ВАЖНО!!! Промяна в митническите регулации.

lynx

Редовен Потребител
Данните ми са от човек, който отдавна живее в Англия. За съжаление нямам негови координати.
Не знам повече подробности, но ако е нужно ще се търсят данни и как протича цялата процедура в Англия.
Няма да се учудя, ако предварително се изисква заплащане с кредитна карта на митни сборове и после куриера да носи пратката.
Знам само, че в Англия не ходиш да губиш време и нерви в митници и други държавни институции.
 

dberov

Редовен Потребител
Личен опит:
1. Стока поръчана от eBay: US $124.13 + US $65.50 shipping, 31.01.2018, USA, 1.816 lbs, PayPal

2. На 13.02.18 пощенски служител ми донесе лист сгънат на две с достатъчно много скоби захванат :wall: За късмет не го разкъсах на парчета, както си правя обикновено и вътре имаше етикета от пратката. Листът в средната си част представлява "Декларация" с която упълномощаваш Пощата да те представлява пред Митница (ако искаш). А отдолу има необходимите документи, които трябва да имаш за пред Митница.

Когато отидох в пощенския клон с попълнената декларация ми дадоха плик да я сложа и попълня адреса на гърба на листът-декларация плюс моя, като подател и заплатих 1,30 лв., касов бон за "вътр.писм.пратки". Документите посочени в края на листът-декларация са, ако сам се представляваш, т.е не ми бяха необходими. На етикета на стоката имаше изписано с химикал ДДС: 39,31 лв.

3. На 16.02.18, т.е днес ми се обадиха от пощенския клон, там ми дадоха стоката, "Уведомление за вземане под отчет" от Митница с описани ДДС: 39,31 лв., чукнаха ми касов бон за 18,00 лв. "митнически услуги" и ... това е!

Тоест -> две ходения до пощенския клон + 58,61 лв.

Поздрави.

Това влезе в сила още в началото на 2017г. и си е облекчение ако нямаш време да се занимаваш, но не ми харесва това че подписваш един документ с който упълномощаваш пощата да те представлява и не знаеш предварително каква сума ще платиш а разбираш това пред свършен факт. Ако митничаря реши че декларираната обявена стойност е не редовна, може да се стигне до отваряне на пакета, гледат какво има вътре, пишат в търсачката името на стоката и като им излезе в някой сайт ще те таксуват спрямо тази цена. Затова аз предпочитам да си върша работата сам. Винаги мога да дам обяснение на митничаря и да мина метър или да платя значително по малко.
Давам пример с една поръчка на далекомери когато, внасях такива с единична цена $90.
Имах поръчка за 6 броя, но купих 10 и понеже нямаше начин тази пратка да я спася от митница я платих с доставка по DHL.
Точно по това време обаче DHL, затвориха офиса в Добрич и стоките ги съхраняваха във Варна. От там ми се обадиха по телефона че пратката е пристигнала и да си уговорим час и място за среща. Дойде микробуса, взимах документите и отидох в митницата. Гледа ги митничаря и ме пита какво е това Rangefinder и защо цената е само $9 за брой. Тогава ми изплува в главата че има електронни ролетки от този тип на близка до обявената цена и викам, това е електронна ролетка.... И се започна.
Каква е тази ролетка? Казвам ролетка, само че е електронна, с батерия. Ти от къде я купи, я да я видим тази ролетка.
Казвам, има ги по всички електронни магазини ако ще е за справка иначе ги купих от Алито.
Взе да търси митничаря по сайтове и веднага излязоха и далекомери и такива ролетки, ноооо тоя вика, аз от къде да знам каква ролетка си купил, донеси платежното или ще отваряме колета да гледаме вътре. Понеже пазарувах редовно от Алито имах плащания на всякакви стойности. Влязох в електронното банкиране, дръпнах си банково извлечение, гледам си плащанията и си викам на акъла, аз що да не изкарам едно извлечение дето съм купувал преди само един далекомер за $90 и сметките ще излязат. Вадя извлечението и отново съм в митницата. Пак гледа митничаря и пак не иска да е така както е представено. Я вика отиди и вземи пратката от пощата да ги видим тия ролетки, че ако са по $9 ще взема една и за мене.
Ха сега де ??? стана тя. Обяснявам че ролетките са в DHL Варна и няма как да ги донеса, понеже те ги носят едва след плащането на мито или ДДС. Накрая митничаря миряса и платих ДДС само на $90.
Подобни случаи съм имал и с пратки получени по пощата. Една от последните ми пратки например беше на стойност $330 за която също минах метър само с 50лв. но няма да пиша как, понеже не смятам че е редно.

Та, мисълта ми е, че ако оставя DHL или Български пощи да ме представляват, много му дреме на представляващия ме служител как ще оценят и таксуват пратката. Ако митничаря каже донеси пратката, ще я донесе, ще я отворят, ще намерят реалната цена на стоката и ще ме обмитят както сметнат за правилно, а на другия ден ще съм поставен пред свършен факт.
Затова предпочитам да си върша работата сам, винаги мога на място да реагирам според създалата се ситуация.
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
Днес ходих в пощата и пред мен имаше човек който трябваше да обмитява и чийто разговор с пощенския служител мина през учите ми. След като приключиха оформянето на документите го помолих да сподели за какво иде реч и така научих още един тарикатлък за плащане на мито с драстично занижена стойност.

Както е известно има сайтове в които при покупка на стоки се трупат точки, други сайтове пускат купони за отстъпки и при предстоящи сделки могат да се ползват като се приспадат от цената която трябва да се плати.
Тоя пич използва това но подходи по друг начин. Той имаше пратка на стойност $900 и искаше Български пощи да го представляват пред митницата и обясни, че пратката е за $900 но той имал валчер за отстъпка от $750 който търговеца му е издал поради оборота който правил.
Извади една бележка и я прикрепи към документите за обмитяване и това беше всичко.

Схемата е следната.
Преди да направите покупка, отправяте молба към продавача да ви напише и изпрати валчер за отстъпка на стойност каквато прецените и после когато я спрат за обмитяване, просто се прикрепя към документите. Човека каза че схемата работи и повече от година я прилага при всяка пратка. Китайците търговци са гъвкави и да не те изтърват да купиш от друг продавач потеглят на всякакви схеми. При следваща поръчка ще пробвам този метод и ако се получи и при мен, ще споделя отново тук.
 

SGS

Редовен Потребител
Стига да успееш да убедиш митничаря, че всичко е точно така както му го предствяш. Някои от тях са толкова мнителни и необщителни, че е цяло чудо да ги убедиш в каквото и да е. И задължително искат копие от плащането. Т.е. ако си платил реално $900 и си с такава бележка за ваучер за $750, ще трябва да му покажеш извлечение (или копие от PayPal, или картата) за плащане за $150, за да има шанс все пак да го убедиш в схемата. Без документ за плащане директно те връщат.
Въобще понякога сблъсъка с тях е жива трагедия. Много зависи от това на кого ще попаднеш, дали ще е на кеф и още мн. др. фактори...
Има такива които директно ти казват, че не са са съгласни с това кеото им предствяш (защото са убедени че не е така), и директно те питат: "Какво смяташ да правиш, ще плащаш ли всички такси, или ще почерпиш?" Т.е. мисли какво да правиш, ще се гърчиш ли с документи и пълно плащане или бързо и лесно - давай някой лев и да ти скагам печата, и ти доволен и аз доволен. Не всички, но и на такива съм попадал.
Неотдавна пък бях свидетел на следното във варненската митница - от 6 гишета за обслужване на клиенти, само един служител работеше с хората, които бяха извили сериозна опашка, останалите митничари се бяха скупчили пред телевизора и си гледаха футбол без капка притеснение. Как не се сетих да ги снимам :wall: и после в господари на ефира.
 

entpr

Новодошъл
Здравейте,

Първо, извинявам се, ако това не е правилното място.

Тази седмица ще пристигне стока от Бразилия по въздушен път за фирмата ми. Проблема е че нямам опит и не мога да открия никакви отзиви за дадена компания в интернет. Та се надявах, ако имате някакъв опит с митнически агенции, да го споделите. Благодаря ви!
 

Sen

Редовен Потребител
Здравейте,

Първо, извинявам се, ако това не е правилното място.

Тази седмица ще пристигне стока от Бразилия по въздушен път за фирмата ми. Проблема е че нямам опит и не мога да открия никакви отзиви за дадена компания в интернет. Та се надявах, ако имате някакъв опит с митнически агенции, да го споделите. Благодаря ви!
Прочети от самото начало на темата какъв опит с митническите агенции сме споделили с колегите от форума. Накратко, вече можеш да бъдеш представляван пред митниците ни от митническа агенция или от Български пощи. От важност е какво точно си поръчал и на каква стойност е обявено - от това зависи и какво мито ще платиш.
 

n1k1ru

Новодошъл
И на мен ми предстои да освобождавам стока от Китай. Ще упълномощя DHL да свърши цялата процедура. Лошото е, че стоката струва 410$ и ще ми се завие свят от сумата която ще трябва да платя. Иначе китайчето е обявило стойност от 75.80$ и като Set Top Box, а реално е мини компютър. Замислям се да подправя цената на скрийншота от Алито и на този от банката със посочения на пакета, но ме е страх да не стане по лошо. Някой може ли да даде съвет какво да правя?
 

st_beer

Редовен Потребител
Аз бих те посъветвал да не хитруваш. Плати си там нещата както си му е реда и готово. Защо трябва все някаква схема да се мисли как да се мами. Когато поръчваш нещо трябва да си наясно какви са сценариите и какъв ще е резултатът.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
трябва да си наясно какви са сценариите и какъв ще е резултатът
Потърси какво казва закона при "опит за митническа измама".
Китайците пишат по-ниски суми, за да се неглижира евентуално от митниците и да не се проверява.
Щом обаче вече е влязло в кюпа и е проверено от митница, не те съветвам да правиш опити с фалшифициране на документи, защото ще попаднеш и под "фалшификация на документи" с цел измама.
Митничарите не са вече компютърно необразованите чичаци, каквито бяха преди 20-30 години.
Там вече работят млади мъже, много на "ти" с електронната търговия и онлайн пазаруването и подобни хитрости са част от ежедневието им.
Много често, дори умишлено пропускат по-скъпи пратки, стига да не са много тежки и/или обемисти, но когато са по няколко бройки от вид, вече им светва ламБата, че става дума за търговия и тогава гориш.
 

n1k1ru

Новодошъл
Когато поръчваш нещо трябва да си наясно какви са сценариите и какъв ще е резултатът.
Поръчал съм доста неща от Интернет, но това е първото ми взимане/даване със митница и доставка със DHL. За съжаление досега бях пълен невежа по въпроса, защото просто не ми се беше случвало. По трудния начин научих, че със DHL 99.9% ще мина на проверка от митницата. Благодаря за съветите, ще си платя всичко, както се казва като поп. :(
 

ssh22

Потребител
От 1 юли всички стоки, които гражданите на Европейския съюз пазаруват от трети държави по електронен път, ще се облагат с ДДС, независимо от тяхната стойност. Досега от данък бяха освободени пратки, които не превишават 30 лева.

За да е по-лесно на онлайн купувачите, са предвидени специални режими, които да опростят събирането на ДДС при внос на пратки със стойност до 150 евро, пише "24 часа".

Първият вариант е данъкът да влиза в цената на стоката и клиентът да я плаща директно на онлайн продавача в момента на покупката. Така няма да се налага да заплаща непредвидени такси при доставката на стоките. Тази схема е използваема само ако онлайн търговецът е регистриран в системата IOSS.

Ако не е така, е предвиден специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос. В тези случаи получателят на пратката може да избира между това лично да подаде декларация по специалния режим, за което обаче трябва да разполага с електронен подпис, или да използва услугите на пощенския оператор или куриерската фирма, отговорни за доставката на поръчаната стока, които срещу такса да го представляват пред агенция "Митници".
 

hunter_78

Редовен Потребител
Screenshot_20210630-123216_Samsung Internet.jpg Това е от сайта на пощата.За всички поръчки преди 01.07 ще плащаме по 3.90 на пощата+ ддс за поръчката,след това ще видим как ще реагират от алито...
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Очаквам около 30тина пратки по до 10тина Евро от Китай, на обща стойност не повече от 150 Евро.
За да си ги получа от БГ пощи, трябва да платя за услугата на пощата по 3.90 на пратка, тоест около 120 лв. и то само за услугата.
ДДС-то е грубо 60 кинта общо за всичките.
Някой знае ли как точно (какъв е реда) човек може да прескочи услугата на БГ пощата?
Имам ЕОРИ номер.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
можеш да сам да се представляваш пред митниците. реално алито се обезсмисля за дрбни неща.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
можеш да сам да се представляваш пред митниците. реално алито се обезсмисля за дрбни неща.

Не мисля, че се обезсмисля и ще се аргументирам.
Нали разбирате, че рестрикциите ще важат за всички и китайските стоки, които разни търговци доставят от същите източници,
които продават в OLX и разни "незнайни" онлайн магазинчета, форуми, групи и физически магазини, също ще минат през процедурата и тяхната цена ще се повиши.
Та разсъждавайки по този начин, аз не мисля да спра да поръчвам.
Али и други китайски платформи вече реагираха и обявиха, че са се регистрирали в системата IOSS, така че ДДС-то ще се плаща още в момента на поръчката и следва да няма повече главоболия по въпроса, а се надявам и времето за доставка да се скъси.
Отговорностите на доставчиците ще се увеличат и загубената стока по веригата ще намалее, защото ако се стигне до диспут и рефънд, трябва да се връща и ДДС-то.
Моят въпрос беше друг.
Каква е процедурата да се прескочи услугата на БГ пощи?
Стоката пристига в пощенския клон и ми съобщават, че трябва да ида да си я взема.
Отивам и ми казват, че дължа ДДС - това добре, но и 3.90лв. за услугата, която аз не желая да ползвам,
защото имам ЕОРИ номер и желая да се представлявам сам - тоест да си платя ДДС-то на митницата или където трябва там, нещо което става по електронен път.
Попълваш бланка и извършваш плащане, както при онлайн пазаруването. Просто на няколко клика разстояние и пощата да го духа.
ЕОРИ номер получих в рамките на един час, само с лична карта и попълнена бланка.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Трябва да поълниш Митническа Декларация, която едва ли ще успееш сам да я натаманиш.
Ако ползваш митнически агент, ще ти излезе по-скъпо.
Ако махнеш левчето за превод, остават 2,90, което за услуга "на едно гише" си е доста евтино.
Спестяваш си и двойното разкарване.
 

hunter_78

Редовен Потребител
За старите пратки преди първи ще го отнесем с тези 3,90 на пощите..но от днес вече всичко е по стария начин на стойност до 150€...таксата е начислена от търговеца и си го взимаме от пощата.По лесния вариант от ходенето до митница за стоки над 30-40 лв.Избирам далекомер....цена 95,17 от Испания...20210701_150752.jpg след продължаване на поръчката излиза новата такса....20210701_150830.jpg Screenshot_20210701-150541_AliExpress.jpg 20210701_150901.jpgЦената от 95 става на 114....така ще е с всичко до 150€... Пак ще е по евтино от тукашните търговци......
 

kosmev

Редовен Потребител
Интересно дали за пощенска картичка ще се дължи ДДС? Така де, тя струва примерно $0.50,долу горе колкото повечето неща, които се поръчват от али-то :D
 

ssh22

Потребител
Трябва да поълниш Митническа Декларация, която едва ли ще успееш сам да я натаманиш.
Ако ползваш митнически агент, ще ти излезе по-скъпо.
Ако махнеш левчето за превод, остават 2,90, което за услуга "на едно гише" си е доста евтино.
Спестяваш си и двойното разкарване.
Всъщност точно затова са измислили опростена митническа декларация (Н7). Която би трябвало всеки да може без проблеми да си попълни сам.
Ето как става:

ЕОРИ номер може да се издаде онлайн (изисква се електронен подпис), митническата декларация също може да се пусне онлайн (пак с електронен подпис). Тоест, би трябвало с ЕОРИ + електронен подпис всичко да става онлайн и пратките да се освобождават и отиват в локалната пощенска станция автоматично. Където вече си плащат ДДС-то и си вземаш пратката.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Въпрос на време или пари....
В единия случай имаш обслужване на едно гише, срещу 3,90.
В другия случай спестяваш 2,90 и минаваш по заобиколния начин, костващ време, все още незнайно. По сегашни данни на служител в Пощите, миниму 2-3 седмици отиваш назад в опашката, като може да се наложи два пъти да ходиш до тях.
Всеки си решава кое му е по-важно, парите или времето.....
 
Нагоре