Haenel 312 , 311

Hidden

Редовен Потребител
Здравейте. Установих, че оста на буталото на моя Хайнел 312 леко се е изкривила. Как мога да поправя това?
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Ако е малко - да кажем до 0.5 мм отклонение в задния край - не пипай ... минава за нормално.
Така или иначе има радиални усилия в края, заради езичето от спусъка.
Ако е повече отклонението - най-добре го завърти на струг да видиш кое как е и с натиск в правилната посока ще се оправи.
Имах такова бутало с покривена ос и въпреки, че пушката си стреляше екстра, изправих го перфектно.
По-късно забелязах (след не знам колко изстрела), че пак е леко закривено(но по-малко) ... така че приемам това за нормално, поради споменатите радиални усилия.
 

Hidden

Редовен Потребител
Ако е малко - да кажем до 0.5 мм отклонение в задния край - не пипай ... минава за нормално.
Така или иначе има радиални усилия в края, заради езичето от спусъка.
Ако е повече отклонението - най-добре го завърти на струг да видиш кое как е и с натиск в правилната посока ще се оправи.
Имах такова бутало с покривена ос и въпреки, че пушката си стреляше екстра, изправих го перфектно.
По-късно забелязах (след не знам колко изстрела), че пак е леко закривено(но по-малко) ... така че приемам това за нормално, поради споменатите радиални усилия.
Ето каква е ситуацията.
1.jpg 2.jpg 3.jpg
Вкарал съм буталото в следващия детайл и съм го снимал в две позиции - отклонението е около 3 мм. Мисля, че и на последната снимка се се вижда, че оста е крива. Когато сглобя пушката оста не взлиза в отвора на детайла и крайна сметка пушката не може да зареди.
Та се чудя как да го оправя. Оста е доста дебела, а не знам дали няма да повредя буталото ако го насилвам...
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Това по спомен може и на ръка да се оправи. Поне аз така го оправих ми се струва преди време.
 

Nikola

Потребител
Взех си и аз един ръждив Хаенел 312, уж само за цевта...
Та пострелях 10на чашки и реших да го отворя. Пружината беше доста мека, но нямах друга и не я смених, маншета не правеше компресия, но след като го натопих за 2 часа в хомемейд смазка (50%-50% отработено моторно масло-Гой 54) компресията е префектна. Изшкурих приклада-после ще го мина с ленен байц. Релсата за мерник е 9мм, но имам уговорка за нов кожух, така че ще видим и при него дали е 9 или 11мм. При сглобяването доста си поиграх с тресчотката, но все пак успях да я наместя.
Иначе пушката тежи като умрял циганин, цевта е перфектна.
Та това е от първия ми допир с 312ката.
Само не разбрах-какъв е този противооткатен буфер и къде се намира?
 

Hidden

Редовен Потребител
Намира се около цевта. Когато зареждаш пушката и се дръпне назад лъскавия цилиндър може да го видиш и без да разглобяваш пушката. Самото устройство представлява цилиндър с две разширения, подобен на макара. Има и пружина и гумена част. Ако свалиш цевта ще можеш да ги извадиш.
 

pellet

Редовен Потребител
Здравейте колеги и приятели,

Отдавна се канех да го направя и се радвам, че най-сетне намерих време да представя един освежаващ тунинг на една от най-любимите ми пушки - Haenel 312. Не е тайна, че този модел е голяма моя слабост, досаждал съм с много снимки на групи, направени с това оръжие. Фен съм на оригиналния дизайн на пушката, като тя е едно завършено, спортно, изключително чаровно оръжие, но по стечение на обстоятелствата моя личен екземпляр му спретнах преди време модерен тунинг. Тогава забравих да снимам и представя процеса. Сега, след като почти (из)насилих мой специален приятел - Васко ( xpresident ) да си купи "най-добрата пушка на света", се почуствах длъжен да му я обслужа подобаващо. Предложих му да избере в каква насока да оформим пушката отвътре. Васко предпочете изцяло модерни вътрешности, т.е. като моя личен Хайнел. Та, ще представя процеса стъпка по стъпка, с цел всички да могат да постигнат резултата, който аз харесвам, и да се радват на една великолепна пушка, да я видят в още една (надявам се по-добра ) светлина. Искам дебело да подчертая, че това навярно не е най-доброто, което може да се направи, не ангажирам никой с моето мнение по въпроса. Просто споделям едно решение. Ако се хареса на някой, нека го повтори. Бих бил безкрайно щастлив ако на някой му допадне резултата поне толкова, колкото на мен.

Маншет и окачване на маншета - замяната на кожения маншет с нов, полиуретанов, направих поръчвайки артикула от руски сайт, който за моя приятна изненада изпраща маншети по пощата, идват за 4 дена от Москва, излизат по 7 лв. бройката, плаща се само с PayPal. Ето от тук става пазаруването - http://www.airgunstore.ru/manzhety/manzheta_haenel_suhl_312_vd/
Маншета е затворен отпред а-ла Вайраух, с конусно захващане а-ла Гамо. С цел да постигна съосност на буталото при хода му в цилиндъра, да елиминрам триенето метал в метал, и да осигуря равномерна натовареност на периферията на маншета, исках да сложа направляващ полимерен елемент, пръстен, както е на всички популярни тунинги на пружинни пушки. Но така и така трябваше да се изработи и конусно захващане, реших да обединя двете неща в един детайл - снимка 1 в дясно.

Пружина - при избора се ръководихме от това, да е популярна пружина налична на нашия пазар. Спряхме се на такава от Гамо 440. Същата е подкъсена на 24 витки, окрайчена, шлайфана и полирана. По принцип има място за 28 витки от въпросната пружина, но пушката става брутално пренатегната. Много се радвам, че Васко предпочете да търсим комфорт и елегантност, а не мощност.

Бутална група - при оригиналния дизайн, може би разчитайки на обилното редовно смазване на кожения маншет, буталото е грубо обработено, често с остатъчни следи от стругарския нож. Прилагам фино шлайфане и полиране до огледален блясък. Гамовската пружина е с малко по-малък външен диаметър от оригиналната. Изработвам метална мантия за пружината, която се пъха в буталото. Изработката е от изключително специален, ултра материал а именно от ...... дръжка на метла :) :) - снимка 2. След като се полира до огледало и цилиндъра, всички неща се сглобяват и буталната група придобива вида, показан на снимка 3. Показал съм нещата преди/след ;) Оригиналния дизайн на пушката малко страда от изкълчване на пружината, поради късия заден водач. Прилагам изработване на относително дълга предна шапка-водач за компенсация на късия заден, а и за да няма контакт метал в метал на пружината с дъното на буталото - снимка 1 в ляво.

Гумен демпфер на противооткатната система - много често притежателите на пушката правят грешката да гонят мощност и поставят несъразмерно силни пружини в тази елегантна пушка. По този начин, не стига че мощността не се вдига особено, но и заминава зъба на ригела, както и гумения демпфер, който заприличва на парцал. Да не говорим, че точността се влошава. Та, и на този екземпляр, макар и в много добро състояние, му беше натъпкана излишно силна пружина и на демпфера не му се беше разминало. Прилагам подмяна на демпфера с изработка на нов от изключително таен материал и по тайна методика - от тампон за ресьор на Nissan Terrano модел 86-96 год :) ;) : . Каталожния номер на частта е FSK 7550, има я в магазините за авточасти, струва 4 лв бр. Вътрешния диаметър съвпада, налага се само изрязване на пръстен и намалянето на външния му диаметър - снимка 4.

След смазване и сглобяване, пушката беше замерена на рогатото ми хроно - снимка 5. Извинявам се за х'американските мерни единици ;) . Иска да каже 180 м/с - 8,3 Дж с JSB 0.510

Та така :) След всичко това, пушката заработва великолепно, елегантно и нежно, с малко над проектната си мощност. За мен поведението на оръжието е толкова важно, колкото и всичко друго. По мое мнение, Хайнел 312 е това което е, когато се зарежда леко и нежно като швейцарски часовник, работи като швейцарски часовник и е точен като ...... швейцарски часовник :)

Васе, постарах се много приятелю! Дано си доволен и дано е това, което очакваше. Очакваме снимки на цялата пушка, след като третираш приклада и г-р-у-п-и :)

Специални и най-искрени благодарности на Дени (jethro) за прецизната (както винаги) изработка на полимерните детайли от снимка 1.

Поздрави на всички!
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    173.6 KB · Прегледи: 195
  • 2.jpg
    2.jpg
    278.5 KB · Прегледи: 189
  • 3.jpg
    3.jpg
    360.1 KB · Прегледи: 190
  • 4.jpg
    4.jpg
    188.8 KB · Прегледи: 194
  • 5.jpg
    5.jpg
    225.3 KB · Прегледи: 193
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Бързам да изразя благодарности на колегата и приятел Калоян (pellet) за тунинга на "най-добрата пушка на света". Скоро ще покажа групи, като намеря време да пострелям.
 

pellet

Редовен Потребител
Излишно е да казвам, че специално този коментар, от устата ( клавиатурата :) ) на този майстор, е два пъти по-ценен за мен от който и да е друг!
Янко, искрено благодаря приятелю!
Специални поздрави!
 

Hidden

Редовен Потребител
Добра работа! Но не ми стана едно ясно - буталото трябва ли да се преработва, за да може да се сложи новия синтетичен маншет?
 

pellet

Редовен Потребител
Не, оригиналния кожен маншет се захваща с винт М5 към челото на буталото. Аз ползвам също подобен винт, който закрепва комбинирания детайл в дясно на снимка 1.
Т.е. единствената обработка на буталото е повърхностното супер-финиширане.
 
Последна промяна:

6tangata

Редовен Потребител
Днес приключих е един ''дядо'', който остава твърдо в колекцията :)
1. Реставриран приклад с интересна шарка и оригинален ''отежнител'' на цевта.
http://6tangata.snimka.bg/details/haenel.460385.38241387
2. Уплътнение на цевта. Скоростта се вдигна, но още има дизел, защото си ползвам кожени маншети и не знам колко точно.
http://6tangata.snimka.bg/details/haenel.460385.38241389
3. Нов маншон на диоптрика..доста по масивен от стария, който често се поокъсва тук-там.
http://6tangata.snimka.bg/details/haenel.460385.38241388
 

Nikola

Потребител
Здравейте колега. Има ли някакви монтажи за оптика, които да могат да се монтират директно на 9мм лястовичата опашка на Хаенела без подложки и преправяне. Искате ли да си спретнем и една поръчка за маншети от тези които е взел колегата Пелет? Дано някой се хване да се занимава, че аз хал хабер си нямам с това пазаруване по интернет от други страни.
Колега Пелет, можеш ли да ми изработиш и на мен един гумен демпфер, като този който си сложил на Хаенела от по-горе?
 

xpresident

Редовен Потребител
Има ли някакви монтажи за оптика, които да могат да се монтират директно на 9мм лястовичата опашка на Хаенела без подложки и преправяне
На Гамо монтажите стават, пишеше назад някъде в темата. И колегата pellet ползва такъв, явно стягат до 9мм.
 

pellet

Редовен Потребител
Да, търси моноблок на Гамо. Те стягат до 9 мм.

Мога да ти изработя демпфер. Имаш ЛС.
 

Hidden

Редовен Потребител
Не, оригиналния кожен маншет се захваща с винт М5 към челото на буталото. Аз ползвам също подобен винт, който закрепва комбинирания детайл в дясно на снимка 1.
Т.е. единствената обработка на буталото е повърхностното супер-финиширане.
А може ли да се изработи детайл за закрепване на маншет от някоя по-масова пушка - Гамо например?
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Може да се изработи всякакъв детайл или специфична втулка и сме го правили. Но маншета е с диаметър 24мм и такива няма, поне на нашия пазар. С pellet сме пробвали какво ли не и добрите резултати са с ПУ К-маншет, добрата стара кожа и фабричен руски маншет.
 

lynx

Редовен Потребител
Не може ли да се присади маншет от леееко стругован стандартния Гамовски маншет от малките им модели(примерно 440)?
Там диаметъра май беше 25мм., Митака казваше че са направени от добър мат'рял и изкарват доста време.
 
Нагоре