COMETA LYNX V10 AIR RIFLE

SGS

Редовен Потребител
Ако мешиш чашките цевта се омазва с различно олово и група не се получава.
Може, но на Крал Армса (не знам как се омазва), каквито и чашки да му слагам, с повечето стреля добре. Само сръбските досега не е харесал. Може да съм случил на хубава цев.
През хронограф ли стреляш.
С хронограф наскоро се сдобих, но още не съм имал възможност да пострелям с Кометата през него. Надявам се в събота да мога.
 

zograffa

Редовен Потребител
Да дам и аз един акъл:имаш ли нивел на оптиката,възможно е когато си в кондиция да прикладваш по-правилно и еднообразно,а друг път да кривиш несъзнателно пушката.От там и групата да е различна всеки път.
 

SGS

Редовен Потребител
Нивел има на монтажа, обаче вярно че преди бях с дуга оптика - по малка и по проста. Не ми беше идвало на ум, че може да се дължи на оптиката (или на монтажите ? ). Тази новата уж е по хубава и не ми се вярва да е проблемна, но за всеки случай ще пробвам пак със старата. Отивам да я монтирам и утре :rambo:
 

SGS

Редовен Потребител
Не, не е била никъде преди това. Оптиката е 4-16x40 и съм я купувал съвсем нова. Имам още няколко различни оптики, все нови, неизползвани. Ще ги пробвам всичките, за да ги изключа като евентуален проблем.
 

SGS

Редовен Потребител
Най-после Кометката "влезе в час".
На вчерашната сбирка, на Миро (anibis) му направи впечатление, че пружината на клапана звучи някак странно. Звука не е отсечен, а се чуват последващи вибрации, при които явно се получават вторични почуквания по клапана, при които вероятно пропуска допълнително малки порции въздух.
Другия "кусур", че съм направил неправилна фаска. Конусовидна вместо цилиндрична. Е, цял живот се учим и все има какво ново...
Та днес ме засърбяха ръцете и рекох да я разглобя. Направи ми впечатление следното: като се отвие само задния или предвния винт който държи дървенията, срещуположния край на цилиндъра се повдига нагоре. Т.е. ако развия задния винт, предния край на цилиндъра "хуква" нагоре. Или обратно, при развит преден винт, задната част се повдига. Оказа се че леглото за цилиндъра не е идеално равно и като се затегнат добре и двата винта се създава напрежение в железарията, на които вероятно се дължеше и вибрацията на пружната. Предполагам че е опирала някъде. Пробвах да стрелям без дървенията, звука е малко по друг даже за ухо на неспециалист. Вибрацията сега не се чува.
Сглобих я без да затягам винтовете ( колкото едва да държат) и отново разхлабих докрай осмицата за да е свободна и цевта. Стрелях 5 чашки на 15м и 5 на 30м.
Снимката долу е мишена на 30м. Повече от добре според мен, като се има впредвид как беше преди това. И това с неправилната фаска. Представям си като я оправим и нея как ще е. Мишената на 15м. не съм снимал защото всичките 5 чашки са в 1 дупка. Стрелям със стойка и пушката не мърда.
За подобен проблем с дървенията и леглото на цилиндъра беше писал и Jethro по назад в темата. Явно това е "серийна" болест на тия Комети. Сега има 2 варианта - или на дървен струг да изравним леглото, или да подложа нещо така, че да няма напрежение. Иначе с незатегнати винтове рискувам да ги изгубя някъде.
Преправих си и модератора - от двукамерен го направих 6 камерен. От много тиха пушка се получи съвсем безшумна. Сега се чува само тракането на железарията. По нататък ще оправим и фаската.
Бяха започнали да ми минават лоши мисли да я продавам и да търся нещо по-горен клас, но засега остава с варненско жителство :) За цената си е много добра.
Огромни благодарности на Миро, че подсказа къде да се търси проблема. То и аз чувах вибрацията, но нямам опит и не ми правеше впечатление, че това не е нормално. На следваия излет ще черпя :cheers:
 

Attachments

  • IMAG2296.jpg
    IMAG2296.jpg
    296.4 KB · Прегледи: 84

apapazov

Редовен Потребител
Един бърз съвет и от мен.
Виж дали болта който крепи приклада към цевната кутия дали не е зверски затегнат. Ако е го отхлаби, но го стави завит съвсем леко. Дано си ме разбрал
Успех
Може би не съм се изразил както трябва и не си ме разбрал, но ти писах да не се престяга железарията към приклада.
Радвам се че си намерил проблема
 

SGS

Редовен Потребител
Да, разбрах те правилно и проверих тогава винтовете, но не бяха презатегнати. Тогава не ги развивах докрай и не забелязах, че срещуположния край се повдига значително почти през целия ход на винта. Когато единия винт липсва и почнеш да завинтваш другия винт, се вижда как другия край на цилиндъра се отмества нагоре. Но когато и двата са захванати, даже и не много затегнати, това не се забелязва.
Т.е напрежението в конструкцията е било доста голямо и най-вероятно това е бил основния проблем.Важното е, че се оправи :)
 
Последна промяна:

zograffa

Редовен Потребител
Днес най-накрая първа стрелба с кометката и въобще с PCP.Преди това заради полезните постове на Jethro реших да проверя дали и при мен зареждащия болт има намерение да прави мизерии.Не знам дали между Orion SPR и SH има конструктивни разлики в болта или във фабриката са решили да оправят нещата,но не заварих болтче М4 с втулка,а солидно желязце предполагам държащо се от дотиквача,защото така и не разбрах как може да се демонтира.

1518529446_20180211_150905.jpg


Съчмата с пружинката си беше на мястото,доволно натъпкана с грес.

1518529446_20180211_150914.jpg


Гледах,гледах не видях някакви кусури,няма мустаци,стружки и др. събрах я,като приклада го стегнах съвсем леко и сложих фиксатор на резбите,заради неволите на друг колега по този повод.Благодаря им за споделянето на такива полезни неща.

Днес се опознавахме с пушката и PCP стрелбата.Голям кеф ей,не чупиш пушка на всяка съчма,болта върви гладко и чашките заминават,като топъл хляб.Без да се усетя опуках половин кутия от големите JSB-та.Стрелях седнал от маса,като опирах пушката на един подглавник свален от колата.Настроих спусъка почти без празен ход,не знам дали е правилно,но ми хареса така.Ето една група на 30м.Горните две дупки са докато свикна на спусъка от два неволни изстрела,стреляно е един барабан-13бр.Оптиката 3-9Х40 Nikon.

1518529446_20180213_113811.jpg


Тук е на 50м. долните дупки са от прострелката на оптиката,целех се в кабърчето.Пак 13 броя.

1518529446_20180213_112930.jpg


Ами доволен съм.Още много има да свиквам с пушката и PCP стрелбата,но всичко с времето си.
 
Последна промяна:

SGS

Редовен Потребител
По същия начин е и моята Комета вътре. И болта е така. Явно първите серии са имали някаква по-друга конструкция, която впоследствие са променили.
Имаше една допълнителна втулка вкарана в трансферпорта, за да ограничава въздуха и беше "спъната" до 20-тина джаула. Повече от 196-197м/с не можеше да изкара при максимално натегната пружина на ударника.
Без тая втулка пушката се "отпуши" и взе да стреля както трябва. Още нещо забелязах - трансферпорта има два вътрешни диаметъра - половината е 5,5мм другата му половина (в частта към цевта) е 4,5мм. А отвора на цевта е 4мм. Престъргах целия диаметър на трансферпорта да стане на 5,5мм и направих лека фаска на отвора на цевта, така, че да няма никъде по пътя на въздуха остри ръбове, а да стане плавен преход от 5,5мм към 4мм.
За всеки случай добавих и 2 шайби към пружината на ударника. Тя така и така се регулира.
Резултата е че стигнах 315м/с с чашки 1.03гр.
Забелязах че най точно стреля (дупка в дупка) при 220-240м/с. с JSB 1.03
Но имам още много тестове да и правя. Не е лоша пушката :)
 

Attachments

  • IMAG2314.jpg
    IMAG2314.jpg
    180.1 KB · Прегледи: 68
  • IMAG2316.jpg
    IMAG2316.jpg
    186.6 KB · Прегледи: 68

zograffa

Редовен Потребител
Моята си дойде отпушена.

1518529446_20180211_152035.jpg


Все още нямам хроно за да настройвам скорости,но ще се поправя.И аз стрелям с 1,03,но ми се ще да пробвам и хевито 1,175.Някой с повече опит може да каже кои грамажи харесва най-много.
Извинявам се на колегата създал темата понеже е за Lynx,но се надявам да няма нищо против да обединим и двата модела,понеже няма толкова много Ориони за да ги пишем отделно.
 

anibis

Редовен Потребител
Моята си дойде отпушена.

1518529446_20180211_152035.jpg


Все още нямам хроно за да настройвам скорости,но ще се поправя.И аз стрелям с 1,03,но ми се ще да пробвам и хевито 1,175.Някой с повече опит може да каже кои грамажи харесва най-много.
Извинявам се на колегата създал темата понеже е за Lynx,но се надявам да няма нищо против да обединим и двата модела,понеже няма толкова много Ориони за да ги пишем отделно.
Зависи от къде е взета Кометката,колегата е взел от Испания и там слагат такива тапи заради техните закони. Имах и един булпап на колега,който също беше с такава тапа,и също беше е взел от Испания до колкото си спомням. В Испания си имат ограничения от към джаули за въздушните им пушки, ако не се лъжа са до 24дж. но мога и да греша не съм на 100% сигурен.
 

SGS

Редовен Потребител
До 24 джаула им е ограничението доколкото знам, защото даже пушките в 6,35 ги продават спънати до 24 дж. В което не виждам особен смисъл. Не, че не могат да се излекуват де.
Затова пък цените им не са високи, и като си приспадна и ДДС-то идаат съвсем на сметка.
 

njatanasow

Редовен Потребител
До zograffa

Това са скоростите на твоята пушка правени от Диан!
Колкото до правилното прилягане на пушката към приклада,за да не е под напрежение се прави бединг!
 

Attachments

  • Скорости.jpg
    Скорости.jpg
    122.7 KB · Прегледи: 115

zograffa

Редовен Потребител
Благодаря,значи тази снимка искаше да ми изпраща.На теб как ти се виждат,доколкото знам така си идва от магазина,Анди не е пипал нищо.
 

anibis

Редовен Потребител
солидно желязце предполагам държащо се от дотиквача,защото така и не разбрах как може да се демонтира.
Колега zoqraffa този пин,за който питаш излиза,когато отвиеш самия дотиквач/предната чест, където стои о-пръстена/там където има отвор,в този отвор се слага примерно кръстата отвертка,или шестограм и с лек натиск се отвива предната част на дотиквача. А тази част която е завита в задното тяло на дотиквача тя стопирва този пин да не излезе,когато се развие отпред,пинчето което с негова помощ дърпаш ударника/да зацепи/ този пин излаза без проблеми.
Дано да си ме разбрал.
 

zograffa

Редовен Потребител
Разбрах те напълно,и аз предполагах,че сглобката е по този начин щом видях дупката в дотиквача.Няма да го пипам засега,исках да видя дали е с болтчето с втулка,което е падало при Jethro,но това изпълнение е доста по-солидно.Да имаш представа как може да се стигне до бойния клапан и въобще до цилиндъра.Предполагам,че цилиндъра е пъхнат в самата тръба,която е долната част на пушката и ако се развие тапата отпред може да се демонтира.Вижда ми се доста тънкостенна самата тръба за да е резервоара за въздух.
 

anibis

Редовен Потребител
Тука е малко по различно клапана е в самата ти тръба, не е на резба и това ти представлява резервоара.
При теб е като Бенжамин Мародер,Едган и др. пушки. Отвиваш ЦК първо изпускаш въздуха през манометъра,няма друг начин,аз лично пробвах през зареждащия клапан,но от там не тръгна да изпуска цилиндъра,ии за това се наложи през манометъра.Но първо е смъкни до колкото е възможно на по-малко налягане около 100-120бара и чак тогава отвиваш мнооооого леко манометъра,той ще ти покаже до къде трябва да е отвит,почва леко да изпуска въздуха от цилиндъра. След това махаш стопорните болтове,които захващат клапана за цилиндъра,и клапана ти е освободен. Отвиваш отпред
зареждачката ти,и с шомпол от към страната на ЦК вече когато си е махнал излиза и задната тапа,където стои бойната пружина,и от там избутваш към предната тапа,не си спомням но към задния отвор/тапата/ клапана не щеше да излезе,може и да бърка,не съм на 100% сигурен.Така все от едната страна ще излезе клапана това е начина няма друг.Не се притеснявай изпускаш първо въздуха,махаш отпред тапата,зареждачката ти,след това когато си махнал ЦК и зареждачката/предната тапа/ махаш и задната/където стои бойната пружина казах ти по какъв начин излиза клапана,и с шомпол избутваш много внимателно клапановото тяло,към предната тапа. Това е не се притеснявай!
 
Нагоре