ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Понякога е доста трудно, да не кажа почти невъзможно с "невъоръжени" ръце.
Макар, че хващам на струг, в някои от случаите викам собственика да си напъва сам или поне да присъства,
макар че в трудните ситуации нагрявам.
Под невъзможно имам предвид, без да смачкшш, скъсаш или нараниш.
Жалко, че преди няколко дни си чистих телефона и изтрих десетина снимки на една хатсанска помпа, цялата в ръжда, която едва разглобих.
За пръв път попадам на такова чудо.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Достатъчно сме дъвкали темата преди и мисля че тази е излишна. Няма какво да уточняваме. Извън безопасния срок ти си поемаш риска. Кратко и ясно. Няма ама, няма видиш ли...
 

sts1969

Редовен Потребител
АТ 44 алуминиев ? ??? че тоя дзвер от де го изкопа? Рауха няма да има проблеми, но виж...на АТ-то щом е алуминиев бих го сменил задължително...макар че не познавам човек който да задържи АТ 44 за повече от 2-3 години. :D:D:D:cheers:
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
И така зададен въпроса ти, пак не се връзва Иво.
Защо да купуваш нещо, което няма да ползваш? Единствено ако си вземеш тръба за резервоар и се съхранява като резервна част, консервирана.
А напълниш ли го, вече му тече експлоатационен срок. Ако е цял резервоар, особено стоманен, е препоръчително да е под налягане.
Хидротест и рентген на резервоар с изтекъл срок, може да струва дори повече от нов. И преминал ги успешно, пак си е материал "на възраст".
 

methaa

Редовен Потребител
И аз да поспамя.
Ако не надуваш резервоара до макс. раб. налягане и не го използваш в голям диапазон (например от 100 до 250) ще му удължиш значително живота.
Моя например е до 250 атм. А аз го ползвам от 100 до 130 атм.
 

DeadShot

Редовен Потребител
Колеги цялата помпа (2ра и 3та степен) ли трябва да се развият за да се стигне до О-пръстена на 3та степен? Гайката ще се заобли от напън но не се развива?! Говоря за тази която държи основата с тръбите...
 

sts1969

Редовен Потребител
Един авер разви въпросната гайка с голям водопроводен ключ и удължителна тръба...и рязко лашкане. Успех! :D:cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
голям водопроводен ключ и удължителна тръба...и рязко лашкане
После може да стане така, че да изхвърлиш помпата.
По-горе на тази страница има клип.
Под него аз съм писал.
Гледай клипа, чети.
Ако помпата е хубава и не е за хвърляне, намери някой, който разполага с инструмент и знае какво прави да ти я развие.
 

DeadShot

Редовен Потребител
Гледах клипа, развих другите детайли ама това се закелеши.Няма кой да помогне и ще рискувам нямам избор.Благодаря.
 

anibis

Редовен Потребител
Колеги цялата помпа (2ра и 3та степен) ли трябва да се развият за да се стигне до О-пръстена на 3та степен? Гайката ще се заобли от напън но не се развива?! Говоря за тази която държи основата с тръбите...[/Q
Топлодух нагряваш здраво,защото може да е лепена там точно/не съм отварял никога/ но колегата ivodoc в предния си пост точно това обяснява.
Най добре при стругар,и там с топлодуха,след това на струга...
 

DeadShot

Редовен Потребител
@sts1969 и аз процедирах по същия начин само,че вместо тръба ударих тръбния ключ с теслата :D:D. Изкарах трета степен,смених и О-пръстена,ама сега пущината не влиза.Предполагам трябва да се развие някак си тръбата от снимката и да се вкара на обратно?
 

sts1969

Редовен Потребител
Изкарах трета степен,смених и О-пръстена,ама сега пущината не влиза.
Пръстенът който си сложил май е малко по-голям, за това не влиза. И при мен се е получавал подобен проблем, при вкарването новият пръстен се срязваше. Похабих 2 и се принудих да сложа старият който нищо си му нямаше, вече втора година си карам с него. На всеки 3 помнения развивам долният край на помпата (долната камера в която влиза маркуча), за да почистя конденза и да смажа клапана и стержена за 3 степен(без да го вадя от тръбата) смазвам през долната дупка за клапана като извадя пружинката и клапанчето.
 

DeadShot

Редовен Потребител
Сложих оригиналният о-пръстен от комплекта. Да ви питам WD-40 имат силиконова смазка и може ли тя да се използва за помпата?Пише,че държи до 260градуса и уж за високо налягане.Ама като не съм запознат..
 
Последна промяна:

nobreak

Новодошъл
Колеги, дайте някакъв размер на о пръстена на 3 степен за хасанска помпа с цветния манометър....

Колеги имам следният проблем с помпа Hatsan от тези с цветния манометър. Разглобих я, почистих я и я смазах леко със силиконова смазка като тази http://tpetrov.com/search.php?prod=Силиконово+масло+SM1000 - по принцип си бях поръчал SM350, но ми пратиха такава....Та сглобих я, ударих 2 х 20 помпи и помпата спря да помпа, ни напред, ни назад - пълни се с въздух под налягане и трябва да и развия секциите, че да излезе въздуха. Всички о пръстени са здрави, смазвал съм съвсем иконимично....каква може да е причината? Като развия най дебелата външна тръба и помпя само със стъблото, на което е пръстена на 3-та степен, работи....

Оказа се долния клапан - о пръстена е заминал.
 
Последна промяна:

jony

Потребител
колега, 0 прьстена на 3-та степен е 4x1,5 по добьр е 3.7x1.7 но не знам дали ще го намериш .Аз смятам че само смяната на 0 прьстена няма да решиш проблема за дьлго ,защото след 1000 помпи пак ще трябва да сменяваш 0 прьстена.Истината е ,че основата на 0 прьстена която е изработена от бронз се е износила и когато диаметьра и падне с повече от 0.1 мм новите 0 прьстени които поставяш се защипват м/у цилиндьра и основата на 0 прьстена откьсват се малки парченца и помпата е готова за ремонт.Решението е да се изработи нова основа за 0 прьстен кято да е с 0.03мм по малко от диаметьра на 3-та степен.Аз правя такива от плиамид с размери 6.97 и помпата работи перфектно.Ако имате вьпроси обаете се на тел-0885083606.

колегии, доколкото знам само на композитните бутилки има краен срок за ползване-10 години а на стоманените би трябвало да е доста повече
 
Последна промяна от модератор:

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
"Примамливите цени" отговарят най- добре на въпроса ти колега.
Не се впускай в приключения.
Ако купуваш бутилка най-добре да е нова или от колега от форума, защото ще знаеш истинското им състояние.
Човешкия живот не се измерва с 200 лв.
Успех намирането на бутилка
 

Alucard

Редовен Потребител
ФТКС
Колеги,на помпа Хатсан от новите, бронзовата "гайка" под дръжката с нормална резба ли е,че нещо ми е трудно да я развия?
 

praetorian

Редовен Потребител
С нормална е,ама е лепена с някакво зверско резбово лепило.Мъката за отвиване е страшна!Ползва се ключ тип звезда,нагряване,почукване,напъване яко.Запаси се и с арсенал попържни по адрес на съседите....
 
Нагоре