Механични мерни прибори, диоптрични мерници, видове и начини на работа с тях.

didarai

Редовен Потребител
angelmr написа:
Изпитвам много сериозни съмнения относно ползата от фиброоптичните нишки. Като цяло тук малко хора стрелят на механични. Повечето тук нямаме чак толкова добро зрение че да успеем да уползотворим пълния потенциал на пушките ни без съответните оптични помошници. Дори и ако това се отнася само за областта на "правия изстрел". Така че качеството на механичните мерни прибори хич да не те бърка. Най-вероятно ще бъдат сменени с оптика.
Не изпитвай никакви съмнения в това.TRUGLO мерника е голямо предимство и удобство.Прицелваш се по-бързо и по-точно(грешката в прицелването е по-малка).Не случайно повсеместно слагат такива.Дори само точки от боя да има пак е МНОГО по-лесно особено при силна странична светлина , на смрачаване или ако се целиш по тъмна цел и мерник и мушка се сливат.Метеора нямаше такива на мерника си и имах споменатите проблеми при прицелването.След като си направих точки с шабър на мерника и мушката и те светнаха върху черното(от алуминий е мерника боядисан в черно),прицелването се ускори и облекчи значително.Освен това механичния мерник не покрива способностите на пушката(освен ако имаш голям опит и мн.добро зрение ,но и тогава както знаем не може да се мери с оптичния),но пък доставя по-голям кеф при попадение,където не винаги си сигурен дали ще е така,а не като оптичния при близки дистанции да си избираш в коя част от мишената да се прицелиш.
 

didarai

Редовен Потребител
Може да не е за точно тази тема,но....така и така се разговорихме за механични та:
http://www.arld1.com/ironsights1.html
Тук има малко инфо за тях.Проблема при механичния не е ,че мушката ти закрива мишената а това, че на далечна дистанция(или малка мишена),тя е няколко пъти по-малка и страничните корекции стават трудни.При стрелба с "ниска" мушка са по-лесни ,но пак не може да се сравнява с оптичния по никакъв параграф(освен ФЪН) разбира се.Лично на мен на 125-цата механичните(макар и пластмасови),са ми в пъти по удобни от тези на Метеора и Кометата.Един колега от другия форум,твърдеше ,че пред него на 80 метра със 125 на механични(не знам в 5,5 ли беше),друг колега(даже каза кой ,но сега не помня) над 50 % е уцелвал дъното на кутийка от бира :eek:. Аз не хванах много вяра в това и цитирах стандартите в биатлона,но коментарите спряха до там.На мен ми се вижда невъзможно това(на 20-25 м. това дъно се вижда три пъти по малко от мушката на Хасана),но... знае ли човек. ???
 

Longanlon

Новодошъл
didarai, не знам защо смяташ, че с мерник и мушка не може да се цели добре на по-голяма дистанция. С калашника нямах проблеми :)
 

didarai

Редовен Потребител
Longanlon написа:
didarai, не знам защо смяташ, че с мерник и мушка не може да се цели добре на по-голяма дистанция. С калашника нямах проблеми :)
Не не може,а е трудно и това всеки го знае.Подлагам на съмнение(не го отричам) цитирания случай и ако е верен,ще е нещо впечатляващо(мен поне),особено след като(хайде и тук да ги цитирам може да е интересно) стандартите за биатлона са:

За стрелбата се използват винтовки с минимално тегло 3,5 кг (включително амунициите). По време на състезанието пушките трябва да се носят от състезателя. Забранено е автоматично и полуавтоматично оръжие. Презареждането и изпразването на оръжието трябва да е ръчно. Има строги изисквания за геометрията и конструкцията на оръжието, които се проверяват преди всяко състезание.

При натискане на спусъка, пръста на състезателя трябва да преодолява усилие от минимум 500 г. Забранени са всякакви оптични мерници и приспособления за оптично увеличение включително контактни лещи. Калибърът е 5,6 мм или .22" (до 1977 е използван калибър 7,62 мм) , а скоростта на куршума не трябва да е по-голяма от 320 км/ч. Отделните пълнители могат да съдържат максимум 5 патрона като при щафета е разрешено да се носят допълнителни патрони в отделен пълнител или специално устройство за целта.

На стрелбището разстоянието до мишените е 50 метра (до 1977 г 100 метра). Диаметърът на мишената при стрелба прав е 115мм., а при легнало положение 45мм. Мишените традиционно са 5 в черен цвят, като при улучването им се затварят от бял клапан, което позволява на публиката да следи стрелбата. Във всички видове състезания, без щафетата, на стрелбището спортистът разполага с 5 патрона за всяка отделна стрелба като и петте могат да са в един пълнител. При щафета могат да се използват до три допълнителни патрона като всеки от тях се зарежда поединично.


Та за тия 45 мм(дъното на бирена кутийка) на 50 м. говорех.Вярно е ,че те там доста бягат и нещата при стрелбата се променят,но все пак стрелят много добре тренирани стрелци, с диоптрични мерници , по-добри пушки и боеприпаси и пак не всеки път уцелват.Това имах в предвид,а иначе калашник с въздухарка нямат много общо при стрелба.

пп

Беселин написа:
Дайте да коментираме пушки не мерници.Нали сега все пак сме се заели да помагаме в избор на пушка.Иначе колега didarai на мен са ми отправяли критика, че се съмнявам в Хатсанските мерни прибори, защото някой непомня вече кой уцелвал два поредни пъти кабарче от 25м на механични със Хатсан125.Аз обаче така и не повярвах и няма да повярвам докъто не го видя.Какво да обяснявам за един дето твърдеше че с Хатсан80 оцелва капачка от фанта на механични от 60м, а от 80 пукал тухла :lol:
Постовете за механичните ако не са за тук,да се преместят за където са :).Колегата твърдящ горното постижение е milen.m
 
A

Anonymous

Гост
didarai, извинявам се за спама в тази тема, но ми припомни годините, когато тренирах ЛОМ ( Летен Отбранителен Многобой за тези които не знаят какво е ЛОМ ), който си е много близко до биатлона. Стреляхме с Брно 2 тогава на механични. Да ти кажа никога не съм имал проблеми със свалянето на 5-те кръгчета с описвания от теб диаметър на тази дистанция. Както и 80% от колегите състезатели.Правели сме си и дуели- кой по-бързо ще свали 5-те кръгчета на противниковия отбор за време. Голям фън беше тогава ;) Та механичните изобщо не са за подценяване. :cheers:
 

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
mdinkov написа:
няма пушка на която да не се нолажи ремонт рано или късо , но за това което си писъл Б-30 е един добър избор , обикновени механични , здрава и надежна пушка , малко повече от 200 лв. но оправдано , тежка което за мен е добре , като за първа пушка е добър избор а ,като се влезне в клуба ще стане друго след време . :yahoo:

Най хубаво е винаги да се тръгва от пружинка как иначе ще разбереш какъв кеф е с ПЦП ;)
Parabellum написа:
didarai, извинявам се за спама в тази тема, но ми припомни годините, когато тренирах ЛОМ ( Летен Отбранителен Многобой за тези които не знаят какво е ЛОМ ), който си е много близко до биатлона. Стреляхме с Брно 2 тогава на механични. Да ти кажа никога не съм имал проблеми със свалянето на 5-те кръгчета с описвания от теб диаметър на тази дистанция. Както и 80% от колегите състезатели.Правели сме си и дуели- кой по-бързо ще свали 5-те кръгчета на противниковия отбор за време. Голям фън беше тогава ;) Та механичните изобщо не са за подценяване. :cheers:

И аз стрлях едно време с Бърно 2 само че с диоптрични прибори на 50 м по хартиени мишени и ми правеше голям кеф да гътам мишените на Ломаджиите. Много се нервираха ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Ми като сме почнали ,та давай пък модеарторите да местят после където им е мястото. ;)
Не подценявам механичните.Напротив.Аз само на такива стрелям.Така ми е по-голям кеф.С оптика от 10 м. с чужда пушка(за пръв път стрелях прицелно с нея), на третия опит вкарах дупка в дупка и ми стана безинтересно.Може по-нататък да сложа на Кометата,но за сега въобще не изпитвам подобна нужда.Ставаше въпрос просто за цитирания от Милен случай и то защото имам същата пушка.Вижда ми се много трудна работа.Все пак обаче аз не съм добър стрелец,а и не съм срещал подобни(като описания).Ако имате(или сте виждали) подобни постижения с механични,но на проверени дистанции над 50 м.,споделете.Ще е интересно,а и да знам какво да гоня като реален, отличен резултат.
 

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
Parabellum написа:
СПАМ: Вальо, усетих аз, че си от мойта кръвна група :cheers: Заповядай на Оризаре, когато можеш ;)

Продължавам да спамя. Сори.

Чакам Яшо да обяви официално състезанието и на коя дата ще е и съм на Оризаре с нощувка.

Градски през баира ;)@didarai диоптричния мерник е доста удобен за стрелба по кръгли мишени. Представлява концентрични кръгове и виждаш черното на мишената идеално с лек бял ореол покрай нея. Прицелването е лесно. От положение легнал правех с Бърното пет изстрела в една дупка голяма коклото две стотинки. Беше отдавна и бях на 18 години ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Знам какво представлява диоптричния мерник,както и за предимствата му пред обикновения.Макар и да не съм ползвал такъв на пушка,проверих принципа му на действие и наистина си е голямо предимство.Точно това ми беше и мисълта,че хората с по-добра пушка,по-добър мерник,по-добър боеприпас и по-добра подготовка,пак не всеки път уцелват тази мишена(пак повтарям обаче ,че при тях след пробега нещата са съвсем други),но след наскоро прочетени постове,почвам да си мисля ,че съм единствения картечар попаднал сред снайперисти( и не говоря за вас с ПЦП-тата).Учудвам се на постижения с пружинка и по-точно на такива с пушка която имам(125,за него основно говоря и става въпрос за пушки без ГП и на механични).По-някога си мисля ,че съм много зле със стрелбата,но пък като хвана чужда пушка постигам резултатите на собственика и които преди това ми са се виждали съмнителни...та сигурно не съм много зле.Просто стрелям рядко(веднъж на 3 седмици е добре) и още по-рядко виждам други да стрелят.Може би от там са ми съмненията. ???
 
A

Anonymous

Гост
Някой може ли да даде по-подробна информация за "adlerauge" ( орлово око ) аксесоара за диоптрични мерници. В общи линии знам, че е леща и се монтира на мушката, като увеличава апертурата, но как точно става това нямам никаква идея...Също какви видове има и на какъв принцип се подбират? Лично аз не съм ползвал, когато тренирах навремето, а и мисля тогава никой не ни е обяснил .. .
 

angelmr

Редовен Потребител
За орловото око не знам подробности, но това което написа ми напомни за едно много интерсно нововъведение при диоптричните прицели което се използва от векове в морските фарове.

http://bulletin.accurateshooter.com/201 ... /#comments

Не е оптика в буквалния смисъл на думата, използва ефектите от преминаване на светлината по гранична повръхност, но резултатите изглеждат много интересни. Като се появи на пазара мисля че бих си взел такъв прицел един добър ден.
 
A

Anonymous

Гост
Трябва да проверя в каталога на MEC, който ми изпратиха онзи ден, дали не предлагат тази леща, за която споменаваш. Имам някакви съмнения, че мернах нещо такова онзи ден. С това стрелбата ще е на съвсем друго ниво!
 

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
Parabellum написа:
Трябва да проверя в каталога на MEC, който ми изпратиха онзи ден, дали не предлагат тази леща, за която споменаваш. Имам някакви съмнения, че мернах нещо такова онзи ден. С това стрелбата ще е на съвсем друго ниво!

Я погледни тук какви работи предлагат:http://euroshooting.eu/en/index.php?id=miridla

П.С. Вече не съм толкова добре с очите и съм от онези с оптиката по голяма от пушката и странично колело като капла на балканче
 
A

Anonymous

Гост
Да, богат избор на Centra, MEC и Gehmann! И цените са прилични в сравнение с други места.
Колкото до чекръка на оптиката ти, не вярвам да ти помага на зрението ;) Иначе и аз ползвам телескоп на ПЦП-то, но е с умерено увеличение от 4-16, но ми натежава ... Стрелбата с диоптрика си е друга бира и никаква оптика не може да замени усещането. И точноста ;)
 

didarai

Редовен Потребител
didarai написа:
...Проблема при механичния не е ,че мушката ти закрива мишената а това, че на далечна дистанция(или малка мишена),тя е няколко пъти по-малка и страничните корекции стават трудни.При стрелба с "ниска" мушка са по-лесни ,но пак не може да се сравнява с оптичния по никакъв параграф(освен ФЪН) разбира се.Лично на мен на 125-цата механичните(макар и пластмасови),са ми в пъти по удобни от тези на Метеора и Кометата.Един колега от другия форум,твърдеше ,че пред него на 80 метра със 125 на механични(не знам в 5,5 ли беше),друг колега(даже каза кой ,но сега не помня) над 50 % е уцелвал дъното на кутийка от бира :eek:. Аз не хванах много вяра в това и цитирах стандартите в биатлона,но коментарите спряха до там.На мен ми се вижда невъзможно това(на 20-25 м. това дъно се вижда три пъти по малко от мушката на Хасана),но... знае ли човек. ???
На 25-30 м.,с кутийка от безалкохолно за мишена(ако се целиш в средата и), долу горе нещата през мерника на Хасан 125 изглеждат както в синия правоъгълник.
1277756757_bizq0988_333.JPG
 

didarai

Редовен Потребител
Използване и регулиране на механичните мерни пробори

Активния линк:
http://www.arld1.com/ironsights1.html
И само картинката(червеният и синият правоъгълници са добавени от мен):
1277756757_bizq0988_333.JPG

Пояснение към демото:
Кликнете на плъзгача и го местете наляво и дясно.При това виждате как височината на мерника се променя и от там и наклона на пушката.Това пък от своя страна измества точката на попадение.Линията на прицелване остава непроменена и винаги в центъра на целта.Тази промяна в ъглите тук разбира се е умишлено завишена за прегледност.В действителност изместванията са минимални(от части от милиметъра....до 2-3 мм.)
За да отворите следващите страници на английски кликнете върху бутоните с цифри.
Превод на страниците:
1)-----------------------------------------------------------------------------------
В това демо ще видите ,как преместването на мерника оказва влияние на точката на попадение(ТП)
2)-----------------------------------------------------------------------------------
Различният начин на стрелба изисква различен начин на използване на механичния мерник(ММ).Погледнете на картинките в десният долен ъгъл.Горната показва начин на прицелване с ММ подходящ при постоянни по размер и отстояние от стрелеца мишени.Например при стрелба по стандартна мишена на 10 м.За този начин на стрелба просто поставяте черната точка( десятката) на мишената отгоре на мушката която е изравнена с мерника.Ако мерника е правилно настроен(по принципа на анимацията горе) ще уцелите центъра на мишената.
3)-----------------------------------------------------------------------------------
Картинката под нея,показва начин на прицелване с ММ по-подходящ за ловци или за стрелци по бирени кутийки (пликлинг).При него равната с мерника мушка се поставя в центъра на мишената.Естествено ако дистанцията е по-къса или по-дълга от тази на която е простреляна пушката ще трябва да се целите под или над центъра.
4)----------------------------------------------------------------------------------
както виждате и на двете картинки вдясно горният ръб на мушката(в жълто) е наравно с горният ръб на мерника(в черно).Така е и на горната картинка в ляво.За повечето стрелци това е начина на прицелване, който им позволява да са най-постоянни в действията си.
Има и известен брой такива,които предпочитат да виждат само малка част от горния ръб на мушката.Такова прицелване е показано на долната картинка в ляво.Препоръчва се да изпробвате и двата вида настройка на ММ за да разберете кой е по-подходящ за вас.
(добавено от мен):Този начин на прицелване с "ниска мушка" аз го практикувам за по далечни дистанции или по-малки по размер мишени.Той ще ви помогне в страничното насочване на пушката ,но ако нямате светещи точки,ще затрудни вертикалната корекция.На добавените от мен картинки се вижда как изглежда подобно прицелване по малка(далечна цел).В синият правоъгълник е мерника на Хасан 125 и как излежа "върху" него бирена кутийка на 35-40 м.Той е направен така ,че при равни точки,мушката(горния ръб) е ниска,а при равна мушка,точките са разположени на триъгълник и така улеснява прицелването и по двата начина.
5)-----------------------------------------------------------------------------------
При повечето пушки само мерника е регулируем.Както виждате от демото ,за да преместите ТП нагоре ,трябва да повдигнете мерника също нагоре.За да я смъкнете трябва и мерника да "върви" надолу.Същият принцип важи и за страничните(в ляво-дясно) корекции.
6)-----------------------------------------------------------------------------------
Има и няколко оръжия(диоптричният на М16 например) при които и мушката е регулируема.При тях мерника е калиблиран на различни разстояния.За да работи правилно мерника при това техническо изпълнение е необходима настройка и на мушката.Например ако на мерника едно то калибрираните разстояния е 300 м.,то за да бъде простреляна пушката на него,трябва да се избере мерник "300" ,а мушката да се нагласи така ,че ТП да бъде в центъра на мишената за тази дистанция.Този тип на корекции на ММ естествено е съобразен с боеприпаса за който е създадено оръжието.
 

qtex

Потребител
Не съм сигурен дали това е за тук или за работилницата и ще помоля някой модератор ако сметне за добре да я премести.
Имам проблем с мерника на Gamo-то (това от подписа ми). Пушката е доста стара и сигурно са минали килограми олово през нея. Прикладът, както писах в други теми, вече се е разпаднал, но за момента е закрепен с две желязни планки и дузина болтове, за да не стане на пъзел. Това обаче не навреди на точността и стрелбата, но има друго, което ме дразни от години.
Мерникът е направен да се мести на ръка (нагоре-надолу по релсата за да се повдига или спуска), а не с барабанче/винтче както е на Хатсана. Проблемът е, че с годините на някой от долните позиции той не може да се задържа и пада свободно накъдето му скимне по релсата т.е. практически няма начин да си нагласите пушката за стрелба на 10м.
На "горните" позиции няма подобен проблем проблеми.
Ето мерника:


Ето релсичката по-коята се движи:

Както казах на по-предните позиции, т.е. за по-далечна стрелба няма проблеми с пропадане, но като цяло мерника може да се клати и си играе на мястото ако го буташ с ръка. Аз съм свикнал машинално да го изправям преди всеки изстрел, но все пак.
Предполагам, че това е проблем от самият мерник, но едва ли може да се намери подобно нещо по-магазините. Сигурно пластмасата се е изтъркала от толкова местенеили релсичката се е изтъркала, едно от двете, а може да е трето, което ми е неизвестно.
Има един болт който не знам за какво служи:


Някой да помогне с идеи как мога да го пооправя или да намаля пропадането? :wall:
 

HellBoY

Потребител
Eй на тоя "детайл" , му бичиш една дупка с бургия 3.2 и навиваш една резба М4 с фаска за да се скрие плоската глава на винта М4 с който ще си позатягаш лекинко мерника , за да не се мандахерца ;)
 

Attachments

  • 24f9fde5817a3865.jpg
    24f9fde5817a3865.jpg
    39.2 KB · Прегледи: 228

qtex

Потребител
Да се похваля, намерих решението на проблема, което се оказа съвсем просто. Всичко е било заради загубено някога парче гума, което играе ролята на уплътнение между мерника и релсичката.
Гумата влиза през отвор, който се вижда на тази снимка и продължава в канал, който е по-цялата широчина на мерника.


Отрязах парче от един О-пръстен и го натиках с джобното ножче, като гледах да е достъчно дебело, че стърчи малко от каналчето и да се трие по релсата. Резултат - мерника не мърда ... :yahoo:
Сега остана да и купя приклад или да направя такъв и ще стане като нова.
 
Нагоре