Калибри за ФТ

A

Anonymous

Гост
Понеже нещо написано от мен беше интерпретирано погрешно като нападка:

Казаното за чуждопоклонничеството беше нещо като философско разсъждение, продължение на чужда мисъл. Не целеше да обиди конкретно и лично даден човек и/или група хора, което и написах непосредствено след това. В демонстрирането на възмущение виждам едно леко преиграване и възползване от ситуацията. (А дали и доколко имам основание да дам такава комплексна оценка на народа ни като цяло е въпрос, неподходящ за тази тема, моля да не го разискваме тук.) Нямаше нужда.

Както нямаше нужда и от въпросите дали имате нашето разрешение да правите състезания. Когато сарказъма се пресили, губи ефекта си.
Никой не забранява ничии състезания. Всеки е съгласен с принципа "който организира, той определя правилата". Но темата е коментарна и няма как да не се коментират отделните особености на различните състезания и правилата им. Особено когато не се мотивират логично. Едно заставане на "силова" организаторска позиция ("Защото така казвам!") е по-добро от излагането на слаби и/или неиздържани мотиви за едно или друго ограничение. А и спестява доста коментари.

А по въпроса кой срещу кого е против, нека не започваме в тази посока. През годините е имало достатъчно нападки и обиди и в двете посоки. Докато не ги забравим, компромиси няма да има. А такива определено ни трябват.
 

st_beer

Редовен Потребител

jost70

Потребител
ФТКС
От прочетеното до тук ,аз не можах да разбера. Защо уж не се конфронтираме , а преди двудневно състезание на ФТКС винаги възникват
спорове ?Така е от времето ,когато за сефте се включих , така е и до днес. Винаги допускаме грешки при обявяването на мероприятието , едва ли.
Няма да коментирам организация и провеждане , нямам право.За мен е важно ,че организаторите винаги подканят любители появили се случайно , да вземат участие, нищо не губят , печелят само удоволствие от стрелбата при готово трасе .Думите ми могат да ги потвърдят няколко членове на форума . Ако това не е популяризиране , здраве му кажи ! Някои от ежемесечните надстрелвания са без такса за участие , естествено е , това е една среща само за сверка
до къде сме със формата .Никой не е държал на мощности на разходи за консумативи , на положен труд по подреждане и събиране на трасе /гостите ни от Ловеч-Троян активно помагаха при последната фаза /.Инвентара струва пари и е нормално да се грижим за него ,чест прави на участниците в последното ни мероприятие ,намалили мощността си до допустимата ,не мисля ,че удоволствието от стрелбата им е било убито .
Благодарност от мен към Божо за подробната статистика за мероприятието ! :cheers: :bravo: :bravo: :bravo:

PS Моля да извините правопис и словоред ! :-[
 
A

Anonymous

Гост
jost70 написа:
....организаторите винаги подканят любители появили се случайно , да вземат участие, нищо не губят , печелят само удоволствие от стрелбата при готово трасе .Думите ми могат да ги потвърдят няколко членове на форума . Ако това не е популяризиране , здраве му кажи .....

......Инвентара струва пари и е нормално да се грижим за него .....
Канят се любители, но им се поставят ограничения. Повечето любители не почват с пушки в международен клас. И в един момент, малко преди състезанието, откриват че таксата ще е значително по-висока от очакванията им.

Съгласен съм с опазването на инвентара. Никой не длъжен да разработва бронирани чувствителни мишени. Но с какво една 20 дж. пушка в .177 е опасна за инвентара, че бяха забранени на софийски мероприятия? ???
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
През последните дни си дадох сметка, че проблемът на форума в темите за Фийлд Таргет не е в писаниците, а е в мълчанието. Защо: защото когато негативно мислещите се разприказват - позитивно мислещите си мълчат. Отговорих си и защо мълчат: ами защото негативизмът, или позитивизмът в мисленето са завършени черти от характера на възрастния човек. Ако някой си знае, че чашата е полупразна - колкото и да се опитваш да му обясниш че е полупълна - все тая. Той ще си мисли и ще си пише неговото. На позитивно мислещия не му остава нищо друго, освен да си трае и по-малко да чете за да не си къса нервите :-\.
 

go_panch

Потребител
Dejmos написа:
Съгласен съм с опазването на инвентара. Никой не длъжен да разработва бронирани чувствителни мишени. Но с какво една 20 дж. пушка в .177 е опасна за инвентара, че бяха забранени на софийски мероприятия? ??
Усещам моментен порив на парадоксална илюзия в твоя цитат или просто неподготвено изказване.
"Мдаа. Това ще увреди инвентара, а той струва пари и то немалко.
За това се налагат следните такси:
1. За пушки до 16 J - 5лв.
2. За пушки до 40 J - 10 лв. за членове на ФТКС и 15 лв. за нечленове на ФТКС
3. За пушки над 40J - 30 лв. + по 2 лв. за всеки джаул над 40.


В района няма вода, така че всеки който идва да го има предвид. "

Пушка 4.5 от 20джаула е с такса от 15лв, за не членове. Къде видя "ЗНАЧИТЕЛНО" увеличена такса и "ЗАБРАНЕНА" пушка???
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Dejmos написа:
Но с какво една 20 дж. пушка в .177 е опасна за инвентара, че бяха забранени на софийски мероприятия? ???
Такава пушка не влиза в схемата "подобна парабола" и затова не влиза в идеята "общ еквивалентен клас". А не защото ще повреди инвентара.
Идеята за такъв клас на мен лично ми допадна - нещо като "хем вълкът сит - хем агнето цяло". Но май няма да види бял ден. В цялата тази нестихваща дискусия няма нито един пост от колега "unlimited" стрелец със съдържание: "Да, идеята ми харесва, ще пробвам да си сваля енергията и да потренирам така." Вероятно привлекателното за почитателите на unlimited стрелбата е точно в по-голямата енергия, скорост и тръпката от повече "екшън" в изстрела. И е напълно възможно такава "скопена" стрелба да не им харесва. Но ако все пак някой вече е пробвал или планира да пробва - нека сподели :yes:.
 

ilian

Потребител
Аз съм пробвал и мога да кажа,че за мен лично е пълна трагедия,много е дразнещо да си гледаш чашката как лети ;) ;) ;)
 

Andy Iron

Потребител
Аз съм пробвал да смъквам скоростта и съм много доволен от резултата. Стрелям с ЕВАНИКС, който фабрично е около 50-55J.
Направих си настройки на 39J и повече не съм го пипал. В момента с JSB 1,175 скоростта ми е 258 м/с.
С тези настройки бях на пролетната среща във Варна на ХФТ. Резултатите ги знаете.
От 60 възможни точки първия ден направих 59, а втория - 57 (май трябваше да ударя още едно питие вечерта).
Не желая да се включвам в дискусията. Просто излагам факти.
 

FreeMan

Редовен Потребител
Концепцията пушка е винаги свързвана максимална мощност и точност.
Снайперистите много често посягат и използват .50 макар и отвратителния откат, тежест, обем и т.н.

При въздушните пушки въпроса стои по същия начин, особено за страни в които това не е лимитирано (ограничено, скопено, унижено, потъпкано, феминизирано или както си искате го наречете)
В много от страните се е появило съответното ограничение поради простата причина че там има забрана за по-мощни такива, а и състезанията за да са международни трябва да се съобразят с всички.

В една нелимитирана (поне досега) страна като България няма механизъм който да мотивира някой да си "скопи" пушката и да прави компромис с точност и мощ освен желанието за подготовка и участие в международни турнири.

Вече се каза много кой какви състезания иска да организира с каквито си иска ограничения идеи и концепции.
Хората ще четат и избират къде могат и искат да участват.
Това е. Всичко друго си е чесане на езиците.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
FreeMan написа:
Концепцията пушка е винаги свързвана максимална мощност и точност...
При въздушните пушки въпроса стои по същия начин....
... а и състезанията за да са международни трябва да се съобразят с всички...

...В една нелимитирана (поне досега) страна като България няма механизъм който да мотивира някой да си "скопи" пушката и да прави компромис с точност и мощ освен желанието за подготовка и участие в международни турнири...

По първото изречение: не бъди максималист в скорости, мощности и трясъци! Все пак трябва и да се уцелва някой път.

По второто изречение: Ако погледнеш статистиката от състезанията ще видиш, че много повече от половината състезания се печелят с "аристократичните" пушки.

По третото изречение: Бъркаш? Защо си мислиш, че хората, които стрелят със "скопени" пушки по българските закони никога не са стреляли с мощни пушки? Напротив! Много от нас като първи пушки са имали такива, а вероятно и някои все още имат от тях. Моята "първа" пушка беше 95J заводски настройки. И?

А що се отнася за международни участие, то единствено жалко е, че много от нас немогат да си позволят да отидат поне веднъж на такова мероприятие и съм сигурен, че поне 30-40-50% ще разберат за какво говорим и правим във ФТКС.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Човърка ме от няколко дни една "сталинска" идея и реших да я споделя преди да се оттегля за известно време /вероятно e да съм offline/.
Нет класса - нет проблема ! Експериментално ФТ състезание без класове - послание към национално помирение. Да видим дали заради общата надпревара с пушки до 45J ще има по-слаб интерес за участие от 16 джауловите стрелци ? И дали ще има сърдити от класирането при тази състезателна стрелба без класове ?
Като ми дойде музата - ще направя такова състезание. Нямам предвид камерните сбирки, при които често стреляме без класове и главно с тренировъчна цел, макар и с класиране. А истинско състезание с амбиция за по-широко междурегионално участие. В крайна сметка - пушката е съоръжение за изстрелване на проектил, който трябва да порази някаква цел. Ами кой с каквато пушка си е избрал - с такава да се състезава. Важното е .. . да уцелва :rambo: ;) !
 

братушка

Редовен Потребител
...Нет класса - нет проблема ! Експериментално ФТ състезание без класове ...
... Като ми дойде музата - ще направя такова състезание....
Демек кой с каквото иска или Unlimited ? :)
Такова сме имали доста пъти вече ;)
Следващото такова ни чака в Монтана, после в Русе на есенна Национална...

В много от страните се е появило съответното ограничение поради простата причина че там има забрана за по-мощни такива, а и състезанията за да са международни трябва да се съобразят с всички.
Грешка.
Ограничението именно от 16Дж има САМО в Англия, и от части в Полша (17Дж).
На немците, италиянците, унгарците, руснаците... (например) за всичко над 7,5Дж се иска лиценз. Получавайки го все им е тая дали 16 или 60Дж....
Има редица държави с ограничение 24Дж: Испания, Франция, .... сега и България.

Много са умни тези англичани - цял свят ходи по тяхната гайда оправдавайки се "международни" норми :)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
братушка написа:
Такова сме имали доста пъти вече ;)
Следващото такова ни чака в Монтана, после в Русе на есенна Национална...
Монтана - написано от Янко:
"Предвиждат се 3 класа:
- РСР - НЕОГРАНИЧЕН
- РСР 16Дж;
- ППП."
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
братушка написа:
Ограничението именно от 16Дж има САМО в Англия, и от части в Полша (17Дж).
На немците, италиянците, унгарците, руснаците... (например) за всичко над 7,5Дж се иска лиценз. Получавайки го все им е тая дали 16 или 60Дж....
Има редица държави с ограничение 24Дж: Испания, Франция, .... сега и България.

Много са умни тези англичани - цял свят ходи по тяхната гайда оправдавайки се "международни" норми :)

Много странно ??? ??? ???
Защо ли като имат рашрешения "На немците, италиянците, унгарците, руснаците... " стрелят ФТ в 16Дж?
Наистина необяснимо :wall:
 

братушка

Редовен Потребител
Ако дойдат поне 4 човека с 16Дж. Иначе няма файда и остава както много пъти до сега само "Експериментално ФТ състезание без класове" :)


Много странно Huh? Huh? Huh?
Защо ли като имат рашрешения "На немците, италиянците, унгарците, руснаците... " стрелят ФТ в 16Дж?
Наистина необяснимо Блъскам си главата
Същия необясним стремеж към "международни стандарти", който наблюдаваме и тук...

Ама нали казах - много са умни тези англичани. Цял свят се изпокара заради техните 16Дж, а те си кротуват ну лук яли, ни лук мирисали :)
При руснаците имаше същия спор, ама бързо им мина :) "Който иска да ходи в чужбинско - да си стреля с 16Дж. А на местно ниво "беспредел". Ако има достатъчно заявки за тез 16Дж - ще помислим, може и да им направим отделни грамоти."



PS: точно на международните прояви таман и се събират хора от най-различни краища с амбиции, запалени по сериозни резултати (нищо лошо, между другото, дажо много добре), гледат, че всички са с по 16Дж (ама с по 16Дж само защото са дошли именно там) и после разнасят вяра за "международните стандарти" обратно по родните си места. А англичаните тихичко си усмихват под мустака...
 

stelibg

Потребител
Безмислен спор, ама да се впиша и аз.
Англичаните са приели 16J, поради мерки за безопасност (така четох). Нищо друго. И пак е по-добре, отколкото 7,5.
Имам и 42 джаулова пушка у дома - вижда бял ден два пъти в годината. Веднъж в Бургас и после Ботево. През останалото време стрелям с 16-ката: повече ме "кефи"
Производителите - никой не прави "матчова" пушка 40 джаула, а само 7 и 16. Защо ли?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
stelibg написа:
Производителите - никой не прави "матчова" пушка 40 джаула, а само 7 и 16. Защо ли?

Защото братушка все още не се е свързал с тях и да им обясни колко са тъпи, че не праят 50-60 та чак до 120Дж пушки. Затова.
 

братушка

Редовен Потребител
Производителите - никой не прави "матчова" пушка 40 джаула, а само 7 и 16. Защо ли?

Защото никой няма да ги купи. Економически неоправдано.
Къде по света има състезания за матчова пневма 40Дж?
Дори в българия ниваците няма да дадат пари за МАТЧОВА (дори да е 40Дж).
А тези, които са готови да дадат ТАКИВА пари вярват в 16-те джаула. А и няма къде да се изявяват с нея после, не и на международно ниво.

Ето като се осъзнаят немците и италиянците, че при наличие на лиценз може и повече джаули с не по-малко кеф... и организират някой друг достоен турнир, и започнат да търся МАТЧОВИ 40Дж - производителите веднага ще отреагират. Не е по-сложна матчова 40Дж от матчова флоберка...
Но не вярвам да стане, не и скоро....
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
@братушка: Аз наистина не разбрах какво искаш да кажеш с днешния си апостроф относно "състезанието без класове"? За Монтана пише класове. Къде ще стреляте без класове - в Русе ли? За пръв път чувам :eek:. То беше ясно, че ще апострофираш, ама дай малко пояснение ??? .
 
Нагоре