев и темподобни гадости, които не са тема на нашия разговор в момента. Най-простото от там насетне решение е да се даде оръжието на оръжейник...

Да се върнем на добрия вариант.

Проверявате къде е попадението и пишете с една тънка химикалка до него "1" (това ви е първия изстрел).

В зависимост от това къде е попаднало (надолу/настрани) коригирате няколко клика с винтовете на оптиката. Не мога да дам съвети колко броя защото стъклариите практически не са в стандарт и всяка оптика променя по свой си начин мерната линия.

След първата корекция пускате втора съчма като ОТНОВО се целите в центъра на рисуваната точка.

Отивате при мишената.

Намирате дупката и пишете "2"

И продължавате в този дух докато съберете попаденията в "рисунката"

Този метод е най-лесен за ползване и доста икономичен от към боеприпас.

Как да си разграфя паралаксното колело за метрите

Как да си направя корекциите в метри на тумблера
 

cdman

Администратор
Ако някой се чуди като мен от къде се взима "врътка" за ZOOM-а на оптиката като тази на снимката:

optika-zoom.jpg


Изнамерих ето този аксесоар:

http://www.rodnline.com/3889056/Fox-Ree ... lamps.html - цената му е 4 паунда за 2 броя - тоест около 5-6 лв без доставката.

fox-reel-coaster-clamps.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Ето нещо и от мен, което бях постнал преди на другото място и мисля, че помогна на доста хора.

И така:
Купувате си нова оптика, монтирате я на пушката и - о, ужас! Това не е оптиката , която сте желали! Спокойно- оптиката ви не е настроена. Ето как става настройката:
1. Насочвате оптиката към неутрален фон- например небето.
2. Като начало развивате пръстена с който е фиксиран окуляра към тубуса ( окуляра е задната част през която гледате ;) ). По този начин вече може да развивате и завивате окуляра към тубуса свободно. Това за което говоря важи при повечето оптики с фиксирано увеличение. При тези с варио окуляра се фиксира с малко винтче под тубуса и просто е необходимо да опитате да развиете навън ( може да върви малко стегнато ).
3. Развивате до тогава, докато кръста се "замъгли".
4. Започвате да навивате окуляра бавно по посока на часовниковата стрелка, като същевременно поглеждате в окуляра ( именно поглеждате , а не гледате непрекъснато, защото окото има свойството да се "нагажда" и няма да се получи нищо! ) , докато кръста стане контрастен и се "избистри". До този момент оптиката все още гледа към небето!
5. Фиксирате окуляра със стопорния ринг.
6.. Сега трябва да се заемете с настройката ( паралакса ) на обектива- това е лещата отпред. Имате 2 варианта- 1. Оптиката ви е с АО или разграфен пръстен в ярдове. Прицелвате се примерно на 40 или 50 метра ако обикновено това ви е нормалната дистанция за стрелба и завъртате в едната или другата посока АО-то до момента в който изображението се избистри. След това за финна настройка правите следното: без да мърдаде пушката движите главата нагоре надолу докато гледате през оптиката. Ако кръста "играе" около точката на мишената в която сте се премерили предварително , завъртате леко ринга на паралаксната корекция, докато кръста спре да "играе" при движение на вашето око спрямо окуляра ( това беше лещата към вас- не сте забравили предполагам ;) ) . При някой модели оптики паралакса е изнесен отсрани срещу винта за хоризонтална корекция- при тях настройката е същата! По този начин оптиката винаги ще гледа на едно и също място всеки път!
7. При оптики без АО гореописаната настройка е същата, като особеноста е , че за да я направите е необходимо да развиете пръстена , който пристяга тялото на обектива ( предната леща Smile ) към тубуса. По принцип в завода обмазват резбата с оптична силиконова грес и развиването в началото може да е трудно, затова тази операция, а и всички по принцип свързани с оптични прибори се прави с чисти и сухи ръце! След развиването на фиксиращия пръстен е необходимо да хванете тялото на обектива с пръстите на лявата ръка и по същия начин като в т. 6 да направите необходимата настройка.
Особеното тук е , че трябва да завиете фиксиращия пръстен по такъв начин, че да не разместите позицията на която сте настроили вече обектива! Затова го направете бавно и внимателно. Съвет- може да придържате обектива за някой от изрезите които имат от двете страни докато завивате пръстена.
С това оптиката ви е настроена правилно и точноста на боя е еднаква всеки път!

Твърдя , че с гореописаните корекции дори и евтини и не особено качествени оптики подобряват "виждането" си в пъти!
Дано съм бил полезен! Ако имате въпроси- питайте! Ще се опитам да ви отговоря.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
andro_e написа:
Имам една молба ,при използването на технически термини било с цел демонстриране на знания и т. на татък в случая въпросния ноооо як ретайкъл ,да се обясни какво значи ,че да се ограмотят такива като мен!Благодаря предварително!Какво ви пречи ако съотвения термин има български аналог да използвате българския?
http://images.google.bg/images?q=reticle&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:eek:fficial&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi
 
A

Anonymous

Гост
Искам малко помощт колеги.
Искам да се науча да си използвам мил-дот скалата.
Четох много материали и навсякъде видях една и съща формула за изчисляване на разстоянието /на снимката долу/
Въпросът ми е как да изчисля разтоянието като един предмет при приближение 12 ми е примерно 3мил-а , а при 24 - 1мил.От което формулата се обърква :eek: :wall:
Моля някой компетентен да ми обясни как стоят точно нещата.
Благодаря предварително
 

Attachments

  • mildots.pdf
    157.8 KB · Прегледи: 757

Termina4

Потребител
рядко стрелям на повече от 6 кратно увеличение просто така съм свикнал и наистина за мен стрелбата е по лесна на 6кратно увеличение
Разтоянията аз преди мерих с ролетка(50метра) за 25 лева я бях купил от някакъв magazin след време се свиква и 100 метра си ги меря без проблем на око важното е да има предмети около теб да не е гола поляна Успех
:cool:
 
A

Anonymous

Гост
Screamer, всяка оптика работи различно - имам предвид увеличението на което милдот скалата изчислява вярно разстоянията по формулата. При някои модели е на най-малкото увеличение, при други на най-голямото. Ще ти кажа един познат снайперист от Парашутната бригада в Пловдив как е разбрал това за оптиките Леуполд , които те ползват.
Поставяш лист А4 (може и картон с размер 20х20 см за по-лесно смятане ) на предварително премерено разстояние- в техния случай- 100 метра. Ползваш или височината или ширината на листа, които размери също трябва да си премерил предварително и действаш по обратния ред. Променяйки увеличението на оптиката намираш стойноста където формулата работи вярно. При Леуполд се е оказало, че оптиката смята вярно на най-голямото увеличение.
 

poacher

Потребител
Относно адаптора... имам една джаджа дето май е точно такова нещо, но не съм сигурен.
Дадоха ми го с лазера, който купих за пистолета като ми обясниха, че е "преходник, за да пасва и на пушка" ???
 

Attachments

  • CIMG5465.JPG
    CIMG5465.JPG
    110.5 KB · Прегледи: 917
  • CIMG5466.JPG
    CIMG5466.JPG
    122.6 KB · Прегледи: 722
  • CIMG5467.JPG
    CIMG5467.JPG
    106.2 KB · Прегледи: 790

luft9waffe

Редовен Потребител
dampa-mount се казва моноблок предпазващ оптиката от вибрациите .ProMount и Sportsmatch са фирмите,правещи такива монтажи.дайкан предлагаха доскоро дампа на втората фирма-125лв.със сигурност удължават живота на мерника с пъти.ползвам оптика AGS 3-9х40 с дампа промаунт вече 3г и оптиката си е жива и здрава,верно не върху ултрамагнум ппп ,но и двете пушки на които е била си ритат здраво
 

poacher

Потребител
Днес ми пристигна новата оптика. Купена оттук: http://stores.ebay.com/industrychina
Пристигна от Китай за 10 работни дни. Взех я от пощата без никакви допълнителни такси и подобни.
Цената: 116 EUR (крайна цена с доставката)

Оптиката е XDoptics 10-40x50 SFE.
Скалата е Y-Tac-Reticle. Страничен паралакс. Подсветка. Идва в комплект с крепежи, които паснаха на пушката идеално, колело за паралакса, сенник и капаци.
retical.jpg

CIMG5469.jpg

CIMG5470.jpg

CIMG5471.jpg

CIMG5473.jpg

CIMG5476.jpg

CIMG5477.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Само да допълня, че за правилния ремонт на която и да е оптика освен всичко останало е необходим колиматор или така наречената "изкуствена безкрайност". Освен притягането следва и настройка, а пожелателно е да се напълни и с азот.
 

s73r01d

Потребител
Евроболт имат голям асортимент, обаче по-голямата част им са боклуци, най-вероятно китайски. За имането обаче имат.

zerforie най-вероятно е от Бургас или наоколо, щом споменава Мастерхаус. Ако не намериш другаде има един магазин който е на края на Фердинандова, точно където свършва до Мария Луиза, ако там няма твоя болт в Бургас няма да намериш.
 
Нагоре