Самоделни PCP-та

geracite83

Потребител
Още е в производствен процес.А и как да я пратя като куриерските фирми само като чуят и ще ме линчуват.
 

anibis

Редовен Потребител
Направих си нов БК с по-голямо сечения на проходния отвор,и с по-голяма камера.
С тия размери на БК, би трябвало да хвана около 120дж. на въздух.
Стържена ми е 3мм. Полиамидната шапка,на клапана ми е оригинално 9мм. Ще направя нов клапан шапчицата да е 10мм и 11мм.
да затворя по-бързо,хода на ударника ми е 3см би трябвало и с малко по голяма шапка,12мм да отвори клапана,но това е вече проби грешки.

CIMG3078_zps71324d2a.jpg




CIMG3079_zps4bbd6ff2.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Ако увеличиш диаметъра на "шапката" е много вероятно да се разбягат джаулите.
Избягвай да правиш по много промени наведнъж, така няма да разбереш с кое си получил ефект и от кое дефект.
 

anibis

Редовен Потребител
Ще го пробвам с тази "шапка" оригиналната 9мм,ако имам много голям преразход, ще си направя друга шапка, примерно 11мм или 12мм проба грешка.
:cheers:
Сега завъртях за 10-на минути едно ново клапанче,с по-голяма "шапчица" старата е 9мм тая е 10мм ще го видя утре как се държи.

http://i1130.photobucket.com/albums/m535/miroslavcho7/CIMG3104_zps25955c1f.jpg
 
Последна промяна:

anibis

Редовен Потребител
ПОМОЩ!!!
Здравейте колеги,нуждая се от вашата помощ.
Направих си нов клапан,но тоя новия клапан не ще да затвори.
Има винаги мнооого леко изпускане.
Какво ли не пробвах,полирах,шкурих ама пак не ще да затвори.
Направих клапани от полиамид ,и два от тефлон единия е конусен и той не ще да затваря.После видях в тубата,един клапан който е с О/пръстен направих и него,но пак не ще да затвори.
Какво не правя както трябва че не ще да затвори тоя клапан?
Благодаря ви!
CIMG3136_zps73184b8c.jpg
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Миро, може ли причината да е в леглото на клапана а не в иглата му, все пак си сменил 3 игли и не затваря. Знаеш че само една драскотина колкото малко косъмче да има неравност и изпуска. :cheers:
 

anibis

Редовен Потребител
Светльо навсякъде отвътре корпуса е полиран.
Съмняваме да не е от проходния отвор на стържена.
Гледах в тубата тунинг на някакви клапани,и там бразилците,или хамериканците бяха
сложили бронзова втулка където се движи,контактува стържена.
И аз направих същото,разпробих проходния отвор за стържена,и там набих плътно Ф/бронз
След което го разпробих на Ф/3мм.Уж го направих за по добре ама... нали уж не е добре,да се движи/търка/ желязо в алуминий,
износва се бързо.Та заради това направих тая интервенция.
Тая втулка не е залепих,а само е набих в 6.5мм отвор,който предварително бях разпробил.
Съмняваме,там където ляга,бронзовата втулка,стената на корпуса,между тях да минава въздуха. Защото направих друг клапан с по голяма шапчица
и затвори веднага.
Но тя е с 1мм по голяма от оригинала,тоест 10мм и клапана само пръцна:-[:lol: когато сглобих и направих изстрел.
Въобще не отвори както трябва. Перила и Нико до последно са ги тествали тия клапани,с коя полиамидна шапка,ще има най малък разход, и естествено и да отвори както трябва. Аз си мислех че спокойно мога да сложа 10-11мм шапка,и да отвори както трябва и да смъкне още разхода,да ама не.
Ще има проби и грешки,какво да се прави.:cheers:
 

apapazov

Редовен Потребител
Избии втулката и и капни малко фиксатор за резби Локтайт и ако е от там ще спре гаранция. После ако поискаш да я избиеш просто ще трябва да я нагрееш.
Иначе колкото по голяма ти е шапката на клапана по трудно ще отваря на големите налягания защото натиска от налягането в цилиндъра действа на по голяма площ. Същото като на Бам 50 оригиналво е с 10 мм мисля и на над 160 -170 бара нямаше сила . След като се намали до 8-9 мм ставаше много силна. 1-2 мм имат голяма разлика
 

sts1969

Редовен Потребител
Бронзова втулка набита в алуминия, баз да има никакъв о-пръстен...няма как да не изпуска, те иначе и иглата щяха да я направят стомана и да уплътнява в бронзово легло, а клапаните ги правят от бронз, даже мисля че е фосфорен бронз за по-малко износване. Имам идея Миро, Ако престържеш от вътре легло и направиш от втрешната страна едно ново бронзово пръстенче (колелце) с легло за 0-пръстен по периферията което да ляга в алуминия, както на Хатсана полиамидното на бойният клапан самоче да е бронзово...нали се сещаш. Без да се налага да избиваш цялата бронзова втулка, че може да се нарани алуминия и повече нищо да не може да се набие в него. Тази бронзова втулка е трябвало да я направиш с периферия като гъбка с легло за пръстен и да я набиеш от вътрешната страна навън.:rolleyes:
 

anibis

Редовен Потребител
Нищо не става,избих втулката,намазах е с Локтайт,и пак изпуска.
Повече с тоя клапан не ми се занимава,аз изхабих толкова нерви,и въздух,че до сега щях да си направя още два корпуса.
Почнах нов корпус,новия ще е както оригиналния,без бронзова втулка,ще контактува стържена в алуминия.
Аз е имам 1г тоя пушка, и съм направил толкова много изстрели,и няма никакво износване на проходния отвор от стържена,и си работи като часовник.
Да ме пита някой що тръгнах да го правя тоя новия клапан по тоя начин,уж за по добре ама...
Нищо,човек се учи докато е жив!
Благодаря ви!:cheers:
пс. Стария клапан може да отиде в купува продава,за някаква символична цена, да избия нервите и материала.На който му се занимава,да си го оправи нека ми пише.
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Миро, мислех си днес и за още нещо. Не може ли само предната метална част на иглата да се движи в бронзова втулка...а от към другият край полиамида да си затваря в алуминиевото легло. Тоест, втулката да не е нацяло, а да е набита само от предната част където удря ударника и само водача на иглата да опира в бронзовата втулка дълга около 15-20мм. :cheers:
 

bdbonev

Новодошъл
Клапаните са сърцето на PCP
Knock off клапаните са капризна работа. Важно е всичко. Площ на притискане. Специфично налягане. Водене на иглата. Форма на уплътняващата повърхнина. Челно биене на тази повърхнина. Форма и чистота на уплътняващата повърхнина. Материал на клапана.
Ако увеличите повърхнината (външния диаметър), ще се увеличи импулса за отваряне и ударната система трябва да се пренастройва. Пушката губи мощност.
Материалът е важен. Тефлонът е мек и при високи налягания се смачква и затваря добре. Но смачкването влияе на отварянето на клапана. Трайността му намалява. Напрежението на смачкване е над 24 MPa. За самеделни клапани тефлонът е добро решение.
Полиамидът е много по-корав. Не се смачква и изисква точност и притриване на клапана за да не изпуска. И често при попадане на боклуци започва да изпуска. Леглото на клапана трябва да е перпендикулярно на водещата втулка, равен и гладък.
Самият клапан трябва да е с равна и гладка повърхнина, перпендикулярна на водещата игла.
Препоръчвам ви:
1. Не увеличавайте външния диаметър
2. Направете клапана от тефлон
3. Полирайте уплътняващото чело на леглото. Полирайте с дорник с перпендикулярно чело, воден от втулката, водещ иглата (При плоско чело, при конусна фаска е много по-сложно)
4. Притиснете клапана върху леглото и го притривайте с въртене. Следите върху клапана показват, дали ляга добре. Притриване на струг със строго осев натиск и достатъчно обороти.
5. Охлабете воденето на иглата в клапана. Няма да изпусне много въздух при изстрела, но ще позволи на клапана да се самонагоди върху леглото.
6. Връзката между иглата и клапана е много натоварена и често поддава. Иглата се набива в пластмасата и отварянето на клапана се нарушава. Следете дали клапана се скъсява след няколкостотин изстрела.
7. При мачкане на уплътняващото чело се получава мустак от пластмаса по вътрешния диаметър на клапана, което променя времето за отваряне и затваряне на клапана и оттам намалява мощността на изстрела.
Успех.
 

anibis

Редовен Потребител
Благодаря ти!:cheers:
Каквото си изброил всичко съм направил но без успех,и не знам точно от къде ми идва проблема.
Но както и да е,аз почнах друг клапан/корпус/
1.Диаметъра на шапчицата е 9мм направих друга 10мм и затвори веднага,но пък клапана не ще да отвори както трябва.
2.Шапчиците ги направих от полиамид,и от тефлон,но и от двата материала, пак леко изпускаха,даже направих един на конус,същата работа.
3.Полирах от вътре клапана,стана стъкло,ако мога така да го нарека,и пак не щеше да затвори.
4.Полирах клапана/шапчицата/,сложен на струга с 1000-2000шкурка.
 

bdbonev

Новодошъл
Челото, на което ляга клапана е много трудно са се направи равнинно и перпендикулярно на оста на клапана. Най-вероятно там ти е проблема.
Челото трябва да е плоско. Конусното е много по-сложно за правене.
Трябва да охлабиш иглата във втулката с 2 десети, та клапана да може да се самонагоди.
Трябва да притриеш клапана на струга като въртиш тялото а в задното седло слагаш хващач, дето държи клапана за да не върти. Въртиш на 200 -300 оборота и внимателно притискаш. Изваждаш и проверяваш. Пластмасата почва да се замазва и изглажда. Ако има конус, ще го видиш. Накрая трябва да се получи равномерна гладка пръстеновидна пъвърхнина.
Ако ти е криво, конусно или надраскано челото нищо няма да помогне. Притриването и полирането с шкурки не може да оправи криво чело, само го излъсква.
На практика хубаво чело на дъното на дълбок отвор е много трудно да се направи.
 

Attachments

  • valve_p1.pdf
    8.6 KB · Прегледи: 51

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Миро не са ти перпендикулярни челото (леглото) за клапана и отвора за стержена. При пробиването си загубил съосност и при този 3мм стержен няма как да го изкриви и затвори. Задължително леглото на клапана и водача(отвора) за стержена се правят на една установка на детайла. Тефлон въобще не използвай за клапан. Бързо си губи формата протича, а и е бавен за клапан. Най добре полиамид. В краен случай полиацетал но в никакъв случай тефлон.
 
Последна промяна:

Dominus

Редовен Потребител
bdbonev, нищо от това което си описал не е трудно и няма нужда от протриване. Хлабини от порядъка на 1-2стотни са напълно достатъчни.
 

lynx

Редовен Потребител
Аз също не бих сложил тефлон, за нула време ще даде фира .
Миро, защо не пробваш да скосиш лееко шапката отдолу по този начин:
(Аз моите ги правя така и целия натиск се пада върху много по-малка площ)
vv.jpg
 

bdbonev

Новодошъл
Трудността е относително нещо и зависи от квалификацията на човека. При доста хора ентусиазма изпреварва технологията. Та, като не познавам хората, обяснавам повече. Извинявам се, ако досаждам на някого.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Рачо, така както си го нарисувал, не се ли увеличава контактната повърхност?
П.п. Грешката е моя. Мислех че ще затваря на същия профил, а той ще е равнина...
Между другото подобно е на доминатора затварянето, но има о-пръстен челно, затворен за да не бяга.. И отгоре е точно на конус , а не е равнина, чийто ръб ляга точно по о-пръстена.
valveseatay3.jpg


hqdefault.jpg
 
Последна промяна:
Нагоре