Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Има си решение и за такива случаи, но се мисли предварително.
Името ми е стояло на талон за автомобил, редом с още две имена - 3-ма собственици...:)
Нищо не пречи, да направите прецедент, и в Заявлението да напишете двама съсобственици.....
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Законодателството ни е осеано с празнини,което не го прави по-добро!Иначе съм съгласен с Анди!
 

miteto77bv

Потребител
Що пишете глупости ?
От юридическа ( или както е темата - законова ) гледна точка няма никакво значение и последствие това , че си дал на някой ВО. И никакви пълномощни не ви трябват .
Точно обратното - за този който я взема е добре да знае дали ВО е уведомено и на кое име , или не подлежи на уведомяване .
Гони ви параноята , или сами си причислявате въздушките към големите огнестрелни "батковци" ?
Единственото ограничение което се коментира в ЗАКОНА е за лица под 18 г .
Запомнете - ВО се УВЕДОМЯВА . и това е много различно от регистрирането .
Кой какво обича да дава и да получава "закона" не го касае .
А за колите , жените и балдъзите има други теми .
Andi извинявай, обаче имам чувството ,че ако бяхме пред теб, щеше да ни спукаш от бой с пръчката.
 

andi

Редовен Потребител
Andi извинявай, обаче имам чувството ,че ако бяхме пред теб, щеше да ни спукаш от бой с пръчката.
В специализираните теми се опитвам да помагам , а не да спамя и да пиша празни от познавателно съдържание постове .
Обикновено като пиша нещо съм го проверил с тестове и експерименти . Не съм много по-писането , но знам че като споделям знанията си съм от полза на колеги които имат нужда и "могат" да четат и слушат . И не съм си загубил времето .
По стечение на обстоятелствата имам доста вземане даване с КОС та се налага да уча и поназнайвам малко материята.
А които не се интересува от написаното по темата , или си го знае :cheers:
 

SGS

Редовен Потребител
Досега всички пушки които съм уведомявал в КОС са купувани с документи на фирмата и са уведомени като собственост на името на фирмата. Не са ме питали никога кой точно ще ги носи, съхранява, ползва и т.н. А в една фирма може да има много хора които да могат да ги ползват.
Все пак това е само уведомяване, а не разрешително за конкретно лице.
Но ако стане инцидетнт с трето лице, естествено ще дърпат и виновния и управителя на фирмата. Друг въпрос е, че че като управител на фирмата не ги давам на никой да ги ползва без мое присъствие. Достатъчно опасни са и въпреки че закона ни е много либерален в сравнение с други страни, човек винаги трябва да има едно на ум.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Статията е старичка. Почти на една година, но в нея има какво да се прочете.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6002613
Няколко цитата от темата:
По Закона за оръжията и боеприпасите има режим за самото оръжие - независимо дали е въздушно, малокалибрено или калибрено. Регистрационният режим се определя спрямо джаулите на самото оръжие. Второ, така, както чувам, всеки набляга на тезата колко опасно е въздушното оръжие..
...С инерционна прашка със сачма от 8 мм от лагер мога да гарантирам, че тя ще мине през ламарината и ще излезе от другата страна...
... имахме въздушно оръжие, с което, като гръмнах бирено шише, му направи дупка. Но и при тези оръжия има как да се регулира – там е указано, че го получаваш с този калибър, тези джаули и тази скорост. Оттам насетне ти носиш персонална отговорност, ако увеличиш скоростта....
...накрая ще се окаже, че бащата на някое дете е купил пушка, която вероятно е регистрирана. Защото още в магазина биха го предупредили, че оръжието е над нормалните джаули и трябва да отиде да го регистрира в полицията. То е само на регистрационен режим, не на разрешителен. Но и при регистрация човекът трябва да знае, че може да ползва оръжието само на определените места. Може да е и човек с други подбуди, защото и обществото вече е научено да си доставя удоволствие с омраза и разрушение. А и хората стават по-лоши и първосигнални – за всеки инцидент обвиняваме даден вид оръжие или даден вид хора...
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Ей тия журналисти. Направиха от мухата слон. Чудят се за какво да се захванат и ше раздухват сега глупости да ни стъжняват животА
 

Sen

Редовен Потребител
Изключително опасни са за хобито ни тези статии, заедно с идиотите, които стрелят с ВО по тролейбуси и трамваи.
Не веднъж сме се убеждавали, че случи ли се нещо лошо, погват първо нас - съвсем пресни примери: всички видяхме какво стана с каналите в Youtube след последната стрелба в САЩ.
Всички видяхме и предупреждението на Пеко, че се задават забрани върху употребата на оловни проектили и те първо нас ще засегнат (дано не се случи скоро).
Господин доктор застреля наглия крадец и пак на нас скачат първо, сякаш незаконното му оръжие е било преправено въздушно, и сякаш няма още хиляди бройки КНО и други огнестрелни оръжия, които са незаконни...!
Чудя се коя сутрин ще се събудя, ще прочета новините, ще намеря в тях линк към държавен вестник и ще се окаже, че съм се събудил престъпник...
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Основно се сменя ударникът на пушката, част от цевта, както и резервоарът за сгъстен въздух и бойният клапан.

Пушките се взимат буквално от пазарите за не повече от 40-50 лева, след което с минимална инвестиция стават на „флоберки“

Как си личат глупостите писани от "компетентни" журналя.
Първо говори за РСР - резервоар и боен клапан.
После за пазар и 40-50 лева.
То бива излагация, ама пък чак толкова !!!
На всичко отгоре, някой после дава пари да купува и чете вестници списвани от подобни глупаци.
Аман от капацитети.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Интересното в статията е споменаването на термина "боен клапан".
Вероятно е ползван жокер - помощ от приятел.
В случая "приятелят" е трябвало да я/го светне, че пушката притежаваща такъв вид атрибут, не струва 40-50 лева.
 

Sen

Редовен Потребител
Интересното в статията е споменаването на термина "боен клапан".
Вероятно е ползван жокер - помощ от приятел.
В случая "приятелят" е трябвало да я/го светне, че пушката притежаваща такъв вид атрибут, не струва 40-50 лева.
А да не говорим, че аз поне доколкото разбрах, бк се модифицира и той, щото флоберката има въпиюща нужда от него :D :D
 

cilindura

Редовен Потребител
Колеги, надвисват тъмни облаци над нашето хоби.В кампанията, която не е от вчера, насочена срещу любителите на пневматичното оръжие, забележете, че се включва Таню Киряков. Този човек дава за пример английските закони. Защо не даде за пример холандските? Холандия също е в Европейския съюз. И за разлика от Англия, тя си остава в Европа и нейните закони бранят такива като нас.
Може би е време, въпреки дрязгите и неразбирателствата, които съществуват тук - във форума, да създадем асоциация, която да пази нашето хоби, съпътствано от мечти от детството, вдъхновено дори от някогашната ОСО. Нека всички помислим как да защитим нашите интереси. Тук е мястото да се дадат идеи.
 

SGS

Редовен Потребител
Тия журналисти даже не осъзнават какви глупости пишат: "Основно се сменя ударникът на пушката и част от цевта". Е, как може да смениш част от цевта? :wall:
Прави се от мухата слон. Трябва да забранят (или на разрешителен режим) и лъкове, арбалети, че даже и прашки, защото са не по малко опасни по тази логика. Който има зла умисъл ще намери начин как да навреди на някого независимо с какви средства, включително и с незаконно, че даже и със самоделно оръжие.
Преди много години още като деца си правехме т. нар. "тъпкачи" - тръба сплескана в единия край, в която се настъргваше барута от кибритени клечки и после с някоя гайка или съчма от лагер, пуцахме по дърветата. Като си спомня какви дупки оставаха по дънерите, цяло чудо е, че господ ни е опазил да не се осакатим или утрепем един-друг.
Ако някой наистина е преправил въздушно оръжие на огнестрелно, което честно казано ме съмнява какво ще се получи на практика, остава висящ въпроса как ще го ползва? Боеприпаси за огнестрелно оръжие нали не се търкалят под път и над път и не се продават свободно. Или и тях сами ще си ги правят. Е, ако някои прави това, да си носи персонално отговорността. И сред ловците има бракониери, но по тая логика не забраняват лова.
Човека правилно го е казал: "Не е толкова страшна въздушната пушка, а липсата на първите 7 години"
Руснаците имат подобна приказка: Не так страшен руский танк, как его пияный екипаж".
Оръжието каквото и да е то, има не само отбранителна, но и превантивна мярка. Интерсно е решението в Бразилия. Ако там имаш оръжие, ЗАДЪЛЖЕН си да го носиш открито и видно за всички. Ако е скрито, се тълкува, че имаш лоши намерения и си нарушител. Право да го нсосят скрито имат само разни тайни агенти и полицаи в цивилни дрехи.
 
Последна промяна:

Sen

Редовен Потребител
Всичко, което си написал е вярно и наистина интересно... Но за жалост не променя създалата се за нас ситуация. Предложението на Цилиндъра има смисъл, може би трябва да се разгледат различните видове сдружения с нестопанска цел и от правна гледна точка да се избере най-подходящото. Но обикновено без „лоби” по високите етажи е трудничко - по-скоро напомням, не казвам да се захвърли идеята...
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре