ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

sts1969

Редовен Потребител
Имам няколко бройки Полимаг останали ми не помня от къде, специално за такива чашки си направих адаптер за еднократна стрелба за АТ-то защото не се събират в барабана (блокират въртенето му) Пробвал съм 2-3 пъти стрелба с такива, колкото да се убедя че отварят доста по-голям дупка в консервена кутия от нормалните чашки...но нямам достатъчно бройки за да си създам впечатления за точност. :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
Някои колеги чиито пушки са с къс барабан, изрязват внимателно върховете на Полимага за да не пречи на превъртането.
Но трябва да се ползува шаблон, за да са абсолютно еднакви всички чашки след "обрязването".
 

andi

Редовен Потребител
Теорията е едно , ама тестовете показват че няма разлика в точността на изрязани с шаблон и на изрязани с нокторезачка за левче . Само дето с нокторезачката режеш по-бързо . Разлика има в рязани-нерязани , но много малка (при -1,5мм).
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
А да сте виждали някъде да се продават тези Кросман Премиер 7,9 грейна?
Любопитно ми е да ги пробвам, иначе моя щаер най-харесва Екзакт 0,547 г 4,52мм и Хеви 0,67 грама 4,52.
Добри групи прави и с Акупел 4,52мм -0,55 грама и с ХиН ФТТ 4,50мм-0,55 грама. (с последните групата е добра до 35 -40 после не става)
 

lynx

Редовен Потребител
Из софийските магазини се намират К.Пр. главно в 5.5
В 4.5 не съм ги виждал досега, но може и да ги има някъде.
Ако се поръчат от ибей ще излезнат златни заради транспорта.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Полимага съм го тествал до 43 м и без връх. Няма разлика в групата, но има около сантиметър пропадане.
На 37 м съм си играл в един барабан да ги наредя с връх/без връх/с връх... и после на листа има 2 групи една под друга, но не са такива както в 4.5 ги е докарал Щаера. И винаги има и по 1 флаер, не знам защо. Това в 5,5. Чашките са много добри, но явно си искат много тестове, за да намериш правилната скорост за съответната цев. На мен със Суматрата ми даваха близки попадения като 1,175(само 1,5 см отгоре заради по-високата скорост) и нямаше значение какво има в барабана. И с Щуреца попаденията са близки и с 1.03, но групата е отдолу и вдясно пак на сант и половина???
Сега чакам да измайсторят и в .35 Полимаг......:lol:
 

ToHKa

Редовен Потребител
Не съм стрелял с тях още, ако някой има информация ,нека сподели :)


JSBPredatorMETALMAG_zpsd4051cf4.jpg

6a010536785851970b01a73de5329a970d-pi
 

andi

Редовен Потребител
Полимага в 5,5 (1,03гр) при мен след 40тия метър е близо до балистиката на 1,175 , въпреки по-високата скорост . там вече БКто ги изравнява .
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Metalmag засега има само в.22. Не е останало време да му направя тестове. Връхчето е месингово и естествено по-тежко от поли-то. При запазване на тялото, не се знае при еднаква мощност как ще е баланса при летежа на чашката. Може и да си иска други скорости.
ПП. Нямам из фризерите стари бутове, мръвки и сланини, та ще трябва и аз да забъркам някакъв желатинов микс за тестовете.
Има колеги и у нас, пробвали Полимага във всички калибри, но при всяка пушка се държи различно като точност и групи. Виж от експанзивността няма оплаквания, просто е брутална. Особено, ако се утежнят леко(със съчма) или двойно( слепена екзакт отзад примерно)....
 
Последна промяна:

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
http://nzairgun.com/forum/index.php?topic=401.0
Не знам дали е даван този линк, но е интересен тест на чашки 4,5 на дистанции 50, 100 и 150 метра

Аз все още не съм попадал на Кросман Премиер 7,9 грейна и не съм ги пробвал, май в БГ ги няма!
Из софийските магазини се намират К.Пр. главно в 5.5
В 4.5 не съм ги виждал досега, но може и да ги има някъде.
Ако се поръчат от ибей ще излезнат златни заради транспорта.

В Стара загора си бях взел една кутика Кросман Премиер 4.5 но моята цев не ги хареса пробвах да правя групи с тях на 25 метра и се оказа че е доста по отворена от колкото с жсб 0,547.Но на Любо пушката ги хареса и сега остатъка от чашките са при него.Не мога да кажа колко точно тежат но на външен вид изглеждаха много добре и очаквах да стреля добре но уви.Скорости също не съм мерил само пуснах 30-40 чашки да видя как са.Направих мисля че 3 групи с тях първите две бяха ужасни и го отдавам на това че смених чашките но и третата не ми хареса по спомен беше по голяма от левче но колко точно и аз не знам.След като продължих с ЖСБ 0,547 нещата пак си дойдоха на мястото.
Пак казвам че моята цев не ги хареса не значи че при всеки ще е така.:cheers:

Надявам се да съм бил полезен.

ПП. И понеже в Стара загора си мислят че могат да продават двойно и тройно от нормалните цени мога да кажа че са по скъпи от ЖСБ.
За сравнение ще дам примерни цени.
ЖСБ 500бр. 1.03-24лв
ЖСБ 500бр. 1.175-25лв
Кросман премиер 4,5 500бр.- 13.50лв
Има и по фрапантни случай но те са в цените на пушките.:eek:
 

Dominus

Редовен Потребител
Цената на премиера в 4,5 не е лоша изобщо. Иначе останалото си е пладнешки обир. И ако вашите бръснари работят на що годе еднаква надценка, то премиера може да се окаже доста евтинджос /реално/. Не на последно място обаче това не значи, че е супер чашка. Всяка цев си харесва нейното. Требе да се пробват.
 

methaa

Редовен Потребител
Според мен е най-добре да се тестват съчми при напълно почистена цев и поне една кутия при различни условия навън.
Със старата пушка се убедих че стреля по-добре с лекото ЖСБ след втората кутия, не съм кьорав, просто исках да съм сигурен в избора си.
Много от колегите си не чистят цевта, или поне от време на време. За това е добре да се види как се зацапва цевта и кога започва и спира да стреля а това няма как да стане с 20-30 съчми.
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
Ами странното в случая беше че като минах пак на ЖСБ след 5-6 чашки си стреляше както преди.Цевта я бях чистил скоро и не ми се хабяха тампончета да я чистя пак.Не казвам че е правилен начина който съм направил пробата но факт е че не можах да нарпавя хубава група с тези чашки а Любо с неговата пушка успя.Но двете цеви на двете пушки са много различни и се държът по съвсем различен начин.
Както и да е утре ще мина да видя ако има пак такива чашки ще купя една кутия да видя точно колко тежат и след 499 чашки ще могат ли да съберът групата.:cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
Милко, няма смисъл да си даваш парите.
Теглото е лесно да се намери в нета, май и Васко беше посочил грейновете.
Щом за 30-40 изстрела не си бил очарован от групите, по-добре няма да стане.
Армсовете си падат по ЖСБ, а статията на Васко е за тестове с Щаер, които са с малко по-различни цеви със собствено мнение.
 

ToHKa

Редовен Потребител
Старозагорските магазини са потрес...никакъв избор,и цените на JSB за кутия са еквивалент на закупуването на тостер или фритюрник...,както спомена Милко.

Имам си една 4.5-ца ,преди месец изстрелях кутийка Gamo round оваляни сериозно в графит,цевта от вътре е буквално черна заради тях,при удар чашките в момента оставят черна следа,но си стреля адски точно,даже си внушавам ,че ми се покачи скороста заради този вид смазка :D
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Кросман Премиер Лайт в 4,5 мм са 0,510 грама (колкото JSB Експрес)
има и Кросман Премиер Хеви 4,5 мм 0,68 грама
Аз искам да пробвам леките 0,510 грама
На повечето места из нета ги намирам леките в опаковки 1250 броя (картонени)
Милко провери в Ст.Загора ако има Кросман премиер леки 0,510 грама 4,5 мм вземи ми една кутия (ама гледай да не са от тези с издълбанатая глава или остри - пак ги има 0,510 - аз искам нормални с формата на JSB Експрес)
Искам да го пробвам този Премиер на моята пушка защото при мен резултатите от тестовете (макар и на 16 джаула) са същите като при цитирания тест. Групите ми са като на теста с JSB Eкзакт и с Хеви, С Експреса групата ми е по зле отколкото с е
Екзакта, пробвах и Акупел (които ползват матрици на Кросман, и резултата ми е пак същия, като на теста в линка) Та може Премиера да стреля добре.
Аз съм доволен от резултата с Екзакт, ама искам да намеря и втора чашка която може да ползвам (всъщност трета щото и Хеви стреля отлично при мен)
 

lynx

Редовен Потребител
Васко, ти ще ползуваш Щаера за ФТ.
Ако пушката ти стреля достатъчно добре с Хеви, имаш повод за размисъл защото това е предимство.
Таман като подухва няма да даваш по една педя корекции на далечните мишени.
Панчо с Хамърлито стреляше с Хеви и доста медали натрупа с него :D
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Да така е, но при сегашната ми настройка на Щаера на 15,4 джаула хевито е с 214-215 м.с и трябва да съм много прецизен с меренето на дистанцията. С Екзакта съм средно 236,6 м.с. Аз все пак си знам и кликовете за Хеви и при много ветровито мога да стрелям и с тях (все пак по вероятно е да определя по точно дистанцията отколкото вятъра) А на 50 метра хевито се отклонява с 1,5 см по малко от Екзакта при 5 км/ч вятър.( 3,7 см срещу 5,2 см според Чейр Гън)
Иначе точно преди малко ходих да пострелям и тествах точно това отклонение. Вятъра беше сравнително слаб но непостоянен и на 50 метра Екзакта се отклоняваше около 3 см, а Хевито под 2 см. (това вече тествано на практика)
Но все пак с екзакта на 50 метра постигам група от една дупка (повече прилича на детелинка около 12 мм) а с хевито до 35 метра е една дупка, но на 50 метра Хевито е с по- голяма групата. Таман три са в една дупка и следващите две я отвярят до 15-20 мм) Та нещата са много на кантар.

П.П. Цитираните групи ги правя от маса за съжаление, де да бяха такива и от FT поза, ама ми трябват тренировки :)
 
Последна промяна:
Нагоре