Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

Gadnqra

Редовен Потребител
Защото отстояваме други по-важни неща, които почти навсякъде ги няма, а тук ги имаме. В много европейски държави има супер много ограничения, включително и мощността на ВО. Относно саундмодераторите - никой няма проблеми, но не е нужно да се вдига аларма.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Че то цилиндърчето с дупка отпред на цевта ми не е саунмодератор, а мъзълбрейк или стрипер, е като вторичен ефект и променя звука ама ...
 

markup

Новодошъл
Вчера след като купих една ВП отидох до полицията да я регистрирам (оказа се, че работят от понеделник-четвъртък от 10 до 11) и не можах. Попитах дали мога в момента да я ползвам и ми казаха - не, не можеш, държиш я у вас и до 14 дни след покупката трябва да ни предоставиш уведомление и до 30 дни ще излезе решението дали мога да я използвам или не. През това време е забранено. Когато стана въпрос за джаулите ми отговориха в стил "а докажи го де" ... Прибират ти оръжието, отиваш на замерване, плащаш си за това... така, че най-безболезнено е да си изкарате хвърчащото листче и го дръжте в калъфа на оръжието.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Ама какво хвърчащо листче искат, като имам сертификат от производителя и фактура, а там пише 16 джаула...нося си и хронометър и мога веднага да замеря и покажа
 

lynx

Редовен Потребител
@Markup,
кой ти наговори тези групости? :eek:
Никъде в закона не пише, че не може да се ползува преди да я уведомиш!
В закона единствено пише, че си задължен да подадеш Уведомление в 14 дневен срок.
Дали ще пуснеш уведомлението на третия или на тринадесетия ден си е твоя работа, важното е да не изпуснеш срока.
След като си подал Уведомлението, не се чака никакво решение, разрешение или друга глупост.
КОС са задължени да ти издадат документа, няма нужда някой да решава или разрешава!
Режимът е уведомителен, а НЕ Е разрешителен!
 

markup

Новодошъл
Не го знаех това. Тези неща ми ги обясни полицаят на входа, води се нещо като информация. Ако е така още сега паля колата и отивам над Пловдив в горите да я прострелям.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Ходи си стреляй, вземи си документа за покупка за фа е видно, че не си пропуснал срока и всичко е по закон...само излез извън населено място и си стрелкаш по мишени
 

lynx

Редовен Потребител
Кажи му на полицая да си научи домашното, преди да дава погрешни съвети на хората и да ги въвежда в заблуда поради непознаването на законите.
Както вече ти казаха, намери си скрито отдалечено от хора място и си стреляй с кеф.
Ако не се набиваш на очи и не пречиш на никого, няма да имаш проблеми.
Бягай да стреляш и умната, ако не-русата!
 

markup

Новодошъл
Мерси много. Русата и умната 2в1 я намерих ;)
Сега да обобщя ако някой след време се чуди - 14 дни след покупката имате право на употреба на оръжието като през това време трябва да отидете да го декларирате в полицията. След тези 14 дни става лошо ако не сте го направили. Благодаря на колегите, че ме "светнаха" :)
 

FreeMan

Редовен Потребител
Тези по входовете разбират и са експерти по всичко ... те затова кибичат там пазачи. А защо хора се допитват до тях е вече друг въпрос.
Експертите по тези въпроси са в КОС, като се има в предвид че на места и те не са много в час с въздушното.
Колегите са писали - ВО е на уведомителен режим и изисква само подаване на уведомление.
Аз стрелях 3 месеца след придобиване на ВО без удостоверение за уведомление и при проверки им отговарях че съм я уведомил (както и беше)... който иска да се обажда в КОС и да проверява. Дори в закона не е упоменато че трябва да носиш удостоверението за уведомление.
Всяко твърдение или действие, което не е изрично упоменато в закона е подвеждане или нарушение на правата на гражданите и подлежи на последващи действия, както и на наказателна отговорност в определени случаи.
Бъдете спокойни и сигурни в правата си - естествено когато не правите закононарушение.
 

staz

Редовен Потребител
Аз вчера бях в КОС и им показах, че на пушката има щамповани от производителя 10J.
Служителката най-вежливо ми обясни, че няма нужда да подавам уведомление щом е под 24J, а само да си нося копие от фактурата.
Пушката е FX Royal 200 5.5мм, прибрах си я и по живо, по здраво....
 

markup

Новодошъл
Аз отново бих желал да попитам нещо. Открива ми се възможност да се снабдя с няколко ВП, но нямат документи - на около 20-30 години са и да кажем, че човека не е знаел за тях (така става като чистиш старата си къща). Предполагам, че няма как да вдигнат необходимите J за задължително уведомяване на служба КОС и то там ми се струва, че ако се направи едно замерване и покаже по-ниски стойности не би трябвало да имам проблем, но не зная дали това е така и ако е - къде в Пловдив и региона може да се направи такова нещо :/
Мерси предварително :cheers:
 

Емо

Потребител
Ако между тях има Славия 618/625, с удоволствие бих я взел на разумна цена
Иначе във ВИП-а можеш да получиш удостоверение
 

milen7773

Новодошъл
Здравейте, купих си хатсан ат 44 10 . Предишният собственик не го е регистрирал в кос и не сме правили договор за покупко-проджба. Някъде бях чел ,че ги регистрират и без такъв договор. Днес, като ходих в кос , се оказа ,че не са точно така нещата.На полицая му казах ,че ще звъня на стария собственик и ще правим договор.
Та въпроса ми е грози ли го глоба стария собственик , ако направим такъв договор и го представя пред кос?
Има ли вариант да си я регистрирам без такъв договор (внесена от чужбина, някаква фактура от оръжеен магазин......)
Предварително благодаря
 

dberov

Редовен Потребител
Имах същия случай преди година. От КОС ми казаха да си направя договор за покупко-продажба а бившия собственик щял да отнесе глобата. Така и направих само че човека не плати нищо.
Има една хитринка, направете договор за покупко - продажба на името на някой а след 2 седмици направете друг договор на твое име. Така вече пушката ще има официално бивш собственик който да я отпише а ти да я впишеш за уведомление.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
A на първия договор кой е продавач?
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
A на първия договор кой е продавач

На първия договор като продавач се вписва първия собственик който е забравил да я уведоми и затова че не е уведомена го грози глоба а като купувач се вписва някой приятел. След 2 седмици се прави нов договор като приятеля продава на мен. Така вече има пушка отписана от приятеля ми в КОС и вписана от мен а първия собственик никой не го търси.
 

st_beer

Редовен Потребител
Та въпроса ми е грози ли го глоба стария собственик , ако направим такъв договор и го представя пред кос?
Има ли вариант да си я регистрирам без такъв договор (внесена от чужбина, някаква фактура от оръжеен магазин......)
Предварително благодаря
Ще го отнесе стария собственик като "куцо пиле домат" ако ти направи договор за продажба. Ще трябва си плати едни 500 лв. Би трябвало при покупката да сте се разбрали дали е уведомена. Ако не е била уведомена и ти е казал за това то ти си знаел много добре какво си купуваш и да си търсиш варианти да си я уведомиш без да му навличаш бели на главата на стария собственик. Пробвай с някой магазин да си набавиш бележка за закупуване като нова,но имай предвид ,че на тях също им направиха журнали в които завеждат пушките при зареждане и когато ги продадат вписват на кого. Тези журнали ги носят от време на време в КОС за проверка. Това ми го казаха преди време в магазина когато питах за подобна ситуация.
П.п
Моята пушка също не е уведомена ,но тя си има документ за измерена дулна енергия 10,08 дж изваден още от момента на закупуването. Колега от групата искаше да си уведоми неговата пушка като им каза ,че след смяна на пружината е станала над 24 дж. В КОС са му отказали и не ги интересувало колко била станала щом има документация за 12 дж. На хората изобщо не им се занимава с нашите плякалки. Никой не се интересува от нас докато не направим някоя простотия и да им привлечем вниманието.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Най-добре е да я получиш като дарение от наследници и да я уведомиш.
Има бивш собственик има и нов.
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре