Гъби, гъбари и всичко друго свързано с гъбарството.

Недко

Новодошъл
https://www.facebook.com/groups/171562626222442/

Тук пишат експерти по въпроса, чиято професия е разпознаването на видове гъби. Прочети правилата на групата, там е описан въпроса с консумирането и неконсумирането на гъби. :) Но на много хора там им е нещо като хоби да разпознават гъби по снимка.
Благодаря !
Бог да поживи теб и всички твои близки !
 

vanko

Редовен Потребител
Знае ли някой от колегите какви са тези гъби,че днес за малко да ги набера.Приличат на сърнела, но са с по дебело пънче, а имат и кафеви петна по гуглата.

DSC03117 1г.jpg DSC03117 1г.jpg DSC03114 2г.jpg DSC03114 2г.jpg
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Гъби по снимка е доста рисковано начинание. Има опасност да са от тези които се ядат само едни път.
 

staif

Редовен Потребител
сърнели ама друг път ;) къде им е пръстена и върха на гуглата..
между другото във фейса има две три групи за гъбарството..Там има специалисти,но те никога не се наемат да бъдат категорични дали една гъба е ядлива или не понеже за едни може да е ядлива но за хора с определени здравни специфики може да е фатално..
https://www.facebook.com/groups/171..._t=group_highlights&notif_id=1477517760811419
 
Последна промяна:

bgbul

Редовен Потребител
При нараняване пуска ли "мляко" Ако да е Лютива млечница.Вкуси я- трябва да люти. Изварява се докато лютивостта изчезне и става ядлива
Ако не пуска мляко на нараненото място може да е вид гълъбка или друга разновидност. Но тогава е съмнителна.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Аз пък знам, че ранни пролетни и късни есенни гъби няма отровни. Но не препоръчва на никой да се осланя на това правило. Притеснен съм, че Vanko не пише.
 

praetorian

Редовен Потребител
Да,гълъбките са много коварни.Имат кофти двойници.Берете само гъби,които наистина познавате!Миналата седмица брах печурки и ми направи впечатление,че непосредствено во тях имаше две бели мухоморки.Смятай,ако бере някой дето си няма хабер...

Аз пък знам, че ранни пролетни и късни есенни гъби няма отровни. Но не препоръчва на никой да се осланя на това правило. Притеснен съм, че Vanko не пише.
Има и още как....!
 
Последна промяна от модератор:

staif

Редовен Потребител
""Приличат на сърнела, но са с по дебело пънче, а имат и кафеви петна по гуглата. ""
-аз така го разбрах...
 

vanko

Редовен Потребител
И правилно си разбрал.Прилича не означава че е! На 90% съм сигурен че е ядлива,но дори и малък % съмнение да има,не си струва да се рискува.Живота е един все пак!
 

petkof

Редовен Потребител
Въобще не приличат на сърнела!Това е сърнела!
 

Attachments

  • IMG_20161023_153640.jpg
    IMG_20161023_153640.jpg
    400.5 KB · Прегледи: 59
  • IMG_20161023_153648.jpg
    IMG_20161023_153648.jpg
    390.9 KB · Прегледи: 53
  • IMG_20161023_153658.jpg
    IMG_20161023_153658.jpg
    328.3 KB · Прегледи: 55
  • IMG_20161023_155036.jpg
    IMG_20161023_155036.jpg
    287.8 KB · Прегледи: 107

vanko

Редовен Потребител
И какво мислите за сърнелата? Че не е отровна?
Ето погледнете : http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_16.html
Прочетете и други статии от този сайт. За ваше добро е.

Абе майка му стара,аз на кого да вярвам на тези писаници по сайтовете или на очите си! Гъби бера по гори и поляни повече от 30г и не съм се тровил никога!!! И не защото няма какво да сложа на масата,а защото вкусовите качества на тези които бера са мноого много по различни от тези (пластмасови)култивирани печурки по магазините. Сега ще кажете че винаги има първи път.То е така,но като им знаеш местата от които и друг път си брал,като избягваш тези близки до стопански дворове където е възможно изхвърлянето на боклуци и евентуални отрови които гъбите лесно абсорбират,и като внимаваш малко повече,то да умреш от друго освен от отравяне с гъби е по вероятно! Специално сърнелата ако я береш редовно,още като я погледнеш ядливата си личи.Тя (отровната) стои една изкуствена,с обърната по периферията шапка и ламели и с по прозрачно пънче.Иначе чадърчето го има пак. Тези с разперена шапка и с по малък диаметър от 4-5см просто не ги бера (за по сигурно) Гъбите за които попитах в поста си срещам за пръв път,затова и попитах.Не са лютивки,не пускат "горчиво мляко". Изхвърлих ги заради малкия% съмнение. :cheers:
 

praetorian

Редовен Потребител
Така е,Ванко.И аз съм изхвърлял гъби заради най-малко съмнение.А бера и аз отдавна.Наистина са ужасно вкусни и ароматни.
 

bibiko

Редовен Потребител
Re:
..За мен гъбите са само два вида:
- такива, които познавам със сигурност;
-ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ са отровни..

Абсолютно! За отровата мускарин противоотрова ....няма! Защото когато на отровения вече му стане лошо, дотогава черен дроб, бъбреци, ...отделителната система е каша. И е пътник. Имам книга, от преди 10-ти, за диворастящите гъби в България от един софийски професор по гъбите,...и той си отиде от тях. То гъбарите са като ел.техниците-както тока няма приятели, така и гъбите. Затова не познаваш ли дадена гъба, не я бери!
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Миналата есен брах печурки на Бонсовите. Страхотни гъби с уникален наситен аромат. Заговорихме се с едни хора, които минаваха през поляната. Човека разказа, как най-добрия гъбар в околията и цялото му семейство са се споминали от диворастящи гъби. По-късно се оказало, че хората са си отишли поради кофти случайност. В района е била разхвърляна отрова за вълци. Както знаете вероятно в бита използваме "гъба" и името й не случайно е такова, предвид свойствата да поема много, също както гъбата абсорбира всичко от околната среда, където расте.
 
Последна промяна:

petkof

Редовен Потребител
Част от Панагюрското златно съкровище! :D:D:D :cheers:
foto-oro_bulgaria24a.jpg

index.php
 

vanko

Редовен Потребител
Абе Петко,да няма намеса тука фотошоп бе?:lol::no:Ако няма, това е екземпляр за Гинес;)!Все бях виждал,ама такава сърнела не съм.Дай малко данни...диаметър,тегло,на поляна ли в гора ли се"роди" това чудо, че ми е интересно:winner::cheers:
 
Нагоре