HATSAN - всички модели пружинни пушки на фирмата.

gogan64

Потребител
Гогане,ако знаеш колко много можеш да научиш от Янко ,ще ти стане неудобно.

Здравей бате Ники!
Не се чуствам неудобно между тези които знаят и могат повече от мен,
дори напротив ,уважавам хора с които се говори на един език!
А ти още не си ми описал марсиянката ,и затова ще те подразня малко......
Миналата година направих една ,която спечели ПЪРВО място в Бенчреста за южна Чехия!
Сори нямам снимки да ти я покажа!

Слагам центрираща шайба на пружините които правя както отпред така и отзад /или правя задната тапа по диаметъра на цилиндъра за който е предназначена/!
На ВОРТЕКС не поставям центрираща шайба защото не е необходима,/за справка -разглобете заводска пушка с ВОРТЕКС и открийте въпросното нещо!:cheers:
 

mitaka101

Потребител
СПАМ! Моля да не се трие поне известно време в името на инженерната наука!
Всъщност спора тръгна от 5-те стотни хлабина, която колегата Цилиндъра препоръча за сглобката на заключващия зъб:
... измери диаметъра на зъба съответно и на цилиндричния канал като разликата в диаметрите по моя преценка не трябва да надвишава 5 стотни; ...
от там колегата Гоган отрече този размер:
Ще хвърлиш колегата в котешки вятър с тия 5 стотни...............
Не набиваме лагери.............................
Явно тук той се е объркал, защото говори за НАБИВАНЕ при 5 стотни ХЛАБИНА.
Цилиндъра му обръща внимание на този факт:
... Аз когато набивам лагери, стотните са в плюс върху диаметъра на оста...
Колегата Гоган продължава да се твърди, че лагер не се набива на ос, която е с по-голям диаметър:
...
Все пак ще ми е интересно да наблюдавам набиване на лагер върху ос със стотни в плюс
сигурно е от гума лагера................... или.................... оста!
Понеже някой беше споменал, че е инженер - прилагам малко явно позабравена от него информация:
http://www.mgu.bg/drugi/ebooks/tokmak/1_5.pdf
и ще цитирам само част от глава пета на Машинни елементи:
"Разположението на допусковото поле на диаметъра на вътрешния пръстен под нулевата линия е необичайно за система основен отвор. Това е наложено от необходимостта да се използуват стандартни допускови полета г, p, n, m, js, y, h, g, f на диаметрите на валовете, които в съчетание с допусковото поле на диаметъра на отвора на вътрешния пръстен образуват сглобки със стегнатост. Най-големите стегнатости на тези сглобки не предизвикват затягане на лагера, или недопустими напрежения в материала на вътрешния пръстен, както ако се прилагат стандартните пресови сглобки със стегнатост."
Ако колегата инженер провери в Справочник на технолога - там може да открие конкретни стойности на стегнатостта на сглобката лагер/вал в система основен вал, ако си спомня за какво говоря.
Хубаво е да сме полезни, а още по-хубаво е да даваме достоверна полезна информация.
Извинявам се за СПАМА, но инженерното в мен не се сдържа.
 

gogan64

Потребител
Изобщо не е спам, а конкретен и обоснован отговор, който
очаквах от колегата Цилиндъра....................!
Но за съжаление той не можа да бъде толкова конкретен!

Поздравления Митак!

Благодаря!
:bravo::cheers:
ПС.
Ползвам този и други справочници почти ежедневно ,
все пак това ми е работата!
 

cilindura

Редовен Потребител
Здрасти, Гогане.
Един истински инженер би разбрал за какво става въпрос без конкретен отговор. След като си инженер би трябвало и мисълта ти да е инженерна. Справочниците вместо само да стоят пред теб, май трябва да ги попрочиташ от време на време. Хайде сега, можеш да отвориш една тема за набиване на лагерите и да преместим дискусията там.
Адмирации за Митака :cheers:
Личи си, че човекът не е ял хляба на татко си напразно.
Браво, Митак и наздраве!:cheers:
 

gogan64

Потребител
аз пак простичко да попитам:
Какво е това "КОТЕШКИ ВЯТЪР"???

Котешки вятър е лек но постоянен сърбеж в аналната област!

Или казано с думи прости.
Примерно ако не знаеш или дори не можеш да си разглобиш пушката ,някой да ти обяснява за някакви 5 стотни хлабина.В този случай получаваш котешки вятър.

Това е метафора ,разбира се!
 
Последна промяна:

gogan64

Потребител
Здрасти, Гогане.
Един истински инженер би разбрал за какво става въпрос без конкретен отговор. След като си инженер би трябвало и мисълта ти да е инженерна. Справочниците вместо само да стоят пред теб, май трябва да ги попрочиташ от време на време. Хайде сега, можеш да отвориш една тема за набиване на лагерите и да преместим дискусията там.
Адмирации за Митака :cheers:
Личи си, че човекът не е ял хляба на татко си напразно.
Браво, Митак и наздраве!:cheers:

Ако пусна тема за набиване на лагери ще трябва да четеш внимателно за да съм ти полезен!
А сега разгледай внимателно това и пак ми напиши хлабината на щифта на заключването на твоята 135!
Допуските на цилиндрично плъзгащи сглобки за Ф10мм са следните!
ES=40.40
mikron.png

EI=40.00
mikron.png
-основно
____________
ES=40.00
mikron.png
-основно
EI=40.40
mikron.png


Максимална хлабина 80.800
mikron.png

Минимална хлабина 80.000
mikron.png


При 0.05 мм тази сглобка носи риск от задиране и блокиране на механизма,особено като се знае че щифта се движи си по оста си под радиално натоварване./сила перпендикулярна на оста на движението/
Като се има предвид качеството на материалите които използва производителя вероятно ОПТИМАЛНАТА хлабина на заключването 135-цата се е самонапаснала след няколко десетки цикъла с частични вътрешни деформации на отвора или щифта, и може би поради това продължава да функционира!
Производителя си е гарантирал безпроблемната работа на механизма с хлабина от 0.1мм минимум!
За твое сведение
Отвор Ф 8мм
Щифт Ф 7.9мм
или
отвор Ф8.2мм
щифт Ф8мм
Срещал съм и двата варианта!
И стотици хиляди пушки функционират по този начин безпроблемно!
Нека Митака да ти обясни какво значат тези стойности,и как се изчисляват,
вместо да преписва учебниците по машинни елементи в темата!

Хубаво е да сме полезни , а още по-хубава е да даваме достоверна полезна информация!

Питане! Позлатения куатро спусък на Хатсан 135 съвместим ли е с по-новия куатро спусък на 125?
http://www.pushka.eu/product/Резерв...o-за-пружинна-въздушна-пушка-ХАТСАН-нов-модел
Малка лотария ,ще трябва да провериш ,те от един и същ модел рядко пасват..............
 
Последна промяна:

cilindura

Редовен Потребител
Гогане, продължаваш да се пънеш като магаре на мост и да се въртиш като пате в калчища, което все повече се оплита в тях. Вероятно практическите ти способности не са чак до там развити, за да си обясниш някои неща. Вместо да ми подхвърляш кухи теории, изсмукани от учебниците пък и от интернет, вземи покажи нещо в тази тема, конкретно свързано с пушките на Хатсан, направено от теб. Ровейки се в темата попаднах на едно твое умотворение, което ако го чете ученик от 11 клас ще падне от смях, защото еквилибристиките, които обясняваш ще доведат собственика на пушката единствено до главоболие. Единственото нещо, което успях да прочета, написано от теб, където разбира се се мъчиш да обясниш нещо, което не си правил и не ти е ясно или ако си го направил си го направил с двата си леви крака, а именно: писал си на колега от форума относно проблем с Хатсан, че той щял да се оправи като му затегне шарнирната ос, сложи по-силна пружина и удължи заключващия зъб на цевната кутия - ха-ха-ха :D:D:D
Митакът вероянто трябва да ти обяснява и изяснява някои положения. Човекът на мен няма какво да ми обяснява, тъй като с него всичко сме си обяснили и изяснили.
Заключващите зъбчета, които правя до сега никога не са задрали няма и да задерят. Виж ако ги правиш ти може и това да се случи, тъй като виждам, че залагаш на теорията, а не на практиката. Някога имах приятел, който упорито твърдеше, че червена керамична боя може да бъде направена от железен окис, да ама не. На теория е така. Във всички учебници по керамична технология на дълго и широко е описано, че именно от този окис в определена концентрация при определена температура се получава червен цвят, да но на практика се получава кафяво. Така че по-добре практикувай вместо да скачаш с теории изсмукани от пръстите. В този форум, колкото и да ти е чудно с Митака сме били и продължаваме да бъдем полезни на много хора. Даже май бях полезен и на Орхан, който адмирира твоите не подпланети с дела волеизлеяния.
С твоите "съвети" едва ли даваш на колегите полезна и достоверна информация, по-скоро би ги въвел в заблуда. Отговорът, който си дал на колeгата за спусковият механизъм за 135-ца е голямо ала бала. Вероятно не си наясно, че вътрешният диаметър на цилиндъра на 135-цата е 30 мм. Човекът едва ли е останал удовлетворен от изключително некомпетентният и подвеждащо-объркващ може би отговор. Но това не е отговор.
Аз ще кажа на колегата следното - не е възможно да използва спусък от Хатсан 135 на Хатсан 125 (система куатро) по простата причина, че заключващият зъб на 135-цата е фиксиран с половин милиметър по-ниско. Ако бъде монтиран такъв спусък на 125-ца съществува риск от самострел. Именно това се получи при колега от моя град, който поради липса на спусък за 125 си купи такъв за модел 135.
Стотици хиляди пушки функционират безпроблемно, по начина, който си описал Гогане, но пък и много хиляди функционират и със спукани маншети, а дори при мен има една експериментална, която функционира вече 2 години без маншет на цевта. Но все пак ние с колегата Митака полагаме усилия въздушките ни да функционират по-добре от фабричния си вид.
Така че, Гогане, разбрахме, че четеш, но не е зле да поработваш повечко върху пневматиките от тази тема и в крайна сметка да публикуваш нещо направено от теб.
 
Последна промяна:

ORHi

Потребител
Бат Янко нИ мЪ Фкарвай в интригата... :) Не че ми беше само полезен, ами много ми помогна и благодарение на теб Нориката и до днес функционира безотказно, вярно и точно, и едва ли ще се скапе това, което е минало през твоите ръце! :cheers: Харесах поста заради последното изречение за спусъците. Останалото за мен е на китайски...
 

gogan64

Потребител
карай да е весело! И наздраве!

Уважаеми колега,
Беше ми изключително приятно да се позабавлявам няколко дни ,дразнейки те откровено и последователно.
За никого не е тайна/дори и за мене/,че си се специализирал в оправата ,ремонта и тунинга на Хатсаните почти професионално! И не само тях!
Но забавлението ми ,да гледам как подскачаш като ощипана мома след всеки мой пост свърши!Тъй като виждам че приемаш нещата твърде емоционално.
Време е да вкараме отношенията си в основните правила на форума,помагайки на хора с не дотам високи технически умения , знания и опит!
И аз имам Хатсан /и той не ми е първия/ и в предни постове съм описал начини и методи за отстраняване то на детските болести на въпросната марка!
Можеш да ги прочетеш и ако нещо не ти е ясно ,не е необходимо да питаш Митака-аз също бих могъл да ти го обясня!
Изискванията на хората в тази страна,където живея, относно тунинга, ремонта или направата на нова пушка са доста високи,и аз ги покривам без проблем!
Все пак това не ми е само хоби ,но и професия!Направил съм над 50 пушки ,а ремонт,направа и поставяне на газови пружини просто не съм ги броил ,а и няма смисъл.Някои от пушките които съм създал са в топ 5 на регионални и републикански състезания./виж в кросманите последното нещо което съм направил за себе си/
Надявам се модератора да вземе съответните мерки ,и премахне безмислените бръщолевения на двупосочното ни противопоставяне от последните няколко дни ,
защото от тях никой няма да научи нищо включително и как се набиват лагери!
Апропо.............
Аз мога да поставя куаро от 125 на 135 и обратното също- и разликата във височината на заключващия зъб не е половин мм. а е около 2мм!
30 мм. цилиндър на 135 - 26мм на 125 играеш само с дупките за щифтовете на цилиндъра ,другото е еднакво!Аз разбрах въпроса куатро от 125 за пушка 135!

Надявам се че след като преодолееш моментното си емоционално състояние ,
да приемеш моите ИЗВИНЕНИЯ!!!

Карай да е весело !И НАЗДРАВЕ!:cheers:

пс.Като си идвам в България ще пиеш чешка бира от мен в Шумен ,а не шуменско!
 
Последна промяна:

cilindura

Редовен Потребител
:cheers:Здравей, Гогане.
За разлика от теб аз пия само и едниствено червено вино и подскачам тогава и единствено когато пуснат българска народна музика. Най-много подскачам на дайчовото хоро. Забавлението е хубаво нещо особено в тази техничарско-сухарска за някои пневматична тематика. Изискванията относно тунинга са според критериите на човека. Тук има хора с далеч по-високи изисквания от там където си ти в Чехия. Още повече, че тук няма ограничения в мощността на пневматиката, а изискванията при високоенергийната пневматика са съвкупност от широк спектър познания в технологията на металите и от части пластмасата. Но както и да е, правил съм тунинг и за чужденци и то не малко. Съгласен съм да пием бира още повече чехска, за да си припомня годините, когато родителите ми работеха в Pivovar Plzeňský Prazdroj. По някаква случайност те работеха от началото на 60-те до средата на 70-те години в град Пилзен. Така че не споря по въпроса коя бира е по-хубава. Разбира се, че Пилзенската.
Апропо....
Вътрешният диаметър на цилиндъра на 125-цата не е 26 мм, а цели 29. Вероятно 3 мм ги нямаш за нищо :D:D:D ха ха ха
Наздраве макар и с бира
 

ssn

Потребител
Извинявам се, че се намесвам, когато атовете се ритат, но темата е за пушките Hatsan, а не кой е по-по-най. Може би истината е някъде там между двамата, но нека ако не се спрат, модератори и админи да се намесят. Все пак е най-масовата марка в България и много хора, включително и аз чета темата с интерес и уважавам постовете на колегите, които са постигнали толкова много, имайки технологични възможности или не - няма значение.
Колеги, нека да сме си полезни и да се уважаваме!
Живи и здрави и наздраве!!!
 

gogan64

Потребител
Цилиндъра е прав за диаметъра 29 мм за 125- 30 мм за 135 /а26 мм е на серия 90 /
Грешката е моя!Сори!
0,5мм е разликата във височината между щифтовете на крепежа и щифта на заключващия зъб!
Ще ми отнеме 5-10мин. за д аги заменя от 125 на 135 и обратното!
Но само ако е наложително!:cheers::cheers::cheers:
 

cilindura

Редовен Потребител
ВАЖНО!!! За новодошлите в темата за Хатсан и за колегите, които все още не знаят, диаметърът на цилиндрите на средните "Хатсан"-и не е 26 мм, а е цели 27 мм.
Току виж ,Гогане, някой си е купил маншет за малките "Гамо"-та и тръгне да го поставя на среден "Хатсан". Да се чуди човекът как да го раздуе. Както казахме - трябва да се дава достоверна, а не подвеждащо- объркваща информация. Гогане, получаваш още една двойка в тази тема. Ще си дърпаме ушите.
Като споменахме Чехия, се сетих за Зденек / приятел на баща ми/, който правеше страхотно вино от българско грозде. Наздраве, Гогане!
 

5ko

Потребител
Може ли на лични да продължите дискусията.........нищо че няма да има публика.С найголямо уважение.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Наистина вече не е интересно да ви чета, пък и не само аз ! Наистина и аз се надявам да мините на лични :cheers:
 
Нагоре