Регистрация на въздушна пушка втора ръка без документи?

valyo08

Новодошъл
Здравейте колеги.Може ли някой да ми каже какво се случва,ако изпусна с 4-5 дни, срока за уведомление на новозакупена въздушна пушка ?Модела е -Hatsan Striker Edge-5.5-245m.s.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Ако от там където си я купил може да промениш датата си ок колега, ако неможе ще има глоба вероятно. Това при положение, че пушката е над 24 джаула
 

valyo08

Новодошъл
И на мен само това с датата ми идва на ум.Остава и в магазина да са съгласни......
 

lynx

Редовен Потребител
Изкарай си един ментарлив болничен лист за дните на закъснението :)
По принцип не би трябвало за няколко дни да се заядат, но не се знае на какъв тъпанар може да попадне човек...
 

valyo08

Новодошъл
И това е идея.Но няма да прекъсна семейната почивка заради КОС.Трябва да го измисля грамотно.
 

rabbeat

Потребител
И това е идея.Но няма да прекъсна семейната почивка заради КОС.Трябва да го измисля грамотно.

Колега, пушката ти е под прага, при който се изисква уведомление. Можеш да минеш и със замерване от лицензирана оръжейна работилница. Реално е около 22.5J... Разбира се, по-сигурния начин, за да си нямаш евентуални главоболия с полицията е да ги уведомиш. :)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Защо всички забравяте, че попълнено и подписано Уведомлението заедно с копия на документите може да се подаде и по пощата с препоръчано писмо или с куриер.
Така спазваш без проблем сроковете.....
 

павле

Потребител
Има начин . Вадиш документ че пушката е под 24 дж. После отииваш в кос с документа и им казваш че вчера сарата пружина се е счупила и си я сменил с по яка и мощноста се е покачила над 24 дж . което налага да я обявиш . И си ок .
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Здравейте колеги.Може ли някой да ми каже какво се случва,ако изпусна с 4-5 дни, срока за уведомление на новозакупена въздушна пушка ?Модела е -Hatsan Striker Edge-5.5-245m.s.
В моя случай нищо не се случи,и там работят хора!
 

bibiko

Редовен Потребител
А как ''стои'' положението, ако в техническата документация на пушката е указано на чист български език, че максималната скорост на чашката е 150м/с, и Ек=12 Дж, но пушката е окомплектована с 2 пружини на БК- едната е за 12 Дж, а другата пружина- за >40 Дж? :no:
 

rabbeat

Потребител
... пушката е окомплектована с 2 пружини на БК- едната е за 12 Дж, а другата пружина- за >40 Дж? :no:
Джаулите не се вдигат толкова с една пружина, пък ако ще тя да е ГП. Пушка стреляща с 150 м/с (по търговски данни), никога няма да изкара >40 джаула... освен ако не я преработиш в PCP ;)
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Става дума, колегата е писал, за пружината на БК /боен клапан/, което говори че пушката Е пцп. Все пак мисля че за ударника трябва да е тази пружинка ма както и да е.
 

bibiko

Редовен Потребител
За справка: пушката е Крикет, .22! И съпровождащата инструкция не е ''листовка диплянка, рекламка..'', а оригинален документ от фирмата-вносител и продавач на оръжието, превод от оригиналната инструкция на чуждия език. Да, става въпрос за пружината на Бойния Клапан, че е дадена в двата варианта. Колегата, от който я купих, я беше регистрирал, попълнихме договора за покупко-продажба, после с ''диплянката'' ходих при адвокат и той също ми каза, че с този документ не съм длъжен да регистрирам оръжието. Регистрирането от предишния собственик, каза юриста, си е било жест на добра воля и ''връзване на гащи''!

Ето минала обява...
Screenshot_2016-10-02-02-03-59oHG1zum.jpg


Поздрави!
 
Последна промяна от модератор:

lynx

Редовен Потребител
Е, добре де...
Като ти го е казал бай адвокат, защо търсиш мнения във форума? ;) :no:
Явно ти се въртят разни дилеми в главата. :no:
С регистрацията има всякакви варианти и всеки сам си решава какво да предприеме.
Вместо да подхождаш отдалече с полу подвеждащи въпроси, направо пусни питанка в Крикетската тема:
"- Колеги, дайте да се изброим. Колко души с 45 джаулови Крикети не са ги регистрирали? "
Така ще спиш по-спокойно, като знаеш че във форума има сходни души :)
 

bibiko

Редовен Потребител
Просто се чудя как да постъпя,...той адвоката, де, е прохождащ в професията, и съм объркан-ако наистина имам избор, така да се каже, какво да избера. Защото ако се наложи да обяснявам на кварталния колко Дж е пушката, надали ще обърне внимание на това, че Ек=m.v.v/2 . A може да има и други колеги, които да са се сблъсквали с подобен казус, с други пушки, които не са Крикет. Това е, нищо друго! Поздрави!
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
След като предишния собственик е подал Заявление, по Закон си длъжен в указания срок да отидеш до КОС-а, носиш си Договора с предишния Собственик, копие от неговото Заявление и документите(Технич. Паспорт)придружаващ пушката. Съответно и той трябва да "отпише" пушката.
Той(КОС-аджията) има правомощията, да ти откаже Вписване или да го направи, както е направил колегата му. Пък може да се окаже, че е един и същ, ако сте в едно РПУ.
Относно другата част на въпроса ти, е желателно да не я поставяш пред него, защото сам заявяваш, че ще нарушиш Закона, а тогава вече може да имаш нужда от Адвокат..
Между другото, запитай се как в необятната Русия, всички стрелят като са на "разходка" над 80-100м а пушките им по Закон са под 4,5Дж.
И си ги купуват от магазина пломбирани.
ПП. Не мога да разбера колегите, които почват по незнайни пътища да нищят глождещите ги въпроси. А и двата ми телефона ги има под аватара ми и нямам спомен на някой да съм отказал "консултация"???
 
Последна промяна:

bibiko

Редовен Потребител
Ей, исках да попитам нещо, а то какво стана...
Screenshot_2016-10-02-17-57-43.jpg
Повече няма да ''се обаждам''!
 

georgi dimitrov rashev

Новодошъл
задравейте и аз на 29 септември си купих хатсан страйкър едге вортекс не гледат документи искат замерване от оръжеен майстор удостоверение в което пише колко джаула е на мен ми писаха 21 джаула и човека ми каза с удостоверението и фактурата да карам и да не я регистрирам ама тази седмица ще отида до кос ще им покажа документите и ще пиша във форума какво е станало за инфо на другите които се интересуват от въпроса нали все искаме да сме си по закона за това
 
Нагоре