SUMATRA by Eun Jin

dpp

Новодошъл
Колеги.
Някой да иска да се раздели със Sumatra 2500 6.35 ??
Обмислям сериозно закупуването на нова и единствения проблем засега е ходенето до София , нямам скорошен ангажимент към СФ та ...
 

vasikata

Новодошъл
Да се похваля
От 2 дни съм собственик на Суматра 5,5. Купена е от колега от форума. Отдавна ползвам въздушно оръжие но имам само пужинки. Та малко неподготвен се сдобих със тази пушка. Днес имах възможност да я пробвам, набързо изтрлях 5 барабана за проба. На 30 м. подпрян на количка в капачка от пюре няма пропуск. Това е с монтирана оптика без никаква прострелка, сложих я на пушката стегнах болтовете и стрелба. Оптиката е била монтирана на пушката преди това и предполагам затова не и бяха нужни настроики. За по фина настройка ще мисля когато заредя въздух. Благодарение на peko се сдобих с муниции и маркуч за зареждане. От вчера имам и 10 л. бутилка, която смятам да пратя на водна проба и да започвам по-сериозни стрелби.
Пушката се оказа по-красива на живо но и доста голяма, и въпреки заглушитела си гърми здраво. Единствен проблем на жената и е тежка и трудно се прицелва.
 

PetioStoianov

Редовен Потребител
Скъпи колеги, бих искал и аз на свой ред да се похваля в тази темата със своята придобивка - Sumatra 2500 6.35 500cc. Това е първото ми ПЦП и съм повече от доволен :).
При наличие на повечко свободно време ще кача снимки на групи и направени експерименти, ще се пробвам да направя и няколко прилични видеа :).

Sumatra 2500, 6.35, 500cc + Leapers 8-32x56 Mil Dot
 
Последна промяна:

anibis

Редовен Потребител
Скъпи колеги, бих искал и аз на свой ред да се похваля в тази темата със своята придобивка - Sumatra 2500 6.35 500cc. Това е първото ми ПЦП и съм повече от доволен :). Преди да я пратя за тунинг стрелях с нея на 80м, групите бяха 5см 5 изстрела на лек вятър в планината, нямам търпение да я изкарам сега след като е направена. Искам да благодаря на всички колеги, които ми обясняваха, когато нещо не ми беше ясно и използваха достъпен език и проявяваха търпение към мен, като начинаещ.
Всички заслуги относно избора на пушката и нейния тунинг принадлежат на Gadnqra. Искам да изразя безкрайните си благодарности за проведените безброй разговори по телефона на темата ВО, многото ЛС и пълните отговори на бездънната яма с въпроси след като отидох да си я взема лично. Признавам го като майстор, понеже пушката имаше заводски проблем, който обаче успяхме да хванем много късно - пушката изпускаше от клапана, който се оказа че е с полиоретан,не с О пръстен и се наложи да наместваме, почивстваме и да баем на пушката в продължение на часове. Опит, не става, повторен, пак не става, трети път и не ще и не ще....разгобихме я поне 15 пъти и накрая ми стана неудобно и му казах да я оставим и да изчакаме да дойде нов клапан, но Gadnqra запази спокойствие и продължи упорито да опитва и след около 15тия опит се получи! Пушката се зарежда без да изпуска от никъде, стреля много мощно, и дрънчи като газов пищов :D. Искам да благодаря не само за доброто изпълнение върху пушката, многото информация и смеха до сълзи, но и за безкрайното гостоприемство, с което бях посрещнат, с ръка на сърцето казвам, че не ми се прибираше !
При наличие на повечко свободно време ще кача снимки на групи и направени експерименти, ще се пробвам да направя и няколко прилични видеа :). Хиляди благодарности, хора като вас карат земята да се върти !

Sumatra 2500, 6.35, 500cc + Leapers 8-32x56 Mil Dot
Пожелавам ти много добри изстрели,а за Никито/Gadnqra/ той си е пич от всякъде!
 

slavev

Потребител
Хе, хе.....голямо БЛАГОДАРЯ на г-н CILINDARA! :)))) Това е на 65м. с 3,64 гр проектил. Реших да не си развалям успеха! ;)

А това е на 45м.
 

Attachments

  • DSC_0457.JPG
    DSC_0457.JPG
    238 KB · Прегледи: 171
  • DSC_0452.JPG
    DSC_0452.JPG
    285.4 KB · Прегледи: 158
Последна промяна от модератор:

slavev

Потребител
Да, един е! Написах: да не си развалям успеха! :)))) Пушката стреля два барабана! На 65м. ги вкарва като на 45! Само с един дот нагоре.

Няма спане :))))! Температура :-5 градуса, мишената на 100 м. с далекомер. Първи два изстрела и спрях, че ми е жал да хабя безцелно тия проектили! Влизат на около 4 см. в топола! Според мен са малко твърди, но ще го преживея :))))

Нещо може би бъркам с качването на снимките
 

Attachments

  • DSC_0466.JPG
    DSC_0466.JPG
    237.2 KB · Прегледи: 130
  • DSC_0471.JPG
    DSC_0471.JPG
    475.1 KB · Прегледи: 137
Последна промяна от модератор:

lynx

Редовен Потребител
Колега slavev, явно се опитваш да прецениш дали ти е точна пушката след тунинга, поне аз така го разбирам...?
Сега не е много подходящо времето за далечни стрелби, пробвай да направиш групи на 50 метра.
По принцип е възприето по форумите като мярка за точност, да се стрелят групи по 5 изстрела на 50 метра.
Ако групите са по-малки от 1 инч(2.54 см.), значи пушката се вмества в нормите за прилична точност.
Такива мишени каквито постваш, с по 1 или 2 изстрела в мишената, не дават яснота дали пушката стреля добре и дали е имало подобрение с тунинга.
 

slavev

Потребител
За не спортни цели, пушката ме устройва на 100 %.Ефект от тунинга има понеже преди него беше немислимо да стрелям с тези проектили (влизаха в формат а4 на 30м. разстояние и то изключително хаотично ). Мисля, че показах в реални условия как се справя пушката, а (за несъстезание) дори 1изстрел е достатъчен а тя прави 9 сигурни. Както и да е. Може на някой да му е от полза написаното. Хубав ден на всички!
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте, колеги.
Тъй като става въпрос за тунинга на колегата Славев, то той е само силов, което ще рече: тунинг на клапанно тяло, трансферпорт, нов боен клапан, зачистване на фрезовите пътеки в работния участък на ударника, нов заряден клапан и преработка на дотиквач.
Това само по себе си подобри значително повторяемостта на качеството на изстрелите.
Колегата Славев може би трябваше да отбележи, че стрелбата е проведена от прозореца на автомобил, което ще рече, че по този начин не би била прецизна. Не на последно място от особено голямо значение е и дулната фаска, която колегата Славев си е направил на коляно, абсолютно сам. Той самият не пожела да му направя нова фаска, която според мен би подобрила още повече качеството на изстрела, но въпреки това резултатите от подпряна на прозорец на лек автомобил тромава и дълга тояга и температура 5 градуса по C и не до там пълен с метан резервоар, резултатът бих казал, че е повече от добър. Ако аз бях на мястото на колегата Славев, бих направил теста на въздух при начално налягане в резервоарите 220 - 225 бара. Като бих напълнил пушката на студено, тоест навън. По този начин с така напълнена пушка, началната скорост на проектила ще е по-висока, а от там ще се подобри и групираността на изстрелите. Но този тест за пореден път показва високото качество, високата енергийност на този свръхтежък проектил. Все пак добре би било да се направи тест с необходимите за това средства. Маса, подложна възглавничка и по възможност в стрелбище, за да се елиминират факторите: вятър, температура на въздуха, работа с метан при ниски температури и случайна опора като врата на автомобил.
Поздрави!
 

slavev

Потребител
Здравейте , ето едно друго решение за тежките проектили. Стана случайно понеже стругарят не ме разбра за направата на канала или аз не обясних ясно . :)))Според мен е по-удачно понеже барабана може да се ползва и за чашки без проблем , а проектилите се центрират безупречно .Минус е , че са заличени номерата но въпроса е решим .
 

Attachments

  • IMG_0010.JPG
    IMG_0010.JPG
    313.3 KB · Прегледи: 163
  • IMG_0008.JPG
    IMG_0008.JPG
    132.7 KB · Прегледи: 161
Последна промяна:

slavev

Потребител
IMG_0013.JPG Ето реалния резултат от тунинга на другаря Cilindara ! Адмирации ! Температура - 6 градуса . Проектили - 3,64 гр. Дистанция - 97 м. според далекомера . Пушката - на метан , подпряна върху якето на тавана на колата . :)))))) Явно толкова си мога ! Друг би подобрил резултата .
 

dberov

Редовен Потребител
На тази дистанция колега с тоя топ дето рита като кон и стреляно от тавана на колата - по хубаво, здраве му кажи.
И да, АДМИРАЦИИ на Янко/cilindura за поредната перфекно свършена работа.
 

slavev

Потребител
Здравейте ! Имам една молба . Днес най-после стигнах да ползвам хронографа . Ще помоля , ако някой може да ми каже балистичния коефициент на проектила , че не знам как се смята . Както следва : проектил - 3.64 гр. Скорост начална - 293,5 м.с. На 50м.- 272,5 м.с.На 94м.- 256 м.с. Благодаря ви предварително и желая на всички весели празници !
Забравих да спомена , че тези скорости са при температура +4 градуса . Лятото мисля , че нещата ще се подобрят значително .
 
Последна промяна:

mario321

Редовен Потребител
Колеги на суматра пасва ли накрайника от хатсан помпа, в смисъл аз ще мога ли да зареждам пушка суматра със същата станцията която помпа бт65.
Турския накрайник ще ми върши ли работа и при суматра.
 
Нагоре