ВАЖНО!!! Промяна в митническите регулации.

Дискусия в 'Закони и Стандарти' започната от Sen, 9 Януари 2018.

 1. Sen

  Sen Потребител

  Публикации:
  277
  от:
  Варна
  Здравейте, колеги.
  Отварям темата възможно най-бързо, в момента пиша от мобилния си телефон, докато чакам във варненската митница.
  Променили са регулациите за освобождаване на стока, засяга физически лица. Новите са влезли в сила ДНЕС, въпреки че е трябвало да влязат от 1 февруари тази година.
  За да освободите стока трябва да имате регистрация в системата на митниците, обвързана с електронен подпис, закупен от вас, въпреки че сте физическо лице, за да можете да се представлявате сами.
  Алтернативата е да ви представлява митническа агенция, но се изисква КОСВЕНО представителство, което означава, че митническата агенция носи солидарна отговорност с вас при възникването на каквито и да са събития, свързани със стоката, плюс нотариално заверено пълномощно за тази цел.
  Както се досещате, масово агенциите отказват, тъй като отговорността е голяма. Във Варна се оказах буквално първия клиент засегнат от тази нова глупост. Мълвата тръгна след като опитах да си освободя карбонова бутилка от Китай. От няколко агенции служители и собственици даже се събраха при началника и леката патардия започна.
  Коментарите бяха, че директно спират да работят с физически лица, и че се надяват отговорните лица да отменят тази процедура скоро, след като осъзнаят създалата се абсурдна ситуация. Тръгнаха обратно към офисите си да дадат инструкции на служителите си да спрат да обслужват физически лица.
  Ако ще поръчвате сериозни артикули, доколкото разбрах имате следните опции:
  - Обявявате неразумно ниска стойност и си поемате риска;
  - Купувате си електронен подпис и се регистрирате в системата на митници, регистрацията отнемала много време, системата не функционира много добре, питах;
  - Търсите митническа агенция, която да се съгласи на въпросното косвено представителство. Увериха ме, че няма да се намерят такива, и цитирам, „глупаци”. Върнаха ме досега от четири.
  - Поръчвате през фирма или при пристигане на стоката упълномощавате фирма да ви представлява, но това пак е косвено представителство и въпросната фирма носи споделена отговорност с вас.
  Успех на всички.
  Ще напиша веднага щом науча нещо ново, продължавам да опитвам.
   
  SvilenP, Kifa, sts1969 and 1 other person like this.
 2. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  6,557
  от:
  Старата София
  Това ще е поредната глупост, която най-вероятно скоро ще отпадне.
  Или ще я променят до приемлив за хората вид.
   
  luft9waffe харесва това.
 3. Sen

  Sen Потребител

  Публикации:
  277
  от:
  Варна
  Всички се надяват на това.
  След протестите началника се съгласи да приемат и Пряко представителство, което е по-малко задължаващо. Но само до 1 февруари, след това се минава на косвеното. Дано отпадне наистина.
   
 4. Sen

  Sen Потребител

  Публикации:
  277
  от:
  Варна
  След точно 5 часа по митници, банки, митнически агенции и нотариуси, успях да си освободя бутилката.
  Имайте предвид, че до 31 януари включително за митническата агенция ще ви е нужно и заверено от нотариус пълномощно, упълномощаващо агенцията да ви представлява пряко пред бългаските митници.
  Около 6 лева такса при нотариус. Формуляр трябва да ви предостави агенцията.
  От 1 февруари влиза в сила написаното в първия ми пост.
   
 5. peko

  peko Редовен Потребител

  DHL, UPS и някои други куриери, които имат отделно митническо представителство отдавна работят по тази "схема".
  Нотариално заверени пълномощни съм им направил, но останалите документи си остават пак същите, каквито си ги искат на Митница. Спестяваш само разкарването и чакането, срещу съответната така за услугата.
   
 6. Sen

  Sen Потребител

  Публикации:
  277
  от:
  Варна
  Така е, Пеко, но досега физическо лице можеше свободно да иде в митницата с набора документи попълнени от митническа агенция и флашка, която съдържа текстови файл с декларацията.
  Днес директно ме върнаха и ми казаха, че искат агенцията да ме представлява косвено и това да е посочено в документацията. Също поискаха да "излъчи" информацията към тяхната система с електронен подпис. Всички агенции отказаха категорично на мен и на клиентите след мен да ни представляват косвено.
  След разправията, началника се нави да приема и пряко представителство, с изричната уговорка, че е до края на месеца.
  Това може да не се отразява силно върху юридическите лица, но на физическите като мен ще им е бая трудно, ако просъществуват в този си вид промените.

  Може и агенциите да се нагодят - в едната ми казаха, че собственика изрично им забранил да се съгласяват косвено да представляват когото и да било. След 1 февруари щели да регистрират нова фирма (кой я знае ква ще е), която да прави това.
  В друга агенция взеха да ми обясняват, че съм можел да използвам за кой знае какви цели стоката, можели и военни да бъдат и те щели да носят отговорност.
   
 7. peko

  peko Редовен Потребител

  Първи ще изреват Пощите.... Ще се задръстят от пратки, народа ще почне да ги отказва(не си струва разправията за дребни пратки) и да си взима обратно парите от ибея примерно.
  То и досега си беше тълкование на този, който попълва документите като какво да запише стоката и на митничаря, дали ще му се понрави този код. Сега ще почнат по-стриктно да ги попълват.
  Като имаш иори и ел. подпис и ти се занимава, ще си направиш и регистрация и ще се представляваш сам.
  Но и на туй ще му излезе алтернатива. Тази година ще се появят и у нас поне 5-6 китайски междинни склада на алито и други трейдъри, с обмитена стока за ЕС. Просто ще поръчваш стока от EU stock.
   
  hunter_78, SvilenP, 7842 and 3 others like this.
 8. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  6,557
  от:
  Старата София
  Ние, българите, на всичко сме намирали решение.
  Всяко чудо за 3 дни.
  След време ще си спомняме с насмешка за кьорфишека на митниците и създалата се паника по случая.
  Ще се вдигне малко джабала и нещата ще се нагласят.
  Не се панирайте, всичко ще се оправи.
   
  hunter_78 and SGS like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена