FX Airguns или как се прави шведска тройка-аз, тя и вибратор (саундмодератор)

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
По-тежките ще ги тествам другата седмица, като дойдат, сега нямах. Пълнителя обаче ми прави проблеми, особено с 0,547 - нещо им мачка полите и не ще да превърта. С 0,670 е малко по-добре. Не знам дали не му идва тежка масата им (21-заряден е) и да трябва да натегна пружината с още един оборот. Или пък поначало си е недоизкусурен. Другата седмица ще се позанимаем с него. С още по-тежките не ми се мисли какво ще стане.
Днес цял ден тестове. С тежките е доста зле. И Петко е прав - диаметъра на гнездата май е малък и чашките опират в корпуса и затова се мачкат полите и запецват да не превърта пълнителя. Пробвах и без пълнител - пак доста зле тежките, макар и една идея по-добре. Сигурно е от твиста. Нямам друго обяснение. Това е може би първата пушка от тоя модел в света в 4,5. Явно е разработен тоя лайнер за 0,547. Колкото по-тежко отива 0,670-0,870-1,05 гр. толкова по зле става групата.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Нищо не ме притеснява. Явно е много набримчена, а завъртането е малко. Ще пробвам с намаляване на мощността и ще питам Шведите за друг твист. Като върнах 0,547 групата в силен вятър веднага се сви до 3-4 см.. Ще видим и как е и в другите калибри. Пушлето си е супер.
 
Последна промяна:

luft9waffe

Редовен Потребител
Не знам.Ако туристът е същия или подобен на ЛВ,може да се очакват добри резултати при 26-30дж с 0,67 и 0.87(бийст не съм пробвал).Но все пак е коренно различна цев.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Определено ще иска намаляване. Това екстремно засилване беше експеримент. А е и доста шумна така, стреля на преразход.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Днешните тестове окончателно потвърдиха това, което вече си знаех - тоя лайнер, с тоя твист е правен за 0,547 гр.. Групата е на 53 метра, съвсем лек вятър, предна опора торбичка с пясък, 27-28 изстрела(почнах групата с полупразен пълнител, и после един цял). Мисля, че е под 2,5 см.. Флаера на 2 см. извън групата е моя грешка, попадението в ъгъла на снимката е от друга група.

038396823-big.jpg

038396824-big.jpg
 
Последна промяна:

cilindura

Редовен Потребител
Имайки предвид диаметъра на проектила - 4,5 мм, групата ми се струва доста отворена. За пушка в този ценови клас попаденията би трябвало да са по-прецизни.
И до ден днешен не мога да разбера каква бе причината собственикът на тази фирма (FХ) да замени доказалите се на пазара нарезни цеви Лотар Валтер с новите ST. Като пример за качество на нарезната цев бих споделил, че днес наш колега със самоделка кал. 177 на 50 метра направи група от 10 изстрела с размерите на 2 стотинки.
 

Dominus

Редовен Потребител
И до ден днешен не мога да разбера каква бе причината собственикът на тази фирма (FХ) да замени доказалите се на пазара нарезни цеви Лотар Валтер с новите ST.
Ще ти отговоря много бързо - парите.
Печалбата е по-голяма да продаваш тръби вместо да купуваш скъпи цеви.
Нали си чувал за факира Мити? Лапа семки, сере кибрити.
И шведа е станал факир.
 

petkof

Редовен Потребител
Почти всички констатации относно замяната на цевите Лотар Валтер с цеви Смуут Туист от фирмата ФХ Аиргънс според мен са вярни. Има обаче фактори налагащи замяната на иначе много добрите нарезни немски цеви Лотар Валтер с гладките цеви Смуут Туист, патент на ФХ Аиргънс, чиито заготовки доколкото съм чел са също произвеждани от Лотар Валтер, Германия. Факторите са следните.Екипа на Фх развиха понятието "въздушна пушка" до ниво, което малцина са си представяли въобще. Преди десет години надали е имало повече от десетина човека мислещи в тази посока, камо ли правещи нещо по нея, като сега вече имаме устройства с регулируеми редуктори ,сила на ударната пружина, ход на ударника, сменяеми по калибър цеви и т.н..Тези възможности на пушките позволяват моментални промени на данни като скорост и мощност на проектилла.Предвид точната специфика на произвежданите Лотар Валтер цеви, като субкалибър и туис, те не могат да покрият изискванията за моментална промяна на настройките на съвременните ФХ пушки. Лотар Валтер цевите бяха точни с точно определени проектили, с точно определена скорост при точно определен настрел.Това ме е вбесявало не веднъж.СТ /Смуут Туист/ цевите не са капризни към скорости и проектили, също няма нужда от редовно чистене.Аз лично наблюдавам и една идея по-лоша точност на разстояния над 100 метра в сравнение с Лотар Валтер цевите, но при условие, че цевта Лотар валтер е в кулминацията на периода на експлоатация /съвкупност от фактори като настрел след чистене,околна температура,скорост и вид на проектила и др./, иначе СТ цевта е много по успеваема от ЛВ цев, по мои лични наблюдения и експерименти.СТ цевта е много по-универсална в сравнение с цев Лотар Валлтер и покрива нуждите на новите ФХ пушки с всевъзможни настройки.Това исках да кажа. Поради изброените обаче по-горе причини с ЛВ цеви могат да се постигнат по-добри резултати в "лабораторни" условия.Това според мен е подтикнало екипа на ФХ да търси варианти за постигане на по-добра точност, което вече води до създаване на нова цев - СТ-Х. Тя вече дава възможност за идеално напасване на проектил с вложка.Вложката съответно има възможност за промяна на туиста и субкалибъра.Тука вече влизаме в сферата на "квантовата физика"!:) Не знам дали ще се получи, защото при тези оббстоятелства най-важният фактор е проектила, а той не се произвежда от ФХ. Всяка промяна в спецификацията на производство на проектила ще се отрази в известна степен и на качеството изстрела. На слука! ;)
 
Последна промяна:

Bay Mitko

Редовен Потребител
Понеже засега няма точно описание на това що е "квант" /поправете ме ако греша/ въпреки понятия квантова физика, квантова механика и всички теории на великия Анщайн, оставяме се в ръцете на ФХ Еъргънс и JSB и се кефим на днешните достижения на ST цевите на фул макс, благодерение на авангардните придобивки на МАД МАКС и неговите детайлни описания на това което очаква бъдещите собственици на ФХ бижутата!
 

anibis

Редовен Потребител
За всеки влак си има пътник. Аз лично не съм почитател на СТ цевите,но сегашните цеви с разменящ се лайнер с различен твист за определен проектил,
това ако стане и стреля както трябва в 22кал на 100м+ аз съм с две ръце за тази цев.
Даже казах на едно приятелче с Едгън, че можем да пробваме тая цев, но първо трябва точно да се знае,какво що и т.н. и да се каже в завода/представител/че ще се стреля с лят ловен проектил 2.5гр-2.8гр.И тогава вече от самия представител да ни дадът подходящата цев за тия проектили. Дано всичко да си е както трябва,а не само да е някаква рекламка.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Анди, моята е СТ"Х" и е доста различна от стандартните СТ цеви. Не мисля, че скоростта й е проблем.
Свилен, разбира се че няма как да ходиш с един наръч вложки, решаваш кое ти е приоритет и коя е чашката за него, съответно лайнера, и го оставяш, аз така си го представям.
Шведите са много иновативни, и това се нарича прогрес. Е, при него има и грешки, и провали, и връщане назад, но в един момент задължително се получава и пробив. Иначе, че поради голямото търсене позанемариха качеството и финните настройки, няма никакво съмнение.
Мен пушката си ме кефи максимално и групата напълно ме задоволява. Който иска и може повече - със самоделки, прашки, евтини, по-скъпи и най-скъпи пушки - да си дерзае.
 
Последна промяна:
Нагоре