Всичко за Фийлд Таргет

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
scandalo написа:
Аз ще съм горе долу кратък и ясен с моята позиция.Подкрепям на 100% поста на Божидар.Само ще кажа,че аз по ФТ се запалих именно от 1 състезание с неговата пушка,пример 2 Сибила с пушката на Паната, не съм сигурен дали Мира и Милен не са стреляли с 1 пушка също.За какви точки за какви чудеса се борим?Аз лично се боря за общо израстване в спорта и популяризирането му. С това правило го ограничаваме доста. Според мен само който стреля за класирането би го подкрепил.......... та ние се броим на пръсти стрелците в цяла България,че чак точките ни станаха проблемни. Според мен мисленето ни е сбъркано не търсим популярност на спорта,а точки и класирания....... Да ги гледаме на световно ниво ОК,но м/у нас нз. Но пък от друга страна звучи доста логично да си купи човек пушка + оптиказа 5к лв да пробва дали това е неговия спорт. Аз драми няма да правя, но винаги ще си отстоя мисленето.

+1 Съгласен съм с правилото, нека който няма пушка да не участва в рейтинга

Абсолютно. На 100 процента Румбата с по-малко думи, успя да обясни това което исках и аз да кажа :):):) :cheers: Така ще може този който е решил да се учи, да стреля втори, като стреля по втората мишена, за която пушката е вече настроена от колегата му. След това може да се опита да си намери първата мишена сам и да си я отстреля. Разбира се че ще му е по-лесно, ще има компромис, но за това пък няма да участва в класирането . Така е най-справедливо.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Както писа Архитекта казуса е чисто организационен. В правилата е записано, че съдията има право да определя състезателните двойки и тройки и това сме го прилагали винаги на купа „Балкантрейд”, за да не се губи време да се хвърля жребий. Това е продиктувано от по-големия брой участници. Воден от тази идея за протичането на едно мероприятие стегнато и по график и не на последно място съобразено с международните правила реших, че трябва да има ясни правила и добра организация. Който е организирал състезание само той знае как се организират 25-30 човека за да премине всичко гладко и без гафове.. Объркването в разпределението на двойките които се получи на Търново ме накара да сложа това ограничение. Много ми се иска купа „Блакантерйд” да протече по правилата на световната организация по ФТ. Явно съм в заблуда и тука е още рано за това. Ще цитирам мой приятел без да му споменавам името –„Най-добре е нещата да се случват от самосебеси, без да се налага от някого нещо”
Явно съм сбъркал в своето виждане и с право ме упреквате, че спирам популяризирането на ФТ-то и отблъсквам силно желаещи хора да се запалят по хобито. Всеки греши нали.
Обявата с това правило пуснах преди 1 месеци никой не реагира на следващия ден, а чак като останах 10 дни до състезанието беше забелязано. Няма да е коректно към другите участници сега това да бъде отменено.
Извинявам се на Румен и на Надя, че с това си правило ги ограничих в тяхното участие. Ако никой от участниците няма против аз съм съгласен Румен и Надя да участват с една пушка, но техните резултати да бъдат извън класирането на купа „Балкантрейд”. Ако има и други желаещи да участват по този начин нека ми пишат на л.с. с кого ще бъдат в двойка и каква пушка, но също без да участват в класирането.
Това е което мога да предложа на този етап.
 

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Архитекта написа:
Рейтинговият шампионат се провежда по инициатива и под патронажа на RGB за България. И се провежда по международните състезателни правила. Затова за да няма спорове и излишни коментари по адрес на бъдещи организатори считам, че ФТКС трябва да публикува ясната си позиция относно правилото "едвна пушка - един стрелец".

В тази връзка, ето какво казват правилата на ФТКС:

16. ПОВЕДЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА СЪСТЕЗАНИЕ

.........................

- пушка или друго оборудване не може да се използват едновременно от двама или повече състезатели, освен с разрешение на Главния съдия;

.........................


Т.е. по принцип не може, но Главният съдия може да реши друго. Въпросът се засяга на още едно място в правилата, в случай на повреда на пушката на състезател, той може да продължи състезанието с пушката на някой от неговата група, с негово съгласие /на собственика на изправната пушка/.

Според мен това изчерпва въпроса, и предлагам просто да оставим организаторите да решават за всеки конкретен случай, без да им опъваме излишно нервите.

На мен също ми се иска ФТКС да излезе с позиция по въпроса, и искрено се надявам това да се случи.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Не зная дали някъде не е публикувано преди, но е добро обобщение за това що е то Фийлд Таргет. Трябваше да обясня на приятел с какво се занимавам. Търсих търсих и тоя клип най много ми допадна:

What is Airgun Field Target?


п.п. Много ми хареса сравнението с Формула 1
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
В червената брошура грешките, допускани при позиция коляно:
Обувката се подпира на седлката и ходилото не е вертикално.
Седалката не е точно под коляното и подпира бедрото и седалището.
Коляното няма контакт със земята( не е подпряно)
Крака(обувката) е подпряна(докосва) на седалката
Седалката не е плоска под коляното(не отговаря на дебелина в случая)
Ръката( не само дланта) е подпряна
Облеклото(ръкава) докосва пушката или направо си е подпряна и на китката.
В зелената брошура са правилните пози.
Седалката трябва да е под коляното и да лежи на плоската си страна или коляното да е подпряно на земята.
Когато е подпряно директно на земята, седалката може да е подложена навита или подгъната.
Никоя част от седалката не трябва да подпира или докосва бедрата, седалището или предния крак.
Седалката не може да се ползва по никакъв друг начин при подготовка за позиция коляно.
За ходилото и предната ръка е ясно, коментирани са и преди.
Задния крак трябва да е във вертикално положение погледнато отзад.
На задния крак(ходилото) е позволено да бъде под ъгъл, така глезенната става може да бъде по-близо или по-далеч от земята(но погледнато отстрани, отзад пак само вертикално). Пръстите може да са огънати или шпиц.
Ако седалката не е подложена под глезенната става, глезена не трябва да е подпрян на земята или да я докосва.
При предната ръка, пред ставата на китката само дланта, пръстите или ръкавицата трябва да докосват пушката.
Никоя част от дрехите или ръкавицата зад китката не трябва да докосват пушката.
 

lynx

Редовен Потребител
Аз така го виждам развитието и бъдещето на Фийлд таргета: :rolleyes: :lol:
Rowan Engineering Digital Side Wheel (DSW) http://rowanengineering.com/products19.htm
На екранчето получаваме информация като дистанция до мишената и с колко да компенсираме, надморска височина, наклона на пушката спрямо мишената, околна температура, броя на изстрела, посока на вятъра, както и индикатор при изстрела дали държим пушката наклонена настрани.
Също така изчислява каква компенсация да се направи, ако оптиката ни дава различни показания при разлики в температурата.
Работи се над възможноста, чрез допълнителна джаджа на цевта, уреда да отчита и записва скороста на всеки изстрел.
Уредът има памет и данните от стрелбата могат да се прехвърлят по блутуут към комп/таблет за анализиране.

http://www.shooting-the-breeze.com/forums/showthread.php?t=20076

https://www.facebook.com/3438687790...3868779036532/573740082716066/?type=1&theater
10570507_706678522755554_3712224884585020325_n.jpg
 

FreeMan

Редовен Потребител
Останаха само: слоу-моушън камера която да ти покаже на забавен каданс какво се е случило, както и рейндж файндър...
Изврати се до крайност този спорт.
Или ще се дигитализира всичко или ще излезат забрани и рестрикции за да се запази спорта като цяло.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
От една снимка неможе да са твърди , че се извратил спорта.
може човека да е манияк и за собствено удоволствие да го прави, без да участва във състезания.
 

lynx

Редовен Потребител
На една от снимките пише като уточнение, че бившият Световен шампион по ФТ Джон Костело печели NEFTA Classic silhouettes с помоща на джаджата от Rowan Enj. :
"Congratulations to John Costello for winning the NEFTA Classic silhouettes and an excellent result in the main competition using the DSW.
Looking forward to GP2"
Чудно как го е спечелил, като тоя уред според мен би трябвало да е забранен за ползуване на състезания?
4.jpg 1.jpg 2.jpg 3.jpg 5.jpg 6.jpg
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
това идва вече в малко по-вече.
Язък за ентусиазма ни.
Наистина язък, но да не ти пука стреляй си за кеф старай се с наличното оборудване да постигаш максимални или все по-добри резултати.
Аз и други неща не харесвам които са позволени във ФТ, но всеки все пак си има избор дали иска машини да стрелят и мислят вместо него или иска със собствен труд и старание да постигне нещо - въпрос на лична философия или интереси ;)
Хубаво е на края човек да бъде доволен и от себе си, не само от оборудването си :cheers:
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Мисля, че подобна джаджа няма място в ФТ-то и не мисля, че това ще го видим на световно или подобно състезание. Мисля, че е извън правилата дигитални джаджи за мерене на разстояние вятър и така нататък.
А и стрелците, които рекламират джаджата надали не са взели солидна сума за тази услуга. Не се вглеждайте толкова. Като гледам и оптиката на Джон не е Сайтрон, а е някаква друга. На добрите стрелци, които могат да рекламират нещо в спорта кой му даде най-много пари с неговата пушка ще стреля. Ако хатцан извадят сума х и с хатсан ще стреля........
 

lynx

Редовен Потребител
Хамстерът от снимките, които съм постнал е прототип на Роуан и му е даден за тестове.
Възможно е вече да е в продажба.
 

bgbul

Редовен Потребител
На една от снимките пише като уточнение, че бившият Световен шампион по ФТ Джон Костело печели NEFTA ................Чудно как го е спечелил, като тоя уред според мен би трябвало да е забранен за ползуване на състезания?
Много напред е отишла стрелбата в този и вид. Това е хубаво и интересно. Всеки се пали от визуализацията на един перфектен изстрел. И това прави групата на стрелците все по-голяма. Интересът расте, въпреки някакви странни ограничения за броя пушки и състезатели.
Явно вие не знаете, какво е един цял отбор да участва на голямо състезание с едно оръжие по разни причини. Това не променя нито състезанието, нито резултатите, нито класирането. Има си пробни изстрели (точен брой) има си и зачетни изстрели. И никой не е извън класирането със своя постигнат резултат въпреки , че е стрелял с чуждо оръжие. Не знам защо принизявате един резултат постигнат с чуждо оръжие? Това затруднява единствено стрелеца.
Относно джаджите в този вид стрелба:
Тази стрелба още със създаването си е в полза на производителите на такива джаджи и за развлечение. Вие също помагате за внедряването на тези дждаджи. Макар да сте забравили, истинската стрелба е без оптика с 30-50-100 кратно увеличение.
Точно заради невъзможността от унифициране на оборудването (приблизителното изравняване на техн. оборудване) на всички състезатели и ФТ няма да стане скоро олимпийски спорт.(дано греша) Ще е популярен спорт за развлечение.
Почти всичко е пресъздаване на спортната стрелба , но допълнена с технически усъвършенствани джаджи и на открито.
Въпреки всички техн. допълнения основното го пише в т. 13. Според мен.
http://fekete-moro.hu/bfta-skills-manual/index-bg.php
 
Последна промяна:
Нагоре