ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

Grifcom

Потребител
Внимавай с това което пише, да не се окаже че е 250 БИРИ :cheers:
Извинявай, но без снимки очакваш ли сериозен отговор ??? :exclaim:
 

st_beer

Редовен Потребител
Без да я местя на друга инсталация пише че е 250 БАРА
Това което гледаш 250 бара изобщо не е работно налягане.
По принцип бутилките за въглероден двуокис СО2 са с работно налягане до 174 атм и изпитани с налягане 250 атм (водна проба)
Ако е някоя голяма бутилка 20-25 л и си настроиш пушката платото ти да е от 150-100 бара с приличен брой изстрели можеш да си я ползваш от 170 бара до 150 без проблем ,но я напълни с въздух не с СО2
 

lynx

Редовен Потребител
Занеси я на компресора, да видим дали ще се навият да я напълнят на 250 бара :)
 

st_beer

Редовен Потребител
Мисля това е същия модел бутилка като тия на който пускам линкове:
http://elektrik90.com/?item=66&group=9
http://elektrik90.com/index.php?item=697&group=9
http://elektrik90.com/index.php?item=65&group=9
Тези бутилки не са предназначени за за налягания на които ние стреляме. Това 250 бара което си заснел е водната проба или така наречено тестовото или пробно налягане.
Можеш да си помпиш с нея пушката до колкото позволява и после да допомпваш ама ми се струва безсмислена операция.
 

naskotninov

Потребител
ФТКС
Тези бутилки са си за CO2,както и кислородните преди години след преминаването им на 20 год. разрешаваха да се ползват за CO2,разбира се само след водна проба на 250 бара,защото работното налягане е от 50 до 70 бара в зависимост от температурата и единствено при този газ има на крана предпаен винтил,които при 190 бара избива тапата и изпуска газа,които е течен и се разширява многократно.Можеш да забележиш отдругата страна на крана,кадето излиза газа малката тапа която е предпазния клапан.Доколкото при другите газове е одбелязано че при 60 градуса е еди колко си атмосвери.Сега вече е разрешено след проба бутилките да се ползват до 40 год. стоманени не други.Другото ново нещо въведено в европейския съюз,е че всички бутилки се изпитват на 10 год. а тези които са за дишане на 5 год. и други минимални неща,които никого надали вълнуват някого.
 

братушка

Редовен Потребител
Ако на бутилката има изписано само едно налягане - това е тестово налягане.
Работното се изчислява от тестовото според вида на газа. За въздуха и азота коефициентът е 1,5: делим 250 тестово на 1,5 = 166 бар работно за въздух.
За СО2 този коефициент е 4,7 (прекалено силно зависи при него налягане от температура): 250/4,7= 53 бар работно за СО2 при нормална стайна температура.

Когато за последно четох нормативите (преди 3-4г) срокът служба за бутилките се определяше от производителя. НЕ от Закона.
Именно производител преценява какъв срок според материалите на бутилката (конкретна марка стомана, вид алуминиева сплав, карбон, фирбостъкло....), агресивността на газа и не знам какво още там.
Ако производителят казва срок 15 години за Азот или 10 години за Кислород - Закон не може да ги направи на 40...
Сега вече е разрешено след проба бутилките да се ползват до 40 год.
Много ми е интересно да науча от кого е разрешено?
Всъщност на хартия и аз мога да го разреша, но дали ще издеяни стоманата?...
Това за 40 години и аз бях чул по метанстанциите преди 5 години. Специално проверявах - лъжеха. Всичките им бутилки бяха на по 21-23г. Явно в Италия и Германия вече ги бракуваха, докараха в БГ за без пари и измислеха мит за 40 години. Много убедително звучат като го разправят - нали трябва да пробутат "стоката".

Досега не бях срещал стоманена бутилка с повече от 20 години от производителя.

Днес поръчах за зет ми аргонова бутилка: 315 бар тестови, 6,7л, производство 2014г. за 145лв. При тези цени просто не разбирам приказки за тези пенсионирани железори...
 

lynx

Редовен Потребител
Братушка, сега ще ти наскачат всички които са станали жертва на "Легендата за 40 годишните бутилки", а те не са малко във форума ;)
Всички които имат дори и малка представа от метали, знаят отлично какво се случва за 40 години с повечето метали и сплави.
 

st_beer

Редовен Потребител
Братушка, сега ще ти наскачат всички които са станали жертва на "Легендата за 40 годишните бутилки", а те не са малко във форума ;)
Всички които имат дори и малка представа от метали, знаят отлично какво се случва за 40 години с повечето метали и сплави.
Ще ти се да се хване вече някой. Тая тема е дъвкана, дъвкана,дъвкана,че няма повече смисъл да се почва пак с дъвканията. Мина него време отдаааавна.

П.п
Ето ги и дъвките ако на някой му се дъвчат (препрочитат)

http://forum.airguns.bg/index.php?t...откъде-и-всичко-за-високо-налягане.42/page-59
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
Точно от същите е:

http://bazar.bg/обява–7536572/газови-бутилки-бутилка-co2-аргон-кислород

Еднакви са. Различават се с боя и вентили. Звънях, уточнявах.

всички бутилки се изпитват на 10 год. а тези които са за дишане на 5 год. и други минимални неща,които никого надали вълнуват някого
За съжаление тези "други минимални неща" наистина не вълнуват никого :(
Например, че всяка водна проба всъщност е поредната стъпка към ковчега. Колкото по-често напъват метала до предела при такава проба - толкова по-бързо той се скапва. По-добре бутилката да стои 20г при 200, отколкто веднъж да я напънат до 300.
Освен това водна проба предполага не само бездумното напъване до предела с последваща радост, че не се е пръснала все още - предполага се и правилно измерване на габаритни деформации на бутилката. И не е нужно да се пука бутилката. Достатъчно е деформации да надвишат ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ норми (за конкретно изделие от конкретна марка стомана, алуминиева или друга сплав) за да се бракува изделието.
Не бях срещал до сега в БГ някой да потърси дори такива нормативи от производителите, каму ли да прави такива замери.
Подлагат желязо на ударно скапващо претоварване и се радват. И има защо - нали са все още живи. И въпросът не е защо, а до кога... при цена 145лв....
Та дори и 400лв да са - въпросът всъщност е за колко кинти са готови да рискуват своя живот и този на хора около тях...
 
Последна промяна от модератор:

lynx

Редовен Потребител
Явно и при нас трябва да стане някой фал, за да се замислят хората.
Отново го караме на принципа "Един човек ми каза.....".
Ама той разбирШ ли бил много навътре в нещата, но не ми показа норматимни документи да ги прочета лично.
За 2014-та има досега 31 случая с цъфнали газови бутилки, а нашите не са много по-различни, но за сметка на това са много по-стари.
 

praetorian

Редовен Потребител
Аз в тоя ред на мисли се питал,защо при никоя пушка не де прилага сертификат,до колко години може да се ползва резервоара и...Хелем пре хасаните,дето резервоарите им са от шевна тръба....:D и ръжсясват даже като ги погледнеш по-строго:lol:
 

lynx

Редовен Потребител
На повечето от по-класните пушки има щампи или са гравирани данните върху тръбата на резервоара.
На Хасаня е ясно защо го няма :D
 

st_beer

Редовен Потребител
На Хасаня е ясно защо го няма :D
Сигурно защото са с доживотна гаранция.
п.п
Не се заблуждавайте,че като има щампи,документи и всичко необходимо това ни гарантира някаква безопасност. Всеки от нас трябва да е наясно,че е в реална опасност за живота си от момента в който си закупи ПЦП и започне да си залага главата върху напомпания цилиндър на 200/220/250/300 бара.
Играем си с огън и вероятността да се опарим не е никак малка.

За 2014-та има досега 31 случая с цъфнали газови бутилки, а нашите не са много по-различни, но за сметка на това са много по-стари.
Много ама страшно много се различават газовите бутилки от нашите.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Западняците си носят и резервоарите на проба, иначе ако ти е изтекъл ТЮФ-а не те допускат да си близо до останалите :lol:

Reservoar.jpg
 

praetorian

Редовен Потребител
Значи,комшиите хептен нечестно играят...Барем една бележчица да бяха драснали,че след 5 години резервоара на боклука...Може би е заложено пушката да се скапе преди това:lol:
 

st_beer

Редовен Потребител
Напълно съм съгласен с теб. Трябва да се тестват и цилиндрите на пушките ни. Това обаче гарантира ли ми безопасност следващите 10 год ако мине такъв тест.
 

братушка

Редовен Потребител
Барем една бележчица да бяха драснали,че след 5 години резервоара на боклука...
Има такава бележчица Хатсан. Е, не точно върху резервоара. В някоя от бележките, с които идваха моите, има упоменание за 10г срок на цилиндъра.
Но кой ги чете...

Всъщност според нормативите повечето цилиндри на РСР не подпадат под условието да са "съд под налягане" и не подлежат на нумерация, регистрация, сертифициране...
Дори реномираните производители, които си надписват цилиндрите всъщност се презастраховат. По спомени цилиндър 0,2л на 300бар още не подлежи на сертифициране (преди години в тази тема аз давах и линк към норматива и цитати от него, поровете се, ако ви интересува).
Но бас държа, че всички производители на РСР някъде из бележките към продукта упоменават правилата за безопасна употреба на цилиндрите (включително и срокове) за да си вържат гащите.
Но кой ги чете?...

Много ама страшно много се различават газовите бутилки от нашите.
А нашите сигурно не са "газови", а "водни" ? :)
По същество с нищо не се различават "пропан-бутанови" (ако тях имаш предвид) от бутилки за СО2 - газ, която при определени налягане и температура се втечнява.
Е, номинал на налягане е малко по различен, степентта на "свиване" на газтта при компресия е различна...
Но си е съд под налягане, съдържащ субстанция, способна многократно да променя обема си в зависимост от налягането (не като обичайните течности)....
Никаква разлика няма...

Трябва да се тестват и цилиндрите на пушките ни. Това обаче гарантира ли ми безопасност следващите 10 год ако мине такъв тест.
Аз за себе си реших, че няма да тествам моите цилиндри.
На желязо, изнасилено до ръба на неговите възможности имам по-малко вяра.
Е, освен ако не планирам да го изхвърля веднага след теста :)
Просто след някоя-друга година ще търся нов цилиндър...
 
Последна промяна от модератор:

st_beer

Редовен Потребител
Имах предвид бутилките за пропан-бутан,че се различават от тези които ползваме. Най видимото по което се различават е това,че са заваряни,а нашите са изработени по съвсем друга технология.
п.п
Аз за себе си реших, че няма да тествам моите цилиндри.
Аз и бутилките не бих тествал ако от мен зависеше и имаше къде да си ги пълня без проба,но не искат да ми я пълнят ако няма щампа за валидна проба.
 
Нагоре