Пружинките на GАМО - Hunter -1250, Hunter - 440, CFX и др.

lynx

Редовен Потребител
Разглабя се, изчиства се идеално цялата смазка вътре.
Зачистват се осенъци, стружки и прочие по ръбовете на карантиите отвътре и се сглобява по обратния път.
Ако не се изчисти смазката още дълго ще пуши и гърми като черешово топче, а това съсипва маншета и цилиндъра.
 

SetheriaL

Новодошъл
Lynx,
И на теб ти благодаря за хубавия отговор.
Ако още някой има някакъв полезен съвет ще съм му повече от благодарен. Ако не, може да затворите темата пък аз ще си ровя из форума за повече информация от тук нататък.
Благодаря още веднъж на всички включили се :)
 

danim1972

Потребител
Като собственик на такава красавица 5.5 мога да кажа че (имай предвид че стрелям основно пликинг :))) пушката на дистанция 20 и 30 метра на механични мерни прибори събира изстрелите в монета от 5 стотинки без упор или маса ,стрелям основно с gamo match, скорост не съм мерил но с gamo expander на 30 метра дупчи флакон от wd40 и стара мишена за дартс едновременно и се забива в чамовата дъска зад тях . Незнам за другите но за мен след Хасана и Бам-а е върховно удоволствие ;)))
 

Vlado

Новодошъл
Аз като тествах моя ЦФХ сложих една бирена кутийка на село на тревата под дървото на сянка отмерих 25 метра, обръщам се и .... бе къде се дяна тая кутийка? Викам си добре че си сложих оптиката :D
 

lacezarasia

Новодошъл
Благодаря ви за отговорите! Все повече везните се накланят към тази пушка. Притесняваше ме, че няма достатъчно мощност, но точността ще компенсира. Всъщност с тази пушка това се цели, изчетох доста и стигнах до извода, че идеалната скорост за точна стрелба е 180-190 м/с ( поправете ме, ако не е така ), така че ще взема тази пушка. Форума е страхотен информацията в него е доста и на ниво.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Благодаря ви за отговорите! Все повече везните се накланят към тази пушка. Притесняваше ме, че няма достатъчно мощност, но точността ще компенсира. Всъщност с тази пушка това се цели, изчетох доста и стигнах до извода, че идеалната скорост за точна стрелба е 180-190 м/с ( поправете ме, ако не е така ), така че ще взема тази пушка. Форума е страхотен информацията в него е доста и на ниво.
Абе да ти кажа за идеалната скорост малко се бъркаш ама не е много :D Много разтегливо понятие е и за сега по-добре не го използвай, че ще се съберат още 2 страници :D
 

redsox

Редовен Потребител
Здравейте! Вчера смених пружината на гамо биг кат 1250. В магазина от който купих частите ми дадоха и ГОИ54 за смазване на пружината. Сложих съвсееем малко, но такова дизелиране не бях виждал след това.
Разчаркосах пушката отново, маншета е здрав. Изчистих я добре.
Сега ако може да препоръчате откъде какво точно да купя за смазка? За пружината, буталото, и ако слагате силикон смеска на маншета. Но моля ако може с точно име на продукта и точния сайт или магазин:)
Благодаря!
 

redsox

Редовен Потребител
ОК! Мерси за инфото.
Това от линка само за пружината или мога да ползвам и на други части?
 

lynx

Редовен Потребител
Графит на прах може да се слага навсякъде, не се пали от налягането. Но се слага по съвсем малко, защото е мърляво.
Почти всичките стандартни смазки съдържат макар и малки количества петролни продукти като разтворител. Дори и силиконовите смазки и масла.
Това ги прави запалими и не особено подходящи за пружинни пушки.
 

Dominus

Редовен Потребител
Има смазки които не съдържат такива чудеса. Тази е за свръх високи налягания.
1adece063f17c1cf12f2bda6a0335376.jpg
35b9bfa5b70bef47240d1164e9424e7f.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Ако не ти се дават пари, може да си настържеш графит от моливи.
Ключарите използуват графит на прах за смазване на секретни ключалки, ако имаш познат ключар може да си изпросиш малко...
 

redsox

Редовен Потребител
А чудесно:) хубаво е, че ми давате различни варианти. Благодаря!
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравей, колега!
Да започнем отзад напред. Това, което са ти дали в магазина, а именно гой 54 е оръжейна консервационна смазка. Това не е смазка за обработване на вътрешни детайли на пневматичното оръжие. Това е смазка, която се използва за повърхностно смазване на отделните компоненти на въздушната пушка, като цев, корпус (цилиндър), ригел (зареждащ лост) и всички други стоманени оксидирани детайли, които са изложени на атмосферни въздействия. Тази смазка можеш да ползваш, ако не стреляш с оръжието си в продължение на месеци.
За нашите цели, а именно движещите се детайли на пружинната пушка са подходящи графитосъдържащите смазки или тефлоново-силиконовите спрейове. Съветът ми е следния: изчисти маншета от греста, като в последствие с дълга пръчка, върху която можеш да намотаеш еднократни кърпички за нос, напоени с ВД 40 изчисти внимателно цилиндъра от вътрешната страна до пълно отстраняване на греста. След това вкарай буталото в почистения участък като оставиш опашната му част да стърчи извън корпуса на пушката. Тази опашна част я смажи с графитна грес и чак тогава вкарай цялото бутало да опре в челото на цилиндъра. Пружината, ако е телена разбира се я смажи със същата грес, но смазвай тънко и не прекалявай с дебелината на образувалият се повърхностен мазен слой. Обработената по този начин пружинно-бутална група ще ти служи дълго и безотказно. По-важното при тези пушки е смазването на буталото, защото не са редки случаите, когато неподдържана и несмазвана пушка е предизвикала главоболия на собственика включително и на мен. В темата за Норика съм публикувал снимки на именно такава пушка, чието бутало е задрало във вътрешната горна част откъм страната на оптиката по време на зареждане, което естествено е довело до неговото блокиране и невъзможност пушката да бъде заредена. По начинът, който съм описал естествено ще се получат няколко дизелиращи изстрела, но те не са фатални. Ако пък искаш да използваш ефекта на дизела, защото има и такива иднивиди, желателно е да замениш пластмасовия маншет с дебелостенен изработен от гьон. Той позволява обилно смазване посредством, което поддържа дълго време ефекта на дизела. При този маншет няма опасност от прегаряне, тъй като той предварително е "изпечен" по време на пресоването на доста висока температура. Аз лично съм правил такива маншети и съм използвал ефекта на дизела със свръхтежки проектили в калибър 5,5, но това вече е друга тема.
Поздрави!
 

redsox

Редовен Потребител
Колега и на мен ми хвана окото обявата в нета:) нищо конкретно нямам като инфо. Но отзивите в pyramydair са като цяло положителни за този модел.
 

alex70

Потребител
някой да има впечатления от gamo black fusion igt заслужава ли си?

Имам gamo black knight igt и разликата с фюжъна е само заглушената цев. Въпреки igt буталото има доста силен откат и ми счупи две оптики, затова препоръчвам оптика с фиксирано увеличение и диаметър до 40мм. Доста точна до 50 м. С JSB 1.03 и HN 0.95 докарва скорост над 240 м/с. Ако нещо друго те интересува питай.
Моята я купих точно преди една година и сега гледам цената е с близо 100 лв отгоре и май без оптиката, дали си заслужава близо 500 лв за пружинка ти си помисли.
 
Последна промяна:
Нагоре