Всичко за Хънтър Фийлд Таргет

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Каквото и да ти говорят става дума за желание и ентусиазъм.;)
 

gary m

Редовен Потребител
Forgive my English on the best Bulgarian forum. The latest trend in the shooting scene (16J) UK. Is one round of FT and one of HFT. Some interesting results and outcomes.
A close friend of mine is the current UK .22 master in HFT. He hates FT. but loves shooting. Now he tries both UK current trends. Times are changing. Us guys with small magnification are stalking.;)

Perhaps someone literate can translate.:)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Извинете моя Английски в най-добрия Български форум. Най-новия тренд на британската сцена при стрелбата до 16 Дж е един кръг ФТ и един кръг ХФТ. Има излезнали интересни резултати. Мой близък приятел е настоящият майстор във Великобритания в HFT при .22. Той мрази FT, но обича да стреля. Сега пробва и двата британски тренда. Времената се менят.
Нас, мочетата с малко увеличение на оптиките ни преследват.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Не можете да сравнявате две различни по замисъл дисциплини. Все едно да сравнявате бадминтон и тенис.. Всяка една дисциплина - ФТ, ХФТ, Варминт, Лонг Рейндж, Бенчрест, си има своите особености и правила, и за всяка една си трябва необходимото оборудване. Преди години, когато се практикуваха всички дисциплини, всеки от нас имаше по няколко пушки за съответната, или се извършваше "пълна промяна" преди всяко състезание. Аз харесвам всяка една от дисциплините и ако някой се наеме да направи ХФТ мероприятие, ще съм първия записал се. Много приятни спомени имам и от Русе, и от Монтана. Вечерите край огъня и нощните кръгоове на фенер. Та да се върна на въпроса.. Няма как на състезание по ФТ да се стреля ХФТ. Най малкото е защото конфиргурацията пушка-оптика-аксесоари, няма да го позволи. Някой от аксесоарите в ФТ са забранени във ХФТ и обратно. Оптиките за ФТ определено не стават за ХФТ. Дълго може да се пише по темата но няма смисъл. Ако някой направи ХФТ мероприятие съм там. Успех !
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Аз не виждам пречка ако някой иска да пробва ХФТ да го направи на едно ФТ съдтезание. Така или иначче при Фт редим 50 мишени..30 все ще има на под 45 ярда 41 метра. 30бр са за хфт. ще си пише 1 точка за силует и 2 точки за съборена и да стрелне 30 мишени да пробва. Само че трябва да си залепи паралакса и увеличението на оптиката, да смъкне хамстера до 8 инча дебелина на пушката и да пробва. Сам че ако мислите че е по лесно и че в Англия първите са с евтини оптики и пушки се лъжете. Следя темите в шутинга..последните години най добрите стрелци правят 54 ...58 точки и пушките на водещите са тежко моднати също. Пушките са Валтер 300 хт, 400 хт, Щаер 110, Аншуц 9015, 8002, БСА Голдстар, Армс ХФТ,...оптиките не са по евтини...там се гонят други показатели...оптики с фиксирано и малко увеличение, ползва се ретикъла за мерене и трябва да съобразиш паралаксната грешка щот не пипаш паралакс и увеличение...та оптики по 50 лв пак не важат. Стрелят си с леуполдчета , люгер, шмит и бендер...е има и МТЦ и Хоук но класовете над 300..400 паунда...говоря ако искаш да си конкурентоспособен. Говорите за реално симулация ....ФТ е симулация на подборен лов или на снайперска стрелба където се отчита и мери, хфт друга симулация. 10 метра повече за ФТ са огромна разлика при 16 дж...който е стрелял повече знае колко е много разликата между 40 и 50 м с 16 дж.
Та ако някой си мисли че ХФТ е по лесно явно не е така.
Ако пък някой има желание да организира ХФТ по международните правила ...ще помогнем ..ще участваме, но подозирам че пак участници ще са хората от ФТ.
Та е безмислено да се пише ФТ срещу ХФТ...организирайте и съм сигурен че хората стрелящи ФТ първи ще помогнат.
 

Don

Потребител
Аз харесвам ХФТ-то много повече от ФТ-то. Просто всичките масрафи свързани с ФТ-то ми идват в повече. Дори и в случаите когато съм участвал на ФТ стрелям без промяна на увеличението или настройки на паралакса.
Много ще се радвам ако се проведе такъв тип състезание и ще бъде от първите записали се.

Но ограничение от 16J за всички калибри ми се струва напълно излишно. В повечето случаи участниците не търсят международна изява и не виждам защо трябва да се съобразяваме с английските норми. В Германия например ограничението е 7.5J, но не виждам никой от нашите ширини да тренира при тези условия.

Експериментите които съм правил до момента с 4.5 и 5.5 до 50 метра показват че траекторията и влиянието на вятъра са сравними когато енергията се увеличава линейно на масата. Много добър баланс се постига при 24J на 5.5. В този случай разликата в балистичните коефициенти се компенсира от по-високата начална скорост в 4.5 ( 220м/с срещу 245m/s). На 50-тия метър и при двата калибъра скороста е от порядъка на 180м/с.

На мен ми е мъчно че не ме пускат с Тайфуна повече на организирани мероприятия, бих искал да се върнат старите правила. Ако го намаля на 16J нямам никакъв шанс, балистичната траектория е убийствена.

Възможно е дори класирането да е по калибри, както би било най-справедливо.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
в колко състезания по хфт и фт участва? Колко мишени имаш...дет издържат на 50 дж...щот никой не е длъжен да харчи пари за да може да му чупят мишените с топове.
Няма проблем да организираш хфт и фт и за 50 дж...много повече хора има с мощни пушки...съберете се и организирайте...пречи ли някой?
 

Don

Потребител
ХФТ - нула (от както съм в България през последните 4 години нямам спомен да е организирано такова)
ФТ - 4-5, но след премахването на клас до 35J не съм се записвал повече. Може би ще отида на Бонсови следващия месец единственно защото ми е близко.
 

KILLER

Редовен Потребител
ФТКС
Не виждам защо всичко се въти около Фт-о и ограничението на джаулите там. Всеки може да направи състезание като реши какви да са джаулите класиранията и т.н. Също така предната година ограниченето беше 45 джаула и масово имаше по един или двама с тази мощност. Сега на всяко обявено ФТ състезание се казва ,че ако има желаещи ще се стреля с пушката на някого, просто да се запознаят с ФТ-о като спорт.
 

Don

Потребител
в колко състезания по хфт и фт участва? Колко мишени имаш...дет издържат на 50 дж...щот никой не е длъжен да харчи пари за да може да му чупят мишените с топове.
Няма проблем да организираш хфт и фт и за 50 дж...много повече хора има с мощни пушки...съберете се и организирайте...пречи ли някой?

Всички силутни мишени които съм купувал и съм съм виждал да се продават издържат безпроблемно до 36-38J по спецификация. До момента през последните година две са поели десетки килограми олово без никакви щети.

За експеримент съм ги тествал на 60-80-90J и чак тогава вече имаше леки огъвания.

При 24J за 5.5 както предлагам няма да има каквато и да е разлика с 16J 4.5 по мишената. Все пак се опитвам да постигна баланс и да се изравнят шансовете независимо от калибъра. Всяко едно PCP може да се регулира по мощност и ако някой реши да се появи на FT/HFT мероприятие би могъл да вложи няколко минути за настройка.

ПС: В България в момента по малко от 5-6% от въздушното оръжие е в 4.5
 
Последна промяна:

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Значи нито едно ХФТ ама ме кефи повече...странно звучи. Значи не знаеш че мишени се слагат така че само легнал в калта може да стреляш...има го и това.
А спора за колко издъежат е излишен. Има и друго..организатора носи отговорност и за сигурността...според теб еднакво ли е 16 дж и 50 дж...Аз не ускам да отговарям ако заблудена съчма изсъреляна с 50 дж уцели някого на 120 метра ...не поемам отговорност.
 
Последна промяна:

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Павка и ние ще се запишем за хфт...ма те хорта мрънкат и чакат на готово...да почваме и ние да мрънкаме и да чакаме
 

Don

Потребител
Просто материалната база с коята разполагаме е изключително ограничена. За момента нямаме възможност да организираме по сериозно мероприятие от скара-бира с няколко минути развлекателна стрелба.
Когато дойдат отпуските ще организираме с дружината една работилница и ще направим силуети.

За това е и мрънкането, не е готино да гледаш от страни :cheers:

ПС: Никъде не съм споменавал 50J
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Е ако организирате, тогава ще помогнем кой квот може
 

Dominus

Редовен Потребител
Когато писах на предната страница беше единствено за да пресека в зародиш един стар и излишен спор, кое е по, по ,най. За мен разсъждения на глас като предхождащото поста ми беше напълно провокативно. Кой го интересуват чуждите мераци и предпочитания? Никой.
Кой пречи на някого да стреля дисциплина която харесва? Никой.
Защо беше това цялото дърлене? Да отговори тоди кой сметне за нужно.
Стрелял съм в повече ХФТ от пишещи в темата. Харесвам всяка дисциплина и стрелям с удоволствие, но FT-то го обожавам.
 

bleu81

Редовен Потребител
По принцип всяко хоби, когато не е споделено с цялото семейството е откраднато време от близките ни хора, т.е трябва да ощетим тях за да си направим ние кефа. Имам две малки деца, които ако не ги изведа на разходка ми казват " тате цял ден стоим затворени като кокошки". Миналата седмица си прекарах добре на "Балкантрейд", жена ми също се запали, но в същото време децата ми чакаха да се върна и да правим нещо заедно.

Това си е чисто оправдание, но все пак е една от причините малко хора да се нагърбват с подобна организация. Времето при съвременния начин на живот е твърде ограничен ресурс, особено в големите градове, където освен в работа губим и 1-2 часа на ден за придвижване. Когато пораснат един ден достатъчно, че да мога да ги взема с мен ще е друго.

За момента, ако ми дадете чертежи на мишени или самите мишени от които да си сваля размери мога да се ангажирам с изрязване на лазер на детайлите за един комплект (30) мишени и съответно да платя за материала и рязането. Имам на разположение лазер и ъпкант ако се налага огъване. От тук нататък някой трябва да ги боядиса и заедно да ги сглобим. Това с което не мога да се включа е да отделя много време за организация, понеже пак ще ме питат вкъщи защо стоят затворени като кокошки :)

И тъй, като организацията и трасето на единственото състезание на което съм присъствал а именно Балкантерид 2018 беше на ниво можем смирено да се помолим на организаторите му да ни помогнат :)

никъде не срещах думите "ще организирам"

Все пак от това което прочетох дотук на немалка част от тоя с "големите" оптики би им било интересно :)

Поздрави
 

Don

Потребител
Можеш да погледнеш тук. Има качени шаблони за силуети и дискусия относно материалите. Ние също можем да се включим в финансирането и в труда по изработката :)
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Просто материалната база с коята разполагаме е изключително ограничена. За момента нямаме възможност да организираме по сериозно мероприятие от скара-бира с няколко минути развлекателна стрелба.
Когато дойдат отпуските ще организираме с дружината една работилница и ще направим силуети.

За това е и мрънкането, не е готино да гледаш от страни :cheers:

ПС: Никъде не съм споменавал 50J
Ако ще идваш в София на състезанието ще ти подаря 6 мишени които преди години ми ги дадоха и не ги използваме защото са големи и стават само за закрепяне на дървета. Само ми потвърди че ги искаш тук в темата и са твои. Ще се радвам да организирате ХФТ състезание.
Мисля е редно да се спре сравняването на двата спорта и най вече разни заядливи подхвърляния, никой не печели от това.
 

Don

Потребител
Ако ще идваш в София на състезанието ще ти подаря 6 мишени които преди години ми ги дадоха и не ги използваме защото са големи и стават само за закрепяне на дървета. Само ми потвърди че ги искаш тук в темата и са твои. Ще се радвам да организирате ХФТ състезание.
Мисля е редно да се спре сравняването на двата спорта и най вече разни заядливи подхвърляния, никой не печели от това.

Благодаря ти, ще почерпя задължително :cheers:
 
Нагоре