Избор на бюджетна 16j пушка и оптика за участие в състезание по ФТ

xpresident

Редовен Потребител
Аз съм предпочел за моят Хаенел Липърс 3-12х44. Колегата Калоян (мисля че от теб беше препоръката, ако съм сгрешил ме извини) препоръчва 10х44, който предполагам е по-бистър заради по-малкото лещи. Като цяло Хаенела е с много лек откат, така че можеш да сложиш каквато и да е оптика. Ще си вземеш монтажи на Гамо (стягат до 8мм, шината на Хаенела е 9 мм, а не стандартна).
И двете оптики са хубави, но не стават за ФТ. Нека да сподели някой който е стрелял с KONUSPRO 6-24x44, мисля че тя е най-тънкия вариянт.
 

Nikola

Потребител
Колегита Джетро и Саундмакс ползват Конус, такае най-добре се обърни към тях.
 

didarai

Редовен Потребител
6-24 не стига за мерене на разстояние . От 35 м. Нагоре си е тото . Тъпият ми зос Х40 дори не ги мери над 40 м .
За няколко състезания му се разхайдака паралакса и ся е ептен на фантазия .
Взех една барска Х 40 АО , но нямам време да я погледна как ще е . Лично аз с нея мисля да приключа с наливането на пари в оптика за ФТ и да си джасам за кеф . Колкото-толкова . Някой трябва да запълва и последните места . :pardon:
 

Nikola

Потребител
Колегата иска да пробва дали ще му допадне този спорт. Не си заслужава за едно състезание да налее луди пари в оборудване.
 

didarai

Редовен Потребител
Аз па разбрах , че иска да се забавлява .
Щото ако е до състезание с х24 никак няма да му допадне дрънченето по щитовете от 35 м нагоре .
Любо имаше добро класиране с такава оптика , както и тези които бяха с 45 джаула . За ХФТ също става , ама на 16 дж над 40м . ще е публика.
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
С рауха на 20-21 j направих над 10 точки с оптика браска без да меря на 20 увеличение само с прострелка на 35 м и ми беше много кеф. Така че за да се докосне до Фт може със всичко ,а пък това класиране не е важно.
 

xpresident

Редовен Потребител
До колкото разбрах ще стреля с Хайнел, така че е излишно да говорим за над 40м
 

Don

Потребител
Аз стрелям с подобна мил-дот оптика в стил ХФТ простреляна на 30м с 5.5 28J. Обикновено ползвам две увеличения - 12 до 20м и 18 от 20-50м. Познавам добре траекторията и компенсирам разстоянието спрямо скалата. Ако пропускам, в 90% от случаите е защото ми трепери ръката, а не заради погрешна преценка.

Преценявам разстоянието на око или с помощта на скалата.
Мил-дот скалата е създадена за снайперисти, за да могат да изчисляват разстояние с нейна помощ. Ще ти свърши работа и за състезания.
 

didarai

Редовен Потребител
Той да си купува и стреля с каквото си иска и на каквито иска метри и увеличения . Ние сме длъжни да му предоставим вярна информация , а изборът си е негов. В случая вярното инфо е че с Х24 над 40 м. .. нъцки ще премери . За ФТ с изгърбена траектория не става . ХФТ-то е съвсем друга стрелба. Може и с Х4-6 да се стреля , а и щита е точка , не нула .
Х24 наистина е универсална оптика и най-близкото което може да се ползва за малките метри на ФТ . За големите е недостатъчна . Както споменах горе и евтина оптика Х40 също може да е недостатъчна . Това за да знае какво да очаква човека , а да си решава сам .
Както му казаха , най-добре е да отиде и да види и тогава да купува .
Моята Х24 от четири години стои в кутията . Няма лошо и той да си има една ....в кутия .
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Проблема с оптиките е наистина генерален.
С евтина и с малко увеличение нямаш качествено и количествено изражение за точно (+/- 1м)мерене на дистанции. Но читава китайка с х40 увеличение, поне с меренето се справя безпроблемно. Доказал го е Вектора от подписа ми, макар и в първа фокална. Но трябва да му се помогне и с по-голямо колело.
 

lynx

Редовен Потребител
Прав е Didarai, достатъчно е да се погледнат извадките от последните Световни по ФТ и веднага на човек му става ясно с какви оптики реално може да се стреля в този спорт. Останалото е компромис. В последните години тенденцията е повечето мишени да са разположени на разстояния между 40 и 50 метра.
Оптиките с по-малко увеличение и разните китайчета вършат работа но на по-аматьорско ниво.
Който търси максимални резултати, ще трябва да отдели повече средства за оборудване.
 

Dominus

Редовен Потребител
Хоби, хоби. Така е, но има ли състезание, никой не иска да е последен. Отначало ще ви е по-скоро любопитно, но съвсем скоро след това ще поискате повече и повече. От себе си, от пушката, от оптиката. Вкичко с времето. В крайна сметка никой не иска да го бият като тъпан, освен ако не е тъпан. Ще ви разправят какви ли не глупости. Че това е само хоби, че баба има дръжка и т.н. Да, хоби е, но това не пречи, а дори и смягам че е редно да развиете някакви умения. Състезавайте се, усъвършенствайте се и удоволствието от постигането на невъзвожни в началото стрелби ще става все по-голямо.
На първо време всеки е склонен на кампромис, но скоро осъзнава някоя, друга грешка. Пушка, оптика, все нещо ще дапочне да ви гложди. Оптиката не е само метри. На оптиката трябва да се разчита за коректност на кликовете. Някой стрелят по скала, но това за мен е компромис, щото ако трябва да се стреля и вертикално и хоризонтално с корекция по скала дапочна едно удурдисване. И с пушката е така. Пружинка, пружинка, щото е евтина ама дали е вашата пушка? Мен например не може да ме накара никой са стрелям с пружинка. При всеки изстрел да ми падат пломби. Съвсем друго си е пцп да ти направи един мазен изстрел и да му се изкефиш. Така че и с пушките е като с оптиките. Идете на състезания, стреляйте с всичко налично и то не веднъж и полека, лека ще разберете какво искате.
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Има една вътрешно заводска шега : хатсан и зос = стартер пак.
За начало е идеален даже.
 

didarai

Редовен Потребител
Доста хора минаха през тази оптика . Има мения , че вариантие(бранд , модел) са с различно качество . Повечето мои оптики дойдоха от САЩ (вкл. ЗОСа) и тва , че за там са "голямата работа" , а за тук е талаша , лично аз не усетих . Никаква разлика със същите купени от тук .
Та ...за ЗОСа . Който е 10-40х60 .
https://www.amazon.com/10-40x60-Hunting-Mildot-Tactical-Scopes/dp/B008B24ZSC
Наложи се да го препалаксирам . Оказа се , че едвам се вписва в метрите от 10 до 50 . Като ако искаш долу-горе да мери между 40-50 м. то трябваше да не виждам нищо на 10-15 м . Като казвам долу-горе , имам предвид с голяма увереност да твърдиш , че 45м не са 50 м .
Аз го оставих да мога да определям метрите до 40 през 2 доста добре , като ако не фокусира на 10 , значи метрите са 9 (или 8 и се слиза на х20 за да могат да се стрелят (малко на късмет ..50/50) . Над 40м. долу горе добре определях 40-45-50 , като даже субективно си въобръзявах , че отличавам 43 и 48 м . Това като абсолютно нов и при слънчево време и да не забравя с голямо паралаксно колело .
DSC06109 [1600x1200].JPG DSC00042 (2).JPG
Първото ми състезание с него , долу-горе мина добре , като имах доста добра успеваемост на големите метри . Второто също беше слънчево и също долу-горе добре . На третото обаче (на 1г. оптиката) се случи и да е мрачно . Имах отчайващи пропуски на дистанции измерени около нулите ми и с изработени без грешка изстрели . След поредният такъв пропуск , (и след стреляна позиция от двамата ) попитах колегата на колко я е измерил . Той каза 27 м , а аз я бях измерил на 35 м o_O и ... всичко свърши . Сега му мърда паралакса и след като фокусирам и си въобръзя някакво разстояние и пусна колелото , образът леко се размазва . Все едно разстоянието 2-4 метра по-различно , та още повече е под въпрос какво ще се уцелва . Взех една Барска с преден паралакс 10-40х50 (което пък си е мъка за мерене и за разграфяване , но поне няма да се разхайдака ) , но стои в кутията и нямам време да я прегледам как ще е .
Та в заключение , да , ЗОСа става за старт (може би е минималното изискуемо) за ФТ , от гледна точка разпознаването 40-45-50 при слънчево време (и късмет ) , но ...всеки който можа , бързо си го смени и скоро моят ще се окаже в продажби .
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Аз не се меся, щото нямам опит с оптики за ФТ (освен с моята), но може ли някой който има, да сподели модели които са с цена под 1к?
 
Нагоре