ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Обади се в магазин Хубата, кажи си размерите и ако съществуват, ще ти ги пратят.
 

Б.Богданов

Потребител
Не знам, колко от колегите живеещи в София ползват услугите на divetec /http://www.divetec.bg/index.php , но ако някой реши да си пълни бутилката в този магазин трябва да представи валиден сертификат за водна проба. Ако бутилката е на двадесет и повече години не я пълнят. Много стриктно спазват правилата за безопасност, което е похвално.
Наскоро слушах интервю с руски експерт по въздушните оръжия и едно от изявленията му беше, че трябва да се ползват безопасни бутилки -стари и/или без водна проба и т.н.. Правилата често се пренебрегвали в Русия и това водело до много неприятни последици.
Споделям напълно мнението, че не трябва да се правят компромиси с качеството на бутилките.
 

lynx

Редовен Потребител
Повечето от нас точно там зареждат, но сме с бутилки ненавършили 10 години и не ни искат нищо.
Преди не искаха да пълнят бутилки по-стари от 10 години.
Сега може и да има промяна, до 20 годишни с бележка за водна проба.
 

sts1969

Редовен Потребител
Анди, какво му се е случило на този клапан че е в такова жалко състояние? Аз моят бивш Хатсан съм го помпил само с моята хатсанска помпа в продължение на 1 година. За този период съм разглобявал цилиндъра профилактично около 4-5 пъти, винаги съм го намирал сух и неразличим от нов. На помпата и правя редовна профилактика на всеки 3 помпенета, развивам я от долната страна, обирам влагата и смазвам с течен силикон. ???
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Анди стига спами темите с тия снимки.Аз съм помпил с помпата поне 3-4 години докато взема бутилка. Нищо подобно не ми се е случвало.

Sent from my A850S using Tapatalk
 

andi

Редовен Потребител
Оги , аз не спамя - ще се обоснова , макар да не си падам по писането :
Тази снимка не копи пеист ит някой чужд форум , не е и фотошоп ( на вие съм с тези техники) . Направих я лично с телефона когато разглобих (след доста борба) цилиндъра на 1250 . Преди мен известен "майстор" (с диплома) и опит с Валтер се е пробвал и се е отказал .
То и тук доста хора имат 1250 , и са ги отваряли , ама се чудеха какво е това - капачката с клапана за зареждане на стоманен цилиндър от Доминатор 1250 .
Пушката е купена нова преди 2,5 год . В магазина са предложили (при покупката) помпа Хатсан за 230лв , помпа Валтер(Хил) за 700лв ( с доставка за няколко дена и помпели мааалко по-леко) и гола брандирана 6л бутилка Валтер за 595 лв . Човека взема хатсанската (доста е якичък) и 2000 съчми - в неговия град няма .
"Изненадващо" още първата седмица помпата се разваля - километри до магазина, скандал и смяна с нова но вече с уговорката да помпи само до 250 , бавно и с почивки . Колегата почва да помпи само до 230-240 , стреля малко и рядко , но за около 1400 съчми помпата се разваля 2 пъти . Първия е закарана до магазина и те я ремонтират , след втория (това лято) се е огънала "случайно" около някакъв стълб .
Цилиндъра е останал свален и е седял така 2 месеца . При мен дойде с блокирал клапан и 120 бара , който не могат да се изпуснат . Няма да кажа как съм го отворил под налягане и какви нови приспособления правих специално за това - не опитвайте това в къщи .
Имам Валтер от 2007г и после така се случи , че едва ли има някой в БГ да е отварял повече Валтери 1250 и 850 от мен . Отварял съм цилиндри помпени с Хилл , с Хатсан и с бутилка и виждам много добре разликата вътре. Винаги , ама очевадно, хатсанските са мнооого мръсни и с проблеми . Ама чак такова нещо и аз за първи път виждам . Снимката вътре в цилиндъра не стана добре , и там е много гняз. Щока на клапана от ръжда се скъсал и заседнал - няма вадене засега .
Всичко ще се накисне в спец вана и ще видя какво може да се спаси .
И понеже от помпи разбирам много по-малко отколкото от Валтери , ще копирам това в темата .

ПП. Нека не забравяме , че извън шепата форум , има много ползватели на ВО вярващи безрезервно на "компетентните" продавачи в оръжейните магазини .
 
Последна промяна:

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Анди пиши само в една тема че не мога да ти смогна. За това ти пиша че спамиш. :)

Sent from my A850S using Tapatalk
 

kid

Редовен Потребител
ФТКС
ПП. Нека не забравяме , че извън шепата форум , има много ползватели на ВО вярващи безрезервно на "компетентните" продавачи в оръжейните магазини .

Има интернет, има гугъл...
Но няма кой да чете и мисли...
И аз, като колегите по- горе години наред съм помпил с хасанска помпа и съм нямал абсолютно никакви ядове.
Но както всяко нещо си иска от време на време да се погледне и обслужи, да му се направи профилактика...
 

dberov

Редовен Потребител
Тази снимка не копи пеист ит някой чужд форум , не е и фотошоп
...смяна с нова но вече с уговорката да помпи само до 250 , бавно и с почивки . Колегата почва да помпи само до 230-240 , стреля малко и рядко , но за около 1400 съчми помпата се разваля 2 пъти . Първия е закарана до магазина и те я ремонтират , след втория (това лято) се е огънала "случайно" около някакъв стълб.....
ПП. Нека не забравяме , че извън шепата форум , има много ползватели на ВО вярващи безрезервно на "компетентните" продавачи в оръжейните магазини .
Вярвам че снимката е реална но от горе написаното съдя че причината не е в "компетентните" продавачи от магазина нито в Хатсанската помпа а от не правилна и експлоатация. По думите ти собственика в начало е помпил на екс над 250 бара без почивка и е нормално помпата да се скапе а от загряването и температурните разлики в нея и резервоара се получава конденз който в последствие е окислил и блокирал клапана. Честно казано съмнявам се колегата да е спазвал уговорката да помпи бавно и с почивки до 250 бара а също че е правил някога профилактика на помпата или пушката си. Та не му е виновна помпата че да я огъва в стълба, при такава експлоатация резултата би бил същия без значение дали помпата е Хатсан, Хил или каквато и да е друга марка. Както писа kid "всяко нещо си иска от време на време да се погледне и обслужи, да му се направи профилактика..." а също и да спазва инструкциите на "компетентните" продавачи от магазина щото в случая ако аз бях на тяхно място тая помпа нито щях да я сменя нито да я ремонтирам.
 
Последна промяна:

DeadShot

Редовен Потребител
Колеги,бе тия турски помпи Хътсан как ги затягат? 2-ма мъже не можем да развием горната тапа от към дръжката,че да освободя пръта за 3-та степен...От долния край към клапана който пречи на въздуха да се върне също...Помпата е нова и "девствена" все още?
 

lynx

Редовен Потребител
Първото разглобяване е тегаво, после няма проблеми.
Действайте с повишено Фнимание да не издерете чарковете.
 

DeadShot

Редовен Потребител
Само влага пуска колега... :D
Е туй животно няма разглабяне...Продухах конденза колкото можах като махнах маркуча...Дано е достатъчно.
 

sts1969

Редовен Потребител
Пробвай с нагряване, може да има фиксатор на резбите, но леко да не стопите о-пръстените...вече нищо с марката Хатсан не може да ме учуди :D
 

DeadShot

Редовен Потребител
Разглабял съм БАМ-ска помпа 6 пъти на ден.Ама тоя асан няма и няма разглабяне.Сега видях,че ръцете ми посинели от стискане на помпата, докато другия напъва с ключа :D:D . Поне долната част да можеше да се разглоби да забърша конденза ама и тва не става...
 

dberov

Редовен Потребител
Сложи парче дебела кожа или ако нямаш един кожен колан в менгемето и основата на помпата я захващаш не пренатягай, и с почукване по гаечния ключ...
 

sts1969

Редовен Потребител
Моята я разглобихме в един автосервиз, увихме я с парче ангренажен ремък и стегнахме на менгемето, след това с гаечният ключ и удари с големият чук по него докато поддаде. Сглобяването вече го правя само със стягане на ръка. :cheers:
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Анди стига спами темите с тия снимки.Аз съм помпил с помпата поне 3-4 години докато взема бутилка. Нищо подобно не ми се е случвало.

Sent from my A850S using Tapatalk


Аз пък откакто стрелям с ПЦП-та единствено и само с помпа Хатсан съм пълнил. Нямам къде да пълня бутилка в Ловеч.
В момента имам помпа модел с цветният манометър. Купувал съм я на 26 Ноември 2011г. т.е. преди точно 4 години.
Помпил съм Асани, Армсове, Комети, SPA P12... една капчица влага не съм намирал в цилиндрите на пушките!
Помпата е на "стотин цикъла" и НИКОГА не е отваряна!!!

РЕЦЕПТАТА:
1. На всеки 3-4 цикъла развивам дръжката на помпата и капя 4-5 капки силиконова смазка в чашката откъдето се засмуква въздуха.
2. Помпя на серии по 30, като оставям помпата "да почива" между сериите по 4-5 минути.
3. В края на цикъла, отвивам изпускателя и правя десет бързи напомпвания, които издухват влагата и маслото събрана в долната част на помпата.
4. ВАЖНО: Пушката през цялата процедура на помпенето и изпускането на налягането стои по-високо от изпускателя на помпата. Така ако в маркуча попадне влага в процеса на изпускането налягането я издухва през изпускателя.
 
Нагоре